Düzeltme beyannamesi

  • Merhaba arkadaşlar


    Bir ticari aracın satışı yapılmış.Kasko değerinden hariç ikinci bir değer yazılmış .Bu değeri daha da düşürmek istiyorlar.Çünkü çok fazla kdv çıkıyormuş.Bunun için düzeltme beyannamesi yapılabilir mi?


    Yapılırsa harcını düzeltme beyanı harcı mı almak gerekir?
    Düzeltme beyannamesini ilgili vergi dairesine ve trafiğe bildirmek gerekir mi?
    Düzeltme beyannamesi yapılabilmesi için bir aylık süreyi aramamız gerekir mi?
    Bu konuda ki düşüncelerini paylaşırsanız sevinirim.Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

  • Bence yapılabilir.


    ANKARA 8.2.1995
    Özü : Düzeltme beyannamele­rinden alınacak damga ver­gisi Hk.


    GENELGE
    14


    Daha önce yapılan bir noterlik işleminin tamamlanınasından sonra, işlemin değerine tesir etmeyen konularda düzeltme beyanı ile degişiklik yapılması ha­linde alınacak maktu damga vergisinini hangi tarifeye göre alınacağında tereddüt edilmiş ve bu nedenle Maliye Bakanlığrna başvurulmuş idi. Birliğimiz tarafından yazılan işbu yazıda:


    "......... yazınızda sözü geçen düzeltme beyanı teriminin beyannamelerin düzeltilmesine yönelik olmadığı, noterliklerde daha önce yapılan bir işlemdeki değere tesir etmeyen konulardaki bu düzeitmelerin bir nevi noterlik işlemi olduğu ve bu nedenle daha önce yapılmış ve Damga Vergisi Kanununa bağlı 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıtta, değere ilişkin olmamak üzere yapılacak dü­zeltmelerin, tabloda yer alan beyannamelere ait damga vergisine tabi tutulmayıp, dûzeltilen kağrdın tabi olduğu maktu damga vergisine tabi tutlması gerektiği düşünülmektedir.


    Örnek vermek gerekirse değere tesir etmeyen konularda, daha önce ya­pılan bir mukavelede değişiklik sözkonusu ise 35.600.-TL. damga vergisi, de­ğişiklik sulhname işleminde sözkonusu ise 48.700.-TL. damga vergisi alınması gerekecektir.


    Evelce yapılan işlem esasen maktu damga vergisine tabi bir işlem ise, bundaki düzelmede yeniden maktu damga vergisi alınması gerekmekte" olduğu bildirilmişti. Maliye Bakanlığından bu yazımıza cevaben gönderilen 25.1.1995 tarih ve 4446 sayılı yazıda sonuç olarak:


    488 sayılı Damga Vergisi kanununa bağlı tablolar hakkında bazı açıklamalar yapıldıktan sonra: ........ daha önce yapılan bir işlemin (noterlik işleminin) tamamlanmasından sonra işlemin değerine tesir etmeyen konularda düzeltme beyanı ile değişiklik yapılmasına ilişkin olarak 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan bir kağıdın düzenlenmesi durumunda (örneğin; mukavelede yapılan değişiklik mukavelenin süresini değiştirmiyorsa değerini veya miktarını artırmıyorsa, kağıda imza koyan taraflardan biri değişmiyorsa, isim ve tarih tashihi vb) maktu damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
    Buna göre, yukarıda kayıtlı yazınızda belirtmiş olduğunuz görüşünüz Bakanlığımızca da kanun hükümlerine uygun bulunmuştur.... Denilmektedir.


    Bilinmesini ve bu görüşler doğrultusunda işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)


    1 aylık süre aranacak, Vergi dairesine ve trafiğe bildirmek gerekir. (Beyanname dayanak almaya, (satış fotokoapisi,kimlik vesair almaya gerek olmadığı ) düşüncesindeyim.

  • Değerli meslektaşım vezne 42.5 , ilgili trafik ve vergi dairesine göndermemiz gerekir, düzeltme beyannamesi yaparken satış sözlşmesindeki 30 günlük tescil süresinin geçirilmemiş olduğuna dikkat etmemiz gerekir.
    1995/14 Nolu Genelge
    İyi çalışmalar

  • süre aramamıza gerek yoktur, değer eksildiği için nispi harç alınır, bildirime gerek vardır, satış başka bir noterlikte yapılmışsa o noterliğede bildirmek gerekir (noterlik dairesinde kalan her işlem işlem ile karşı tarafa verilen veya tebliğ edilen her nüshanın aynı olması gerektiği gözönünde bulundurulmalıdır)

  • ADRES DÜZELTMELERDE SÜRE ARAMAK ZORUNDAYIZ, BUNUN DIŞINDA YAPILACAK TÜM DÜZELTMELERDE SÜRE ARAMAMIZA GEREK YOKTUR, İLGİLİ VERDİĞİ ADRESTE MAHALLE İSMİNİ HATALI VERMİŞ DÜZELTMEK İSTİYOR BU DURUMDA DAHİ BİLE SÜRE ARANMAZ

  • Düzeltme beyannamesi satış sözleşmesini yapan noterlikçe yapılabileceği gibi diğer noterliklerce de yapılabilecektir.
    Buna göre;
    a) Düzeltme işleminin, satış işlemini yapan noterde yapılması halinde, noterliğin düzeltme işlemini alıcının ilk beyan ettiği yer trafik tescil kuruluşu ve vergi dairesi ile düzeltme beyanında belirtilen yer trafik tescil bürosu ve vergi dairesine bildirilmesi;doğallıkla yeni tescil kuruluşu ve vergi dairesine gönderilecek bildirime satış sözleşmesinin birer örneğinin eklenmesi,
    b) Düzeltme işleminin, satış işlemini yapan noterliğin dışında başka bir noterlikçe gerçekleştirilmesi halinde, düzeltme işlemini gerçekleştiren noterin düzeltme işlemini ilk satışta beyan edilen yer trafik tescil bürosu ve vergi dairesi ile düzeltme işleminde yer alan mahal trafik tescil bürosu ve vergi dairesinin yanı sıra, ilk satış işlemini gerçekleştiren noterliğe de bildirilmesi bu noterliğinde düzeltme işlemini kayıtlarına işlemesi,
    Yine trafik tescil bürolarına ve vergi dairelerine gönderilecek işlem suretleri nedeniyle posta ücretinin alınması, gereklidir.
    Yukarıda da belirtildiği gibi, düzeltme işlemi satış işleminin yapıldığı tarihten itibaren aracın tescil süresi olan bir ay içerisinde yapılabilecektir. Bir aylık süre sonundaki düzeltme taleplerine itibar edilmemelidir.
    Şirketlere ait araçların satışlarında ve düzeltme beyannamelerinde Ticaret Sicil Gazetesindeki faaliyet alanı dikkate alınarak, faaliyet alanı veya şubelerinin dışındaki adreslerin beyan edilmesi halinde satış işleminin ve düzeltme beyannamelerinin yapılmaması gerekmektedir.

  • Değerli arkadaşlar ;


    Vasıta satışlarında uygulamada en çok yaptığımız düzeltme beyannamesi Adresin düzeltilmesi ve Fatura (tarafların beyan) değerinin düzeltilmesidir.


    Adresin düzeltilmesi Karayolları Trafik Kanunu gereğince vasıtanın tesciline ilişkin asli unsuru teşkil ettiğinden BİR AY lık tescil süresine, BİLDİRİM zorunluluğuna dikkat edilmeli ve icra edilmelidir. Resmi adres beyanı belgesi aranılmalıdır. (Mernisten adres sorgulaması da yapabildiğimizden bu konuyla ilgili yeni bir genelge çalışması yapılmasının yerinde olacağını düşünüyorum.)


    Fatura değerinin düzeltilmesi ile ilgili yapılan düzeltme beyannamesinin ise Karayolları Trafik Kanunu gereğince vasıtanın tesciline ilişkin asli unsuru teşkil etmediğinden BİR AY lık tescil süresinin bağlayıcı olmadığı, BİLDİRİM zorunluluğu bulunmadığı, sürenin, katma değer vergisi süresi açısından önemli olduğu ve tarafları bağladığı kanaatindeyim. Artan yada azalan değer veznede ilgili kodda ilgili alanlara girildiğinde tahakkuk doğru şekilde yapılmaktadır.


    Saygılarımla ...