koop defteri kapanış onayı

  • Hukuk -9567
    Ankara, 09/05/2012
    Özü: 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile getirilen yenilikler ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun.
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    Bilindiği üzere; 14 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
    6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yer alan bazı yenilikler ile bu Kanunun noterlik çalışmalarını ilgilendiren kısımları ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun ekte gönderilmiştir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,


    Fahri KÖSE
    BAŞKAN
    (Beyoğlu 37. Noteri)
    (GENEL YAZI: 60)
    TÜRK TİCARET KANUNU


    (6102 SAYILI)


    Resmî Gazete: 14 Şubat 2011 - 27846
    Yürürlüğe giriş tarihi: 1 Temmuz 2012




    DEĞİŞİKLİKLER - YENİLİKLER




    BİRİNCİ KİTAP
    Ticari İşletme
    BİRİNCİ KISIM
    Tacir
    A) Ticari işletme
    1. Bütünlük ilkesi
    MADDE 11- (1) Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.
    (2) Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınır, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterilir.
    (3) Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir. Aksi öngörülmemişse, devir sözleşmesinin duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur. Bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün hâlinde konu alan diğer sözleşmeler yazılı olarak yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan edilir.


    11'inci madde: 6762 sayılı Kanunun 11'inci maddesinin karşılığı olup, kapsamlı değişiklik yapılmıştır. Sözü edilen Kanunda tanımlanmayan ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletme olarak kabul edilmiş ve ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınırın, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterileceği belirtilmiştir.
    Maddenin üçüncü fıkrasında ticari işletmenin devrine ilişkin hükümlere yer verilmiş ve bu devir sözleşmesiyle ticari işletmeyi bir bütün hâlinde konu alan diğer sözleşmelerin yazılı olarak yapılacağı açıklanmıştır.
    *6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 10'uncu maddesi gereğince Türk Ticaret Kanununun 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen Bakanlar Kurulu kararı çıkarılıncaya kadar yürürlükte bulunan düzenlemeler uygulanır.

    İKİNCİ KISIM
    Ticaret Sicili
    A) Kuruluş
    I - Genel olarak
    MADDE 24- (1) Ticaret sicili, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının gözetim ve denetiminde ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulacak ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur.
    II - Yönetim
    MADDE 25- (1) Ticaret sicili, ticaret sicili müdürü tarafından yönetilir.


    24 ve 25'inci maddeler: 6762 sayılı Kanunda yer alan ticaret sicili memurluğu ticaret sicili müdürlüğü, ticaret sicili memuru ise ticaret sicili müdürü olarak değiştirilmiştir.


    ÜÇÜNCÜ KISIM
    Ticaret Unvanı ve İşletme Adı
    A) Ticaret unvanı
    I - Kullanma zorunluluğu
    1. Genel olarak
    MADDE 39- (1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.
    (2) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Ayrıca, tacirin işletmesiyle ilgili olarak kullandığı her türlü kâğıt ve belgede, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye, internet sitesinin adresi ve numarası gösterilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde, sırasıyla yönetim kurulu başkan ve üyelerinin; müdürlerin ve yöneticilerin adları ile soyadları gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır.


    39'uncu madde: 6762 sayılı Kanunun 41'inci maddesinin karşılığı olup, ikinci fıkranın ilk cümlesi dışında kalan kısmı yenidir. Buna göre; tacirin işletmesiyle ilgili olarak kullandığı her türlü kâğıt ve belgede, tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye, internet sitesinin adresi ve numarasının gösterileceği, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde de sırasıyla yönetim kurulu başkan ve üyelerinin; müdürlerin ve yöneticilerin adları ile soyadlarının gösterileceği hükmü getirilmiştir.


    BEŞİNCİ KISIM
    Ticari Defterler
    A) Defter tutma ve envanter
    I - Defter tutma yükümlülüğü
    MADDE 64- ...
    (3) Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılır. Şirketlerin kuruluşunda defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Türkiye Muhasebe Standartlarına göre elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulan defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir tebliğle belirlenir.
    (4) Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir.
    (5) Yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterler Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından bir tebliğ ile belirlenir.


    .../...

  • Mahmut abi kanunun alıntı yaptığın 3.maddesi yukarıda yaptığım alıntıda olduğu şekilde değiştirilmiştir bilgilerinize. Selam ve saygılar.....


  • Mahmut abi kanunun alıntı yaptığın 3.maddesi yukarıda yaptığım alıntıda olduğu şekilde değiştirilmiştir bilgilerinize. Selam ve saygılar.....


    Değerli meslektaşım, Kardeşim Erkan bey;


    uyarın için teşekkürler


    kolaylıklar diliyorum


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.


  • Müşterilerime pardon ilgililere böyle bir yöntem bulduk ve şuana kadar geri dönen olmadı muhasebeci geliyor kapanış diyor ASLI GİBİDİR yapıyorum bu ne diyor , kapanış diyorum götürüyor sonrasında ilgili kurum da kabul ediyor ;D


    Çok tehlikeli hareketler bunlar bilesin !

  • Çok tehlikeli derken !!


    Değerli Meslektaşım Kemal Kardeşim,Tehlikeli gerçekten tehlikeli,izahı:İlgili Kapanış tasdiki yaptı biliyor ancak o şirketin veya kooperatifin vergi incelemesi sonucu veya başka bir sebepten dolayı işlemleri mahkemelik olduğunu varsayalım,dönem olarak hesaplar kapatılmamış gözüküyor,bir şirketin veya koop.ın evraklarının resmi delil sayılabilmesi için kapanış tasdiki yapılması gereklidir.


    1.Ticari Defterlerin Sahibi Lehine Delil Olabilmesi İçin Kapanış Tasdiki Gereklidir;


    Ticari defterlerin delil olmasının esas şartı, defterlerin “Kanuna uygun tutulması ve birbirini teyit etmesi”dir. Defterlerin birbirini teyit etmesi ise; bir mantık kuralıdır. Çift taraflı kayıt (muzaaf) yönteminde bu bir zorunluluktur. Esasen bu husus kanuna uygunluğa dahildir. Defterin kanuna uygun tutulması ise daha ayrıntılı bir incelemeyi gerektirir. Ayrıca; defterlerin delil olması için kanunda yazılı olanlar dışında Türk Ticaret Kanunu’nun 66 ıncı maddesine göre ticari işletmenin mahiyet ve öneminin gerektirdiği bütün defterlerin tutulmuş olması gerekir.[6]



    Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 11.05.1993 tarih ve 1992/3112 E., 1993/3405 K. sayılı kararı;


    “Davalının gerçekten borçlu olup olmadığının tesbiti için mahkemece davalının şirketteki hissesini 14.9.1988 tarihinde başkasına devrettiği ve 27.9.1988'de şirketle ilgisini kestiği dikkate alınarak şirket defterindeki borç kaydının hangi tarihte yazılmış olduğu, bu kayıtların yapıldığı yıllar sonu itibariyle defterlerin kapanış tasdikinin yapılıp yapılmadığı, başka bir ifade ile bu kayıtların davalının şirketten ayrılmasından sonra yapılıp yapılmayacağı, kaydın yapıldığı tarihte şirket defterlerinin kim tarafından tutulmakta olduğu, davalının defter tutulmasında rolü olup olmadığı, defterlerdeki borç kaydının dayanağı olan tediye ve tahsil fişlerinin mevcut olmaması karşısında bu kaydın hukuken bağlayıcı olup olmayacağı irdelenmek ve incelenmek ve sonucuna göre bir karar verilmek gerekirken eksik inceleme ile davanın kabulü doğru olmamıştır Kanuna uygun bir surette tutulan ve birbirini teyit eden ticari defterler sahibi lehine delil olarak kullanılabilmektedir. Ancak kapanış tasdiki yaptırılmayan defterler, tam ve kanuna uygun olarak tutulmuş sayılmamakta, sahipleri tarafından kendi lehlerine delil olarak kullanılamamaktadır.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*