VAKIF DEFTERİ ?

  • Arkadaşlar, yeni kurulan bir vakıf defter tasdiki yaptırmak istemektedir. Bu konuyla ilgili bilgi verebilir misiniz? Harç, damga var mı? Makbuzu hangi koddan keseceğiz? Şimdiden çok teşekkürler.

  • Vakıflarda işletme defteri değil, yevmiye,envanter,karar ve istenirse kebir gibi defterler tasdik olur,doğrusu işletmeyi bende anlayamadım.

  • HARÇ VE DAMGADAN MUAF OLAN DEFTERLER
    1-506 sayılı S.S.K.Kanununa ve T.N.B.1986/62 sayılı genelgeye göre;S.S.K.defterlerinin tasdikinden harç alınmaz.
    2-1163 sayılı kooperatifler kanunu 93.Madde 1.fıkra b.Bendine göre;her nevi defterlerin ve ana sözleşmelerin tasdiki ve açılış tasdiklerinde sayfaların mühürlenmesi her nevi harçtan ve damga vergisinden muaftır.
    3-1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanuna göre;kooperatif bölge merkez birliklerince Noterlere tasdik ettirilecek defterlerle belgelerden yalnız noter ücreti alınıp, harç alınmaz.
    4-Kanun no:2821 sayılı sendikalar (işçi sendikaları) kanunu madde.64.göre ;Bu kanunla noterlere tevcih edilmiş görevler dolayısıyla yapılan işlemler her çeşit vergi resim ve harçtan muaftır.Noter ücretleri bu hükmün dışında olup, yüzde elli indirim yapılır.
    5-Kanun no 1606.Bazı dernek ve kurumların bazı vergilerden bütün harç ve resimlerden muaf tutulmasına ilişkin kanun.
    Madde 1.(Değişik 28.11.1990/3685 2.madde)
    a.)Türkiye Kızılay Derneği,
    b.)Türk Hava Kurumu,
    c.)Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü,
    d.)Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve Darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti
    e.) Yeşilay Derneği,kendilerine terettüp eden vergi, harç ve resimlerden, hisse ve fonlardan muaftır.
    6-Kızılay Derneği şubelerince tutulacak defterlerin Noterliklerde tasdiklerinin şart olmadığı ve Noterlikçe tasdik edilmemiş defterlerin muteber kabul edilerek işlem yapılabileceği TNB15.3.1996-13 sayılı genelge.
    7-TNB.nin 1990-28 sayılı genelgesine göre münhasıran petrol arama faaliyetlerinde bulunan kuruluşların defter tasdiklerinde KDV istisnası getirilmiştir.