kira kontratları

  • merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım aklıa takılan işyeri kira kontratlarında 1,65 dk 2 olan makbuz kesimi yapıyoruzda depozuito olduğunda depozito üzerindenmi kira bedeli üzerindenmi hesaplanıyo. ...... 2, sorum feshin ihbarlarında imza tastiği olması gerekmiyormu buradaki arkadaşlarla çelişki yaşadım sözleşmeyi fesh edeceğine dair ihtar çekiliyor imza onaylı olarak düşünüyorum sizce....işyeri kira kontratlarında yıllık kira bedeli var tüfe tefe yarısı zam olacakmış 15 yıl süre ... tşk

  • iş yeri kira kont.1,65 damgalı.sözleşme metni üzerinde ne kadar ücret alınacağı yazıyor ise toplamını almak gerekir.neticede akit tir ve sahibine ifası vardır.fesih ihbarlarında kimlik onayı zorunlu değildir.kira artışlarında farkları toplayıp almalısınız.

    Bunca çabanın,bunca gayretin,sonu değilmidirki bir avuç toprak olmak.ölümden yana korkum yok,korktuğum tek şey UNUTULMAK...

  • Merhaba


    1998-45 ve 2005-21 nolu genelgeler.


    Ayrıca
    Yıllık tefe tüfe oranında artış yapılacaktır dediğine göre, matraha ilave etmemiz mümkün olmayacaktır. çünki kesin bir artış oranı değildir. sonraki yıllar için %10 veya %15 gibi artış olacak deseydi ekleyi ekleyi kira bedelini bulacaktık.

  • Fesih ihbarları konusunda farklı görüşler olabilir, ama ihbarname kalıbıyla işlemin tanzim ve tastik eilmesi daha doğru olacaktır.


    Kira kontratlarında depozito bedeli aynı işlemden doğan bir bağlı bedel olduğundan yüksek olan bedelden (ki bu genelde toplam kira bedelidir) alınmalıdır. (kefil var ise %0,99)


    Kira artışı eğer rakamsal olarak (yüzde 10 -20 gibi ) belirtilmemişse yani tespiti mümkün değilse , yıllık bedel x 15 yıldan hesaplanmalıdır.

  • Sevim hanım öncelikle aramıza hoş geldiniz.


    CEVAP 1- kira sözleşmelerinde kiralama süresi karşılığında ödenecek kira bedelinin haricinde ayrıca DEPOZİT ve teminat gibi ayrı ayrı harç ve damga vergisi alınmasını gerektiren iş veya işlemlerin bir arada bulunması halinde harç ve damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınması gerekmektedir (27.07.1990 Tarihli 49 Numaralı Genelge)


    CEVAP 2- Fesih ihbarnamesinde daha doğrusu İHTARNAME ve İHBARNAME işlemlerinde imza onayı talepte bulunan ilgiliye bağlıdır ilgili tebliğe göndereceği evrakına imza onayı talebinde bulunur ise imza onaylı tanzim edilir harcı ise buna göre hesaplanır şayit ilgili imza onayı talebinde bulunmuyor ise bu tebliğ evrakı (ihtarname veya ihbarname ve hatta azilname ve istifanamedeki imzalarında noter tarafından mutlaka onanması gerekmemektedir) 1988/61 genelge de ===> tek taraflı olarak önceki bir akdin feshine mütedair yazı başlı başına fesihname sayılmamakta, ilgilisi bu yazıyı içeren dilek ve kararının muhataba İHBARını istediğine göre, muhataba yapılacak bildiriminin İHBAR olarak kabulü gerekmektedir.
    Bu nedenle, sözkonusu işlemin 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin
    lf/2 pozisyonuna göre beher nüsha için 1000 TL, harca tabi tutulması icabeder.>>
    denilmektedir. ki burada vurgulanan harç maktu tebliğ harcıdır.


    Cevap 3- Yıllık kira artışı Tefe Tüfe oranının yarısı kadar yapılacağına hususini içeren şerh kira sözleşmesi bedelini değiştirmez ki bu oran heryıl değiştiği için bunu bizlerin şimdiden tesbit etmesi mümkün değildir şayet burada kira bedelinin mütakip yıllarda %10 veya %5 gibi artış uygulanacaktır denilmiş olsa idi ozaman belirtiler bu oranlarda yıllık artışı hesaplayarak vergi matrahınızı oluşturmanız gerekecekti Tefe Tüfe oranında Enflasyon oranında yeniden değerleme oranında gibi şerhler vergiyi etkilemez. Siz yıllık kira bedeli ile 15 yılın çarpımı ile oluşturacağınız matrah üzerinden vergisini tahsil edebilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.



  • Maçının






    Fesih ihbarları konusunda farklı görüşler olabilir, ama ihbarname kalıbıyla işlemin tanzim ve tastik eilmesi daha doğru olacaktır.


    Kira kontratlarında depozito bedeli aynı işlemden doğan bir bağlı bedel olduğundan yüksek olan bedelden (ki bu genelde toplam kira bedelidir) alınmalıdır. (kefil var ise %0,99)


    Kira artışı eğer rakamsal olarak (yüzde 10 -20 gibi ) belirtilmemişse yani tespiti mümkün değilse , yıllık bedel x 15 yıldan hesaplanmalıdır.


    Özet görüntüleri ;D ;D ;D ;D ;D

    ÖNEMLİ OLAN RUH GÜZELLİĞİ DEĞİL, RUS GÜZELLİĞİDİR!....

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Murad ().

  • kira artışı ile ilgili küçük bir not :
    sözleşmede, "yıllık kira artışı Tefe Tüfe oranı %5 in altında kalırsa %5, %10 üzerinde olursa %10 artış uygulanacaktır. " gibi bir madde varsa yıllık kira bedeli üzerinden her yıl için %5 oranında artış yapılması gerekiyor.

  • rica ederim.paylaşılmayan bilgi bilgi değildir anlayışı vardır bende.bu arada unutmadan eger kendi aralarında yapılmış kira kont dan tastikli suret isteniyorsa(aslı gibidir)bunun için sözleşmede yazılı kira başlangıç tarihi,15 günlük harç damga döneminde olması gerekir.örn.kira baş.tarihi:14 aralık 2011.noter tastik tarihi :20 aralık 2011.bu durumda onay yapabilmaniz için vergi dairesine suret damgası yatırılması gerekir ilgili tarafından.dekontuda daire nüshasına bağlarsınız.veya taraflar için sakıncası yoksa dönem tarihi içerisine değiştirilir.:)kolay aralık ayı herkese...

    Bunca çabanın,bunca gayretin,sonu değilmidirki bir avuç toprak olmak.ölümden yana korkum yok,korktuğum tek şey UNUTULMAK...