limited şirket hisse devri feshi

  • Erkan Bey teşekkürler bende genelgesini buraya sunayım..



    -TNBOnline Hizmetler - Genelge, Genel Yazı ve Hukuk Dergileri Detaylı Gösterim




    Mali Danışmanlık 456-20639



    Ankara, 19.10.2007
    Özü:
    G E N E L G E
    ( 55 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Bir noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen yazıda, limited şirket hisse devirlerinde damga vergisi alınmayacağı hususunun 2004/20 ve 2005/19 sayılı Genelgelerde açıklandığı, ancak, hisse devirlerinin feshi halinde damga vergisi alınıp alınmayacağı hususunun açıklığa kavuşturulması gerektiği, damga vergisi alınmayacaksa vezne programında bu konuyla ilgili genel fesihlerin dışında damga vergisi almayan yeni bir ilave yapılması talebinde bulunulmaktadır.
    Bilindiği üzere, 02.01.2004 tarihli ve mükerrer 25334 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan ve 01.01.2004 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren 5035 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 49/4 üncü maddesiyle 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun 1/3 numaralı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
    Bu nedenle, 01.01.2004 tarihinden itibaren limited şirket hisselerinin devrinde düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulmalarına imkan bulunmamakta olup limited şirket kuruluş mukavelelerinin tadili manasına gelen hisse devir sözleşmelerinden de damga vergisi tahsili mümkün değildir. Buna ilişkin açıklama 2004/20 sayılı Genelge ile tüm noterliklere duyurulmuştur.
    Bazı noterliklerden Birliğimize intikal eden yazılarda, limited şirket hisse devri sözleşmelerinin feshinin yapılıp yapılmayacağı, feshi mümkünse harç ve damga vergisinin ne şekilde alınması gerektiği konusundaki talepleri yönünden konu hakkında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 04.10.2007 günlü toplantısında görüşülen 05.07.2004 tarihli ve 031594 sayılı yazıda;
    ............yazınızda belirtilen limited şirket hisse devrinin feshi işlemlerinde düzenlenen kağıtların 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-6/a fıkrasına göre binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerektiği şeklindeki görüşler mevzuat hükümlerine uygun bulunmuştur.... denilmiştir.
    Yine, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün; limited şirket hisse devri sözleşmelerinin feshinin yapılması hakkında harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağına dair Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben yazdığı 26.04.2000 tarih ve 19210 sayılı yazıda;
    ... bahse konu hisse devir sözleşmesinin noterde feshi sırasında düzenlenen fesihnamede belli değer yer alması halinde (2) sayılı tarifenin I-1 pozisyonu gereğince nispi, belli değer yer almaması halinde ise II-1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.
    Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçecek bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat ve belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği belirtilmiş, anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun 1-6/a fıkrasında da belli parayı ihtiva eden veya belli bir parayı ihtiva eden bir kağıda taalluk eden fesihnamelerin binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.
    Bu nedenle, limited şirket hisse devri sözleşmelerinin feshine ilişkin olarak düzenlenen kağıtların (bu kağıtların tek taraflı ya da karşılıklı olarak düzenlenip düzenlenmediğine bakılmaksızın) Kanuna ekli (1) sayılı tablonun 1-6/a fıkrasına göre binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.... denilmiştir.
    Diğer taraftan Bakanlık görüşüne dayanılarak yayımlanan 2004/20 sayılı Genelgemiz ile de duyurulduğu üzere limited şirket hisse devirlerinde düzenlenen kağıtlardan damga vergisi tahsil edilmemesi, limited şirket hisse devirlerinin feshine dair işlemlerden damga vergisi alınmasına engel teşkil etmemektedir.
    Yukarıda yer alan Bakanlık görüşlerinden, limited şirket hisse devri sözleşmelerinin feshine ilişkin olarak düzenlenen fesihnamelerin (bu kağıtların tek taraflı ya da karşılıklı olarak düzenlenip düzenlenmediğine bakılmaksızın) Kanuna ekli (1) sayılı tablonun 1-A/5 fıkrasına göre binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Damga vergisinin matrahı ise devir edilen şirket hissesinin devir bedeli olacaktır.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,




    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)













    Ş.KILIÇ
    ŞK