Temlikname Hk.

  • Arkadaşlar kolay gelsin..



    "Ben temlik eden A LTD. ŞTİ.,
    B LTD.ŞTİ'nin borçlusu olduğu İstanbul 24. İcra Müdürlüğünün 2016/3348 nolu dosyasındaki alacağımdan 120.000,00 TL'lik kısmını ve BU İCRA TAKİBİNE BAĞLI OLARAK İSTANBUL 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ 2015/517 ESAS SAYISINDA AÇILAN DAVA DOSYASINDAKİ HAKLARI DA BORÇLAR KANUNUN 183 VE DEVAMI MADDELERİ GEREĞİNCE C LTD.ŞTİ'ne temlik ettim." diye bir temlikname yapmamızı istediler.



    bu altı çizili olan" dava dosyasındaki hakları" 'da temlik edebilirler mi ? sıkıntı doğurur mu bu kelime ? ne yapmamız gerekir, yardımcı olursanız sevinirim..



    iyi çalışmalar..

  • Dava dosyasındaki haklar temlik edilemiz, zira temliğin şekil şartında bedel girilmesi zorunludur.



    Buna ek olarak, dosyada temlik tutarının devir edilebilir yada edilemez olduğunu bilmediğinizden alıcının bu hususu teyit edici ve sorumluluğu aldığını belirtir metini yazması, imzalaması gerekir

  • Ankara, 27.7.1990
    Özü: H.U.M.K.nun 186. maddesi Hk.

    GENELGE
    54

    Davaya konu bir müddeabihin temlikine ilişkin bir soru üzerine Bir­liğimiz Hukuk Servisince hazırlanan mütalâanın tüm noterlere duyurulma­sı yararlı görülmüş olup, bu mütalâa ilişikte gönderilmiştir.

    Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.
    Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI
    Uğur KALAFATOĞLU
    (istanbul 20. Noteri)



    SAYIN
    .......
    NOTER
    .......

    İlgi yazınızı olabilecek duraksamaları önlemek amacıyla iki ayrı bö­lümde cevaplamak yararlı olacaktır.

    1) Türk Hukuk sisteminde davanın devri (temliki) diye hir müessese bulunmamaktadır.
    Kaldı ki, bir kişinin herhangi bir davada taraf olabilmesi, o kişinin diğer bazı koşullardan ayrı olarak, sıfat ve ehliyet koşullarına da sahip olmasına bağlıdır. Her davada gecerli olan bu dava ön koşulu gözönüne alınırsa, dava hakkının kişinin doğrudan kendisine bağlı, kişiden ayrılma­yan bir hak olduğu görülür.

    Bu nedenle, davanın devri veya temliki diye bir olgudan söz etmek olanaksız bulunmaktadır.

    2) Türk Hukuk sisteminde dava konusunun (müddeabih) devri veya temliki olanaklıdır. Bu olgu H.U.M.K. nun 186 ncı maddesinde kabul edil­miş bir kuraldır. Ancak hemen demek gerekir ki, belli bir davada H.U.M.K. nun 186 ncı maddesinin olaya uygulanabilmesi o dava konusunun, devri olanaklı bir hak olması koşuluna baglıdır. (Örnegin kişiye sıkı sıkıya bağlı hakların devrine olanak bulunmamaktadır.)

    Dava konusunun devri veya temliki işleminde usul hukuku yönünden H.U.M.K. nun 186 ncı maddesi, maddi hukuk yönünden ise yapılacak işle­min ilgili olduğu yasa maddesi uygulanacaktır.

    Örneğin;
    A) Dava konusu bir para alacağı ise, (alacak, tazminat vs.) B.Y. nın 162 ve 163. maddelerine göre işlem yapılacak (alacağın temliki ve şekli);
    B) Dava konusu bir taşınmaz ise;
    a) Tapusuz olması olasılığında, zilyetlik devir işle!mi,
    b) Tapulu olması durumunda iso B.Y. nın 213, 2644 S.Y. nın 26 ncı maddelerine göre işlem yapılacaktır. (Taşınmaz satışı ve şekdi)
    Bu arada bir konuya değinmek yerinde olacaktır, Dava konusu eğer bir tapulu taşınmaz ise, o dava bir aynî hakkı ilgilendirmektedir. Bu ne­denle sadece kişisel bir hak doğuran taşınmaz satış vaadi sözleşmesi dü­zenlemek (B.Y. mad. 213, 1512 S.Y. mad. 60, 89), o davada dava konusu­nun devri işlemi demek değildir. Bu işlem, o davada, taraf değişikliği so­nucunu doğurmayıp, sadece, diğer koşulları da oluşmuş ise, davaya katıl­ma hakkını verir.
    Bilgilerinizi rica ederim.
    Saygılarımla.
    Kapat