aile konutu satış muvafakatnamesi

  • Eşim, ................................... sahibi bulunduğu, ............ ili, ................. ilçesi,.................r Mahallesinde kain ve tapunun, ...... Ada, 1 Parsel numarasında kayıtlı bulunan, ......... Arsa Paylı, 8. Blok, 36 Bağımsız bölüm numaralı MESKEN vasıflı gayrimenkul'ü Dilediğine dilediği bedel va şartlarla satmasına rıza ve muvafakatım bulunduğunu Noter huzurunda kabul ve beyan] ederim.

  • Sayın meslektaşım,
    Gayrimenkulün rayiç değerini gösteren belgeyi ,belediyeden istetip evraka eklemek suretiyle harç vergisine tabi tutulmalıdır diye düşünüyorum.(ilgili daha fazla bir değer beyan etmemişse) Saygılarımla

    ÖNEMLİ OLAN RUH GÜZELLİĞİ DEĞİL, RUS GÜZELLİĞİDİR!....

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Murad ().

  • Tamam evet bedel yazılmasına gerek yok.Başlığı anlayamamışım. Sevgili dadaşıma düzeltmesinden ötürü teşekkür ediyor,siz değerli meslektaşlarımdan özür diliyorum.

  • Ankara, 12.04.2002
    Özü: Yeni Medeni Kanuna göre düzenlenen bazı muvafakatnameler Hk


    G E N E L G E
    ( 16 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Son zamanlarda noterliklerimize yoğun olarak işlem için getirilen ve yeni Medeni Kanunun 194 üncü maddesine göre düzenlenen örneği ekli muvafakatname işleminin ne surette harç ve damga vergisine tabi tutulacağı sorulmaktadır.
    Konu Yönetim Kurulumuzun 2.4.2002 günlü toplantısında görüşüldü.
    Bilindiği gibi 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 194 üncü maddesinde “eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz” hükmü düzenlenmiş bulunmaktadır.
    Sözü edilen hüküm çerçevesinde aile konutu olarak kullanılan ve eşlerden biri (örneğin koca) üzerine kayıtlı bulunan meskenin, koca tarafından kullanılan krediye karşılık olarak ipotek edilebilmesini teminen mülkiyet sahibi olmayan eş tarafından bu meskene ipotek verilmesine muvafakat edildiğine ilişkin muvafakatnameler düzenlenmektedir.
    Sözü edilen işlem muvafakatte bulunan eş bakımından parasal bir borç veya yükümlülük doğurmamaktadır. İşlem vasfı itibariyle mülkiyet sahibi olmayan eşin Medeni Kanunda yer alan hüküm çerçevesinde rızasının alınmasına yönelik bulunmaktadır. Bu bakımdan da söz konusu işlem 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 inci maddesine göre değer gösterilmesi gereken kağıtlar arasında yer almamaktadır.
    Bu nedenle damga vergisine tabi olmayan muvafakatname vasfındaki inceleme konusu işlemin maktu harca tabi tutulması gerektiği düşünülmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    BAŞKAN


    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)