KİRA SÖZLEŞMESİ

  • 2.3.1.2 gerçek kişiler tarafından yapılan mesken kiralanması ile ilgili kira mukavelesinde istisna
    31. fıkra ile gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisna edilmiştir. Geçek kişiler tarafından mesken olarak kiraya alınan gayri menkul bakımından da kiralama konusu gayrimenkulün iktisadi işletmeye dahil olmama şartı bulunmaktadır.
    Buna göre kişiler tarafından mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan gayrimenkullerle ilgili kira mukavelelerine damga vergisi istisnası uygulanabilmesi için kiralama konusu gayrimenkulün öncelikle iktisadi bir işletmeye dahil olmaması şarttır. Kiralama konusu gayrimenkulün iktisadi işletmeye dahil olup olmadığının, kiraya veren tarafın bir iktisadi işletme olup olmadığının tespiti ile anlaşılması mümkündür. Dolayısıyla kiralayan tarafın bir şirket, iktisadi teşekkül, banka ve benzeri bir iktisadi kuruluş olması durumunda bu kira mukavelesine damga vergisi istisnası uygulanamayacaktır.
    Diğer taraftan kişiler tarafından mesken olarak kiraya alınan gayrimenkulün belediye, özel idare, bir başka dernek veya vakfa ait olması halinde, bu gayrimenkulün iktisadi işletmeye dahil olduğundan bahsetmek mümkün olamayacağından kira sözleşmesi de damga vergisinden istisna edilecektir.
    Tabii olarak bir gerçek kişiye ait olan gayrimenkulün kişilerce mesken olarak kiralanması ile ilgili kira sözleşmesine damga vergisi istisnası uygulanmasında bir tereddüt olmayacaktır. Bununla birlikte kiraya verenden bu gayrimenkulün bir iktisadi işletmeye dahil olmadığına dair beyanının da alınarak işlem yapılması uygun olacaktır.


    2005-1 genelgede detaylar mevcuttur.

  • KONUT KİRA SÖZLEŞLERİ KEFİL VE DEPOZİT YOKSA MAKTU HARCA TABİ OLUR KEFİL VEYA DEPOZİT VARSA TOPLAM KİRA ÜZERİNDEN NİSPİ HARÇ VE DAMGA ALINIR.KEFİL VEZNE KODU ADİ KEFİLSE 4.14 DEĞİLSE 4,3 DEN ALINIR SADECE DEPOZİT VARSA 4,6 KODDAN KESİLİR