vasiyetname

  • Arkadaşlar, yaşlı bir kadının oğlu annesine bakılması şartıyla bakacak kişiye bir ev vermk istiyor böyle durumda nasıl bir işlem yapılır.Cevap veren arkadaşlara şimdiden tşk ederim.Allah'a Emanet olun.

  • Sayın meslektaşım zeki bey


    Sizin bahsetmiş olduğunuz işlem devamlı başımıza gelen ve başımızı ağrıtan bir hadisedir.


    Durumun mahiyetine göre, bu işlemleri biz Ölünceye Kadar bakma akti yapıyoruz. Karı koca arasında ölünceye bakma akitlerinde hakimin izni aranıyor ama.! ana ile oğul arasında hakimin iznine gerek varmı ona bakmak lazım. (Vasiyet ayrı bi konu )


    Sitemizin üyesi olan veya olmayan meslektaşlarımın yorumları da! daha farklı veya uygun olabilir.


    Şimdiden bende teşekkür ederim.

  • ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİDİR.
    Kendisine bakılacak olan taşınmazını ölümünden sonra bakacak olana verecekse, bu miras hukuku nitelikli bir ölünceye kadar bakma sözleşmesidir.

  • Sayın arkadaşlar,kendisine bakılacak kişi tapuyu vermiyor tapuyu bakılacak kişinin oğlu veriyor.Tapu bakılacak kişinin adına kayıtlı olsa dediğiniz doğru ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılacaktır.bakılacak kişiye emeğine karşılık annesine bakıldığı için yaşlı kadının oğlu kendi adına kayıtlı tapuya hizmet eden kişiye verecektir.Allah'a emanet olun,

  • Kusura Bakmayın Ben Galiba okurken biraz dikkat etmemişim Yanlış Yönlendirme yaptığım için özür dilerim.
    İşleminiz kişiler arasında düzenleme bir sözleşme olabilir galiba ilgili konuyu biraz araştırmak lazım.

  • Çocuklar anne ve babalarına bakmak zorundalar.Eğer bakamıyorlarsa bir başkasına baktırabilirler,O nedenle benim şahsi görüşüm şöyle; Mülk sahibi ile bakacak olan gitsinler notere mülk sahibi annem falana ölünceye kadar bakması kaydı ile ...sahibi bulunduğum ....gayrimenkulü her türlü hukuki vecibeleri ile ........'a temlik ediyorum.İşbu sözleşmenin tapuda kayıtlarına şerh edilmesini kabul ediyorum.desin......diğer kişide .....bana temlik edilen.....gayrimenkul karşılığında...........ı ölünceye kadar............'ı bakıp,besliyeceğimi,görüp gözeteceğimi,bugüne kadarki sosyal yaşantısına uygun olarak maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını karşılıyacağımı,bu sözleşmeyi tapu kayıtlarına şerh ettireceğimi beyan ve kabul ederim.Şeklinde bir sözleşme yapılır diye düşünüyorum.

  • Değerli meslektaşım
    1998/42 Nolu genelge Üçüncü kişi yararına ölünceye kadar bakma sözleşmesi Hk.


    ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA AKDİ



    a) Açıklama ve İstenen Belgeler
    Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmesidir (BK.511).
    Ölünceye kadar bakma akdi tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılabilir. Bunun yanında uygulamada sıkça rastlanmamakla beraber noterde ve sulh hakimi huzurunda da yapılabilir. Noter veya sulh hakimi huzurunda yapılmış ise tapu sicil müdürlüğünde tekrar resmi senet düzenlemeye gerek yoktur. Akitsiz işlemler bölümünde izah edildiği üzere tescil istem belgesi düzenlenir. (Noterde veya sulh hakimi huzurunda yapılan ölünceye kadar bakma akdi hakkında bilgi için Akitsiz İşlemler bölümüne bakınız.)
    Akdin konusu olan taşınmaz malın mutlaka kendisine bakılacak olana ait olması gerekmez. Üçüncü bir kimseye de ait olabilir. Bu halde resmi senede onun da imzasının alınması şarttır. Bakım borçlusu veya alacaklısının birden çok kişi olması mümkündür. Bu halde aralarındaki sorumluluğun müteselsil olup olmadığının belirtilmesinde yarar vardır.
    Ana baba ile çocuklar arasında hatta karı koca arasında bu akdin düzenlenmesinde her hangi bir sakınca yoktur.
    Tüzel kişilerde bakım borçlusu olabilir. Ancak tüzel kişilerin bakım alacaklısı olması mümkün değildir. Zira buradaki ölünceye kadar bakıp beslemekten kanunun kastettiği husus, insanlara özgü ihtiyaçlardır. Bu nedenle hayvanların da bakım alacaklısı olması mümkün değildir. Yani bir ata ölünceye kadar bakmak kaydıyla bir kimseye bir gayrimenkul verilirse bu ölünceye kadar bakma akdi değil mükellefiyetli bağış kabul edilir.
    Ölünceye kadar bakma akdinde taşınmaz malını temlik edenin kanuni ipotek tesis etme hakkı vardır. Bu kanuni ipotek Ö.K.B. resmi senedinin içerisinde yazılabileceği gibi bu resmi senet tarihinden itibaren üç ay içinde tek taraflı bir istemle de tesis edilebilir.
    Kanuni ipotek karşı tarafın kabul edeceği taşınmaz değeri üzerinden, kabul etmezse mahkemece tayin edilecek bedel üzerinden tesis edilebilir. Ancak bakım alacaklısı resmi senette yazılı taşınmazın harca esas değeri üzerinden kanuni ipotek tesisini isterse karşı tarafın iznine veya mahkeme kararına gerek yoktur. (Akitten sonraki bir tarihte kanuni ipotek tesisi için Akitsiz İşlemler bölümüne bakınız.)


    İyi çalışmalar