TRAFİKTEN ÇEKİLEN ARAÇ SATIŞI

  • arkadaşlar, trafikten çekilen araç satışlarında sadece alıcının adresindeki trafik ve vergi dairesine gönderiyoruz . birde borcu yoktur kağıdı aramıyoruz. Makbuzunu ise 11.1 den matbu olarak kesiyoruz. Bir hatam var ise düzeltin lütfen
    bir sorumda hurdaya ayrılan araç, trafikten çekilmiştir anlamına mı geliyor?? yardımlarınızı bekliyorum

  • Yeni uygulama ile aracın çekildiği vergi dairesine de bildirim yapıyoruz.Henüz yürürlüğe girmese bile,biliyorsunuz en ufak bir hata da 1000 Tl. idari para cezası yazacaklar.Allah yardımcımız olsun.

  • Trafikten çekilen araç satışlarında sadece trafik tescillere gönderiyorum. Vergi dairelerine göndermiyorum. Her ne kadar trafikten çekilmiş olsada Tescil edilmiş bir araç olduğu için 11.1 koddan kesilmesi gerekir diye düşünüyorum.

  • Bende sadece ilgili trarfik tesçil şubesine gönderiyorum ve 11.1 den kesiyorum,vergi dairesine bildirilme zorunluluğu yok diye biliyorum.Borcu yoktur kağıdına gerek yok.

  • yinede kendimizi garanti altına almak için mutlaka üst yazıda olsa bildirilmesi gerektiğini düşünüyorum. zaten 11,1 maktu ücret olarak kestiğimizde de posta ödemesini alıyor. tabi önceden olduğu gibi satışlarda ve diğer işlemlerde imzalatırken okudum diye yazıp imzalaması da biraz bizi desketler kanatindeyim, Yinede dikkatli olmak lazım. ipin ucunda sadece biz değil ailelerimizde var. ::)

  • Hukuk 3606
    Ankara, 17.3.2005
    Özü: Trafikten çekilen tescil kaydı silinen araçların satışında bildirim hk.


    G E N E L G E
    ( 5 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Karayolları Trafik Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliğin yayım tarihi olan 05.07.2003 tarihinden sonra trafikten çekilen tescil kaydı silinen ve dolayısıyla MTV mükellefiyeti sona eren araçların satışlarının ilgili vergi dairesine bildirilmesinin gerekip gerekmediği Maliye Bakanlığından sorulmuştur.


    Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 08.03.2005 günlü toplantısında görüşülen 24.02.2005 günlü ve 8796 sayılı yazıda;
    ...Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3088 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen 7 nci maddesinde ...Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar...... aynı Kanunun 3088 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen 8 inci maddesinde ise ...Motorlu taşıtların trafik, liman veya belediye sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtların silinmesi halinde; silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık dönemin başından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyet sona erer.... hükmü yer almaktadır.


    Diğer taraftan, 05.07.2003 tarihli ve 25159 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2 nci maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ...Araçların Trafikten Çekilmesi ve Trafikten Çekilen Araçların Yeniden Trafiğe Çıkarılmaları... bölüm başlıklı 41 inci maddesinin (a) bendine eklenen (5) numaralı alt bentte ise ...Trafikten çekme işlemi tamamlanan aracın tescili silinir ve tescilin silindiği vergi dairesine bildirilir.... hükmü bulunmaktadır....


    Bu hükümlere göre, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 41 inci maddesinin (a) bendine eklenen (5) numaralı alt bendin yürürlüğe girdiği 05.07.2003 tarihinden itibaren trafikten çekme belgesi alınan araçların tescil kayıtlarının silinmesi ve tescil kayıtlarının silindiği tarihin trafik tescil kuruluşlarınca ilgili vergi dairelerine bildirilmesi halinde, silinme tarihini takip eden dönemin başından itibaren 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi hükmü gereğince, bu araçlardan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetleri bulunan kişilerin mükellefiyetlerine son verilecektir.



    Dolayısıyla, ilgili trafik sicilinde kayıt ve tescili bulunmayan (motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan) taşıtların noterler tarafından yapılan satış işlemlerinin ilgili vergi dairelerine bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.... denilmektedir.


    Buna göre trafikten çekilen ve tescil kaydı silinen araçların noterliklerde yapılan satışlarının vergi dairesine bildirilmesine ihtiyaç bulunmamaktadır.


    (Bu genelgeden sonra bu konu ile ilgili herhangi bir genelge yada yazı geldiğini hatırlamıyorum)


  • Ben 11.9 dan işlem yapıyorum. Vergi Dairesine ve Trafiğe tekrar trafiğe çıkma ihtimaline karşın bildiriyorum.


    Ali Bey trafikten çekilen araç 11.9 dan kesemezsiniz..
    Değerli Meslektaşlarım benim görüşüm tafikten çekilen araç 11.1 den vezne kodundan kesiyoruz plaka değişmisse 5 değişirse satıcının vergi dairesine göndermiyoruz yani 6 nüsha . Ama siz genelgeleri siz nasıl yorumlarsanız bilemem x noterliklerinde meslektaşlarımız 2005/5 genelgeyi hem alıcı hemde satıcının vergi dairesine göndermiyorlar onların genelge yorumuda bu şekilde . Hurdaya ayrılan araç ruhsatnamesindede
    -2006/13-Genelge:"....hurdaya ayrılan araçların tescil belgelerine "hurdaya çıkarılmıştır" ibaresi yazılmakta ve tescil belgesinin ilgili bölümü yetkili tarafından imzalanarak laminasyon işlemi tamamlandıktan sonra araç sahiplerine verildiğinden, tescil belgesinde "hurdaya çıkarılmıştır" ibaresinin yanına ayrıca imza ve mühür işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır."
    Sevgi ve saygılarımla

  • bir sorumda hurdaya ayrılan araç, trafikten çekilmiştir anlamına mı geliyor??


    Değerli arkadaşım; Hurdaya ayrılan araç, trafikten çekme anlamına gelmez, parça parça satılabilir anlamına gelir, Trafikten çekilen araçlarla ilgili Derya Hanımında belirttiği gibi 2005/5 nolu genelgeye göre, yalnızca alıcının gösterdiği adresin bağlı bulunduğu Trafiğe bildirim yapılması yeterlidir. Dolayısıyla, trafikten çekilen araçlarda plaka değişikliği söz konusu olamaz, zaten araç plakasızdır, borcu yoktur belgesi istememize gerek yoktur, 4 nüsha yapılması yeterlidir. Saygılarımla.

    YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL. (HZ. MEVLANA)

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen CAFERHAPPY ().


  • Değerli arkadaşım; Hurdaya ayrılan araç, trafikten çekme anlamına gelmez, parça parça satılabilir anlamına gelir, Trafikten çekilen araçlarla ilgili Derya Hanımında belirttiği gibi 2005/5 nolu genelgeye göre, yalnızca alıcının gösterdiği adresin bağlı bulunduğu Trafiğe bildirim yapılması yeterlidir. Dolayısıyla, trafikten çekilen araçlarda plaka değişikliği söz konusu olamaz, zaten araç plakasızdır, borcu yoktur belgesi istememize gerek yoktur, 4 nüsha yapılması yeterlidir. Saygılarımla.



    Cafer Bey sözlerinize tamamına katılıyorum ama 4 nüsha düzenlememiz konusunda tereddütlerim var çünkü ilgili vergi dairesine alıcıdan dolayı göndermemiz gerekiyor bahsettiğiniz bu uygulama plakası değişiyor ise satıcının vergi dairesi yani aracın kayıtlı olduğu vergi dairesine gönderilmiyerek 7 değil 6 nüsha düzenlenmesi gerektiği şeklinde olduğunu düşünüyorum .çünkü burada esas olan trafikten çekilme nedeniyle ilgili aracın tüm vergi vs. borçlarını tahsilin neticesinde vergi dairesindeki kaydını silinmesidir. Bu nedenle kayıtlı vergi dairesine satışa dair bildirim yapmıyoruz zaten orada çekilme nedeni ile kayıt kalmamıştır. Ancak tanzim edip onaylanan satış senediyle alcının bu aracı başka bir yere nakletmesi ve bu aracı kullanacak olması yeni bir kaydın oluşmasına neden olur ve bu yüzden yeni kaydın oluşacağı ver dairesine bildirim yapılması gerekir diye düşünüyorum .
    Sevgi ve saygılarımla

  • Vezne kodu 11.1 de şüphelerim var. Trafikten çekilen aracı veya trafiğe çıkan aracı trafik bağlı bulunduğu vergi dairesine bildiriyor benim bildiğim. Ben her ihtimale karşı bildiriyorum. Vergi Dairesinden kaytı silinen bir aracı 11.1 işlem kodundan kesemeyiz bence. Çünük araç trafik de değil. İşlem kodu 11.9 olur benim görüşüm ve uygulamam bu şeklilde. Ben her ihtimale karşı vergi dairesine ve trafiğe bildiriyorum. Genelgelere göre vergi dairesine bildirme zorunluluğu yok.

  • Ben de Bulut61'in görüşlerine katılarak aynı uygulamayı yapıyorum.Belki bildirim yapmayan arkadaşların düşünceleri doğru olabilir ama ücret bakımından eskiye nazaran çok fazla bir miktar farketmediğinden zaten ilgililerinde buna bir itirazları olmadığına göre bildirim yapılmasında bir sakınca olmadığını daha evvelde gerekçesi ile birlikte belirtmiştim.Selamlar

  • 2005/5
    .................
    Dolayısıyla, ilgili trafik sicilinde kayıt ve tescili bulunmayan (motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan) taşıtların noterler tarafından yapılan satış işlemlerinin ilgili vergi dairelerine bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.... denilmektedir.


    Buna göre trafikten çekilen ve tescil kaydı silinen araçların noterliklerde yapılan satışlarının vergi dairesine bildirilmesine ihtiyaç bulunmamaktadır.


    Arkadaşlar yazı gayet açık bir şekilde diyor ki v.d.bildirilmesine gerek yoktur,burada alıcı satıcı diye ayırmıyor niye bildirelim? Acaba hala gözümden kaçan bir şey mi var?

  • ??? Cabir Abi ben eleştiri anlamında söylemedim,acaba genelgeyi yanlış mı yorumluyorum diye düşündüm.Hem hiç olur mu siz öyle yapın biz böyle,uygulama birliği çok önemli, bu site niye var; genelgeler zaten karmakarışık,bu şekilde yazışarak,fikir alışverişinde bulunarak orta yolu bulalım diye,değil mi??Sevgilerle...... ;)


  • Vezne kodu 11.1 de şüphelerim var. Trafikten çekilen aracı veya trafiğe çıkan aracı trafik bağlı bulunduğu vergi dairesine bildiriyor benim bildiğim. Ben her ihtimale karşı bildiriyorum. Vergi Dairesinden kaytı silinen bir aracı 11.1 işlem kodundan kesemeyiz bence. Çünük araç trafik de değil. İşlem kodu 11.9 olur benim görüşüm ve uygulamam bu şeklilde. Ben her ihtimale karşı vergi dairesine ve trafiğe bildiriyorum. Genelgelere göre vergi dairesine bildirme zorunluluğu yok.



    Değerli meslektaşım Ali Bey trafikten çekilmiş aracı 11.1 maktu ücretten kesmemiz gerekir benim düşüncem ve uygulamam bu şekilde ama 11.9 hurda araç hurdaya ayrılmış bir nevi menkul mal satışı yapıyoruz ve o zaman eskisi 7.5 yenisi 8.25 damga vergisi alınır diye düşünüyorum ve bu şekilde uyguluyorum ve hurda araç satışını 2 asıl bir suret düzenliyorum

  • Bilgi İşlem / 193 - 9157
    28.04.2008
    Özü:.Araç Satışları Kodları Hk


    ............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA,
    ............................. NOTERLİĞİNE,



    Yönetim Kurulumuzun 10.03.2008 günlü toplantısında alınan karar gereğince, uygulama birliğinin sağlanması ve uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla araç satışları ile ilgili farklı kod numaralarının açıklanmasına karar verilmiştir. Vezne programımızda araç satışlarında uygulanacak kodlar ve uygulanacağı durumlar şunlardır:


    11.1 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi : Bu kod Karayolları Trafik Kanunu' na göre tescilli ve Motorlu Taşıtlar Vergisi' ne tabi olan araçlar için uygulanacak olup, burada ilgili genelgelere göre 6 sayfa suret harcı alınmaktadır. Damga vergisi oranı binde 1,5' tur.


    11.2 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Binde 7,5 Damgalı (Diğer Araçlar) : Bu kod Karayolları Trafik Kanunu' nda geçmeyen ya da tescilli olmayan (faturalı) araçlar için uygulanacaktır. Bu kodda damga vergisi binde 7,5 olarak alınmaktadır.


    11.3 ARAÇ SATIŞLARI, Mülkiyeti Muhafazalı Satış Sözleşmesi : Bu kod mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan sözleşmelere uygulanır. Damga vergisi oranı binde 1,5' tur.


    11.4 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi -Ticari Araç+ Ticari Plakalı : Bu kod aracın ticari plaka ile birlikte satılması durumunda araç için binde 1,5 plaka için ise binde 7,5 damga vergisinin tahsil edilmesi gereken hallerde uygulanır.


    11.5 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Damgadan Muaf : Bu kod damga vergisinden muaf kurum yada kuruluşlar için uygulanır. Noter harcı tahsil edilen bu kodda damga vergisi tahsil edilmemektedir.


    11.6 ARAÇ SATIŞLARI, Mülkiyeti Muhafazalı Satış Sözleşmesi Tescili : Mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan sözleşmelerin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi için ilgili noterliğe gönderildiğinde, tescil için alınacak ücretin tahsili için kullanılan koddur.


    11.7 ARAÇ SATIŞLARI Yabancılara İkinci El Araç Satışı : Bu kod 14.02.2004 tarih ve 5086 sayılı kanuna göre yabancılara yapılacak ikinci el araç satışında uygulanır. Bu kodda ilgili kanun gereği harç ve damga vergisi tahsil edilmez.


    11.8 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Traktör : Bu kod traktörlerin ve trafikten çekilmiş araçların satışında uygulanır. Motorlu Taşıtlar Vergisi' ne tabi olmayan traktörler ile trafikten çekilmiş araçların satışlarında MTV ilişik kesme belgesi aranılmayacağından burada 5 sayfa suret harcı tahsil edilmektedir.


    11.9 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Hurda Araç : Bu kod ise hurda araçların satışında uygulanacak olup, damga vergisi oranı binde 7,5' tur.

    Biz de yıllarca 11.1 den kestik ama bence 11.8 daha uygun.Değil mi??