MÜLKİYETLİ SATIŞ

  • Trafiğe mail olarak gönderiliyor , sanırım trafiğe posta yoluyla gönderilmesine gerek yok .bu durum da posta nüshaları sadece vergi dairelerine ve alıcının ikametgahın bulunduğu noterliğe mi gönderilecek ?


  • Trafiğe mail olarak gönderiliyor , sanırım trafiğe posta yoluyla gönderilmesine gerek yok .bu durum da posta nüshaları sadece vergi dairelerine ve alıcının ikametgahın bulunduğu noterliğe mi gönderilecek ?


    ama vergi dairesinede mail olarak gidiyor. :( en doğrusu TNB den bilgi almak ve aldığınızda bizimle paylaşırsanız sevinirim.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • ama vergi dairesinede mail olarak gidiyor. :( en doğrusu TNB den bilgi almak ve aldığınızda bizimle paylaşırsanız sevinirim.


    Özgür bey bu konuda TNB'yi aradık,ancak sistemin uygulaması yeni olduğundan,birkaç servisten sonra bu işi en iyi MUSTAFA AFYONLUOĞLU bey bilir diyerekten,MUSTAFA BEY ile görüştük,Mustafa bey bunun hukuki bir detay olduğunu,kendisine teknik ile alakalı bir sorun iletildiğinde cevaplayabileceğini söyledi.Durum bu, ancak sanıyorum,yakında bir genelge ile durumu açıklığa kavuştururlar.Biz yaptığımız m.muhafazalı araç satışlarının birer suretini ilgililerin vergi dairesine ve alıcının ikametgah noterliğine posta ile gönderdik.Saygılar,iyi çalışmalar...

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • Biz de elden gönderdik postaları. Ancak daha sonra Mali danışman Aydın bey ve yanılmıyorsam Cengiz beye sorduğumuzda (işlemin yaparken de aradık fakat ulaşamadık). Mül.Muh. satışlarda harç ve damga vergisi açısından bakanlığa görüş sorduklarını ancak halen cevap gelmediğini belirttiler. İşlemin maktu da, harçlı damgalı da kesilebileceğini söylendi. O yüzden ne yapacağımı bilmiyorum. Herhalde yakında bir yazı gönderirler. Sistemde harçsızda kestik. Mülkiyeti yine geçici belgeye işledi. Bilginiz olsun diye yazdım.



  • Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ÖZGÜR İLTAŞ ().


  • ARAÇLARIN TESCİL İŞLEMLERİ İLE YETKİ VE SORUMLULUK


    Madde 20 - (Değişik madde: 18/01/1985- KHK 245/7 md.; Değiştirilerek kabul: 28/03/1985 - 3176/7 md.)


    ( Değişik başlık: 24/12/2009-5942 S.K./1.mad ) Araçların satış, devir ve tescili ile bu işlemlerle ilgili yetki ve sorumluluk:


    a) Araç sahipleri,


    1. (Değişik alt bend: 13/02/2011-6111 S.K 55. mad.) Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; bunların hurda durumuna gelmesi hâlinde ise bir ay içinde tescilin silinmesi için ilgili trafik tescil kuruluşuna veya Emniyet Genel Müdürlüğünün belirleyeceği kamu kurum veya kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine başvurmak,


    2. (Değişik bent: 02/04/1998 - 4358/3 md.) Tescilin yapılması veya silinmesi için vergi kimlik numarası ile yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeleri sağlamak,


    Zorundadırlar.


    b) Araçların giriş işlemlerini yapan gümrük idareleri bu durumu 15 gün içinde araç sahiplerinin beyan ettikleri tescil kuruluşuna bildirmekle yükümlüdürler.


    c) Tescil belgesi, aracın başkasına satış veya devrine, hurdaya çıkarılmasına veya araçta, yönetmelikte belirtilen niteliklerin değişmesine kadar geçerli sayılır.


    d) ( Değişik bent: 24/12/2009-5942 S.K./1.mad ) ***1 (Madde İle İlgili Notlar Kısmına Bakınız) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu bulunmadığının tespit edilmesi ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmaması halinde, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.


    Satış ve devir işlemi, siciline işlenmek üzere üç işgünü içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilir. Bu bildirimle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılır. Satış ve devir tarihi itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca eski malikin vergi mükellefiyeti sona erer, yeni malikin vergi mükellefiyeti başlar.


    Yapılan satış ve devir işlemi üzerine noterler tarafından yeni malik adına bir ay süreyle geçerli tescile ilişkin geçici belge düzenlenir.


    197 sayılı Kanunun 13 üncü Maddesinde yer alan sorumluluk hükümleri saklı kalmak kaydıyla, anılan Maddede ve bu bentte yer alan isteme ve bildirmeleri elektronik ortamda yaptırmaya ve bu konuda yükümlülük getirmeye, elektronik bildirmelere ilişkin usul ve esasları belirlemeye Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili olup, bu kurumlar satış, devir ve tescile ilişkin işlemlerin gerçekleştirilmesi için gerekli elektronik veri akışını sağlarlar. Satış ve devir işlemlerini yapanlar, bu işlemler sırasında edindikleri bilgileri ifşa ettikleri takdirde Türk Ceza Kanununun 239 uncu Maddesi uyarınca cezalandırılırlar.


    Satış ve devir işlemlerinin bildiriminden itibaren bir aylık süre içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu veya Emniyet Genel Müdürlüğünün uygun gördüğü kamu kurum veya kuruluşları tarafından yeni malik adına tescil belgesi düzenlenerek elden veya posta aracılığıyla teslim edilir. Tescil belgesinin bir ay içerisinde teslim edilememesi halinde yeni malike sorumluluk yüklenemez.


    Bu bentte düzenlenen satış ve devir işlemleri her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinden istisnadır. Trafik tescil kuruluşunda yeni malik adına yapılacak tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kağıtların bedelleri, satış ve devir esnasında noterler tarafından tahsil edilir ve 1512 sayılı Noterlik Kanununun 119 uncu Maddesi uyarınca beyan edilerek ödenir. Bu bentte yer alan işlemler sebebiyle noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmez.


    1512 sayılı Kanunun 112 nci Maddesi uyarınca belirlenen ücret uygulanmaksızın satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında toplam 20 Türk Lirası maktu ücret alınır. Söz konusu ücret, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan ücret tutarının o yıl için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle hesaplanır.


    Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil kuruluşlarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili trafik tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar. Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re'sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir.


    Bu bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye İçişleri ve Maliye Bakanlıkları yetkilidir.


    e) ( Değişik bent: 24/12/2009-5942 S.K./1.mad ) ***2 (Madde İle İlgili Notlar Kısmına Bakınız) Araç satın alıp, bu Maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendine uymayanlar ile (d) bendinin sekizinci paragrafı hükümlerine göre bir ay içerisinde tescil belgesi almayan alıcılara 130 Türk Lirası, (d) bendi hükümlerine uymayan noterlere ise her bir işlem için 1.000 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tescil yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafikten men edilir.

    &quot; Varsın olmasın hayatta her istediğimiz .<br />Biz olana &quot;Elhamdülillah&quot; olmayana da &quot;Eyvallah&quot; demesini biliriz.&quot;

  • Değerli meslektaşlarım bir noterliğimizin yeni yapılan teftişinde müfettiş bey Mül.Muh. Sat.Sözleşmesi metninde geçen


    2-TAŞITIN SİGORTA ETTİRİLMESİ
    Sigorta mevzuatı elverdiği takdirde borcun tamamı ödenene kadar masraf sadece kendilerine ait olmak üzere taşıtın satıcı lehine veya müştereken satıcı ve alıcı adına kasko ve mali mesuliyet sigortasını yaptırmaya alıcı mecburdur. Eğer bu yükümlük yerine getirilmezse, satıcı tarafından masrafı karşı tarafa ait olmak üzere taşıt sigorta ettirilebilir. Sigortaca ödenecek her türlü tazminat ve hasar bedelleri taşıtın onarımına ait olup, borç taksitlerine mahsup edilemez.


    maddesinden dolayı damgada ikmal çıkartmış yukarıda yazılı maddeyi gerekçe göstererek işlemin binde 1,5 değilde binde 7,5 damgaya tabi olması gerektiğini söyleyerek ikmal yaptırmıştır. !!! (MAKTU ÜCRETTEN ÖNCEKİ İŞLEMLER ) BİLGİLERİNİZE...

  • 25.05.2011 tarihli 3 numaralı Genelge








    Hukuk - 12147



    Ankara, 25.05.2011


    Özü: Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile yapılan araç satışlarının 2918 sayılı Kanunun 20. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve araç satışlarında yol ve tercüme ücreti alınmayacağı hk.





    G E N E L G E


    ( 3 )


    .......................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    .......................... NOTERLİĞİNE



    İlgi: 31.12.2009 tarihli ve 37 sayılı genelge.



    31.12.2009 tarihli ve 27449 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5942 sayılı Kanunla, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) ve (e) bentlerinin değiştirilmesi ile araç satışlarında getirilen yeni düzenlemenin Yönetim Kurulunda görüşülmesi sonunda belirlenen esaslar ilgi genelge ile duyurulmuştu.



    Bu genelgenin;


    2 numaralı bendinde, araç satış ve devrine ilişkin her türlü işlem karşılığında KDV hariç toplam 20 TL maktu ücret alınacağı; aynı tarife içinde yer alan yol ve tercüme ücretlerinin alınması gerektiği düşünülmekle beraber konuya ilişkin olarak Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden istenen görüşün gelmesine kadar bu iki ücretin alınmayacağı,


    4 numaralı bendinde de, mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan satışların 5942 sayılı kanun kapsamına girip girmediği hususunda da aynı Genel Müdürlükten görüş istenmiş olduğu, sonucunun ayrıca duyurulacağı,


    belirtilmişti.



    Adı geçen Genel Müdürlüğe gönderilen yazımızın Maliye Bakanlığına iletilmesi üzerine Gelir İdaresi Başkanlığınca konuya ilişkin gönderilen 21.4.2010 tarihli 204/36789 sayılı ilk cevap yazısıyla talebimize olumsuz yanıt verilmiştir.


    Bu yazıya yapılan itiraza ve birçok başvuruya rağmen; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca gönderilen ve Yönetim Kurulunun 17.05.2011 günlü toplantısında görüşülen 28.04.2011 tarihli ve 43113 sayılı cevap yazısında;


    “Mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan devir işlemlerinin 2918 sayılı Kanununun 20’nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği,


    Araç satış ve devir işlemlerinde alınacak ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı dikkate alındığında, noterlerce söz konusu ücret dışında ayrıca yol ödeneği, çevirme ücreti ve benzeri adlar altında herhangi bir ücret alınmasına imkân bulunmadığı düşünülmektedir.”denilmektedir.



    Bilgi edinilmesini ve uygulamanın bu esaslar çerçevesinde yürütülmesini rica ederim.


    Saygılarımla,





    Fahri KÖSE


    BAŞKAN


    (Beyoğlu 37. Noteri)

  • Özgür bey-Erkan bey ...


    teşekkürler...

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • Değerli meslektaşlarım ufukta güncelleme var ozaman veznede bulunan 11,3 kodu kalkması gerekirki kafalardaki soru işareti tamamen kalksın selam ve dua ile...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>