ŞİRKET KARARLARI

  • Sayın meslektaşlarım;
    Şirketlerin, "gayrimenkul veya menkul alım satımına ilişkin" ortaklar kurulu kararları artık ihale kararı gibi değerlendirilmekten çıktımı.


    Örneğin: .... ili, .... ilçesi, ... mahallesinde kain, tapunun ... ada, ... parselinde kayıtlı ... nolu meskeni ..... TL bedelle alınmasına/satılmasına oybirliği ile karar verildi.


    böyle bir karar örneği tastikinde nasıl bir yol izliyorsunuz.

  • 15.07.2008 tarihli 25 numaralı Genelge
    3- 5766 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 10/c maddesiyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı Tablonun "II. Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrası
    " İHALE Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü İHALE kararları Binde 4,5"


    şeklinde değiştirilmiştir.


    Bu değişiklikle sadece resmi dairelerle, kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların aldığı İHALE kararları damga vergisine tabi tutulmuş, diğer kişi ve kurumların aldığı İHALE kararları ise damga vergisinin dışında tutulmuştur.


    Bu durumda, 2007/30 ve 2007/62 sayılı Birliğimiz Genelgelerinde yer alan uygulama prensipleri, sadece resmi dairelerle kamu tüzel kişiliğine sahip olan kurumların aldığı İHALE kararlarına tatbik edilebilecektir.


    Dolayısıyla da resmi dairelerle kamu tüzel kişiliğine sahip olan kurumlar dışında kalan şirketlerin , kooperatiflerin, vakıfların vb kuruluşların aldığı İHALE kararı ve bu mahiyetteki kararların damga vergisine tabi tutulması imkanı kalmamıştır.