VEKALETNAME İŞLEMLERİNDE İMZA SAYISI..

  • Sayın Meslekdaşlarım;
    bir şirket müdürünün birkaç şirketi temsilen hareket etmesi halinde imza adetini kaç olarak girmek lazım. Bu konuda
    aşağıdaki genelgeyi nasıl yorumluyorsunuz..


    ANKARA, 9.8.1993
    Özü : Vekaletname onayında birde fazla kişileri temsil edenlerd­en alınacak harç Hk.
    GENELGE
    59


    Bir sorumuz üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüriden gönderılen 22.7.1993 tarih ve 31573 sayılı yazıda:


    "Noterlikte yapılan bir vekaletnamenin onayı işleminde, bir kişinin vekili bu­lunduğu A, B, C, şirketlerine izafeten, kendisine asaleten ve üçüncü bir şahıs adına da vekaleten hareket ederek imza etmesi durumunda 492 sayıtı Harçlar Kanununun 44 üncü maddesi uyarınca her sıfai için birerden üç imza üzerinden mi, yoksa temsil edilen A, B, C şirketleri ayrr ayrı sayılarak beş imza üzerinden mi harç alınması gerektiği konusunda, Bakanlığımızdan görüş istenmekle konu incelendi.


    492 sayılı Harçlar Kanununun 44 üncü maddesinde;
    (Bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez. Şu kadarki bütün imzalarırı tasdiki kanunen şart olan muamelelerde ve­kaleten imza edilmesi halinde, vekilin imzasının tasdikinden alınacak harç, tem­sil ettiği kişılerin sayısınca çoğaltılır.


    Bir işte müştereken hareket eden vekillerin ve bir borca kefalet eden mü­teselsil kefıllerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır. Ancak mümessil, haiz olduğu birden fazla sıfatlara dayanarak imza ederse sıfatları sayısınca harç çoğaltılır. Bir kişi hem kendisi için ve hem başkalarını temsıl suretiyle imza ederse kendisi için ayrı, başkaları için de yukarıdaki fık­ralara göre ayrı harç alınır.


    Birden ziyade kimseler, bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa, her­birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır.) denılmektedir.


    Sözkonusu vekaletnamenin onayı işleminde bir kişi; vekili bulunduğu üç ayrı şirkete izafeten, kendisine asaleten ve üçüncü bir şahsa da vekalete4 olmak üzere üç ayrı sıfatla imza atmaktadır. Bu durumda 44 üncü maddenin 4 üncü fıkrası uyarınca öncelikle her sıfat için harcın çoğaltılması gerekmektedir. Temsi! ettiği üç ayrı şirket için ise, 44 üncü maddenin 1 ve 2 nci fıkraları uya­rınca temsil ettiği şirketler için atılan imzaların ayrı ayrı tasdiki kanunen şart ol­madığından harcın artırılmasına imkan bulunmamaktadır.


    Bu itibarla, bir kişinin temsil ettiği A, B, C şirketlerine izafeten, kendisine asaleten, üçüncü bir şahsa da vekaleten hareket ederek yapılan ve­kaletnamenin noterlikte onaylanmasında, her sıfat için üç imza üzerinden harç alınması gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca, Maliye ve Gümrük Bakanlığı Ge­lirler Genel Müdürlüğünden bu konuda alınan 24 Mayıs 1993 tarih ve 33105 sa­yılı mütalaada da Bakanlığımızın bu görüşüne iştirak edilmiş bulunulmaktadır." denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla,
    Türkiye Noterler Birliği
    BAŞKAN YARDIMCISI
    Fethiye TUNÇSİPER
    (Beyoğlu 15. Noteri)

  • Sevgili Dayı;


    Genelgede de belirtildiği üzere, 492 sayılı harçlar kanununun 44. maddesi gereğince bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi halinde imza bir alınır.


    Örnek: Şehit ailesinin iş hakkından feragat etmesi 10 tane çocuğu adına velayeten anne tek imza aldığımız gibi.


    Ancak imza ayrı ayrı işler için atılıyorsa her bir iş için imza adedi çoğaltılmalıdır.


    Örnek: A şirketi için araç alımı,


    B için banka işlemleri,


    C için ihaleye girmek bu gibi bir vekaletname tanziminde imza 3 alınır.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • Sayın özgür bey kardeşim..
    o konuda seninle hemfikirim..
    yukarıda da belittiğim gibi bir müdür 10 tane şirketi temsilen hareketle birine vekalet veriyor burada imza sayısının kaç olacağı hakkında arkadaşlarımızın çoğu yanlış bilgiye sahipler bu konuyu özellikle buraya taşıdım. doğruyu bulsunlar, yanlışlarını düzeltsinler diye.. ama halen imzanın 10 olacağına dair ısrarcı olan arkadaşlarımız var..
    bende dedimki birde büyüklerime sorayım..:) :)

  • Değerli meslektaşım;


    Sohbet bölümünde de izah ettiğim gibi eklediğiniz 1993/59 genelge yorumdan veya gözden kaçan bir noktadan dolayı olsa gerek anlaşılamayan kısım var 10 tane şirketi temsilen hareketle birine vekalet veriyor ise imza 10 olur lakin 10 şirket bir kişiyi vekil tayin etmiş ise vekaleten yapılan bu iş için imza 1 olur. genelgenize iyi bakın (Noterlikte yapılan bir vekaletnamenin onayı işleminde, bir kişinin vekili bu lunduğu A, B, C, şirketlerine izafeten,) denilmekte burada temsil edilen dediği şirket vekaleten temsil ediliyor ! yani A.B.C. şirketine vekaleten, kendisine asaleten ve üçüncü bir şahıs adına da vekaleten hareket burada imza 3 fakat A.B.C. şirketlerini temsilen, kendisine asaleten ve üçüncü bir şahıs adına da vekaleten hareket denilir ise o zaman imza 5 olur. Selamlar....


    492 HARÇLAR KANUNUN :


    MADDE 44
    Madde 44 – Bir kişinin, birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez.


    Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerde vekaleten imza edilmesi halinde, vekilin imzasının tasdikinden alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır.


    Bir işte müştereken hareket eden vekillerin ve bir borca kefalet eden müteselsil kefillerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır.


    Ancak mümessil, haiz olduğu birden fazla sıfatlara dayanarak imza ederse sıfatları sayısınca harç çoğaltılır. Bir kişi hem kendisi için ve hem başkalarını temsil suretiyle imza ederse kendisi için ayrı, başkaları için de yukarıki fıkralara göre ayrı harç alınır.


    Birden ziyade kimseler, bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır.

    <p>"Sabrın kendisi acıdır, lakin meyvesi tatlıdır"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Erkan ().

  • arkadaşlar bunda kural velayet bir vekalet bir asalet bir
    o nedenle bu tip bir evrakta 3 alınmalıdır.
    mesela bende genelde hem şirke adına hemde kandi adına avukata vekalet veriyor o zaman
    2 alıyorum
    meselma anne
    5 küçük çocuğa velayetn kendisine asaleten olursa 2 alırsınız yine bu gibi örnekleri çoğaltmat lazım


    1 küçük olsa, 1 asalet olsa bir de vesayet olsa yine 3 alırız


  • Erkan Kardeşim;


    A,B,C şirketlerine izafeten derken adına demek istiyor vekaleten nerden çıkardın. vekaleten derse o zaman cümleyi şöyle kurmak gerekir: Kendi adına asaleten A,B,C şirketleri ve üçüncü şahsa vekaleten bu durumda da imza 3 değil 2 olur,

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Sayın özgür bey kardeşim..
    o konuda seninle hemfikirim..
    yukarıda da belittiğim gibi bir müdür 10 tane şirketi temsilen hareketle birine vekalet veriyor burada imza sayısının kaç olacağı hakkında arkadaşlarımızın çoğu yanlış bilgiye sahipler bu konuyu özellikle buraya taşıdım. doğruyu bulsunlar, yanlışlarını düzeltsinler diye.. ama halen imzanın 10 olacağına dair ısrarcı olan arkadaşlarımız var..
    bende dedimki birde büyüklerime sorayım..:) :)


    Evet dayı, bende biraz anlaşılır kılmak açısından ayrıntıya girdim. Yoksa bu gibi işlemlerin senden kurtulacağına hiç şüphem yok ;)

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • ANKARA, 10.6.1993
    Özü : Harçlar Kanununun 44 ncü maddesi Hk.

    GENELGE
    39

    Bir sorumuz üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk Îşleri Genel Müdürlüğünden gönderılen 12.5.1993 tarih ve 20750 sayılı yazıda;

    "İlgi yazınızda bir avukatın değişik şahıslardan ve değişik işler sebebiyle aldığı vekaletnameleri, düzenlenecek yeni bir vekaletname ile başka bir avukatı TEVKİL etmesi durumunda Harçlar Kanununun 44. maddesi uyarınca tek harç alınması gerektiği halde, Genel Müdürlüğümüzün 7 Temmuz 1976 tarih ve 19701 sayılı mütalaasında harcın temsıl edilen kişi sayısınca çoğaltılması gerektiği yolunda görüş bildirildiği belirtilmiş, konunun yeniden incelenerek Bakanlık görüşü istenilmiş bulunmaktadır.

    Bu konudaki mevcut yazışma dosyaları da birleştirilerek konu incelendi: 492 sayılı Harçlar Kanunun 44. maddesinde;

    (Bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez. Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerden, vekaleten imza edilmesi halinde, vekılin imzasından alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır.

    Bir işte müştereken hareket eden vekillerin bir borca kefalet eden müteselsil kefıllerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır.

    Ancak mümesssıl, haiz olduğu birden çok sıfatlara dayanarak imza ederse, sıfatları sayısınca harç çoğaltılır. Bir kişi hem kendisi için hem başkalarını temsil suretiyle imza ederse, kendisi için ayrı başkaları için de yukarıdaki fıkralara göre harç alınır.

    Birden ziyade kimseler bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır.) denılmektedir.

    Bu hükme göre, genel prensip olarak, bir kişinin birden çok kişiyi temsil etmesi durumunda, harcın artırılmaması gerektiği esası kabul edilmiş bulunmaktadır. Ancak, madde nıetninde, harcın artlrılması gereken istisnai haller sayılmıştır. Birinci istisna, 2. fıkrada belirtılen, bütün imzaların kanunen tatbikinin şart olması halidir. Örnek olarak, Türk Ticaret Kanununun 136, 154, 158, 279, 505, 477. hükümleri uyarınca, bütün şirketlerin kuruluş sözleşmesinde imzaların, kanunen ayrı ayrı tasdiki şart bulunmaktadır. Bu hallerde harcın, ikinci fıkra hükmü uyarınca, temsıl edilen kişi sayısına göre çoğaltılması gerekmektedir.

    İkinci istisna, 4. fıkrada belirtilen, değişik sıfatlarla imza atılması halidic Örneğin, bir kişi aynı işlern kağıdına kendisine asaleten, küçük çocuğuna velayeten ve üçüncü bir şahsa da vekaleten hareket ederek değişik sıfatlarla imzalaması mümkündür. Bu gibi hallerde 4.fıkra uyarınca harcın, sıfat sayısına göre çoğaltılarak alınması gereklidir.
    Üçüncü istisna, 5. fıkrada belirtilen, ayrı ayrı işlere imza atılması halidir. Gerçi fıkrada birden ziyade kimselerden bahsedilmektedir. Ama bir kişinin de aynı işlem kağıdına ayrı ayrı işlemler için imza atr~ıası mümkündür. Bu durumda da harcın artırılması gerekir. Örneğin, bir kişi aynı işlem kağıdı içinde bir aracını kiraya verirken, diğer bir aracını satabilir ve daha fazla işlemde de bulunabilir. Bu durumda 5. fıkra hükmü gereğince herbir işlem içirı ayn harç alınması gsrekmektedir.

    Genet prensibin istisnaları 44. maddede bu şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Buradan olayımıza dönersek, bır avukat de3işik kişilerden değişik işler sebebiyle aldığı vekaletnameleri başka bir avukata düzenlenecek yeni bir vekaletname ile devretmektedir. Kanunen imzaiarın ayrı ayrı tasdiki şart değildir ve imza bir sıfatla atılmıştır. Bu sebeple birinci ve ikinci istisnalara girmediği açıktır. Ancak, ilgili avukat herbir vekaletnameyi ayrı bir iş için alnııştır. Herbir vekalet ayrı ayrı işler için verilmiştir. Bu itibarla devredilen herbir vekaletname ayrı bir iş kabui edilerek ayrı ayrı harç alınması gerekir. Bu nedenle üçüncü istisna sözkonusu olmakta ve 44. maddenin 5. fıkrası uyarınca herbir işfemden ayrı harç alınması gerekmektedir.

    Şimdi, 7 Temmuz 1976 tarih ve 19701 sayılı mütaalamıza dönersek, bu mütalaamızda harcın temsil edilen kişi sayısırıca çoğaltılması gerektiği sonucuna varılmıştı. Yukarıda ise, 5. fıkra hükmü gereği herbir vekaletname ayrı iş kabul edilerek buna göre fıarç alınması gerektiği sonucuna varıldı. Uygulamada örneğin, mirasçılar toplanıp bir işlem kağıdı ile aynı avukata vekalet verebilmektedirler. Bu tür bir vekaletin devrinde kişi say!sına göre harcın çoğaltılmasına gidilemez. Çünkü devredilen vekaletnarrıe aynı iş içir~ verilmiştir. Ayrı iş istisnası uygulanamaz. Diğer istisnalara da girmediğinden temsil edilen kişi sayısına göre harcın çoğaltılması kanuna uygun olmamaktadır.

    Bu nedenlerle, bir avukatın değişik işler için a4dığı vekaletnarneleri başka bir avukata devretmesi halinde, devredilen herbir vekaletname ayrı işlem kabul edilerek ayrı ayrı harç alınmasının Harçlar Kanunumuza uygun olacağı düşünülmektedir " denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

    Türkiye Noterler Birliği
    BAŞKANI
    M.Muhsin BILGE
    (Beyoğlu 23. Noteri)


  • Erkan Kardeşim;


    A,B,C şirketlerine izafeten derken adına demek istiyor vekaleten nerden çıkardın. vekaleten derse o zaman cümleyi şöyle kurmak gerekir: Kendi adına asaleten A,B,C şirketleri ve üçüncü şahsa vekaleten bu durumda da imza 3 değil 2 olur,


    Özgür kardeşim;
    Dikkat ederseniz gerelgenin şu bölümünde ====> "Noterlikte yapılan bir vekaletnamenin onayı işleminde, bir kişinin vekili bu lunduğu A, B, C, şirketlerine izafeten,


    Selamlar....

  • ben konuyu farklı bir yere taşıyayım farzedelimki 10.000.000,00 tl lik bir sözleşme
    sözleşmenin bir tarafı 3 şirkete izafeten, kendi adına asaleten, üçüncü şahısa vekaleten imza atıcak
    uygulamanız yine aynımı olur.


  • ben konuyu farklı bir yere taşıyayım farzedelimki 10.000.000,00 tl lik bir sözleşme
    sözleşmenin bir tarafı 3 şirkete izafeten, kendi adına asaleten, üçüncü şahısa vekaleten imza atıcak
    uygulamanız yine aynımı olur.


    Değerli meslektaşım ;


    3 ayrı şirkete izafeten olursa 3 imza olur + asaleten 1 imza + vekaleten 1 imza olmak üzere toplam = 5 imza üzerinden tahakkuk ettirmek gerekir.


    3 ayrı şirkete vekaleten izafet olursa 1 imza olur + asaleten 1 imza + vekaleten 1 imza olmak üzere toplam = 3 imza üzerinden tahakkuk ettirmek gerekir.

  • Arkadaşlar ;
    Öncelikle bir kelime sorunumuz var :)
    izafeten ne demek; (bir şeye veya kimseye) Bağlanarak, dayanarak, ilişik olarak, mal edilerek.
    vekaleten ne demek; Vekil olarak, vekillik ederek,vekalet yolu ile.
    Sorumuz ; A,B,C şirketleri,asaleten,vekaleten. İmza sayısı kaçtır.


    Burda dikkat edilmesi gereken ayrı ayrı işler içinmi,yoksa bir iş içinmi yetkinin verildiği.
    Tek bir iş için veriliyorsa imza 3 dür. Ayrı işler için veriliyorsa 5 dir.

  • 3 TANE AYRI ŞİRKETİ TEMSİL EDEREK HAREKET EDİYORSA İMZA 3 TÜR. ŞİRKETLERLE BERABER KENDİSİDE ASALETEN HAREKET EDİYORSA İMZA 4 DÜR. ŞİRKETLERLE BERABER BİRDE İŞİN İÇİNDE HEM KENDİSİ VE HEMDE VEKALETEN HAREKET EDİYORSA İMZA SAYISI TOPLAM 5 OLUR. PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TÜŞEKKÜR EDERİM.

  • anlaşıldı bu konu karakolda bitecek. :)


    Sevgili Erkan kardeşim,
    1993/39 sayılı genelgede dahi istisnai halleri o kadar güzel açıklamışki, orada yazılanlara biraz daha dikkatli okursak, 1993/59 sayılı genelge bu işin tuzu biberi olmuş oluyor.
    sonuçda 1 imza olayına hem fikir olacağız gibime geliyor ..

  • MESALA BİR ÖRNEK VERİYİM. BİR VEKALETNAMENİN İÇİNDE BİRDEN FAZLA VEKİL VAR. A KİŞİYE ARABAMI SAT DİYE. B KİŞİ KİŞİYE ADIMA ARABA AL DİYE. C KİŞİYEDE BANKADAKİ HESABIMDAN PARA ÇEKME DİYE GÖREV TAKSİMİ YAPARAK ÜÇ KİŞİYİ VEKİL TAYİN ETMİŞ. BURDA DA VEKİL SAYISINDA İMZA ÇOĞALTILARAK ALINIR. YANİ İMZA 3 TÜR.

  • Arkadaşlar konu yeterince aydınlatılmıştır vekaleten olursa istersen onşirket vermiş olsun altını çiziyorum bakın VEKALETEN olursa imzaya bir verilir fakat birden fazla şirket var ise ve imza atan kişide şirketin müdürü isi kaç tane şirket varsa ( ŞİRKET SAYISI KADAR EKLEDİĞİNİZ İMZA SİRKÜLERİ KADAR) imza verilir. iyi güler. konu kitlenmiştir.

  • Sultan hanımın affına sığınarak ;


    Konuyu yeniden açma gereği duyuyorum. Genelge karışık ve kafa karıştırrıcıdır. Fakat bu konuyu ben daha önce ivdeledim ve çözdüm. O nedenle size bu konuyu anlatmayı bir borç bilirim.


    Örnek 1 : 9 şirketi temsilen ( bakınız dikkat edin temsilen ) birine vekalet vermesi durumunda vekaletin içerigi önemsiz olmakla birlikte işlemden alınması gereken harç 9 dur. Burada temsil olunan 9 şirket vardır ve hepside vekalet verdi sayılır bu vekaletlerin ayrı ayrı yada tek vekalette olması harç yönünden farklılık doğurmaz.


    Örnek 2 : 9 şirketi vekaleten ( bakınız dikkat edin vekaleten ) tevkil yetkisi kullanılarak ( tevkil devretmek anlamına gelir ) birine vekalet verdiğinde ise imza harcı 1 olarak hesaplanır. Buradaki ince nokta şudur. Yapılan işlem devir işlemidir ve devri yapan ise sadece bir kişi ve o kişide vekildir.


    Ayrıyeten bir noktaya daha değinmek istiyorum çoğu noterliklerde vekaletnameler tevkil edildikten sonra birdaha tevkil için gelindiğinde yeniden tevkili düzenlenmektedir. Son derece yanlış olan bu durumun yanlışlığı ise tevkilin başkalarınıda yetkili kılarken geçerliliğin bittiğinden haberdar olunmamasıdır. Tevkil hukukta devretmek anlamına geldiğinden devredilen hiç bir mal ürün veya maddi manevi eşyalarda devredenin hiç bir yasal hakkı kalmaz. Ancak ana vekalette başkalarınıda yetkili kılmak üzere 3. şahıslara yetki vermeye denirse burda yetki tayini olacağından devir söz konusu olmayacağından bir sorun olmayacaktır.


    Konu hakkında TNB dende vaktinde görüş alınmış olup yazdıklarıma paraleldir.



    Saygılarımla

  • Site adminlerimizin görevlerinden biride net ve bilinen konuları netleştirerek kilit atmaktır. Buradaki amaç konu daha fazla karmaşık olmasın bitsin yönündedir. Fakat birazcıkta tartışma iyi geliyor bazen yoksa Sultan hanımın cevabı tarafımcada uygun ve doğrudur. :)


  • Site adminlerimizin görevlerinden biride net ve bilinen konuları netleştirerek kilit atmaktır. Buradaki amaç konu daha fazla karmaşık olmasın bitsin yönündedir. Fakat birazcıkta tartışma iyi geliyor bazen yoksa Sultan hanımın cevabı tarafımcada uygun ve doğrudur. :)


    Sevgili adminim cok teşekkür ederim aynen öyle herkez aynışeyleri yazıyor ve sürekli kısır döngü gibi devam ediyor diğer konulara eğilemiyoruz die kitlemiştim bende madem burada açtınız buradan devam etsin ozaman arkadaşlar kolay gelsin.:)