motorlu taşıyıcalar koop, sermaye artışı

  • motorlu taşıyıcılar kooperatifi sermaye artırımına gidecek, nasılbiryol izlemem gerekli, yanlış bilmiyorsam sermaye artışı harç'dan damğadan muaf...... yardımcı olusanız sevinirim.


  • Anladığım kadarı ile karar tastik edeceksiniz evet harç ve damga almıyoruz biz sdc kararı suret tastiki yapıyoruz.4.1 kod kolay gelsin.saygılar.


    Hukuk 7930
    Ankara, 1.6.2005
    Özü: Limited şirket hisse devri ve hisse devrinin feshi işlemlerinde harç uygulaması hk.


    G E N E L G E
    (19)



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Maliye Bakanlığına gönderilen muhtelif yazılarımızda;
    1- Limited şirket hisse devrinin feshinde harç matrahı
    2- 5035 sayılı Kanun ile 488 ve 492 sayılı Kanunlarda şirket kuruluşu, süre uzatımı, sermaye artırımı, devir, birleşme, bölünme ve nevi değişikliği ile ilgili olarak harç ve damga vergisi istisnası yönünden yapılan değişiklikler paralelinde;
    a) Anonim ve limited şirket hisse devirlerinde damga vergisi ve harç uygulaması,
    b) Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş mukaveleleri, sermaye artırımı ve süre uzatım kararları ile bu şirketlerin devir, birleşme, bölünme ve nevi değişikliklerinde düzenlenen suretlerde damga vergisi ve harç uygulaması,
    c) Şirket kuruluşu, sermaye artırımı ve süre uzatımı ile devir, birleşme, bölünme ve nevi değişikliklerinin bildirilmesi,
    hususlarında Bakanlıkları görüşü talep edilmiştir.
    Maliye Bakanlığından alınan yazılarda ise;
    - Limited şirket hisse devirlerinin feshine ilişkin nispi harcın matrahı,
    - Limited şirketlerde hisse devrine ilişkin işlemlerde harç mükellefiyeti veya muafiyeti,
    hususlarında bir görüş bildirilmemiştir.


    Bunun üzerine, Maliye Bakanlığına gönderilen müteakip yazımızla limited şirketlerde ortak dışına yapılan hisse devirlerinin feshinde harç matrahı ile yine limited şirket hisse devirlerinde harç istisnası uygulanıp uygulanamayacağı hususlarındaki Bakanlık görüşünün noterliklere duyurulmak üzere Birliğimize bildirilmesi talep edilmiştir.


    Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.05.2005 günlü toplantısında görüşülen 09.05.2005 günlü ve 20336 sayılı yazıda
    “Bilindiği üzere, 2.1.2004 tarih ve 25334 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5035 sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle değişik 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinin son fıkrasında, anonim, eshamlı komandit, limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev’i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslar arası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmayacağı hükmüne yer verilmiştir.





    Limited şirket hisselerinin devrine ilişkin olarak düzenlenen hisse devir senetleri, şirket sözleşmesini değiştiren bir belge olduğundan, şirket hissesini devralan şahsın devirden önce şirkete ortak olup olmadığı dikkate alınarak, devreden için devredilen miktar üzerinden, pay devralmak suretiyle şirkete yeni giren ortaklar için şirketin ortağı ise devir konusu miktar üzerinden şirket ortağı değilse şirket sermayesinin tamamı üzerinden, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 fıkrasına göre beher imza için binde 0,90 nispi harca tabi tutulması gerekmektedir.


    Bu nedenle, 5035 sayılı Kanun ile getirilen anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin birleşme, devir, bölünme ve nev’i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemlere ilişkin istisna hükmünün hisse devir işlemlerini kapsamadığından dolayı limited şirket hisse devir işlemlerinde 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde yer alan istisna hükmünün uygulanması mümkün değildir.


    Diğer taraftan, limited şirket hisse devir sözleşmesinin noterde feshi sırasında düzenlenen fesihnamenin, feshi kim talep etmiş ise talep edenin daha önce yapılan devir işleminin değeri üzerinden harç tahsil edilmesi gerekir.” denilmektedir.


    Maliye Bakanlığının 05.07.2004 günlü ve 31594 sayılı yazısında;
    “.......anonim, eshamlı, komandit ve limited şirketlerin kuruluş mukavelenameleri, sermaye artırımı ve süre uzatımlarına ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmiş ve bunlarla ilgili suretlerden de vergi alınması mümkün bulunmamaktadır.


    ....şirket kuruluşu, sermaye artırımı, süre uzatımı, devir, birleşme, bölünme ve nev’i değişikliklerinin, işlemi yapan noter tarafından vergi dairesine bildirilmesinin sadece vergi güvenliği amacıyla değil, mükelleflerin hukuki durumlarındaki değişiklikleri en kısa sürede öğrenmek, takip ve tahsilat işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine de matuf olabilmesi olarak düşünüldüğünden bu bildirimlerin yapılmasına devam edilmesi gerekmektedir” şeklindeki görüş, bu konudaki muafiyet uygulamasına rağmen aynen muhafaza edilmiş bulunmaktadır.


    Yukarıda belirtilen görüşler çerçevesinde;
    1- Limited şirket hisse devirlerinde mevcut uygulama gereğince harç alınmasına devam edilmesi icabeder.
    2- Limited şirket hisse devirlerinin feshinde nispi harcın matrahı fesih işlemini talep eden tarafın ilk işlemde harç ödemek durumunda olduğu işlem değeri olacaktır. Yani devir ortak içi ise fesih işleminde harç matrahı devir konusu hissenin devir bedeli olacaktır. Devir ortak dışına yapılmış ise fesih talebini hisse alarak şirkete ortak olmayı düşünen tarafın yapması halinde nispi harcın matrahı şirket sermayesi olacaktır.
    3- Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin şirket kuruluşu, sermaye artırımı ve süre uzatımı işlemlerinde düzenlenen kağıtlara getirilen damga vergisi istisnasının işlem asıllarından çıkarılan suretlere de uygulanması gerekmektedir.
    Bakanlık görüşünde bu şirketlerin damga vergisinden istisna edilen devir, birleşme, bölünme ve nev’i değişikliği işlemlerine çıkarılan suretlerle ilgili bir tespit bulunmamakla birlikte bu suretlerin de damga vergisinden istisna edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
    4- 2003/40 sayılı Genelgemizde de belirtildiği üzere şirket kuruluşu, sermaye artırımı, süre uzatımı, devir, birleşme, bölünme ve nev’i değişikliklerinin, işlemi yapan noter tarafından vergi dairesine bildirilmesi uygulamasına devam edilmesi icabetmektedir.
    5- Yine Bakanlık görüşü gereğince;
    a) Anonim şirket hisse devirlerinde düzenlenen mukavelelerden binde 7,5 nispetinde damga vergisi tahsil edilmesi uygulaması aynen devam etmektedir.
    b) Bakanlık görüşüne dayanılarak yayımlanan 2004/20 sayılı Genelgemizle limited şirket hisse devrinde düzenlenen kağıtlardan damga vergisi tahsil edilmemesi gerektiği bildirilmiştir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.




    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)


    Ankara, 31.10.2003
    Özü: Şirketlerde sermaye artırımlarının bildirimi hk.


    G E N E L G E
    ( 40 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    İLGİ: 05.07.2001 günlü ve Hukuk 10911 (48) sayılı genel yazımız.


    Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 2 sayılı tarifenin IV üncü bölümüne 4684 sayılı Kanunla eklenen 16 ncı fıkrada anonim, eshamlı komandit ve limitet şirketlerin sermaye artırımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmiştir. Bu hüküm dikkate alınarak noterliklere gönderilen ilgi genel yazımızla damga vergisine tabi olmayan söz konusu sermaye artırım kararları yönünden işlem yapan noterlerin bildirim yapmasına ihtiyaç bulunmadığı bildirilmiştir.
    Bununla birlikte bu konu hakkındaki uygulama, Maliye Bakanlığına da intikal ettirilerek görüş talep edilmiştir.
    Bakanlığa gönderilen yazımızda;
    “(Birliğimizin 1987/1 ve 1997/53 sayılı genelgelerine esas) Bakanlığınız yazıları ile anonim, eshamlı komandit ve limitet şirketlerin, kuruluş mukavelesi ile süre uzatımı ve sermaye artırımı hakkındaki kararlara ait olup bunların tescil ve ilanından itibaren üç aylık süre içerisinde ödenmesi icabeden damga vergisinin takip ve tahsilinin güvenli bir şekilde sağlanması amacıyla, bu konularda işlem yapan noterlerin, keyfiyeti, ertesi ayın sonuna kadar birden fazla vergi dairesi olan yerlerde Defterdarlığa, bir vergi dairesi olan yerlerde vergi dairesine, yoksa mal müdürlüğüne bildirmesi gerektiği ifade edilmiştir.
    Şirket kuruluş mukavelesi ile süre uzatım kararları yönünden yukarıda belirtilen bildirime dair prensiplerin uygulanmasında herhangi bir tereddüt olmamakla birlikte, sermaye artırımları yönünden aşağıda belirtilen gerekçe ışığında noterlerce bildirim yapılmasına ihtiyaç olmadığı düşünülmektedir.
    Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV. Bölümüne 4684 sayılı Kanun ile eklenen 16. fıkrada, anonim, eshamlı komandit ve limitet şirketlerin sermaye artırımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası getirilmiştir. Bu çerçevede anılan şirketlerin sermaye artırımlarına dair kararları da bu istisnanın kapsamında yer almaktadır.
    Noterlerce tasdik veya örnek çıkarma işlemine tabi tutulan sermaye artırımı kararları ile ilgili işlemlerin bildirilmesi, bu kağıtlardan tahsil olunacak damga vergisinin takip ve tahsilinde gerekli olan emniyeti saklamakta idi. Ancak bugün sözü edilen kağıtlar damga vergisine tabi olmadığına göre, bildirimle amaçlanan hususun dayanağı da ortadan kalkmış bulunmaktadır. Bu bakımdan da gereksiz kırtasiye ve zaman israfına yol açan ve münhasıran sermaye artırımlarına ilişkin bildirimlerin yapılmasına ihtiyaç olmadığı düşünülmektedir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.


    Bakanlıktan cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 20.10.2003 günlü toplantısında görüşülen 08.10.2003 günlü ve 4226 sayılı yazıda ise, konu ile ilgili uygulamanın bu aşamada değiştirilmeyerek önceden olduğu gibi sürdürülmesinin uygun görüldüğü bildirilmiştir.
    Bu durumda sermaye artırımlarına konu işlemi yapan noterlerin 1987/1 sayılı genelgemiz esasları çerçevesinde keyfiyeti bulundukları illerde birden fazla vergi dairesi varsa en büyük mal memurluğuna, bir vergi dairesi varsa vergi dairesi müdürlüğüne, yoksa mal müdürlüğüne, takip eden ay sonuna kadar bildirmeleri gerekmektedir.
    Diğer taraftan yine damga vergisi istisnası kapsamında yapılan şirket birleşme, devir ve bölünmelerine ilişkin işlemleri yapan noterlerin de aynı usul çerçevesinde bildirim yapmaları gerektiği tabidir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim
    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)



    Ankara, 4.12.2003
    Özü: Şirket sermaye artırımlarının bildirimi hk.


    G E N E L G E
    ( 2003/40 Eki )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İLGİ: 31.10.2003 günlü ve Hukuk 15095 (2003/40) sayılı genelgemize ektir.


    İlgi genelgemiz ile damga vergisinden istisna edilmiş bulunan şirket sermaye artırımlarının yanısıra, şirketlerin birleşme, devir ve bölünmelerine ilişkin işlemlerinin de Maliye’ ye bildirilmesi gerektiği açıklanmış, ayrıca bildirim yeri bakımından eski uygulamayı ihtiva eden 1987/1 sayılı genelgemize atıf yapılarak birden fazla vergi dairesi bulunan illerde en büyük mal memurluğuna, bir vergi dairesi varsa vergi dairesine, yoksa mal müdürlüğüne bildirimin yapılacağı belirtilmiştir.
    Ancak, Yönetim Kurulumuzun 17.11.2003 günlü toplantısında incelenen 2000/26 sayılı genelgemiz esasları gereğince, şirket kuruluşlarında olduğu gibi, söz konusu bildirimlerin de şirketin kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, bağlı olduğu vergi dairesinin belirlenememesi halinde ana sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)