Bankanın karşı tarafa cevabi ihtarnamesi

  • Kıymetli meslektaşlarım,
    Bizimle çalışan bankalardan biri bir ihtarname getirdi. Bu ihtar klasik ihtarlardan çok farklı. Konusunu aynen yazıyorum:
    ...noterlğinden ....tarih ve ....yevmiye nolu olarak gönderilen ihtarda özetle; müvekkiliniz .... ..... tarafından .......ltd.şti. nin bankamıza olan kredi borcunu kapatmak üzere ödenen ...bin TL nin adı geçen ile bankamız arasında hiçbir borç, kredi kefalet, vb,ilişkisi olmadığı halde, müvekkilinizin bilgisi dışında ve haksız olarak alındığı iddiasıyla söz konusu meblağın faiziyle birlikte iade edilmesi istenmiş ve aksi takdirde hukuki ve cezai yollara başvurulacağı ihtar edilmiştir...


    Bankada devam eden bize getirdiği ihtarda kendine göre gönderilen ihtara bazı deliller evraklar makbuzlar vb. gerekçe göstererek karşı tarafın iddia ve taleplerini reddediyor. (Bana göre bankanın ihtarda kendini savunma şeklide son derece başarılı) yaklaşık 4-5 madde şeklinde banka kendi tutumunun haklılığını sıralamış ve finalde delil babında şu belgeleri ekde takdim kılmıştır.
    1-kredi genel sözleşmesi 2-müşteri talimatı 3-mevduat rehin söz. 4-ilgiliye bahsi geçen ücretin ödendiğine dair banka dekontu.



    Şimdi sayın arkadaşlarım, benim çekincem şu: eklerde bahsedilen sözleşmeler gayrıresmi sözleşmeler ve biz ihtara eklediğimizde bu sözleşmelere resmiyet kazandıracağız. Sözleşmelerin bedelleride uçuk kaçık. Hadi bankanın kredi çekenlerle yaptığı genel kredi söz.bir nebze anladımda. birde ilaveten ilgililerle yaptığı MEVDUAT REHİN SÖZLEŞMESİ'ni anlayamadım. Diyeceksinizki ihtara ek olarak eklenen evrak herhangi bir uygulama hatasından mütevellit bir vergiyi doğurmaz. Lakin ben böyle düşünmüyorum, ya aksi bir durum olursa? Çünkü neticede biz o sözleşmelere resmiyet kazandıracağız. Kıymetli bilgi ve birikimlerinizi beklyorum ilginize şimdiden teşekkürler.......

    ÖNEMLİ OLAN RUH GÜZELLİĞİ DEĞİL, RUS GÜZELLİĞİDİR!....

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Murad ().

  • Sevgili meslektaşım,


    Elbetteki eklediğiniz evrakların vergisini alınıp alınmadığını kontrol etmek durumundasınız. İhtarname dahi olsa.


    -Kredi sözleşmesi damga vergisinden muaftır onu eklemenizde bir sakınca yok.
    -Mevduat rehin sözleşmesinin içeriğini bilmiyorum, kredinin geri ödemesiyle alakalı ise muaf olur. Bankaya sorun bununla ilgili herhangi bir vergi ödemişlermi, bankalar çoğunlukla bu tür vergileri öder.


    *TNB 1997/11_ Haricen yapılmış bir sözleşmenin, noterlikte yapılan bir işleme eklenmek istenmesi halinde,(ihtar, ihbar vb.) eklenen kağıtlara ait damga vergisinin ödenip ödenmediğini tesbit edilmesi ve ödenmemiş ise noterlerin bu kağıtlara ait vergi ve cezasını vergi dairesine ödettirmeden gerekli işlemi yapmamaları gerekir. İşleme atıf yapılmış olsa dahi fotokopisi eklenmemiş ise vergisi aranılmaz.

  • Murat bey aynı durumla karşı karşıya kaldık şöyle özetleyeyim size bizde bir ihtarname çekmişiz ihtarnameyi çeken xx kişi ihtarname içeriğinde normal bildiiğimiz ihtar konusu araların yapmış oldukları kira sözleşmesi gereğince kira bedeli ni talep etmiş bizde arkasına kira sözleşmesini eklemişiz ve (kira sözleşmesi kendi aralarında yapıldığından hiçbir noter onayı tastiki yok) ve o sözleşmenin içinde cezai şart varmış fark etmemişiz ihtarname diye müfettiş geldi ekteki kira sözleşmesindeki kira bedeli ve cezai şart bedelini topladı bize 1.200 tl eksik harç damga çıkarttı ve makbuzunuda kestirdi biz müşteriden bunu aldık tabi. Ve bizim buradaki bütün noterliklerde aynı uygulamayı yapmış herkezde bir sürü açık çıkartmış yani özetle diyeceğim şuki müfettiş bize ihtarnelerin ekine eklenmiş olan ve hiçbir noter onayı olmayan kendi aralarında yapılmış dahi olsa eklenen hertürlü sözleşmelerden bedeli karşılığında harç damga alınması gereklidir dedi yani bence o şekild ihtarnameyi yapacaksanız bedelini tahsil edin ki banka buna itiraz edecektir ozaman yapmayın daha iyi çünkü sonradan müfettişin çıkarttığı harç damga eksiğini bankalar ödemiyor aynı şekilde bir kaç tanede vakıfbankın vardı ihtarı ödeme yapmadılar . kolay gelsin.


  • Murad bey bence net bir cevap.

  • Evet ama yrd.yöneticininde dedikleri kafamı kurcaladı. Bu yüzden benim fikrim adaşımla aynı ama eklar çok sakat milyon tl bedel içeriyor. Vallaha adımın Murat olduğunu bilene kadar araştırırım. :))

  • ekte eklenmiş olan sözleşmelerden aslı gibidir yapmamız istendiğinde damga vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmamız gerektiğine göre. İhtar ekindeki sözleşmelerin de damga vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmamız gerekir diye düşünmekteyim.


  • Sevgili meslektaşlarım, kati bir yargıya varamadık, başkatibimiz araştırmaya devam ediyor. :(

    :) :)Sevgili Murat kardeşim başkatibine söyle zahmet etmesin,ihtarname ekinde gönderilmesi istenen sözleşmelerin damga vergilerinin ödenip ödenmediğinin noter tarafından araştırılması gerekir.Ödenmemiş ise ilgiliyi vergi dairesine yönlendirerek varsa gecikme cezası ile birlikte damga vergisinin yatırılmasını temin ettikten sonra gereği yapılmalıdır.

  • Değerli meslektaşlarım,
    Yaptığımız inceleme ve araştırma neticesinde, gerek banka yetkilileriyle ,gerekse tnb deki yetkililere ve vergi dairesindeki tanıdıkla yaptığımız istişarede ek teki szleşmelerin kred ile ilgili evrak ve kuyudat olduğu ve vergiden muaf olduğu bankanın damga vergisi def. dahil araştırılmak suretiyle anlamış ve 2007/39 syılı genelgeyide destekçi olarak Kullandığımızı belirtmek istiyorum. Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlarıma şükran hislerimle....


  • :) :)Sevgili Murat kardeşim başkatibine söyle zahmet etmesin,ihtarname ekinde gönderilmesi istenen sözleşmelerin damga vergilerinin ödenip ödenmediğinin noter tarafından araştırılması gerekir.Ödenmemiş ise ilgiliyi vergi dairesine yönlendirerek varsa gecikme cezası ile birlikte damga vergisinin yatırılmasını temin ettikten sonra gereği yapılmalıdır.


    bende cabir abiyle aynı kanıdayım doğrusu budur.


  • bende cabir abiyle aynı kanıdayım doğrusu budur.


    Zaten vergiye tabi olduğu durumu hasıl olsa idi , Cabir abinin dikkat çektiği gibi verginin yatırılıp yatırılmadığını kovuşturacaktık. Lakin muaf olduğuna dair elimizde bir hayli bulgu oluştuğundan mütevellit ihtarnameyi yaptık. Herkese teşekkürler....