Posts by Yenerr

    Murat Bey in dediği gibi, bizim bilgisayarlarda neredeyse son sistem fakat yazıcı sorunu bizde de var. Genelde yazıcıların ağ üzerinden kullanılması durumunda sorun oluyormuş. Bilgisayara direkt bağlı yazıcılarda sorun pek yokmuş. Bilgi işlem yazıcılar konusunda çalışma var, yeni sürümde iyileştirme yapılacak dedi.
    Bilgisayarın ram i, işlemcisi veya performansıyla pek alakası yok.

    Hissedar diğer hissedara satış yapıyorsa eğer Hisse Satışı işaretlenir. Eğer iki hissedar da hissesini başkasına satıyorsa hissedarlardan birinin TC.sini girip normal bir satışmış gibi devam edebilirsiniz. Kimlikleri eklerken sadece satılacak hisse oranlarını (1/2) girmenizi isteyecek.

    Mali Danışmanlık 145-11093
    Ankara, 13.06.2013
    Özü: küçük çocuklar için anne ve babanın muvafakatı hk.


    G E N E L G E
    (5)


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE

    Bir noterliğimizden Birliğimize intikal ettirilen yazıdaki, yurtdışına çıkacak olan küçük çocuklara pasaport verilebilmesi için anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işlemlerinde işlemin kaç imza üzerinden değerlendirileceği hususu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 30.05.2013 günlü toplantısında görüşülen 11.04.2013 tarih ve 59491943-140.02.01(36)-30438 sayılı yazıda;
    "İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, yurt dışına çıkacak olan küçük çocuklara pasaport verilebilmesi için anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işlemindeki harç uygulamasıyla ilgili tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.
    Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlarının noter harçlarına tabi olacağı belirtilmiş, 44 üncü maddesinde, "Bir kişinin, birden çok kişiyi temsil etmesi harcın artırılmasını gerektirmez.
    Şu kadar ki, bütün imzaların tasdiki kanunen şart olan muamelelerde vekaleten imza edilmesi halinde, vekilin imzasının tasdikinden alınacak harç temsil ettiği kişilerin sayısınca çoğaltılır.
    Bir işte müştereken hareket eden vekillerin ve bir borca kefalet eden müteselsil kefillerin bir kağıda koyacakları birden çok imzalar bir imza sayılır.
    Ancak müteselsil, haiz olduğu birden fazla sıfatlara dayanarak imza ederse sıfatları sayısınca harç çoğaltılır. Bir kişi hem kendisi için ve hem başkalarını temsil suretiyle imza ederse kendisi için ayrı, başkaları için de yukarıdaki fıkralara göre ayrı harç alınır.
    Birden ziyade kimseler, bir kağıda ayrı ayrı işler için imza atıyorlarsa her birinden imza ettikleri kısım için ayrı ayrı harç alınır." denilmiştir.
    Aynı kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I-1bendinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için (01.01.2013 tarihinden itibaren) binde 1,13 oranında nispi harç alınacağı; II-1 bendinde de, belli meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı kanun ve tarifede ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların her birinden maktu esasa göre harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
    Öte yandan, 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17 nci maddesinin (c) bendinde reşit olmayanların yalnız seyahat etmek üzere pasaport alabilmeleri için kanuni mümessillerinin muvafakatlerini havi resmi bir makamdan tasdikli belge ibraz etmeleri gerektiği; 4721 sayılı Medeni Kanunun 335 inci maddesinde ergin olmayan çocuğun ana ve babasının velayeti altında olduğu, 342 nci maddesinin birinci fıkrasında ise anne ve babanın velayet çerçevesinde üçüncü kişilere karşı çocuklarının yasal temsilcisi oldukları hüküm altına alınmıştır.
    Görüldüğü gibi, reşit olmayan bir kişinin pasaport alabilmesi kanuni temsilcisinin muvafakatine bağlanmış, reşit olmayan çocuklarda velayetin anne- baba tarafından birlikte kullanılması benimsenmiştir.
    Buna göre, reşit olmayan bir kişinin pasaport alışına anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işleminde, anne ve babanın imzalarının velayete dair müşterek imza olarak değerlendirilerek tek imza üzerinden harç alınması gerekmektedir."
    şeklinde görüş bildirilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığının görüşüne istinaden, reşit olmayan bir kişinin pasaport almasına anne ve babanın muvafakat etmesine ilişkin noter işleminde, anne ve babanın imzalarının velayete dair müşterek imza olarak değerlendirilerek tek imza üzerinden harç alınması gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,

    Yunus TUTAR
    [size=3]Başkan[/size]

    Hukuk- 25149



    Ankara, 26.12.2012


    Özü: Yurtdışı TEBLİGAT ve İstinabe


    işlemleri hakkında.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE



    Resmi Gazete’nin 25 Aralık 2012 günlü, 28508 sayılı nüshasında yayımlanan ve 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren uygulanacak olan, Adalet Bakanlığı’na ait (Yurt Dışı TEBLİGAT ve İstinabe Taleplerinde Uyulması Gereken Usul ve Esaslara Dair Tebliğ) ilişiktedir.



    Tebliğde, 16/11/2011 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilen “Hukuki Alanda Uluslararası Adli TEBLİGAT İşlemleri”ne ilişkin Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne ait 63/2 ve 63/3 sayılı Genelgeler Bakanlık İnternet sitesinde yer almaktadır.



    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR Başkan


    (Beykoz 2. Noteri)



    Ek: Tebliğ



    (GENEL YAZI: 137)



    RESMİ GAZETE: 25 Aralık 2012 SALI, Sayı: 28508




    Adalet Bakanlığından:



    YURT DIŞI TEBLİGAT VE İSTİNABE TALEPLERİNDE UYULMASI


    GEREKEN USUL VE ESASLARA DAİR TEBLİĞ




    Yabancı ülkelerden tebliğ ve istinabe istemi ile ilgili olarak 2013 yılında yapılacak uygulamada:



    I. Yurt dışı TEBLİGAT ve istinabe işlemlerinde, Bakanlığımızca bu konuda çıkartılan ve 16/11/2011 tarihinde yürürlüğe giren 63/2 ve 63/3 sayılı Genelgelerde belirtilen esaslar ve açıklanan hususların göz önünde tutulması,



    II. Yurt dışı TEBLİGAT ve istinabe taleplerinde TEBLİGAT mevzuatımız uyarınca her TEBLİGAT ve istinabe talebi için:


    A. TEBLİGAT talebinde:


    1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için 20.– TL posta gideri alınması;


    a) TEBLİGAT Kanunu’nun 25/a maddesi gereğince tebliğ talebinde bulunulması halinde, ilgilisince Maliye Bakanlığı’nın “Muhtelif Gelirler” hesabına yatırılmasının sağlanması ve buna dair makbuz örneğinin Lefkoşa Büyükelçiliğimize gönderilmesi veya tarih ve sayısının yazılan sevk yazısında belirtilmesi,


    b) Bunun dışındaki tebliğ taleplerinin KKTC Yüksek Mahkemesi Başkanlığına doğrudan iletilmesi,


    c) TEBLİGAT evrakına pul yapıştırılmaması veya eklenmemesi,


    2) Diğer ülkeler için ise 38.- TL posta gideri alınması,


    a) İlgilisince Maliye Bakanlığı’nın “Muhtelif Gelirler” hesabına yatırılmasının sağlanması ve buna dair makbuz örneğinin, TEBLİGAT Kanunu’nun 25/a maddesi gereğince tebliğ talebinde bulunulması halinde ilgili ülkede bulunan dış temsilciliğimize gönderilen evraka eklenmesi veya tarih ve sayısının yazılan sevk yazısında belirtilmesi,


    b) Bunun dışındaki tebliğ taleplerinin ilgili ülke yetkili makamlarına doğrudan gönderilmesi,


    c) TEBLİGAT evrakına pul yapıştırılmaması veya eklenmemesi,


    3) TEBLİGAT Kanunu’nun 25/a maddesi dışındaki TEBLİGAT taleplerinde aşağıda belirtilen ülke uygulamaları esas alınarak;


    a) Kanada adlî makamları aracılığıyla yapılacak TEBLİGATlarda masraf talep edildiğinden, düzenlenecek 50 Kanada Doları tutarında çekin (çeklerin alıcısı kısmına “Ministry of Finance” yazılması, ayrıca “Canada” ifadesinin eklenmemesi) evrak ile birlikte ilgili dış temsilciliğimize gönderilmesi,


    b) Amerika Birleşik Devletleri adlî makamları aracılığı ile yapılacak TEBLİGATlarda masraf talep edildiğinden “Process Forwarding International Wells Fargo Bank, S.W.I.F.T. No: WFBIUS6S account no: 2007107119 USA” adına (ABA routing no: 12l000248 belirtilmek suretiyle) 95.- ABD Doları tutarındaki masrafın TEBLİGATın yapılacağı kişinin adı ve soyadı ile şirket ise ismi belirtilmek suretiyle ödemesinin yapılıp makbuz örneğinin evrak ile birlikte “PROCESS FORWARDING INTERNATIONAL, 633 YESLER WAY, SEATTLE, WA 98104, USA” adresine gönderilmesi,


    c) Fransa adlî makamları aracılığı ile yapılacak TEBLİGATlarda masraf talep edildiğinden Fransa için “Chambre Nationale des Huissiers de Justice” adına ve muhatabın ismi ile birlikte dosya numarası yazılmak suretiyle “BNP PARIBAS MAINE MONTPARNASSE Agence PARIS MAINE MONT (00274) RIB: 30004 00274 000 10225371 58 IBAN:FR76 3000 4002 7400 0102 2537 158 BIC:BNPAFRPPPXV” hesabına, 50.- Euro yatırılarak makbuzun evrak ile birlikte “Ministère de la Justice Service Civil de l'Entraide Judiciaire Internationale, 13 Place Vendôme, Paris/France” adresine gönderilmesi,


    d) Avustralya adlî makamları aracılığı ile yapılacak TEBLİGATlarda masraf talep edildiğinden tebliğ yapılacak adresteki posta kodu 2 (NSW) ile başlıyorsa 59,00 Avustralya Doları, 4 (Queensland) ile başlıyorsa 86.00 Avustralya Doları, 08 veya 09 (Northern Territory) ile başlıyorsa 125,00 Avustralya Doları tutarındaki çekin Sidney Başkonsolosluğumuz adına, diğer posta kodları söz konusu olduğunda ise, Melburn Başkonsolosluğumuz adına 90,00 Avustralya Doları tutarında çekin evrak ile birlikte ilgili dış temsilciliğimize gönderilmesi,


    e) Belçika adlî makamları aracılığı ile yapılacak TEBLİGATlarda masraf talep edildiğinden 100.- Euro'nun veya karşılığı Türk Lirasının mahkeme veznesine peşinen yatırılmasının sağlanması ve evrakın doğrudan “MINISTERE DE LA JUSTİCE Boulevard de Waterloo, 115,1000 Bruxelles BELGİQUE” adresine gönderilerek, tebliğ işlemi sonucunda Belçika makamlarınca istenilen masrafın ödenmesi.


    B. İstinabe talebinde:


    1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için 20.– TL posta gideri alınması, ilgilisince Maliye Bakanlığı’nın “Muhtelif Gelirler” hesabına yatırılmasının sağlanması, ilgililerin ekonomik ve sosyal durumlarının araştırılmasına yönelik adli yardım taleplerinin, doğrudan Sosyal Hizmetler Dairesinin bağlı olduğu K.K.T.C. Çalışma Bakanlığı’na gönderilmesi, istinabe evrakına pul yapıştırılmaması veya eklenmemesi,


    2) Diğer ülkeler için ise 38.- TL posta gideri alınması, ilgilisince Maliye Bakanlığı’nın “Muhtelif Gelirler” hesabına yatırılmasının sağlanması ve buna dair makbuz örneğinin, Bakanlığımıza gönderilen evraka eklenmesi veya tarih ve sayısının Bakanlığımıza yazılan sevk yazısında belirtilmesi, istinabe evrakına pul yapıştırılmaması veya eklenmemesi,


    3) Almanya ile Kanada’nın Quebec Eyaleti makamlarınca istinabe taleplerimizin yerine getirilmesi için masraf talep edildiğinden, dinlenecek her bir tanık için 600.- TL avansın ilgilisince mahkeme veznesine depo ettirilmesi ve bu hususun Bakanlığımıza gönderilecek sevk yazısında belirtilmesi,


    4) Yurt dışında DNA testi istenen hallerde 3.000.- TL, kan tahlili yapılması istenen hallerde 1.500.- TL, Türkiye’de yapılacak tahlil ve DNA testi işlemlerine esas olmak üzere yurt dışından kan ve doku örneğinin alınması istenen hallerde 500.- TL’nin mahkeme veznesine avans olarak depo ettirilerek yabancı mahkemece talep edilecek masrafın ödenmesinden sonra arta kalabilecek meblağın ilgilisine iade edilmesi,


    5) Bilirkişi tetkikini gerektiren diğer talimat istemlerinde (hesap incelemesi, sağlık raporu alınması gibi), istinabe masrafı yabancı adlî makam tarafından talep edildiğinde ödenmek üzere, 235.- TL mahkeme veznesine avans olarak depo ettirilmesi,


    6) Almanya dışındaki devletler, istinabe taleplerimizin yerine getirilmesi ile ilgili olarak nadiren masraf talep ettiklerinden, bu devletlere gönderilecek taleplerde ilgilisinden posta gideri dışında avans alınmaması, ancak o devlet adlî makamı tarafından talep edilmesi halinde ödenmesini teminen ilgilisinden masrafın ödeneceğine dair bir “Taahhütname” alınması,



    III. Uygulamaya 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlanılması, gerektiği Tebliğ olunur.



    [size=3]Arkadaşlar yukarıdaki Genel Yazıya göre K.K.T.C'ye yapılacak olan tebligatların KKTC Yüksek Mahkemesi Başkanlığı'na direkt mi gönderilmesi gerekiyor? Bu sene, bu genel yazıya göre tebligat gönderen var mı? Uygulama nasıl olacak yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla...[/size]


    [size=3]NOT: Vergi Dairesi Müdürlüğü KKTC için 38,00 TL yurtdışı tebligat ücreti almış.
    [/size]

    Ana ekranda Genel Ayarlar / Sistem / Son 10 İşlem Saklama adedini istediğin kadar ayarlayabilirsin. Benimkisi 300. :D

    Kurulum tamamlanıyor diyor öyle bekliyor. Nerdeyse yarım saati geçti. :D Hakkaten ya bilgisayarı kapatmıycaz yada sabah namazından sonra işe gelcez. :D Ne kadar bekliycez ortalama 1 saat mi 2 saat mi?

    Muhasebecilerin çoğu başlıkları hazırladı hatta çıkarttılar bile. Tekrar mı düzenleyecekler başlıkları? O bilgiler olmadan biz defteri tasdiklesek sorun olur mu acaba?
    Yılın son ayının nerdeyse son haftasında olacak iş mi yani şimdi.

    Ankara, 13.05.1999
    Özü: Rehin şerhi Hk.
    G E N E L G E
    ( 18 )




    “Kanuni dayanağı belli olmayan, noterliklerce tanzim edilen rehin sözleşmesine göre şerhin işlenmesinin mümkün olmadığı” şeklindeki Emniyet Genel Müdürlüğü yazısına dayanılarak bazı Trafik Kuruluşlarınca noterliklerde düzenlenen rehin sözleşmelerinin tescil edilmediğine ilişkin başvurular Yönetim Kurulun’da görüşülmüş,

    “Rehin kurulmuş sayılabilmesi için rehin sözleşmesinin yapılması gerekli olup, bu sözleşmenin noterlerce düzenlenemeyeceğine ilişkin bir yasa hükmüne rastlanılmadığı, akit serbestisi ilkesi doğrultusunda kanuna, ahlaka ve adaba aykırı olmayan konularda sözleşme tanzim edilebileceği” düşünüldüğünden konunun intikal ettirildiği İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğün’den gönderilen ve Yönetim Kurulu’nun 28.04.1999 günlü toplantısında görüşülen 14.04.1999 tarih ve 00057 sayılı Genelgede;


    “Türkiye Noterler Birliği Başkanlığından alınan yazıda, akit serbestisi ilkesi doğrultusunda kanuna, ahlaka ve adaba aykırı olmayan konularda noterliklerin rehin sözleşmesi tanzim etmeye yetkilerinin bulunduğu bildirilmiştir.
    [size=1.35em]Bu sebeple, noterliklerce tanzim edilen rehin sözleşmelerinin tebliğat yolu ile ilgili tescil kuruluşuna gönderilmesi halinde yazıyı alan tescil kuruluşu gerekli şerhi araç dosyasına işleyecektir.[/size]
    Söz konusu şerhin kaldırılmasına dair herhangi bir noterlik tarafından ilgili Trafik Kuruluşuna gönderilecek yazıya istinaden de önceden konan şerh kaldırılacaktır” denilmektedir.

    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.



    Adem abi illede tebligat yolu ile trafiğe bildirecen demiyo ki. Yani bir şekilde trafik rehin sözleşmesini istiyo. İlgili de götürüyo dosyasına işletiyo zaten. İsterse götürmesin. :D Gönderme zorunluluğumuz yok yani.
    Ayrıca Erkan Beyin belirtmiş olduğu 2003/33 nolu genelgenin son cümleleride ""ayrıca rehin yazısının da araç dosyasına işlenmek üzere ilgili tescil kuruluşuna intikal ettirilmesi gerekmektedir."" diyor.
    Ayrıca vezne de 19.1 kodundan girdiğimizde ilgililerin talebi halinde REHİN SÖZLEŞMESİNİN bildirilmesi durumunda Muhatap adedi girilmelidir. diyor.
    Biz sadece ilgili istediğizaman bildirim yapıyoruz. Saygılarımla...

    Her araç için ayrı ayrı yapıp trafiğe bildirmiyoruz. Araç sahibi kendisi elden veriyor trafiğe, dosyaya işleniyor.

    Ayrıca dosya adını değiştirdiğimizde de yazdırma özelliği bozuluyor. Neden bozuluyor bende anlamadım.
    İbrahim Abi küçük bir düzenleme yaptım tasarımda fakat yazdır dediğimde ekrandaki görünümle önizleme farklı geliyor. Nasıl düzeltebilirim?