Mülkiyeti Muhafazlı Satışlar Hk.

  • Hukuk -11039


    Ankara, 25.05.2007


    Özü: Araç satış sözleşmesinin feshi hk.



    G E N E L G E


    ( 25 )




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    Araç satış sözleşmesinin feshi süresi konusundaki başvurular da göz önünde tutularak; 2003/44 sayılı genelgemizde belirtilen Borçlar Kanununun 202, 207 nci maddelerindeki düzenleme uyarınca satılan malın alıcıya tesliminden itibaren bir yıl içinde alıcının, sözleşmenin feshi hakkını satıcıya karşı kullanabilmesinin mümkün olduğu şeklindeki duyurudaki sürenin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 4 üncü maddesindeki hüküm doğrultusunda iki yıla çıkıp çıkmadığı, ayrıca bu iki yıllık süre içinde araç tescil edilmiş, ayıp tescilden sonra ortaya çıkmış ise tarafların anlaşarak fesih yapabilip yapamayacağı, aracın tescil edilip edilmemesinin iki yıllık fesih süresinin kullanılmasında bir fark yaratıp yaratmayacağı hususunda görüşleri sorulan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 28.02.2007 tarihli ve 05019 sayılı yazısı, Yönetim Kurulu’nun 14.05.2007 tarihli toplantısında görüşülmüştür.



    Noterlerimize duyurulmasına karar verilen anılan yazıda;


    “Bilindiği üzere,


    4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesinin f. bendinde satıcı ‘Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri’ g bendinde ise, sağlayıcı ‘Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kişileri’ şeklinde ifade edilmiştir. Tanımlardan da anlaşılacağı üzere her türlü araç alım- satımında bu kanun hükümlerinin uygulanması mümkün olmadığı, ancak bunu meslek haline getirmiş oto galerilerinden veya araç alım- satım bayilerinden alınan araçlarda bu kanun hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.


    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20. maddesinin d bendinde ‘Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.’ Denilmekle birlikte, devamında ise, e bendinde ‘Tescilli araçları satın veya devir alanlar, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.


    (Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.) Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendiyle (e) bendi hükümlerine uymayanlara 3.600.000.- lira para cezası, (d) bendi hükmüne uymayan noterlere ise 28.800.000.-lira hafif para cezası verilir.


    Ayrıca satış ve devirlerde, belirlenen sürelerde alıcı adına tescili yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.’ Hükmü getirilmiştir.


    Getirilen bu hükümlerden de açıkça anlaşılacağı üzere, her türlü araç satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılacağı, yapılan bu sözleşmenin de ilgili tescil kurumuna 1 ay içinde bildirilip alıcının adına tescil belgesi çıkartması gerektiği, aksi halde Kanunda öngörülen para cezasını ödemek zorunda kalacağı ve tescil yapılana kadar trafikten men edileceği, bunun dışında herhangi müeyyidenin düzenlenmediği görülmektedir.


    Borçlar Kanununun 202. ve 207. maddeleri arasında satış sözleşmesinin alıcı tarafından satışa konu malda bazı kusurların ortaya çıkması nedeniyle feshedilmesi müessesesi düzenlenmiş olup, buna göre alıcının bu hakkını Kanunun 207. maddesine göre malın kendisine teslim edilmesinden itibaren 1 yıl içinde kullanması gerektiği, ancak alıcı ve satıcının anlaşmaları halinde bu sürenin uzatılabileceği, ayrıca satış sözleşmesinin feshedilmesiyle birlikte taraflar sözleşme ile kazandıkları menfaatleri karşılıklı olarak birbirlerine iade etmeleri gerektiği hüküm altına alınmıştır.


    Bu nedenle;


    Araç satış sözleşmesinde kati oto satış sözleşmesinin yapılması ve satılan aracın teslimiyle birlikte aracın MÜLKİYETİnin alıcıya geçtiği, araç satış işlemi tescil edilmiş olsun ya da olmasın araçta öngörülen bazı kusurlar nedeniyle alıcı tarafından, eğer taraflarca kanunda öngörülen sürenin uzatılması konusunda bir anlaşmaya varılmamışsa 1 yıllık süre içerisinde satış sözleşmesinin feshedilmesinin mümkün olduğu, bu sürenin kullanılmasında aracın tescil edilip edilmemesinin bir farklılığa neden olmayacağı, ancak bu sürenin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamına giren araç alım- satımında 2 yıl şeklinde uzayabileceği düşünülmektedir.”
    Denilmektedir.



    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.



    Saygılarımla,




    BAŞKAN



    Hasan YENİ


    (İstanbul 28.Noteri)

  • Uzun zamandır siteye girmek nasip olmadığından bugün yazabildim. mülkiyeti muhafaza araç satışı da bir nevi satış olduğundan bu genelgeninde aynı şekilde uygulanacağı kanısındayım.

  • ELEKTRONİK ORTAMDA ARAÇ SATIŞI UYGULAMASI
    SIKÇA SORULAN SORULAR


    9. Yapılan satışta ya bi hata yaparsam, geri dönüşü nasıl olacak ?
    Elektronik ortamda yapılan satışların geri dönüşü /satış feshi) yoktur. Yeni bir satış yapılabilir.


    denildiğinden araç satış sözleşmelerinde fesih de kaldırmış gibi gözüküyor Mülkiyetin Saklı Tutulması Kaydı ile yapılan araç satışları da elektronik ortamda yapılmaya başladığını düşünür isek bunun feshi de benim düşüncem araç üzerindeki mülkiyeti muhafazanın kaldırılarak eski sahibine geri satışının yapılması dır şöyle yapıla bilir eski araç sahibi karşı tarafı ibra eder (tabi arada güvene dayalı bir işlem oluyor ve birazda riskli ) araç üzerindeki mülkiyeti muhafaza kaydını kaldırılmasına mütakip akabinde eski sahibine yeniden satış yapılarak işlemin çözülebileceği kanaatindeyim. İyi çalışmalar..

    <p>"Sabrın kendisi acıdır, lakin meyvesi tatlıdır"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Erkan ().

  • Özü: Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmeleri Hk.



    G E N E L G E


    ( 10 )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 1- 04.02.1974 günlü 4 sayılı,


    2- 21.03.1995 günlü 26 sayılı,


    3- 22.06.1995 günlü 45 sayılı,


    Genelgelerimiz.



    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764 ncü maddesi “Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesiyle geçerli olur.” hükmünü içermektedir.


    Bu madde yürürlükten kaldırılan Türk Kanunu Medenisi’nin 688 nci maddesini karşılamakta olup, önceki yasa metninde mülkiyeti saklı tutma anlaşmasının alıcının yerleşim yerindeki noter tarafından onaylanması ve sicile tescil edilmesi koşulu aranmış iken, yeni düzenleme ile sözleşmenin herhangi bir noterde resmi şekilde düzenlenmesi, ancak alıcının yerleşim yeri noterliğinde sicile kaydedilmesi esası getirilmiştir.


    Konu Yönetim Kurulu’nun 08.02.2002 günlü toplantısında görüşülmüş;


    “1- Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte resmi şekilde düzenlenebileceğine,


    2- Ancak alıcının yerleşim yeri noterliğinde sicile kaydedilmesi gerektiğine,


    3- Bu tür sözleşmelerin alıcının yerleşim yeri dışındaki bir noterlikte yapılması halinde, işlemin bir nüsha fazla düzenlenerek siciline kaydedilmesi için ilgili noterliğe gönderilmesi icabettiğine,


    4- İlgide belirtilen 1974/4, 1995/26 ve 45 sayılı genelgelerimizin uygulama olanağı kalmadığına”


    karar verilmiştir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla.




    BAŞKAN




    Hasip DİNÇER


    (Ankara 24.Noteri)


  • Başkada yolu yok Erkan bey.

  • Dün mülkiyeti muhafazalı satış sözleşmesi yaptık. dökümü aldık. ancak metnin içinde "HİBE EDİLEN ARACI" diye başlayan ve işlemde araç satışı değilde hibe işlemi ile ilgili bir metin çıktı. Normal satış kutucuğu işaretlenemiyor . Bilgilerinize

  • Yenin sisteme göre m.muhafazalı satışlarda "TESÇİL HATASI"diye bir hata veriyor,
    yeni sistem m.muhafzalı satışlarda zorluk çıkartıyor,işlemi iptal etmek zorunda kaldım.Bu konuda yeni bir gelişme var mı?TNB bilgi işlem ile görüştüğümde bununla ilgili EGM ile yazışmaların sürdüğünü söylediler...

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*