Tapu müdürlüklerinde kullanılacak vekâletnamelerdeki fotoğraflar ve bu müdürlükl

  • Ankara, 07/03/2012
    Özü: Tapu müdürlüklerinde kullanılacak vekâletnamelerdeki fotoğraflar ve bu müdürlüklerin teyit talepleri. hk.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Yönetim Kurulunun 23/02/2012 tarihli toplantısında görüşülen:
    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 17 Ocak 2012 tarihli yazısında;
    "Ankara Tapu ve Kadastro I. Bölge Müdürlüğünden alınan ilgi (b) yazı ve ekinin tetkikinden; vekâleten yapılan tapu işlemlerinde kişilerin güncel fotoğrafı yerine nüfus cüzdanındaki fotoğrafının çoğaltılarak kullanıldığı, bu nedenle kimlik tespitinde zorluklar yaşandığı,
    Ayrıca vekâletnamelere ilişkin teyit amacıyla yapılan aramalarda noterlerce telefonlara cevap verilmediği, bu suretle vekâletnamelerin teyitlerinin alınamadığı teyide esas vekâletnamelerin arşivlerden çıkarılması için uzun zamanlar verildiği ve vekâletnamelere eklenen dayanak vekâletnamelerin okunamayacak kadar küçük boyutlarda fotokopi çekilmek suretiyle eklendiği bildirilmektedir.
    Diğer taraftan, ilgi (a) Genel Duyurunuz ile tapu işlemlerinde kullanılacak vekâletnamelere yapıştırılan fotoğraflar ile ilgili düzenleme yapılıp tüm birimlerinize duyurulduğu anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanunun 1007'nci maddesi, " Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür."
    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 2. maddesinin a fıkrası "Devletin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını, taşınmazlarla ilgili her türlü akitli ve akitsiz tapu işlemleri ile tescil işlerinin yapılmasını, siciller üzerindeki değişikliklerin takibini, denetlenmesini, sicil ve belgelerin arşivlenerek korunmasını sağlamak."
    Öte Yandan; 02/12/2004 tarihli 25658 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu Sicil Tüzüğünün 13 üncü maddesinin 4. fıkrası, " istem vekaleten yapılmışsa vekilden Noterlik Kanununa göre düzenlenmiş ve istem konusu işleri yapmaya yetkili olduğunu içerir vekaletname istenir. Vekil, tevkil yetkisine dayalı olarak bir başkasını vekil tayin etmiş ise, ayrıca dayanağı olan vekâletname de aranır. Vekilin kimliği saptandıktan sonra tapu sicilindeki hak sahibi ile vekâletnamedeki müvekkilin kimliği karşılaştırılır." hükümlerini içermektedir.
    Bu itibarla; Sahtecilik olaylarının önlenebilmesi için vekaletnamelerde kişi teşhisinde tereddüde yer bırakmayacak şekilde kişinin o günkü fiziki görüntüsüne uygun fotoğrafının kullanılması ve vekaletname teyitlerinde kolaylık sağlanması yönleriyle değerlendirme yapılmak üzere ilgi (b) yazı ve eki ilişikte gönderilmektedir."


    Isparta Valiliği Tapu Müdürlüğünün 09/02/2012 tarihli yazısında da:
    "Noterlerce düzenlenen vekâletnamelerdeki yazı karakterinin çok küçük olması, asıl vekâletnamelerin arka sayfalarına dayanak vekâletlerin fotokopilerinin çekilmesi, eklenen dayanak vekâletlerin birkaç sayfasının birleştirme sonucu küçültülerek eklenmesi, küçültme nedeniyle yazıların okunamaması ve fotoğrafların seçilememesi. Vekâletnamelerin anlaşılırlığını ortadan kaldırmak olup bu vekâletnameler Müdürlüğümüzde yapılan işlemlerde kullanılamamaktadır. Anlaşılırlığı bulunmayan vekâletlerin kullanılması durumunda ise hak kaybı oluşabilmekte, çalışanlarımız tazminat yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmaktadır."
    denilmektedir.



    Tapu işlemleri sırasında kullanılacak vekâletnamelere yapıştırılacak fotoğraflarla ilgili 2004/99, 2006/7 ve 2008/110 sayılı genel yazılarda; teyit taleplerine ilişkin de 1992/13 sayılı genelge ile 2003/115, 2006/57, 2007/75 ve 2009/60 sayılı genel yazılarda yer alan hükümlere göre işlem yapılmasını,


    Vekâletnamelere eklenen dayanak vekâletname fotokopilerinin de okunamayacak kadar küçük boyutlarda çekilmemesini,


    rica ederim.



    Saygılarımla,





    Fahri KÖSE
    BAŞKAN
    (Beyoğlu 37. Noteri)





    (GENEL YAZI: 39)

  • ;) çok yerinde bir yazı olmuş umarım uygulamada aksaklık olmaz, gerçi vatandaşa bu fotoğraf olmaz git yeni çektir demek deveye hendek atlatmaktan daha zor :)