BAŞKA NOTERLİKTE YAPILMIŞ SURET TASDİKİ İÇİN GETİRİLEN VEKALETNAMELER

  • Herkese iyi çalışmalar başka bir noterlikte yapılmış bir vekaletnamenin aslı getirilerek,aslına uygun olduğuna dair suret çıkarttırılmak istenirse;
    1-İşlemi getirip aslı gibidir suret isteyen kişinin vekaletname ile ilgili olarak vekil veya vekaleti veren kişi olup olmadığı bizi bağlarmı?
    2-Vekaletnamede örnek ve suretler çıkarabilmesi için yetki verildiğinin incelenmesi gerekirmi?
    Şimdiden herkese iyi çalışmalar...

  • Engin kardeşim daireden örnek verme ile ibrazdan örnek verme ayrı şeyler ibrazdan örnekte kişi araştırması yapmanda gerekmez sadece ilgili noterliği arayarak teyit almanda yarar vardır. Selamlar...


  • Engin kardeşim daireden örnek verme ile ibrazdan örnek verme ayrı şeyler ibrazdan örnekte kişi araştırması yapmanda gerekmez sadece ilgili noterliği arayarak teyit almanda yarar vardır. Selamlar...


    Erkan bey'in vermiş olduğu bilgilere ilaveten
    örnek tastiki yaptıran kişinen isim-adres-telefon numarası ile imzasını almanız yeterli.


  • Erkan bey'in vermiş olduğu bilgilere ilaveten
    örnek tastiki yaptıran kişinen isim-adres-telefon numarası ile imzasını almanız yeterli.


    Arkadaşlar benmi soruyu yanlış anladım sizmi bilmiyorum.Engin beyin sorusu size bir vekaletname geldi suret tasdiki isteniyor. Bence vekaleti kim getirirse getirsin örnek verilmez. Ya vekaleti verene ya da vekile verilir.Kimlik araştırması yapılır . Aynı şekilde suret tasdikleride ilgilisine veya vekiline verilir ve örneğin kime kaç nüsha verildiği belirtilir.


  • EĞER KİŞİ İŞLEMİN ASLINI GETİRMİŞSE TEYİT ALINARAK HİÇBİRŞEY ARANMADAN SURET YAPILIR.


    ek olarak vekalet verene veya vekiline verilir. (Bazı noterlikler vekaletname de örnek çıkarma yetkisi olmadığı için vekiline dahi vermiyorlar.Ben o yetki olmasa bile veriyorum.)

  • Değerli meslekdaşlarım;
    Çok basit bir örnekle cevap vermek icabederse Türkiye İş Bankası Hizmetlisi elinde Bakırköy noterliğince tanzim edilmiş vekaletnameyi suret çıkartmak suretiyle çoğaltmak istiyor.
    Bunun adı da "ibrazdan" suret vermek demektir.
    Şimdi ben efendim "bu vekaletnamede senin adın geçmiyor" sen ilgilisi değilsin bu işlemi ben yapamam mı demeliyim, Yoksa Bakırköy noterliğine telefon ederek gerçekten böyle bir vekaletnamenin var olup olmadığının teyidini alarak işlemi sonuçlandırmalıyım?Elcevap:İşlemin teyidini alarak çoğaltmam da hiç bir sakınca yoktur.
    İlgisinden başkasına suret verilmez,Doğru ancak noterliğimizde düzenlenmiş bir işlemden suret isteniyorsa verilmez. Hatta bizim noterliğimizden düzenlenmiş bir vekaletnanin aslı bir başkası elinde olup bundan suret isteniyorsa bile, hiç tereddütsüz suret verilir.
    Tabi sözkonusu belge vekaletname olmayıp,başka belgelerde olabilir.


  • ''bir vekaletnanin aslı bir başkası elinde olup bundan suret isteniyorsa bile, hiç tereddütsüz suret verilir.'' Cabir abi bu konuda size katılmıyorum.

    Peki Sevgili Bulut kardeşim katılıp katılmamak elbetteki en demokratik hakkınız.Ben sadece görüş ve uygulamalarımızı hatırlattım.Selmlar sevgiler.


  • cabir abi ;


    dediklerine aynen katılmakla , sizin dediklerinizin aksini yapan kaç noter/lik var açıkcası merak ediyorum


    selam ve saygılar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().



  • cabir abi ;


    dediklerine aynen katılmakla , sizin dediklerinizin aksini yapan kaç noter/lik var açıkcası merak ediyorum


    selam ve saygılar

  • Noterlik İşlemlerinden İbrazdan Örnek Vermede Bazı Soru Ve Kuşkular


    Mustafa ENHOŞ
    Sakarya 4. Noteri


    Noterlik İşlemleri Türk Noterlik Hukukunda;
    Düzenleme Şeklinde,
    Onaylama Şeklinde,
    Örnek Verme,
    Diğer işlemler.
    Bölümlerine ayrılarak her biri kendi bölümlerinde ayrı ayrı değerlendirilmiş ve ne şekilde olursa olsun "resmi" sayılmıştır.
    Bu yazıda ibrazdan örnek vermede, meslektaşlarımız arasında var olduğunu gördüğüm, düşünce ve uygulama farklılıklarına yol açan bazı soru ve kuşkular üzerinde durulacaktır. Ancak konu ile ilgili görüş ayrılıklarına cevap verecek bir çalışma ve değerlendirmenin BİRLİĞİMİZCE yapılması gerektiğine inanıyorum.
    ÖRNEK ÇIKARIP VERMEK 1512 sayılı Noterlik Kanununun 60/5 maddesinde Noterlerin görevleri arasında sayılmıştır. 96 ve 98. madde hükümlerine göre de; Noter, ilgilinin getirdiği
    HER ÇEŞİT KAĞIDIN tamamını veya istenilen kısmını "aslındaki şekli korumak şartı ile" yazarak, fotokopi veya benzeri usullerle çıkarıp örneğini vermekle yükümlü tutulmuştur. Tabii ki bu yükümlülüğü yerine getirmek durumunda bulunan ve 162. maddeye göre de bir işin yapamamasından dolayı hukuki sorumluluğu söz konusu olan noterin getirilen her çeşit kağıdın örneğini usulüne uygun olarak çıkarıp vermesi asıldır. Vermemek durumu ise olsa olsa istisna en mümkündür.
    N.K. 53. maddesindeki "Noterler kanunların emredici hükümlerine aykırı hususlarda işlem yapamazlar. Bu hüküm, İMZA ONAYLAMASI yapılan işlemlerin MÜNDERACATI hakkında da uygulanır" Şeklindeki kural ile N.K. 162. maddesindeki ... bir işin yapılmamasından hatalı veya eksik yapılmasından dolayı zarar görmüş olanlara karşı sorumluluk yüklenen hüküm çerçevesinde; Örnek vermede sınır ne olmalıdır? Sorusu karşımıza çıkmaktadır.
    Örnek verme işlemlerinde de örneği çıkarılacak işlemin daha önceden esas ve şekil şartına uygun olarak tanzim edilmiş olması şartı aranacak mıdır? Bu cümleden olarak T. Medeni Kanununun 611. maddesi hükmüne göre haricen tanzim edilmiş ve hukuken hüküm ifade eden geçerli bir miras taksim sözleşmesinin örneği istendiğinde; Noterlik Kanunun 89. maddesindeki düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler arasında "mirasın taksimi sözleşmesi" de sayılmaktadır. Bu nedenle şekle uyulmadan yazılan harici miras taksim sözleşmesinin örneğini çıkarıp veremem demek "örnek verme" görev, işlem ve işlevi ile bağdaştırılabilecek midir?
    Eğer bu halde örnek vermenin zorunlu olduğu kabul edilirse ve noter böyle bir örnek işlemini yapmayı reddetmişse, işi yapmamış olmakla sorumlu tutulacaktır. Aksine örneğin verilemeyeceği gerekli ise örnek verme hali de Kanunların emredici hükümlerine uymamak nedeni ile noterin sorumluluğu söz konusu olacaktır.
    Yukarıdaki soruların çoğaltılması mümkündür. Sadece karma nitelikli kat karşılığı inşaat sözleşmesi için tartışma açılırsa cevabımız ne olacaktır? Bilinmektedir ki bu sözleşme ile taşınmazın mülkiyetinin devri taahhüdü tapuda işlem yapılmasını gerektirir. Oysa inşaatın yapımına ilişkin ve inşaatın devamı süresince ödenecek kira bedelleri hakkındaki taahhüt ve edalarda böyle bir durum yoktur. Gerek esas gerekse şekil itibarı ile taşıdığı hükümler, özellikle edanın yerine getirilip getirilmediği hususunda delil olarak kullanılabilecek belge niteliği taşıyacağı kuşku götürmez. Taraflardan bir veya birkaçı birden fazla makamlarda böyle bir belgeyi ispat vasıtası olarak kullanmak amacı ile çoğaltarak örneğini isterlerse bu istemi ret mi edeceğiz, yoksa kabul mü?
    Başlangıçta düzenleme şekline uymaksızın müteahhit ile mal sahibi veya sahiplerince haricen aralarında akdedilen sözleşmenin tasdikli örneğine dayanarak üçüncü kişilere satış vaadi sözleşmesi yolu ile sözleşmeler yapılırda üçüncü kişiye karşı vadini yerine getirmez ise noter sorumlu olabilir gerekçe ve kuşkusu örnek vermemeye haklılık kazandırabilir mi?
    Bu tür ve benzeri konularda meslektaşlarımız ile yapılan değerlendirmelerde olumlu yada olumsuz fikir üretenler ve uygulamayı buna göre yerine getirenlerin azımsanmayacak sayıda olduğu görülmüştür. Anlaşılmaktadır ki uygulama birliği hakim değildir. Şahsen bu konuda örnek verilebilmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Aksi halde gerek Medeni Kanunun gerekse Borçlar Kanununun bir çok konulardaki akit serbestliğini hem şekil hem de esas bakımdan ortadan kaldırmış oluruz. Aynı zamanda Noterlik Kanununun 89. maddesinin buna ilişkin diğer kanun maddelerini yürürlükten kaldırmış olacağını kabul etmiş oluruz ki buna bizim hakkımız yoktur. Böyle bir sonuç hem hukukun genel kurallarına uygun düşmez hem de yasama ve yargının yetkilerine karışma olur. kaldı ki Noterlik Kanunu ve Yönetmeliği sistematiği içinde, durum değerlendirildiğinde de olumlu cevap verilmesi kaçınılmaz olur sanırım.
    Bir miras taksim sözleşmesinin, bir kat karşılığı inşaat sözleşmesinin veya benzerlerinin noterden tanzimi istenmesi halinde N.K. İKİNCİ BÖLÜMÜ'nü oluşturan 84 ila 89. maddeleri çerçevesinde düzenleme şeklinde işlemin yapılması zorunluluğu vardır. Ancak bundan tamamen ayrı bir durum olan ÖRNEK isteme halinde ise N.K.'nun dördüncü bölümünü oluşturan 94 ila 99. ve özelliklede 96, 97, 98. madde hükümleri çerçevesinde işlem yerine getirilmelidir. Böylece verilen örnek işlemi o işlemin hukuki niteliğini, şeklini, geçerli yada geçersiz olmasını ve de sonuçlarını değiştirmez. Belge ve delil olarak kullanma olanağı verir. Sözgelimi haricen tanzim edilmiş kat karşılığı inşaat sözleşmesini düzenleme şekline sokmaz. Bu sözleşme ile üçüncü kişilere yapılan satış vaadi sonucu hakkına kavuşamayan şahıs, noterin sorumluluğunu isteyemez. Bilinmektedir ki satış vaadinde bulunan kişinin satmayı vaad ettiği taşınmazın sözleşme anında maliki olması şart değildir. Kazanmayı beklediği bir hakkı da buna konu edebilir.
    işte Noter burada çok dikkatli davranmak zorundadır. Sözleşmeyi düzenlerken tarafların özelliklede alıcının yanıltılmasın! Önleyecek açıklamaları yapmak ve işlemi de buna göre sonuçlandırmak durumundadır. Bununla birlikte alıcı da kendisinden beklenen özen ve dikkati gösterecektir. Kendisinin bile bile kabullendiği bir durumdan başkasını sorumlu tutamayacaktır. Aksi, hukuk ve hakkaniyet kurallarına uygun düşmez. Benzetmekte sakınca yoksa noter, düzenleme işlemi yaparken bir mimar-mühendis, örnek işlemini yerine getirirken ise bi, fotoğrafçı gibidir.
    Tekrar esas konuya dönecek olursak noterler, getirilen "HER TÜRLÜ KAĞIDIN" örneğini usulüne uygun olarak çıkartarak ilgilisine verir. Uygulanacak usul, örnek ile ilgili hükümlerde bellidir. Düzenleme şeklin örnek işleminde uygulanması gerekli olmadığı gibi mümkün de değildir. N.K. 53. maddesinin ruhu dahi bunu emreder. Zira noter, kanunların emredici hükümlerine aykırı işlem yapamaz. Örnek işleminin ne şekilde yapılacağı önceden de belirtildiği gibi kanun ve yönetmelikte açık olarak gösterilmiştir. Şekil yönünden sadece buradaki emirlere uyma gereği vardır.
    Ayrıca sözleşmenin gerektirdiği damga pulunun (vergisi) tam olarak yapıştırılıp yapıştırılmadığını aramak kaçınılmazdır. Yine N.K. 53. maddede; "Bu hüküm imza onaylanması yapılan işlemlerin münderecatı hakkında da uygulanır." direktifini vererek örnek işlemlerin münderecatını da 53. madde kapsamı dışında tutmuştur. Bu açıdan bakıldığında noter örneği istenen kağıdın münderecatının yasalara uyup uymadığını da araştırmayacaktır. Daha doğrusu belgenin geçersizliği veya geçerliliğine noter değil yargı karar verecektir. Noter çıkarılacak örneğin belge aslına uygunluğunu araştıracak ve sağlayacaktır. Bununla birlikte içeriği açıkça suç teşkil eden bir belgenin örneğinin istenmesi halinde ise bunu reddedecektir, zira görev nedeniyle öğrenilen bir suçu Adliyeye intikal ettirmek zorunda olan ve kamu görevi ifa eden noter, kamu hukukuna aykırı, suç teşkil eden bir işlemi her ne şekilde olursa olsun yerine getiremez.
    SONUÇ: Az evvel ileri sürdüğüm düşünce ve gerekçelere paralel olarak haricen akdedilmiş ve damga pulu (vergisi) tam olan, içeriği suç tekil etmeyen bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve benzeri belgelerin ibraz edilerek örneği istenmesi halinde; Bu istem reddedilmeyerek usulüne uygun çıkarılan örneği ilgilisine verilmelidir kanaatini taşımakla birlikte, konunun Türkiye Noterler Birliğince ele alınarak yapılacak çalışma ve değerlendirme sonucuna göre tatbikat birliğinin sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu sanıyorum.

  • Valla heralde bir benim başımdan geçti. Bu sene hatırladığım kadarıyla üç dört defa oldu yaptığım vekaletnamelerden, başka bir noterlik vekil olduğu halde örnek çıkarma yetkisi olmadığı için suret tasdiki yapmadılar. Ben vekil olsun yapıyorum yetki aramıyorum.

  • Bende bulut beye katılıyorum hiçbir mahsuru yok yeterki aslı elinde olsun vatandaşın

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().

  • Erkan bey uzun yazınızı şimdi okuyabildim.Konuyu biraz dağıttık gibime geldi. Sorumuz ;
    1-İşlemi getirip aslı gibidir suret isteyen kişinin vekaletname ile ilgili olarak vekil veya vekaleti veren kişi olup olmadığı bizi bağlarmı?
    2-Vekaletnamede örnek ve suretler çıkarabilmesi için yetki verildiğinin incelenmesi gerekirmi?
    Şimdiden herkese iyi çalışmalar...


    Benim cevapım; 1- Bence bağlar; vekil veya vekalet verenin dışındaki kişi harici başkasına suret verilmez. (İhtilaflı olduğu birisi bir şekilde eline geçirdiği vekaletnamenin tasdikli suretini sizden isteyebilir.)
    2-Bence vekaletnameden suret çıkarılması için vekile ayrıca yetki vermeye gerek yoktur. Başkası vekaletnameden (vekil hariç) suret çıkaracaksa vekaletname istenebilir.
    Not olarak vekaletname suret tasdiklerinde ben teyit alıyorum sahtecilik olma ihtimaline karşı.
    Benim uygulamam bu şeklide.

  • Ankara, 15 Nisan 1975
    Konu : Adana Noter Odasındaki bölge toplantısında görüşülen «ÖRNEK VERME» konusu Hk.

    GENELGE 19

    Adana Noter Odasında 4.11.1974 günü bölge noterlerinin yaptığı toplantıda Noterlik Kanununun 94 - 99. maddeleri arasında düzenlenmiş bulunan örnek verme işlemleri görüşülmüş olup, bu konu ile ilgili Yönetim Kurulumuzun benimsemiş olduğu görüş tavsiye olarak aşağıda sunulmuştur.

    ÖRNEK VERME
    I) Örnek nedir?
    Noterlikte yapılmış bir işlemin veya ilgilisince ibraz olunan bir belgenin, tamamının veya istenilen kısmının, istenildiği kadar, yazı, fotokopi veya benzeri usullerle çıkartılarak aslının aynı olduğuna dair bir şerhi ihtiva eden ve örneği çıkaran noterliğin mühürünü ve görevlinin imzasını taşıyan belgeye örnek denir.
    II) Kimlere örnek verilebilir?
    94. maddenin 1. fıkrasında örneğin kimlere verileceği öngörülmüştür. Buna göre örnek;
    İlgilisine,
    Kanunî mümessil veya vekile,
    Mirasçılara
    verilebilecektir.
    94. maddenin (2) fıkrasında ise, vasiyetname açılmadıkça örneğin ancak, Medenî Kanununun hükümlerine göre vasiyeti yapandan veya bu konuda özel yetkiyi kapsayan noterlikten onaylı vekâletnameyi taşıyan vekile verilebileceği hükme bağlanmıştır.
    Şu hale göre noterliğinde örneği çıkartılması için kendisine müracaat edilen noterin, öncelikle örnek talep edenin 94. maddenin l ve 2. fıkralarında belirlendiği üzere ilgili veya temsil yetkisini haiz olup olmadığını tespit etmesi gereklidir.
    III) Örnek verme şekilleri :
    a) İbrazdan örnek verme :
    ilgili tarafından ibraz edilip, örneğinin çıkartılması ve tasdik edilmesi istenilen bir belgenin usulü veçhile ve 97. maddede yazılı şekilde örneğinin çıkartılmasına ibrazdan örnek çıkarma denir.
    İbrazdan örnek çıkartmada çıkartılan örneklerin altına konacak şerh de;
    Asıl belgenin tarih ve varsa numarasının,
    Bu belgenin nereden verilmiş olduğunun,
    İbraz edilen aslının aynı olduğunun belirtilmesi gereklidir.
    Bu hususlar şerh olarak örneklerin altına verildikten sonra noter tarafından imzalanıp mühürlenmesi ve ayrıca ibraz edilen belgenin asılmadan, çıkartılan örneğin adedi, tarih ve yevmiye numarası yazıldıktan sonra imzalanıp mühürlenmesi zorunludur.
    İbrazdan örnek vermede örneklerden bir nüshası dairede saklanır. Dairede saklanacak olan nüshada ilgilinin imzasının bulunması 97. maddenin 1. fıkrası hükmü gereğince zorunludur.
    b) Daireden örnek verme :
    Noterlikte yapılmış bir işlemin ilgilisinin isteği üzerine talep-den bir fazla nüsha olarak örneğinin çıkartılıp aslına uygunluğu tasdik edildikten sonra ilgilisine verilmesine, daireden örnek verme denir.
    Daireden örnek vermede takip edilecek yol şudur;
    Dairede aslı veya sureti bulunan bir işlemin örneği talep edildiğinde yapılacak işlem; Talep den bir fazla nüsha olarak örnek çıkarılması,
    Bu örneğin altına; işbu örneğin dairede saklı tarih ve yevmiye nolu aslının veya suretinin aynı olduğu şerhinin verilmesinden sonra bu şerhin altına noterlik mühürü basılarak, yetkili tarafından imza edilmesidir.
    ibrazdan örnek çıkartmada olduğu gibi istenenden bir fazla olarak çıkarılan örnek saklanması ve 97. maddenin birinci fıkrası gereğince ilgiliye imzalatılması gereklidir.
    97. maddenin 2. fıkrasının son cümlesinde belirlenen aslın iadesi, ibaresinin daireden örnek verme işleminde geçerlik kabiliyeti yoktur. Zira daireden örneği verilen işlemler onaylama veya düzenleme şeklinde yapılan işlere ait olduğu cihetle onaylamada işlemin aslının başlangıçta ilgiliye verilmesi asıl olduğu için zaten dairede işlemin aslı mevcut bulunmamaktadır. Düzenlemede ise yine kanun gereği işlemin aslının dairede saklanması zorunludur. Bu se-beple aslın iade edilmesi olanağı burada da yoktur.

    c) Yabancı dilde yazılı kâğıttan örnek verme :
    Örneği talep edilen kâğıt yabancı bir dilde yazılmışsa bu takdirde önce o kâğıdın 103. madde gereğince tercüme ettirilmesi bilâhare talep den bir fazla olarak örnek verme bölümünde belirtilen hükümler gereğince örnek çıkartılacak ve dairede saklanacak olan nüshada yine ilgilisine imza ettirilecektir. Ayrıca ilgiliye verilen nüshaya yabancı dildeki nüshalardan tasdiksiz birer tanesi iliştirilecektir.
    d) Yazıdan başka şekilde örnek çıkarma :
    ilgili istediği veya noter lüzum gördüğü takdirde örnek, fotokopi, teksir makinesi, fotoğraf veya benzeri usullerle de çıkartıla-bilir.
    Bu takdirde örnek ile ilgili hükümler dairesinde hareket edilmesi gereklidir.
    e) Başka bir noterlikten örnek getirme (Aracılık)
    94. maddenin 2. fıkrasında ilgili tarafından talep edildiği ve masrafı da avans olarak verildiği takdirde diğer bir yerdeki noterlikten bulunulan yer noterliği vasıtasıyla örnek getirilebileceği hükme bağlanmıştır. Bu halde de yine örneğin talep den bir fazla nüsha olarak çıkartılması ve çıkarılan örneklere kanunen öngörülen şerhlerin verilmesi ve dairede kalacak olan nüshasında ilgili tarafından imzalanması zorunludur.
    Aracı noter marifetiyle çıkartılan örneğin dairede saklanacak nüshasının ilgiliye imzalatılmasının yine aynı noter kanalıyla yaptırılması noterlik işlemlerinin sıhhati bakımından sağlam bir yoldur.
    Bu arada aracı noterin de ilgilinin talebi üzerine başka bir yer deki noterlikten istenilen örneği getirtmiş olduğunu, bu iş için gerekli avansın alınmış olmakla beraber artan kısım varsa ilgiliye iade edildiğini gösteren bir vesika tanzim ederek ait olduğu cilt-bentte saklaması anım anlayışı bakımından daha doğru olacaktır.
    f) Hakim izni ile örnek verme :
    Kanunun 95. maddesinde 94. maddede belirtilenler dışında kalan kişiler örnek talep ettiğinde bu örneğin verilebilmesi ancak, noterliğin bağlı bulunduğu Asliye Hukuk veya münferit sulh hukuk hâkimliğinin iznine bağlı kılınmıştır.
    Şayet örneği talep edilen evrak konsolosluk' düzenlenmiş bir evraksa bu takdirde örnek talep eden şahsın Türkiye'deki son ikâmetgâh, tespit edilememişse Ankara Asliye Hukuk Mahkemesince gerekli olan izin verilecektir.
    Ancak bu izinden sonra noter istenilen örneği, örnek verme ile ilgili hükümler uyarınca yine talepden bir fazla nüsha olarak çıkartacak ve ilgiliye verebilecektir.
    g) Belirli bir kısmın örneğinin verilmesi :
    Örnek talebi mutlaka işlemin veya ibraz edilen belgenin tamamını kapsamayabilir, sadece belirli bir kısmının örneğinin çıkartılması istenebilir.
    96. maddede «ilgili getirdiği her çeşit kâğıdının tamamının veya bir kısmının örneğinin çıkartılmasını istediği takdirde, noter aslındaki sekli korumak şartı ile tamamını veya istenilen kısmı aynen yazar ve iş sahibine istediği kadar örnek verir» denilmektedir.
    Bu hale nazaran belirli bir kısmın örneği taleb edildiğinde noter maddede belirtildiği şekilde hareket ederek örnek verme hükümleri çerçevesi içerisinde istenilen örneği ilgilisine çıkartıp verecektir.
    1512 sayılı Kanunun örnek verme ile ilgili hükümlerinin tek tek incelenmesi sonucunda bu bölümde noterlerce dikkat edilecek hususların aşağıda belirtilenlerden ibaret olduğu sonucuna varılmıştır.
    Örnek ancak, 94. maddenin l ve 2. fıkrasında belirtilen hallerle, 95. madde gereğince hakim izni olan kişilere verilmelidir.
    örnek mutlaka talep den bir fazla nüsha olarak çıkarılmalıdır.
    Çıkarılan örneğe kanunda öngörülen gerekli şerhler verildikten sonra dairede saklanacak olan nüsha ilgiliye imza ettirilmelidir.
    Bilgi edinmenizi rica ederim.
    Saygılarımla,
    Başkan Yardımcısı
    Fahrettin TANJU
    (Eskişehir 3. Noteri)


    ---------------------------------------
    (NOTERLİK KANUNU)
    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM


    ÖRNEK VERME



    KİMLERE ÖRNEK VERİLEBİLECEĞİ :


    Madde 94 - Noterler tarafından yapılan işlemlerin örnekleri, ancak ilgililerine,
    kanuni mümessil veya vekillerine yahut da mirasçılarına verilir.


    Bu örnek, masrafı verilmek suretiyle o yerdeki noter eliyle diğer bir şehirdeki
    noterlikten de getirtilebilir.


    Ancak, Türk Kanunu Medenisi hükümlerine göre açılmadıkça, vasiyeti yapandan
    veya bu konuda özel yetkiyi kapsayan, noterlikten onaylı vekaletnameyi taşıyan
    vekilinden başkasına, vasiyetnamelerin örneği verilemez.



    HAKİMİN İZNİ İLE ÖRNEK VERİLMESİ :


    Madde 95 - Yukarıdaki maddede sayılanlardan başkasına örnek verilmesi, noterliğin bağlı bulunduğu asliye hukuk veya münferit sulh hakiminin iznine bağlıdır.


    Birinci fıkraya göre verilecek örneklerin, konsolosluklarda düzenlenen evraka ait olması halinde izin, örneği talebeden şahsın Türkiye'deki son ikametgahı mahkemesince, son ikametgahı tespit edilemeyen hallerde ise Ankara Asliye Hukuk Mahkemesince verilir.


    Bu izin hiçbir harç ve vergiye tabi değildir.



    BELİRLİ BİR KISMIN ÖRNEĞİNİ VERMEK :


    Madde 96 - İlgili, getirdiği her çeşit kağıdın tamamının veya bir kısmının örneğinin çıkarılmasını istediği takdirde, noter aslındaki şekli korumak şartı ile tamamını veya istenilen kısmı aynen yazar ve iş sahibine istediği kadar örnek verir.



    ÖRNEĞİN DAİREDE SAKLANMASI :


    Madde 97 - Çıkarılan Örneklerden biri ilgiliye imza ettirilerek noter dairesinde saklanır.


    İlgilisine verilecek örneklere, bir örneğin dairede saklandığı yazılmakla beraber, geri verilen aslına da bu yolda ayrıca şerh verilerek mühürlenir.



    FOTOKOPİ VE BENZERİ USULLERLE ÖRNEK ÇIKARMA :


    Madde 98 - Örnek, fotokopi veya benzeri usullerle de çıkarılabilir. Aslında bir bozukluk varsa, tasdik şerhinde açıklama yapılır.



    YABANCI DİLDEKİ KAĞIDIN ÖRNEĞİ :


    Madde 99 - Örneği verilmesi istenen kağıt yabancı dilde yazılmışsa, evvela tercüme edilir; sonra bu bölüm hükümlerine göre örnek çıkarılarak her örneğe tercümesi iliştirilir ve bu yolda şerh verilir.


    ----------------------------------------------------------


    (NOTERLİK KANUNU YÖNETMELİĞİ)


    Örnek Verme Şekilleri:
    Madde 95 - a - İbrazdan örnek:
    İlgili tarafından ibraz edilip, örneğin çıkartılması ve onaylanması istenilen bir belgenin usulünce örneğinin çıkartılarak verilmesine ibrazdan örnek çıkarma denir
    İbrazdan örneklerin altına (ibraz edilenin aynıdır) ibaresini kapsayan bir şerh konulur.
    İbrazdan örnek vermede, örneklerden bir nüshası dairede saklanır. Bu nüshaya ilgilinin imzası (ibraz ettiğim aslına uygundur) şerhinin altına alınır. İbraz edilen aslına örneğin tarih ve yevmiye numarası yazılıp, noter mühürü ile mühürlenir.
    Aslında bir bozukluk olan belgelerin, örneklerinde bu bozukluğun açıklanması şarttır.
    İbraz olunan belgenin örneği ilgili tarafından dışarda da çıkartılıp, onama için noterliğe ibraz olunabilir.
    Bu takdirde örnek ile asıl belge noterlikçe karşılaştırılır. Asıl ve örneğin yekdiğerine uygunluğu şerhte belirtilir.
    Her ne suretle olursa olsun çıkartılan örneklerde belgenin belirli bir kısmının örneği de ilgilinin isteği üzerine çıkartılabilir. Bu takdirde bu husus açıkça yazılır.
    b - Daireden örnek:
    O noterlikte yapılmış bir işlemin ilgilisinin isteği üzerine yeteri kadar örneği çıkartılıp aslına uygunluğu onaylandıktan sonra ilgiliye verilmesine, daireden örnek verme denir.
    Ciltbentde saklı işlemin örneği istenilenden bir fazla çıkarılır, bunların altına (işbu örnek dairede saklı.................. tarih ve ............. yevmiye no.lu aslının veya nüshasının aynıdır) şerhi konur. Bu şerhin altına noterlik mühürü basılarak, yetkili tarafından imza edilir. Örneğin birinci sayfasının baştarafına (örnektir) damgası basılır veya yazı ile (örnektir) ibaresi yazılır ve örneğe o günkü tarih ile yeni yevmiye numarası konur. Fazla çıkarılan nüsha dairede saklanır.
    Şerhlerde kaç örnek verildiği herhalde belirtilir ve dairede kalan nüshaya ilgilinin imzası alınır.
    -----------------------------------------------


    Hukuk - 26018
    Ankara, 25.12.2007
    Özü : Noterlik işlemlerinden örnek alabilecek kişiler hk.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Birliğimize yapılan başvurularla, Noterlik Kanununun 72 inci maddesinde yer alan “ilgili” tabirinin, işlemi yaptıran kişi veya kişiler yanında, temlik, feragat ve vekalet gibi tek taraflı işlemlerde lehine işlem yapılanları da kapsayıp kapsamadığının sorulması üzerine, Yönetim Kurulumuzun 11.12.2006 tarihli toplantısında konu hakkında Adalet Bakanlığından görüş istenmesine karar verilmiş ve 25.12.2006 günlü ve 3244 sayılı yazımızla, Noterlik Kanununun 72 inci maddesinde yer alan “ilgili” tabirinin, işlemi yaptıran kişi veya kişiler yanında, temlik, feragat ve vekalet gibi tek taraflı işlemlerde lehine işlem yapılanları da kapsaması gerektiği belirtilerek, bu konuda uygulamaya esas olacak görüşlerinin bildirilmesi talep edilmiştir.

    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü 19.01.2007 günlü ve 1163 sayılı yazısıyla; “1512 sayılı Noterlik Kanununun 94. maddesinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin örneklerinin, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya VEKİLlerine yahut mirasçılarına verilebileceği hükme bağlanmış; aynı Kanunun ‘Noterlik İşlemlerinde Uyulması Gereken Genel Hükümler’ bölümünde yer alan 72. maddesinde ise ‘İlgili, belgelendirme isteminde bulunan kişidir.’ denilmek suretiyle ‘ilgili’ kavramına Noterlik Kanunu yönünden genel ve sınırlayıcı bir tanım getirilmiştir.
    Kanunun genel ve sınırlayıcı bu açık hükmü karşısında, ‘ilgili’ kavramını, temlik, feragat ve vekalet gibi tek taraflı işlemlerde lehine işlem yapılanlar ile vekalet verileni de kapsayacak şekilde yorumlamanın mümkün olmadığı, ancak Noterlik Kanununun 94. maddesinde ‘ VEKİLler’ de örnek verilebilecek kişiler arasında sayılmakla, örneğin verilmesi talep olunan işlemle tayin olunmaları halinde dahi VEKİLlere bu işlem örneğinden verilebileceğinin düşünüldüğünü” bildirmiştir.


    Belirtilen görüşün yeniden incelenmesi 22.03.2007 günlü 630 ve 31.05.2007 günlü 1464 sayılı yazılarımızla talep edilmiş ise de, adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 29.03.2007 günlü 7471 ve 08.06.2007 günlü 12463 sayılı yazılarla bu görüşte herhangi bir değişiklik olmadığı yönünde cevap verilmiştir.

    Yönetim Kurulumuzun 01.10.2007 günlü ve 8 sayılı kararı uyarınca, 19.10.2007 tarihli ve 2612 sayılı yazımızla “...uygulamada yarattığı sıkıntılar da nazara alınarak bu konunun tekrar ele alınıp görüş bildirilmesi” bir kez daha istenmiştir.
    Bu istemimiz üzerine adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen ve Yönetim Kurulumuzun 12.12.2007 günlü toplantısında görüşülen 30.11.2007 tarihli ve 25711 sayılı cevabi yazıda;
    “Bu konuda Bakanlığımıza intikal eden yakınma ve bilgiler ile anılan yasal düzenleme karşısında, ilgili kavramının yorum yoluyla genişletilmesinin mümkün olmadığı, ilgi yazınızda belirtilen uygulamada karşılaşılan sıkıntıların ise ancak yapılacak yasal düzenlemede bu konuya açıklık getirilmesiyle aşılabileceği düşünülmektedir.” denilmektedir.

    Yapılan tüm başvurulara rağmen değişiklik yapılmaması nedeniyle Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün yukarıda belirtilen 19.01.2007 günlü ve 1163 sayılı yazısıyla bildirilen görüşünün dikkate alınmasını rica ederim.
    Saygılarımla,




    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)


    ------------------------------------------------


    Sayın Bulut;


    İbrazdan örnekte ilgilisi'ne diyor ben bunu nacizane şöyle yorumluyorum tasdik için belge aslını ibraz edenin ilgilisi olduğunu düşünüyorum ve yine daireden örnekte ise işlemin ilgilisi ki burdada bizzat işleme taraf olup imza koyanın ilgilisi olduğunu düşünüyorum. Siz ibrazdan örnek verme işleminde dahi bizzat işlemin taarafı olan kişi veya kişilerce örneği istenilen evrakın ibrazının olması koşulu ile ibraz edilen belgenin aslı görülerek örneğinin tasdik edileceğini savunuyorsunuzu
    yani sizin deyiminizle örneğin diplomaya diploma sahibinden başka kimse ibraz edip örnek alamaz fakat hiçte öyle değil bu yaptığınızda ibrazdan örnek çıkartma ! burada karıştırılmaması gereken durum bence şu kişinin elinde bir işlemin aslı var ise bunun o işlemin ilgilisi olup olmadığına bakılmaksızın evraktan örneğin çıkartılabileceği, şayet ilgilinin elinde işlem aslı yok dairedeki işlem den örnek istiyor ise burada da işlemin ilgilisince yani; II) Kimlere örnek verilebilir?
    94. maddenin 1. fıkrasında örneğin kimlere verileceği öngörülmüştür. Buna göre örnek;
    İlgilisine,
    Kanunî mümessil veya vekile,
    Mirasçılara
    verilebilecektir.


    Cabir ağabeyiminde dediği gibi katılıp katılmamak elbetteki en demokratik hakkınız.Ben sadece görüş ve uygulamalarımızı hatırlattım. Selamlar....

    <p>"Sabrın kendisi acıdır, lakin meyvesi tatlıdır"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Erkan ().

  • Erkan bey kardeşim benim konuştuğum konu vekalet örneği ile ilgili Engin beyin sorusu da bu yönde zaten. Diploma veya başka bir şeyle karıştırmıyalım. Görüşlerinize saygı duymakla birlikte benim uygulamam da bu şekilde. Saygılar.

  • Görüş ve düşüncelerime tercümanlık eden değerli meslekdaşlarıma çok teşekkür ediyor,saygılar sunuyorum.Ayrıca bu tartışmanın genç meslekdaşlarımız için çok faydalı olacağını düşünüyorum.Cabir Karahasanoğlu