TRAFİK BELGESİ VE TESCİL BELGESİ ..........

  • Düzeltiyorum ben ücret açısından alınacak demiştim soruyu yanlış okumuşum özür dilerim :) Trafik belgesini alı koymuyoruz plakası değişen araçlar için.

  • Peki arkadaşlar biraz farklı bir soru olacak ama tahsil ettiğimiz paralarını ayın onbeşinde nereye ve nasıl beyan ederek ödeyeceğimizi biliyormusunuz!

  • Sayın meslektaşım bedelleri yine beyanname ile beyan edip Bulunduğunuz yerdeki vergi daire veya vergi dairesinin olmadığı yerlerde mal müdürlüklerine yatırıyorsunuz ( Trafik Tescil Şubeleri de Tahsil edip vergi dairesine yatırıyorlardı )


    Mali Danışmanlık 92-8975


    Ankara, 28.04.2010
    Özü: Damga vergisi harç ve değerli kağıt beyanna-meleri hk.

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 22.04.2010 günlü toplantısında görüşülen 15.04.2010 günlü ve 34558 sayılı yazıda;
    “Bilindiği gibi, 31.12.2009 tarih ve 27449 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5942 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun "Araçların satış, devir ve tescili ile bu işlemlerle ilgili yetki ve sorumluluk" başlıklı 20 nci maddesinin (d) bendinin altıncı paragrafında "Bu bentte düzenlenen satış ve devir İşlemleri her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin, düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinden istisnadır. Trafik tescil kuruluşunda yeni malik adına yapılacak tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kağıtların bedelleri, satış ve devir esnasında noterler tarafından tahsil edilir ve 1512 sayılı Noterlik Kanununun 119 uncu maddesi uyarınca beyan edilerek ödenir. Bu bentte yer alan işlemler sebebiyle noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmez." hükmü yer almaktadır.
    Bu hüküm gereğince 01.05.2010 tarihinden itibaren, araçların satış ve devir işlemleri için düzenlenmesi gereken "Motorlu Araç Trafik Belgesi" ile "Motorlu Araç Tescil Belgesi" bedellerinin noterler tarafından tahsil edilip beyan edilerek ödenmesi gerekmekte olup söz konusu değerli kağıt bedellerinden noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyecektir.
    Yukarıda belirtilen değerli kağıtların beyanını içerecek olan "Noterlerce Yapılacak Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait Beyanname (1512 Sayılı Kanunun 119 uncu Maddesi Uyarınca) hazırlanarak Başkanlığımızın www.gib.gov.tr internet sitesine konulmuştur, kağıt ortamında beyanname verecek olan noterlerin Başkanlığımız internet sitesinden alacakları söz konusu beyannameyi kullanmaları gerekmektedir.”
    denilmektedir.
    Buna göre, damga vergisi, harç ve değerli kağıt beyannamesini 01.05.2010 tarihinden itibaren kağıt ortamında verecek olan noterlerin yeni şekil ve muhteva ile hazırlanan beyannameleri, Gelir İdaresi Başkanlığının yukarıda belirtilen internet adresinden temin ederek kullanmaları gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN
    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri
    (Genel Yazı 45)

  • Değerli Meslektaşlarım


    Noterler birliğinin sitesinde giriş ekranında elektronik ortamda araç satışı bilgilendirme köşesi, "Satış, devir ve tescil için gerekli belgeler nelerdir?" başlığında Tescil belgesi ve Trafik Belgesinin alınması gerektiği yazdığından 1 mayıs 2010 dan itibaren satışı yapılan sözleşmelerde plakası değişenlerde araç tescil belgesi ve Motrlu Araç Trafik belgesini, değişmeyenlerde Araç Tescil Belgesini alı koyarak fotokopilerini evraka ekleyip veriyordum. Şimdi Bir meslektaşım sayısını vermediği bir genel yazı ile artık hiç birşekilde Araç Tescil Belgesi ve Motorlu Araç Trafik Belgesini almamız husunu içerdiğini söylüyor. Bu Gerekçenin Sayı ve Tarihini şimdiki yaptırımı hakkında bilgi verilmesini rica ederim.


    ----------------------------------


    Trafik Belgesinin Alınması ?
    Araç satışları konusunda E. G. Müdürlüğünün 07.05.2010 gün ve 1677 sayılı talimat yazısının 4. paragrafında “… Müracaat sırasında aracın önceki plakası alınarak kullanılmayacak şekilde iptal edilecek ve araca yeni bir plaka numarası tahsis edilecektir. Motorlu araç trafik belgesi de alınıp iptal edilecek ve dosyasında muhafaza edilecektir. …” bilgileri yer almaktadır. Bunun yanında TNB. ELEKTRONİK ORTAMDA ARAÇ SATIŞ BİLGİLENDİRME KÖŞESİ (ALICI VE SATICILAR İÇİN) başlıklı sayfanın “Trafik Belgesi” alt açıklamasında ise “… iptal edilen trafik belgesi noter yetkilisi tarafından dosyasında muhafaza edilmek üzere alınacaktır. …” denilmektedir.
    Biz buna göre TRAFİK BELGESİ’ ni aldığımızda aracın muayene bilgisini göremedikleri için haklı olarak TRAFİK BELGESİ’ ne ihtiyaç duyarak belgeyi istemektedirler. Farklı yerlerde olunca da ilgili vatandaşlar mağdur olmaktadırlar.
    Bu işin çözümü biz Noterlerin TRAFİK BELGESİ’ ni almayıp yevmiye numarası ve Geçici Tescil Belgesi ile göndermek mi, yoksa almaya devam etmek mi?

    Kardeşim sen düşünceden ibaretsin, Geriye kalan et ve kemiksin ...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen sknozn ().

  • 12 Mayıs 2010 tarihine kadar yaptığımız araç satışlarında plaka değişmiycek ise,Araç tescil belgesini,plaka değişicek ise araç tescil belgesi yanında trafik belgesini de alıkoyduk ancak vatandaşın yaşadığı sıkıntılar neticesi trafik belgelerini adreslerine postaladık,12/05/2010 tarihinden sonra plaka değişsin veya değişmesin sadece tascil belgesini alıkoymaya başaladık.


  • 12 Mayıs 2010 tarihine kadar yaptığımız araç satışlarında plaka değişmiycek ise,Araç tescil belgesini,plaka değişicek ise araç tescil belgesi yanında trafik belgesini de alıkoyduk ancak vatandaşın yaşadığı sıkıntılar neticesi trafik belgelerini adreslerine postaladık,12/05/2010 tarihinden sonra plaka değişsin veya değişmesin sadece tascil belgesini alıkoymaya başaladık.


    Değerli Meslektaşım
    12.05.2010 Tarihinde bu değişikliği yapmamızı sağlayan bilginin genel yazı veya yazısını öğrenebilirmiyim?

  • Değerli meslekdaşım :) :) Trafik Şube müdürlüğünde görevli arkadaşlarımla yaptığım sohbet neticesi verilmiş bir karar olup buna dair yazılı bir belge yoktur.
    Düşünce şu idi:
    Eğer aracın plakası değişicek ise yani 41 plakalı bir araç Erzuruma gidecekse iki belgeninde değişmesi söz konusu olacağından noter iki belgeninde harcını tahsil edip belgeleri alıkoyacağı düşüncesi mevzubahisti.Sonra öğrendikki araç Kocaeli'den Erzurum'a gittiğinde gerekli muayene işlemleri mevcut ruhsat üzerinden yapılacakmış.TABİ BUNA DAİRDE NET BİR AÇIKLAMA YOK.

  • değerli meslektaşlarım;


    TNB'nin 25.05.2010 tarihli araç satışları ile ilgili yayınladığı Sıksa Sorulan Sorular kısmından aktarıyorum


    Soru: Plaka değişikliği beyanı olduğunda trafik belgesi hakkında ne yapmalıyım ?
    Cevap : 07.Mayıs.2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe ve EGM’nin bu yöndeki ilgili yazılarına göre; Noter trafik belgesi bedeli tahsil etmeli ancak trafik belgesi ile plakayı Tescil Bürosu teslim almalıdır.


    ayrıca araç trafik belgeleri ile ilgili olarak TNB-BİM-MD'lüğünün mesajını aktarıyorum



    Normal araçlar için plaka değişiklik beyanlı satışlarda, tescil belgesi ve trafik belgesi bedeli tahsil edilecektir. Ancak trafik belgesi bedelinin alınmasına ilişkin düzenleme EGM tarafından bu gün akşam yapılacak ve gün sonunda programlarımızın ilgili güncellemeleri yüklemeye açılacağından, yarından (11.05.2010) itibaren trafik belge bedeli de tahsil edilebilecektir.
    Ayrıca plaka değişiklik beyanıyla satılan araçlarla ilgili olarak ilgiliden önceki trafik belgesi ve plakaları alınmayacaktır. İlgili plakasını almak için beyan ettiği ikamet adresindeki tescil şubesine müracaat edecektir


    TNB-BİM-MD
    (13:17 - 10.05.2010)


    kolaylıklar diliyorum


    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • arkadaşlar bu konu zaten SMS ile duyuruldu. o SMS i alan şanslılardan birisi de benim.
    o nedenle biz sadece tescil belgesini alıyoruz. ancak plaka değişikliklerinde tescil ve ruhsatın ücretini alıyoruz trafik belgesi (ruhsatı yire almıyoruz.