TAAHHÜTNAME

  • Günaydın Arkadaşlar,


    [İstanbul 22.11.1983 doğumlu 27679955370 T.C.Kimlik No.lu oğlum ERHAN CEMAL ÖLKE'nin 12 Nisan 2010-27 Ağustos 2010 tarihler arasında Malta'da ENGLİSH LANGUAGE ACADEMY okulunda eğitim göreceği sürede ödemiş olduğum okul ve konaklama için gereken ücretlerin yanı sıra Malta'da kalacağı suredeki diğer bütün masraflarını karşılayabilmesi için 7.200 EURO ödemeyi ] kabul ve taahhüt ederim.


    diye biten bir taahhütnamenin kodunu 33. 8 den mi kesmemiz gerekiyor.

  • Ankara, 27.01.2003
    Özü: Yurt dışında öğrenim görecek olanlarla ilgili düzenlenen taahhütnameler Hk.


    G E N E L G E
    ( 2 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Muhtelif noterliklerimizden Birliğimize intikal eden;
    1-.................' nın Almanya' da eğitim yaptığı sürece her ay kendisine 2.000 Alman Markı göndereceğimi beyan ve taahhüt ederim....


    2-...Almanya Devletinde öğrenimini sürdürecek olan Ali oğlu Cafer Özmen'e Almanya Devletinde kalacağı müddet zarfında her ay kendisine 1000 (bin) DM ödemeyi kabul ve taahhüt ederim....


    3- Oğlunun Almanya' da dil ve üniversite öğrenimi yaptığı süreler içerisinde aylık en az 650 Euro ödeyeceği,


    Şeklindeki taahhütnameler ile ilgili olarak Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.
    Yukarıda belirtilen taahhütnamelerin tabi olacağı harç ve damga vergisi uygulaması yönünden Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulumuzun 06.01.2003 günlü toplantısında görüşülen 26.11.2002 günlü ve 51496 sayılı yazıda,
    ...Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, ...Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.
    Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.... denilmektedir. Ayrıca, Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I-1 inci pozisyonunda, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0,90 nispetinde harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
    Mezkur Kanun hükmünün incelenmesinden de görüleceği gibi, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
    Yazınız ekinde yer alan kağıt, 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemektedir.
    Öte yandan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı tablonun II- Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1. bendi ile okula girebilmek için öğrencilerle velileri tarafından okul idarelerine ve ilgili kuruluşlara verilen taahhütname ve bunlarla ilgili kefaletnameler damga vergisinden istisna edilmiştir.





    Bu nedenle, sözü edilen kağıdın damga vergisinden bağışık tutulması, noter işlemlerinin ise 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 inci pozisyonu uyarınca üzerinde yer alan değer üzerinden nispi harca tabi tutulması gerekmektedir.... denilmektedir.
    Bakanlık görüşündeki, kağıdın üzerinde yer alan değerden kastın, ödenmesi taahhüt edilen bir aylık tutar olarak anlaşılması gerekmektedir. Zira ödemenin ne kadar süre ile yapılacağı hususunda bir düzenlemeye taahhütnamelerde yer verilmemiştir.
    Ancak, ödemelerin kaç ay süre ile yapılacağının belirtilmesi veya öğrenim süresinin taahhütnameye yazılması halinde nispi harcın bilinen süreler karşılığı yapılacak ödemenin toplam tutarı üzerinden tahsil edilmesi gerekecektir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,



    BAŞKAN



    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)