Avukatlık ortaklığına ait vekaletnamelerde dikkat edilecek hususlar hk.

  • 15.12.2011 Tarihli 118 Numaralı Genel Yazı
    Hukuk-26789 Ankara, 15.12.2011
    Özü: Avukatlık ortaklığına ait vekaletnamelerde dikkat edilecek hususlar hk.
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE
    İlgi: 24.06.2002 tarihli ve (25) sayılı genelge.
    Ankara Barosu Başkanlığı Birliğimize gönderdiği 26.10.2011 tarihli ve 20881 sayılı yazıyla; noterliklerde avukatlık ortaklıkları adına vekâletname düzenlettirilmek istenmesi durumunda, ortakların isim ve T.C. kimlik numaralarının talep edildiğinin ve vekâletnamelerin bu isimler adına çıkarıldığının tespit edildiğini belirterek, mevzuata aykırı olan uygulamanın sonlandırılmasını talep etmekle, konu Yönetim Kurulunun 12.12.2011 tarihli toplantısında görüşülmüştür.
    İlgi genelgemizde açıklandığı üzere; 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 44’üncü maddesinde avukatların birlikte veya avukatlık ortaklığı şeklinde çalışmalarına ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Bu madde hükümlerine göre;
    Birlikte çalışma; aynı baroya kayıtlı birden çok avukatın mesleki çalışmalarını bir büroda yürütmeleridir. Bu birlikteliğin tüzel kişiliği yoktur, yapılan iş ticari sayılmaz. Birlikte çalışan avukatlardan biri ya da birkaçının ad ve/veya soyadının yanında (Avukatlık Bürosu) ibaresinin kullanılması zorunludur.
    Avukatlık ortaklığı ise; aynı baroya kayıtlı birden çok avukatın bu Kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişiliktir. Avukatlık ortaklığının çalışması meslek çalışması olup, ticari sayılmaz ve vergilendirme bakımından şahıs şirketlerine ilişkin hükümler uygulanır. Avukatlık ortaklığının adı, bir ya da birkaç ortağın ad ve/veya soyadlarına (avukat ortaklığı) ibaresi eklenerek belirlenir. Ana sözleşmesi tip ana sözleşmeye uygun olarak düzenlenen avukatlık ortaklığı, kurucularının kayıtlı bulunduğu baro yönetim kurulu tarafından Baro Avukatlık Ortaklığı Siciline yazılmasıyla tüzel kişilik kazanır.
    Aynı maddenin a-2 alt bendi ile Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Ortaklığı Yönetmeliğinin 38’inci maddesinde de “Ortaklığın takip edeceği işlere ait vekâletnameler ortaklık adına düzenlenir. Ortaklık, iş ve davayı takip edecek ortak veya çalışan avukatlarına usulüne uygun olarak düzenlenmiş yetki belgesi verir. Vekâletnamede tevkil yetkisi olması halinde ortaklık, ortakları ve çalışan avukatları dışında üçüncü bir avukata da yetki belgesi verebilir. Bu halde de ortaklığın Kanun ve bu Yönetmeliğe göre müteselsilen sorumluluğu devam eder.” hükümlerine yer verilmiştir.
    Yukarıda belirtilen hükümler ile ilgi genelgede yer alan açıklamalar doğrultusunda, avukatlık ortaklığına ait vekâletnamelerin avukatlık ortaklığı adına düzenlenmesine ve vekâletnamelerde avukatlık ortaklığına ait vergi numarasının yazılmasına dikkat edilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,
    Fahri KÖSE
    BAŞKAN
    (Beyoğlu 37. Noteri)
    (GENEL YAZI: 118)