Muharrem Ayının 1. Günü

  • “Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmayan, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in biricik torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın ciğerparesi Hz. Hüseyin’in ve 70 arkadaşının Kerbelada şehit edilişinin yıl dönümü olan Muharrem ayının ve Aşure Gününün tüm İslam âleminde ayrı bir anlamı vardır. “Bu acı ve elem bütün Müslümanları derinden yaralamıştır. Bu tür müessif olayların tekrardan vuku bulmaması için her zamankinden daha fazla birlik, bütünlük ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Bu vesileyle Hz. Hüseyin’i ve yol arkadaşlarını rahmetle anıyor, kutsal ve matem ayı olarak kabul edilen bu ayın ve yeni hicri yılın; birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum.”


    Bugün 1 Muharrem 1431. Hicri Takvime göre yeni yılın birinci günü. Müslümanların yılbaşı gecesi olarak kutlandığı gibi bu ay Kuran’da adı geçen mübarek aylardan olarak kabul edilip, özellikle Şii ve Alevi müminler için de büyük önem arz eden Aşura orucunu içinde barındırmaktadır.


    Hicri Yılbaşımızın hayırlara vesile olmasını diliyoruz.


    Katibiadil.Com Yönetimi

  • Peygamber efendimiz, miladi 571’de 20 Nisan’a rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih, Müslümanların Şemsi Yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, Hicri [kameri] Yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi, yani bu gece, Müslümanların yılbaşı gecesidir.
    Hicri Takvimi Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.


    Medine’de İslam devletinin kurulmasından Hz. Ömer (r.a.) devrine kadar müslümanlar bazı önemli olayları tarih başlangıcı kabul edip buna göre zamanlarını tayin etmekteydiler. Mesela; Fil olayı, ficar savaşı, zelzele yılı, veda haccı yılı ve bazı önemli zatların ölümü gibi olaylar tarih başlangıcı olarak kabul edilmekteydi. Ancak bu, zaman zaman karışık bir durum arzediyordu. Hz. Ömer (r.a) bu karışıklığı gidermek amacıyla konuyu diğer sahabelerle istişare etti. Bu sırada meydana gelen olay bunun gerekliliğini bir kat daha arttırdı. Yemen Valisi Ya’la b. Ümeyye Hz. Ömer (r.a)’a gün, ay ve yılı belli olmayan bir mektup gönderir. Aynı şekilde yılı belli olmayan vadesi Şaban ayı, diye kaydedilen bir senet Basra Valisi Ebu Musa el-Eşari’ye getirilir. Sözkonusu senette geçen şaban kelimesinin, bu yıla mı, geçen yıla mı, yoksa gelecek yıla mı ait olduğu meselesi kesin olarak anlaşılmayınca bu tarih ve sened ihtilafa sebeb oldu ve konunun önemini ortaya çıkardı. Sahabiler meseleyi görüşerek tarih başlangıcı konusunda İran, Yunan vb. gibi ülkelerin takvimlerini benimseme tekliflerini ileri sürdüler. Ancak bu teklifler kabul görmeyince Hz. Ali (r.a) takvimin hicretin başlangıç olması gerektiğini ileri sürdü. Onun bu görüşü derhal benimsendi. Hz. Peygamber (s.a.s), rebiülevvel ayında hicret etmişti. Ancak kameri yıl muharrem ayı ile başladığından tarih iki ay sekiz gün geri alınıp Hicri takvimin başlangıcı 23 Temmuz 622 olarak tesbit edildi. Miladi ve Rumi tarihler gibi on iki ay esasına dayanan hicri yıl muharrem ayı ile başlar ve zilhicce ile sona erer. Hicri (kameri) aylar şunlardır: Muharrem, safer, rebiülevvel, rebiülâhir, cemâzielevvel, cemâzielâhir, recep, şaban, ramazan, şevvâl, zilkade, zilhicce


    Hicri takvim hicreti esas alır. Günümüzde kullanılan miladi takvim ise Hz. İsa’nın doğumunu ‘tarih başlangıcı olarak esas almaktadır.


    Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur.
    Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
    (Kur’an-ı kerimde kıymet verilen dört ay, Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recebdir.) [Tevbe 36]


    İki hadis-i şerif meali de şöyledir:
    (Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cumadır.) [Deylemi]
    (Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]


    Bu vesileyle tüm mü’minlerin hicreti kutlu,yeni yılı mutlu,huzurlu ve hayırlı olsun inşallah.


    yine Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmayan, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in biricik torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın ciğerparesi Hz. Hüseyin’in ve 70 arkadaşının Kerbelada şehit edilişinin yıl dönümü olan Muharrem ayının ve Aşure Gününün tüm islam aleminde ayrı bir yeri vardır, Bu acı ve elem bütün Müslümanları derinden yaralamıştır. Bu tür müessif olayların tekrardan vuku bulmaması için her zamankinden daha fazla birlik, bütünlük ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Bu vesileyle Hz. Hüseyin’i ve yol arkadaşlarını rahmetle anıyoruz Rabbim şefaatlerine nail eylesin inşallah selam ve dua ile…

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>