kat karşılığı inşaat sözleşmesi...

  • Daha önce tanzim edilmiş Kat karşılığı inşaat sözleşmesine değer ve niteliği değişme olmaksızın 1 madde ilave ediliyor. Bu işlemda harcın sözleşmeye konu değer üzerinden mi alınması gerekir.Bu konuda fikir belirtecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

  • Sayın Başkatibim madde hakkında bir bilgim olmadı.Tek bildiğim içeriğinin değişmeyeceği.Banada bir arkadaşım sordu.TNB her ne olursa olsun Ana sözleşmedeki değer üzerinden nisbi harç alınacak demiş.Yinede ilave edilecek maddeyi araştırayım. Teşekkür ederim.

  • T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Adana Vergi Dairesi Başkanlığı
    (Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)



    Sayı : B.07.1.GİB.4.01.16.02/ 518 18.04.2008
    Konu : Noterde düzenlenen ek gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin
    damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı
    488 sayılı Damga Vergisi Kan. 1, 2 ve 3’üncü mad.
    492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 38 ve 42’nci mad



    ……………… NOTERLİĞİNE



    İlgi : …04.2008 tarih ve 2008/…. sayılı yazınız.


    İlgide kayıtlı yazınız ile, Türkiye ……….. Bankası T.A.O. Genel Müdürlüğü ile anılan bankanın maliki bulunduğu taşınmazın Yusuf …………’ye satışı ile ilgili olarak …………... Noterliğince tasdik edilen ……..09.2006 tarih ve …….. yevmiye nolu gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine ek olarak, Noterliğinizde tasdik edilecek olan ek gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin damga vergisi ve harçtan muaf olup olmadığı hususunda görüş talep edilmektedir.


    488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinde; “Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir.
    Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.” hükmü bulunmaktadır.
    Aynı Kanunun 3’üncü maddesinde de; “Damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu” hükme bağlanmıştır.


    Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli “Damga vergisine tabi kağıtlar” başlıklı (I) sayılı tablonun I-A/1 bölümünde; belli parayı ihtiva eden Mukavelenamelerin (sözleşmelerin) binde 7,5 oranında damga vergisine tabi tutulacağı belirtilmiştir.


    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 38. maddesinde; “Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir. 42. maddesinde ise; “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt, ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir.” hükmü yer almaktadır.


    Harçlar Kanununa ekli “Noter harçları” başlıklı (2) sayılı tarifenin 1/1’inci bendinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0,90 oranında harç alınacağı belirtilmiştir.


    Yukarıda açıklanan kanun hükümleri uyarınca, Türkiye …………. Bankası T.A.O. Genel Müdürlüğü ile Yusuf ……….. arasında düzenlenecek olan ek gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin ihtiva ettiği 858.000,00 YTL üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı tablonun I/A-1 bölümü uyarınca binde 7,5 oranında damga vergisi ve 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (2) sayılı tarifenin I/1’inci bendi uyarınca da binde 0,90 oranında harç alınması gerekmektedir


    Bilgi edinilmesini rica ederim.



    Başkan a.




    AYRICA =====> 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılarak buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı; 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, 10 uncu maddesinde; damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümleri yer almaktadır.


    Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I-Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 numaralı fıkrasında mukavelenemaler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 oranında damga vergisine tabi olduğu ifade edilmektedir.