Miras Sözleşmesi

  • Değerli meslektaşlarım;


    1.kardeş (özürlü-vesayet altında)
    2.kardeş
    3.kardeş
    4.kardeş


    Yukarıda belirttiğim gibi dört kardeşin miras yoluyla adlarına intikal etmiş ve müştereken malik bulundukları taşınmazlar var. Şimdi ise ilgililer bizden, 3.kardeş ile 4.kardeşin ileride 1.kardeş ten dolayı bu müşterek taşınmazlardan intikal edecek miras hisselerini 2.kardeşe verdiklerine dair miras sözleşmesi talep etmektedir.
    Böyle bir sözleşme yapılabilir mi?. Malum ölüme bağlı tasarruflar sıkı şekil şartlarına bağlıdır, sınırlı sayıdadırlar ve sadece kanunda yazılı olan işlemlerdir.

  • Değerli meslekdaşım;
    Özürlü olan henüz ölmediğine göre doğmamış bir hak üzerinde (3.ve 4.)kardeşlerin herhangi bir işlem yapma şansları yoktur diye düşünüyorum.,

  • Ancak.....
    Mirastan feragat sözleşmesi düşünülse bile vesayet altındaki özürlünün mirasından diğer kardeşlerin feragat etmesi için yapılacak sözleşmeye muvafakat etmesi anlamında vasi özel izin alacak.Buda ne kadar mümkün olur ilgililere sormak lazım...


  • Ancak.....
    Mirastan feragat sözleşmesi düşünülse bile vesayet altındaki özürlünün mirasından diğer kardeşlerin feragat etmesi için yapılacak sözleşmeye muvafakat etmesi anlamında vasi özel izin alacak.Buda ne kadar mümkün olur ilgililere sormak lazım...


    Değerli ağbeyimin görüşlerine katılmaktayım.

  • Çok teşekkürler kıymetli ağabeyim, meslektaşım.


    Bende yapılmayacağı görüşündeyim, fakat iş sahibi avukat ve noterimle farklı görüşe düştüm sizlerden teğit etmek istedim, bana güç veriyorsunuz.


    M.K. 678.madde: Mirasbırakanın katılması veya izni olmaksızın bir mirasçının henüz açılmamış bir miras hakkında diğer mirasçılar veya üçüncü bir kişi ile yapacağı sözleşmeler geçerli değildir.

  • DÜZENLEME ŞEKLİNDE MİRAS PAYININ DEVRİ SÖZLEŞMESİ
    (MİRAS SÖZLEŞMESİ ŞEKLİNDE)


    Miras sözleşmesi yapmak isteyen müstakbel muris (1.kardeş) ... şu söretle söze başladı:
    Müstakbel mirasçım olan kardeşim (3.kardeş / 4.kardeş) .... benden kendisine intikal edecek olan yasal miras hissemin tamamını ..... bedel karşılığında (veya bedelsiz), müstakbel miras hissesini devir ve temlik alan (2.kardeş'e) ...... devir etmesine, kardeşi vemüstakbel murisi olarak Türk Medeni Kanunun 677. maddesi gereğince muvafakat ediyorum.
    Müstakbel mirasçı (3.kardeş/4.kardeş) şu suretle söze başladı : "müstakbel murisim kardeşim ...... den tarafıma intikal edecek olan yasal miras hissemin tamamını ..... bedelle/bedelsiz şimdiden ...... (2.kardeş'e) devir ve temlik ediyorum. Devir bedelini tamamen kendisinden aldım, alacaığım kalmadı. Müstakbel murisim kardeşim (1.kardeş) ........ ölümünden sonra bana da intikal etmesi gereken yasal miras hissemin tamamı, kendisine devir ve temlikte bulunduğum .... (2.kardeş'e) ait olacaktır. Kardeşimin (1.kardeş) mirasından hiçbir hak talebinde bulunmayacağım .


    Devir ve temlik alan... (2.kardeş) şu suretle söze başladı : "Müstakbel murisi kardeşi (1.kardeş) ..... den kendisine intikal etmesi gereken yasal miras hissesini tarafıma ...... bedelle/bedelsiz devir ve temlik eden ........(3.kardeş/4.kardeş) beyanlarını aynen kabul ediyorum. Müstakbel murisi kardeşi (1.kardeş) ...... nın muvafakatı ile kendisine kadeşinden intikal etmesi gereken yasal miras hissesinin tamamını ..... bedelle /bedelsiz Türk Temeni kanunun 677 ve 678. maddeleri hükümleri gereğince şimdiden devir ve temlik aldım. Devir bedelini tamamen kendisine ödedim. Müstakbel murisi kardeşinin ölümünden sonra, miras hissesini bana devir eden 3.kardeş/4.kardeş 'in yasal miras hisse,i Türk Medeni Kananunun hükümleri çerçevesinde bana ait olacaktır. "


    Arkadaşlar böyle bir MİRAS SÖZLEŞMESİ yapılabilir .
    Anak ;
    1- Öncelikle bu miras sözleşmesi 3. ve 4.kardeşler için ayrı ayrı yapılması gerekir .
    2- 1.kardeş'e vasi atanması nedeniyle vasi'nin mahkemeden özel izin alması gerekir
    3- Eğer vasi kardeşlerden birisi ise ve miras sözleşmesine kendi adına asaleten katılıyorsa mutlak suretle mahkemeden KAYYUM atanması gerekir


    Saygılarımla.