DEVREMÜLK MUVAFAKATI

  • Günaydın arkadaşlar devremülkü kullanması için muvafakatname veriyorlar sonuçta bunlar bir para karşılığı burayı kullanma hakkı veriyor yarın teftişte müfettiş bedel olması gerekirdi en azından harç almanız lazımdı diebilirmi kira sözleşmesi gibi mi yapmalıyız yoksa bu şekilde muvafakat bedelsiz yapsak sorun çıkarmı

  • Sultan hanım;


    Tabi yorumumu sizin muvafakatinizi görmeksizin yapıyorum, bildiğiniz üzere muvafakatnameler değer gösterilmesi gereken kağıtlar meyanında bulunmamaktadır ve damga vergisinin konusuna girmemektedir, kişi devremülkünü bir kişiye kullandıracaksa bunu karşılık almaksızında yapabilir ! şayet muvafakatiniz taahhüt içermiyor ise ddeğer gösterilmeden yapılabileceğini düşünüyorum. Kolaylıklar...

  • MUVAFAKATNAME
    Armutlu Tatil köyündeki .....dönemine ait devre mülk hakkımı 300 tl karşılığında .....T.C. kimlik numaralı....kullanmasına rıza ve muvafakatimin olduğunu ilgili makamlara karşı beyan ederim.


    (Bu muvafakatname harca tabi zaten damga yok)

  • Cabir abi bedel yazmıyo sdc şukişinin şu tarihler arasında kullanmasına rıza ve muvafakat ederim dio bedel yok biz sürekli yapıyoruz da kafamıza takıldı acaba ilerde müfettiş sorarmı die sizlerinde görüşlerizi almak istedim çok teşekür ederim . Erkan bey sizede çok teşekkür ederim.


  • MUVAFAKATNAME
    Armutlu Tatil köyündeki .....dönemine ait devre mülk hakkımı 300 tl karşılığında .....T.C. kimlik numaralı....kullanmasına rıza ve muvafakatimin olduğunu ilgili makamlara karşı beyan ederim.


    (Bu muvafakatname harca tabi zaten damga yok)


    Ek ilave olarak
    MUVAFAKATNAME
    Armutlu Tatil köyündeki .....dönemine ait devre mülk hakkımı bedelsiz olarak .....T.C. kimlik numaralı....kullanmasına rıza ve muvafakatimin olduğunu ilgili makamlara karşı beyan ederim.


    1990 yıllarında bir genelge vardı ama bulumadım , bedel yazılması gerekir yazılmazsa bedelsiz olarak yazılması gerekir. İyi Çalışmalar


  • Cabir abi bedel yazmıyo sdc şukişinin şu tarihler arasında kullanmasına rıza ve muvafakat ederim dio bedel yok biz sürekli yapıyoruz da kafamıza takıldı acaba ilerde müfettiş sorarmı die sizlerinde görüşlerizi almak istedim çok teşekür ederim . Erkan bey sizede çok teşekkür ederim.

    Sultan hanım; İstisnalar hariç hiç kimse hayrına devremülkünü bir başkasına kullandırmaz.İlgiliye sorun kaç lira karşılığında devremülkü kullandırıyor kesinlikle enaz 300 tl diyecektir.Çünkü biz bu uygulamayı iki yıldan beridir yapıyoruz.Bu kira sözleşmeside olabilir ama devremülk idarecileri kira sözleşmesini kabul etmiyorlar muvafakat yoluyla bu işi çözmüşler Selamlar.

  • Sultan hanım; İstisnalar hariç hiç kimse hayrına devremülkünü bir başkasına kullandırmaz.İlgiliye sorun kaç lira karşılığında devremülkü kullandırıyor kesinlikle enaz 300 tl diyecektir.Çünkü biz bu uygulamayı iki yıldan beridir yapıyoruz.Bu kira sözleşmeside olabilir ama devremülk idarecileri kira sözleşmesini kabul etmiyorlar muvafakat yoluyla bu işi çözmüşler Selamlar.


    Ülke büyüsün istikrar sürsün :) cabir abime katılıyorum değer gösterilmesinde fayda var.

  • Evet Erkan kardeşim bende size katılıyorum.İstikrar sürsün ülke büyüsün,kaşıkla toplayalım.......kepçeyle götürsün.....

  • Sn. Sultan hn. bu genelgeyi incelenızi taavsiye ederim.


    Saygılarımla.




    ANKARA, 2.9.1993
    Özü : Bazı muvafakatnameler Hk.


    GENELGE 66


    Noterliklerde, "Muvafakatname" başlığı altında, "Şirketimizin faaliyet gös­terdiği ... Sokak ... adresinde, yeni kurulan ..... şirketinin herhangi bir kira öde­meden faaliyet göstermesinde tarafımızca bir sakınca bulunmamaktadır." şek­linde yapılmak istenen işlemin, bu şekliyle yapılıp yapılamayacağı, yapılabilirse harç ve damga vergisinin ne şekılde alınması gerekeceği konusunda görüş is­tediğimiz Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 30.7.1993 günlü 32805 sayılı yazıda:


    "1- İncelenen sözleşme ile taşınmaz malın sahibi olan şirketin kendi rı­zasıyla taşınmaz malını başka bir şirkete herhangi bir bedel ödemeksizin ya­rarlanmasına ve faaliyet göstermesine muvafakat ettiği anlaşılmaktadır. Taraflar arasında bir ariyet sözleşmesi ilişkisi kurulmak istenmektedir.


    Ariyet sözleşmesini düzenleyen Borçlar Kanunun 299. maddesinde; "Ariyet bir akittir ki onunla ariyet veren, bir şeyin bedava kullanılmasını ariyet alana bı­rakmak.ve alan dahi o şeyi kullandıktan sonra geri vermekle mükellef olur." de­nilmektedir. Söz konusu sözleşme ariyet akdinin icap bölümünü oluş­turmaktadır. Karşı tarafın kabul etmesi halinde ariyet sözleşmesi kurulacak; reddetmesi halinde ise sözleşme kurulmuş olmayacaktır.


    Hukukumuzda bu senedin düzenlenmesine engel olabilecek bir hüküm bu­lunmamaktadır. Bu nedenle, senedin noterlikte düzenlenmesi de mümkündür.


    2- Alınacak harç ve damga vergisi konusuna gelince; 492 sayılı Harçlar Kanunun 42/2. maddesinde, "Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gös­terilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz." de­nilmektedir.


    Taşınmazın kullanımı bedelsiz olarak karşı tarafa bırakıldığından işlemin mahiyeti icabı değer gösterilmesine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 10. ve 11. maddelerinde belirtilen değer gösterilmesi mecburi olan işlemler içine de girmemektedir. Bu nedenle işlem üzerinden maktu damga vergisi ve harcın alınması uygun olacaktır. Maliye Bakanlığı Ge­lirler Genel Müdürlüğünden alınan 16 Temmuz 1993 tarih ve 44730 sayılı mü­talaa ile de bakanlığımızın bu görüşüne iştirak edilmiş bulunulmaktadır.


    Bu itibarla, bir şirketin kendi rızasıyla taşınmaz ma4ını karşılıksız olarak is­tifade etmesini, başka bir şirkete bıraktığı ekli sözleşmenin noterlikte ya­pılabileceği ve sözleşmeden maktu damga vergisi ve harcın alınması gerektiği Bakanlığımızca düşünülmektedir." denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,


    Türkiye Noterler Birliği
    BAŞKANI
    M.Muhsin BILGE
    (Beyoğlu 23. Noteri)

  • ANKARA, 9.8.1993
    Özü : Bazı muvafakatnameler Hk.
    GENELGE
    63


    Son zamanlarda ve özellikle büyük şehirlerde (... adresinde kiracı olarak işgal ettiğim dairenin ..... bölümünde .... kişi veya şirketin faaliyet göstermesine muvafakat ettiğimizi ve bu sebeple kendilerinden kira talep edilmeyeceğini beyan ederiz.) şeklinde işlemler yaptırılmak istendiği tespit edılmekle bu konuda görüş istediğimiz Maliye Bakanlığından gönderılen 16.7.1993 tarih ve 44731 sa­yılı yazıda:


    "Bilindiği üzere 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde, değer veya ağrılık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.
    Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle il­gili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer göserılmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmiştir.


    Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 10 ncu maddesinde, damga vergisi nisbi veya maktu olarak alınır. Nisbi vergide kağıtların nevi ve ma­hiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların ma­hiyetleri esastır. Belli para terimi, kağıtların ihtiva etiği veya bunlarda yazılı ra­kamların hasıl edeceği parayı ifade eder hükmü yer almıştır.


    Yazınıza konu teşkil eden muvafakatname başlıklı kağıdın in­celenmesinden, bir taşınmazın kiracısı, kiracı olarak işgal ettiği dairenin bir bö­lümünün herhangi bir kişi veya şirket tarafından kullanılmasına muvafakatı ve bu sebeple de kira talep etmeyeceğini beyan etmektedir.


    İnceleme konusu belgenin, hukuki niteliği itibariyle, bir yerin bedelsiz ola­rak kullanılma hakkını karşı tarafa barakarak Borçlar Kanunun 229 ncu mad­desindeki (ariyet, bir akittir ki onunla ariyet veren, bir şeyin bedava kul­lanılmasını ariyet alana bırakmak ve alan dahi o şeyi kullandıktan sonra geri vermekle mükeNef olur.) hükmü çerçevesinde, ariyet akdini oluşturması ve ma­hiyetine göre 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen değer gös­terilmesi zorunlu kağıtlar meyanında da bulunmaması sebebiyle maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmekte, Adalet Bakanlığının konuya ılişkin görüşü de bu meyanda bulunmaktadır.


    Buna göre, ariyet akti oluşturmak amacıyla yazılı biçimde teklifname dü­zenlenmesi istediğini kapsayan sözkonusu kağıdın, 488 sayılı Kanun gereğince maktu damga vergisen, 492 sayılı Kanun gereğince de maktu harca tabi tu­tulması icap eder." denılmektedir.
    Bilginizi ve benzeri işlemlerde buna göre hareket ifasını rica ederim. Saygılarımla,
    Türkiye Noterler Birliği
    BAŞKAN YARDIMCISI
    Fethiye TUNÇSİPER
    (Beyoğlu 15. Noteri)

  • Değerli meslekdaşım Namık bey;
    Genelgeleri yayınladığınız için teşekkür ederim.Ancak ben bu genelgelerin konumuza pek açıklık getirdiği kanaatinde değilim şöyleki:
    Devremülk site yöneticiliklerinin aldıkları karar gereği olarak, hak sahibi devre içerisinde hakkını kullanmıyacağını belli bir süre önce yazılı olarak yönetime bildirmesi durumunda site yöneticiliği sözkonusu devre mülkü hak sahibi adına başka bir şahsa kiralıyor ve kira bedelinden bir kısım komisyon kestikten sonra kalan kısmını devre mülk hak sahibine ödüyor.”ortada ufakta olsa bir para dönüyor.”Ayrıca site yönetimi ileride kendilerine bir risk doğurmasın diye de noterden muvafakatname istiyorlar.Bugüne kadar muvafakatname için noterliğimize gelipte ben herhangibir para almadım, bu işi allah rızası için yapıyorum diyen çıkmadı.300-350-375 ve hatta 400 Tl. alanları biliyorum.Eeee şimdi ben bu işlemden “damga alamam o kesin “peki neden nisbi harç almıyayım? :) :) :)

  • Alıntı

    Değerli meslekdaşım Namık bey;
    Genelgeleri yayınladığınız için teşekkür ederim.Ancak ben bu genelgelerin konumuza pek açıklık getirdiği kanaatinde değilim şöyleki:
    Devremülk site yöneticiliklerinin aldıkları karar gereği olarak, hak sahibi devre içerisinde hakkını kullanmıyacağını belli bir süre önce yazılı olarak yönetime bildirmesi durumunda site yöneticiliği sözkonusu devre mülkü hak sahibi adına başka bir şahsa kiralıyor ve kira bedelinden bir kısım komisyon kestikten sonra kalan kısmını devre mülk hak sahibine ödüyor.”ortada ufakta olsa bir para dönüyor.”Ayrıca site yönetimi ileride kendilerine bir risk doğurmasın diye de noterden muvafakatname istiyorlar.Bugüne kadar muvafakatname için noterliğimize gelipte ben herhangibir para almadım, bu işi allah rızası için yapıyorum diyen çıkmadı.300-350-375 ve hatta 400 Tl. alanları biliyorum.Eeee şimdi ben bu işlemden “damga alamam o kesin “peki neden nisbi harç almıyayım?



    Değerli meslektaşım,


    Hazırlacak olan muvafakatnamede , hangi şahıs adına muvafakat ediliyorsa isim belirtildiği takdirde maktu harç alabiliriz.
    Yoksa tüm dönem boyunca işlemde isim belirtmeden üçüncü kişiler adına muvafakat ediyorsa tabii ki bu genelgeler bizim konumuza uzak kalacaktır.Bu durumda nisbi harca tabidir.
    Saygılarımla.

  • Sevgili Namık bey kardeşim lehine muvafakat edilen adı sanı belli kişi de üçüncü şahıstır zaten :) :) paramızı o ödiyecek ama biz onu göremediğimiz için sadece isim veriliyor bize bizde muvafakati yapıp site yönetiminden paramızı alıyoruz.

  • Üstadım, herhalde yanlış anlamadım,


    Alıntı

    hak sahibi devre içerisinde hakkını kullanmıyacağını belli bir süre önce yazılı olarak yönetime bildirmesi durumunda site yöneticiliği sözkonusu devre mülkü hak sahibi adına başka bir şahsa kiralıyor ve kira bedelinden bir kısım komisyon kestikten sonra kalan kısmını devre mülk hak sahibine ödüyor
    ----------------------------------------------------------------------
    siz burada ..../.../2011-..../..../2011 tarihleri arasında ......isimli kişinin kullanmasına muvafakat ederim.
    diye yazmıyormusunuz.