İhtarname, ihbarname, istifaname ve azilnamede değerli kağıt bedelleri

  • arkadaşlar;


    ihtarlarda,ihbarlarda,azillerde değerli kağıt bedeli 5 TL den alınacaktır.



    *************************************************************************************************


    Mali Danışmanlık 94-8977



    Ankara, 28.04.2010
    Özü:İhtarname, ihbarname, istifaname ve azilnamede değerli kağıt bedeli hk.


    G E N E L G E
    ( 10 )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Bir noterliğimizden alınan yazıda, halen ihtarname, ihbarname, istifaname ve benzeri işlemden iki değerli kağıt bedeli alınmasını gerektiren vezne programının düzeltilmesi talebine konu mevcut uygulama hakkında Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne müracaat edilmişti.
    Bakanlığa gönderilen 08.09.2009 günlü ve Mali Danışmanlık 317-17014 sayılı yazımızda;
    “Noterlik müracaatında yer alan ihtarname, ihbarname, istifaname ve benzeri işlemlerden, protesto, vekaletname ve resen senet gibi iki değerli kağıt bedeli alınmasına dair uygulamanın, “............ münderacaatı itibariyle protesto niteliği fazla olan ihbarnamelerin de .......” ifadesini taşıyan Başkanlığınız görüşüne istinaden yayımlanan 1975/34 sayılı Birliğimiz Genelgesinden kaynaklandığı görülmektedir.
    Dayanağında Maliye Bakanlığı görüşü bulunmayan ve 1975/34 sayılı Genelgemizle başlatılan uygulama kapsamındaki ihtarname, ihbarname, istifaname ve benzeri işlemlerde kullanılan kağıtların 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu ekindeki tabloda ismen yer almaması sebebiyle, bunlardan noter kağıdı vasfı itibariyle kağıt bedeli alınması gerektiği düşüncesi ile 1975/34 sayılı Genelgemiz dayanağı görüşünüzün bir kere daha değerlendirilmesi uygun olacaktır.”
    şeklinde görüş bildirmek suretiyle müracaat edilmiştir.
    Adalet Bakanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 22.04.2010 günlü toplantısında görüşülen 23.03.2010 günlü ve 9122 sayılı yazıda ise;
    “İhtarname, ihbarname, istifaname ve benzeri işlemlerde kullanılan kağıtların 21O sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu ekindeki tabloda ismen yer almaması sebebiyle, bunlardan noter kağıdı vasfı itibariyle kağıt bedeli alınması gerektiği belirtilerek bu husustaki görüşümüzün talep edildiği ilgi sayılı yazınız incelendi.
    Konunun Maliye Bakanlığına iletilmesi neticesinde alınan cevabı yazıda "Bilindiği gibi, 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununun 1 inci maddesinde "Bu Kanuna bağlı tabloda yazılı kağıtlar ve belgeler "değeli kağıt" sayılır.... ", 5 inci maddesinde ise; “Bu Kanunda yazılı noter kağıtları yerine adi kağıt kullanılması halinde, bu evraka ait değerli kağıt bedeli noterlerce tahsil edilir." hükümleri yer almaktadır. Kanuna bağlı tabloda ise Noter Kağıtları üst başlığı altında; "Noter kağıdı", "Beyanname" ve "Protesto, vekaletname, re'sen senet" olmak üzere üç tür noter kağıdı sayılmaktadır.


    Buna göre, noterlerce düzenlenen belgelerden Kanunda özel olarak sayılanları için Bakanlığımızca belirlenen tutarlar üzerinden değerli kağıt bedeli tahsil edilmesi, Kanunda özel olarak sayılmayan belgelerin ise noter kağıdı olarak değerlendirilerek, yapılan işlemin niteliğine göre kaç sayfa noter kağıdı kullanılmış ise her sayfa için bir değerli kağıt bedeli tahsil edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir" denilmektedir.”
    şeklinde görüş bildirilmiştir.
    Bu görüş çerçevesinde ihtarname, ihbarname, istifaname ve benzeri işlemlerde kullanılan kağıtlar, 210 sayılı Kanuna ekli Değerli Kağıtlar Tablosunda ismen sayılan kağıtlardan olmadığından, bunlar sebebiyle tablonun 1-a pozisyonundaki noter kağıtları meyanında değerli kağıt bedeli tahsil olunması gerekmektedir.
    Bu sebeple de 1975/34 sayılı Genelgemizin uygulamadan kaldırıldığının ve gereğinin bu Genelgemiz esaslarına göre yapılması gerektiğinin bilinmesini rica ederim.
    Saygılarımla,



    BAŞKAN
    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)


    alıntı tnb

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Yanisi, bu genelgeye göre ihtar, ihbarname, istifaname işlemleri değerli kağıt bedeli yerine noter kağıdı tahsil edilecek anlamında :)