• Hukuk 4861
    Ankara, 8.4.2005
    Özü: T.C.Merkez Bankasında hesabı bulunan şahıslarca verilen vekaletnameler Hk


    G E N E L G E
    ( 14 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 13.01.1999 tarihli ve (1) sayılı genelgemiz.



    İlgi genelgemizde T.C.Merkez Bankası kredi mektuplarının ödenmesine ilişkin düzenlenen vekaletnameler hakkındaki açıklamalara yer verilmişti.


    Bu kez, Yönetim Kurulunun 25.03.2005 günlü toplantısında görüşülen T.C. Merkez Bankası İdare Merkezinin 10.02.2005 günlü ve 9258 sayılı yazısında;


    “Bilindiği üzere, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. maddesi 4112 Sayılı Kanunla değiştirilmiş, vatandaşlıktan izin almak suretiyle çıkan şahısların Türkiye’deki bazı haklarının saklı tutulması hüküm altına alınmış ve bu haklarını kullanabilmeleri için de kendilerine “4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” verilmesi uygulaması başlatılmıştır.


    Belge uygulamasına ilişkin olarak Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 1998/26 nolu Genelgenin 5. maddesinde, düzenlenecek vekaletnameler hakkında, tapu işlemlerine münhasır olmak üzere açıklamalar getirilmiş, sair vekaletnamelerden bahsedilmemiştir. Bu çerçevede, T.C. Konsoloslukları veya T.C. Noterleri tarafından Belge’ye istinaden düzenlenen ve ilgi (a)’da kayıtlı Genelgenizde (İlgi genelgemiz) belirtilen şekil şartlarını taşıyan vekaletnameler, nezdimizde hesapları bulunan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın işlemlerinde geçerli olarak kabul edilmiştir.


    Diğer taraftan, 403 Sayılı Kanunun anılan maddesi 5203 Sayılı Kanunla tekrar değiştirilmiş ve bu değişikliğe ilişkin olarak ilgi (b)’de kayıtlı Genelge (T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 27.10.2004 Tarihli ve 2004/15 (NVİ) sayılı genelgesi) ile vekaletname düzenlenmesi hususunda getirilen açıklamalarda, Belge’nin geçerli kimlik olmadığı, Belge sahiplerinin uyruğuna geçtikleri ülke kimliğine istinaden vekaletname düzenletmeleri ve bu vekaletname ile yapılacak işlemlerde Belge’nin onaylı fotokopisinin ibrazının istenmesi gerektiği belertilmektedir.









    Bu çerçevede, bundan böyle, Bankamızda hesabı bulunan vatandaşların Belge’ye istinaden düzenletmiş oldukları vekaletnamelerle işlem yapılmayacak, Belge sahiplerinin vekaletnamelerini uyruğuna geçtikleri ülke kimliğine göre düzenletmiş ve onaylı Belge fotokopisinin vekaletnameye eklenmiş olması halinde işlem yapılacaktır.


    Nezdimizde hesabı bulunan vatandaşlarımızın mağdur olmalarının önlenmesini teminen keyfiyete bilgilerinizi rica ederiz.”


    Denilmektedir.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • *TNB 1998/43-49_ 4112 (değişik 5203) Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına ilişkin belgeye dayanılarak vekaletname düzenlenmesinin mümkün olamıyacağı hk.


  • *TNB 1998/43-49_ 4112 (değişik 5203) Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına ilişkin belgeye dayanılarak vekaletname düzenlenmesinin mümkün olamıyacağı hk.


    GENELGE
    5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Genelge
    T.C.
    BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIGI
    TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜGÜ
    Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı
    SAYI: B091TKG0160001/1365–0/1126/ Ankara
    KONU: 5203 Sayılı Kanun 15.12.2004
    GENELGE: 2004/22–1593
    TAPU VE KADASTRO… BÖLGE MÜDÜRLÜGÜNE
    ILGI: a)… 24.05.2000 tarih ve B021TKG0160001–1365–0/554–574 sayılı genelge.
    b)… 24.04.2003 tarih ve Bo91TKG0160001–1365–0/433–1565–2003/8 sayılı genelge.
    c)… İçişleri Bakanlığı Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün
    27.10.2004 tarih ve B050NÜV0080000/49264 sayılı genelgesi.
    403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 4112 Sayılı Kanunla değişik 29 uncu maddesini değiştiren
    29.06.2004 tarih ve 5203 Sayılı Kanun 06.07.2004 tarih ve 25514 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe
    girmiş ve kanundan yararlanacak olanlar ile sağlanan hakların kapsamı belirlenmiştir.
    Buna göre 29 uncu madde; “Bu Kanun gereğince Türk Vatandaşlığını kaybeden kişiler, kayıp tarihinden
    başlayarak yabancı muamelesine tabi tutulur. Ancak doğumla Türk Vatandaşı olup da, İçişleri Bakanlığından
    vatandaşlıktan çıkma izni alanlar ve bunların vatandaşlıktan çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocukları; Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü ve seçme-seçilme, kamu görevlerine girme, muafın araç veya ev eşyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Kanunun 33 ve 35 inci madde hükümleri saklıdır.” seklinde yeniden düzenlenmiştir.
    İlgi (c) genelge ile de “4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” nin adinin “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” olarak değiştirildiği bildirilmiştir.
    403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda yapılan bu değişikliğe paralel olarak anılan kanunun uygulanmasına ilişkin yönergenin ilgili maddeleri de yürürlükte bulunmaktadır.
    Buna göre;
    1- 5203 Sayılı Kanun kapsamına giren kişilere, Kanunun 29 uncu maddesinde belirtilen konulara ilişkin
    işlemler sırasında ibraz edilmesi zorunlu olan ve “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin
    Belge” olarak adlandırılan bir belge verilmesi esası getirilmiştir. Bu belgeyi vermeye yurt dışında Türkiye
    İstanbul Noter Odası Hukuk Komisyonu Sayfa 32
    Cumhuriyeti Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları, yurt içinde ise Nüfus ve Vatandaşlık İsleri Genel Müdürlüğü ile İl Nüfus Ve Vatandaşlık Müdürlükleri görevli ve yetkili kılınmıştır.
    2- “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge”nin Kanunun 29 uncu
    maddesinde belirtilen konulara ilişkin işlemler sırasında hak sahipliğinin belirlenmesine yönelik olarak ibraz edilmesi gerekmekte olup, Bu belge kimlik belgesi yerine geçmez ve Başka amaçla kullanılamaz.
    3- Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış olup da, sonradan izin almak suretiyle (Asya ve Afrika'daki
    tüm devletler ile Avrupa'daki Polonya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Yugoslavya’nın dağılmasıyla ortaya çıkan Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti (Sırbistan) vatandaşlığına geçenler hariç) yabancı bir devlet vatandaşlığına geçen veya önceden yabancı bir devlet vatandaşlığına geçip de sonradan çıkma izni alan kişiler ile bunların vatandaşlıktan çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının taşınmaz mal iktisabı, ferağı, miras ve mülkiyetten ayrı ayni haklara ilişkin her türlü talepleri, yabancılara uygulanan kanuni kısıtlayıcı hükümler uygulanmaksızın aynen Türk vatandaşları gibi merkeze sorulmadan ilgili tapu sicil müdürlüklerinde sonuçlandırılacaktır.
    4- 5203 Sayılı Kanuna tabi kişilerden olup da, yukarıdaki maddede parantez içinde gösterilen devletlerin vatandaşlığına geçenler ise, yalnızca miras haklarından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi yararlanacağından bunların miras haklarına ilişkin talepleri merkeze sorulmadan ilgili tapu sicil müdürlüklerince karşılanacak, miras dışındaki taşınmaz mala ilişkin talepleri ise eskiden olduğu gibi merkeze sorularak alınacak cevaba göre sonuçlandırılacaktır.
    Bu itibarla; 5203 Sayılı Kanun kapsamına giren kişilerin tapu işlemleri için bizzat başvurmaları halinde, yeni vatandaşlığını kazandıkları ülkenin resmi kimlik kartı veya pasaportun yani sıra “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” yi ibraz etmeleri zorunludur. Bu kişilerin vekâlet yoluyla işlem yaptırmaları halinde ise, vekâletnamelerini düzenletirken (Yurt dışında bir noter veya Başkonsolosluktan ya da Türkiye'de bir noterden) yeni vatandaşlığını kazandıkları ülkenin resmi kimlik kartı veya pasaportun yani sıra “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” yi ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu vekâletname ile birlikte vekâlet verdikleri sahsa “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” nin tasdikli bir suretini de vermeleri ve işlem sırasında ibrazı zorunlu bulunmaktadır.
    5203 Sayılı Kanundan önce 4112 sayılı Kanuna göre hak sahiplerine verilen “4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” sahiplerinin müktesep hakları korunduğundan, “5203 Sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” sahibi olarak değerlendirilecek, tapu ve kadastro işlemleri buna göre karşılanacaktır.
    İlgi (a) genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
    Bilgi edinilmesini, bu yazımızın Bölgenize bağlı tüm tapu sicil ve kadastro müdürlüklerine ulaştırılması
    ile uygulamanın titizlikle takibini önemle rica ederim.
    M.Zeki, ADLI
    Genel, Müdür, V

  • En kısa sürede yasanın çıkmasını hedefliyoruz. Mavi Kart sahibi olanlar, bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olduğu imkanların hepsinden istifade edecekler, bugüne kadar karşılaştıkları sorunların hiçbiriyle karşılaşmayacak. Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ne işe yarıyorsa Mavi Kartlar da aynı işe yarayacak. Tapu dairesinde, noterde, her türlü alışverişte, tüm devlet dairelerinde nüfus cüzdanı gibi kullanılabilecek" diye konuştu.


    Kaynak:http://www.haberler.com/turklere-mav...053815-haberi/