ARAÇ SATIŞLARINDA ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

  • Merhaba,


    Araç satışlarında ruhsattaki ünvanın değişmiş olduğu görülmesi durumunda, ünvan değişiklik gazetesi alınarak işleme devam edildiği ve bu yönde bazı noterliklerde işlem yapıldığı duyumu üzerine, aşağıdaki genelgenin hatırlatılması vasıl olmuştur.



    Ankara, 24.06.2002
    Özü: Ad veya soyadı değişen şahıslar ile unvanlarında değişiklik yapılan şirketlere ait araç satışları Hk.

    G E N E L G E
    ( 24 )

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Birliğimize yapılan başvurular nedeniyle, gerçek veya tüzel kişilerin kendilerinde veya statülerinde bir değişiklik olmaksızın malik hanesindeki değişikliklerin mahkeme kararı veya Ticaret Sicil Gazetesi gibi belgelerle ispat edilmesi halinde tescil belgesi değiştirilmeden satış işlemlerinin yapılması gerektiği düşüncesi belirtilerek konu hakkında görüşleri sorulan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ nden alınan ve Yönetim Kurulu’ nun 18.06.2001 günlü toplantısında görüşülen 28.05.2002 tarih ve 116766 sayılı yazıda;
    “2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununa bağlı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde; “Trafik tescil şubelerinde tescilli araçların satış ve devirlerinin araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak, noterlerce düzenlenen senetle yapılması mecburidir.” Hükmü bulunmaktadır.
    Bu sebeple, şahısların ad veya soyadı ile şirketlerin unvanlarında yapılan değişiklikler ile ilgili olarak, Yönetmeliğin 36 ncı maddesi gereği tescil belgesine işlendikten sonra noterlerce satış işlemi yapılması gerekmektedir.”
    Denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN

    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)


    Saygılarımla

  • Bu genelgenin kaldırılması gerekiyor, yeni satış işlemlerine göre; araç satış işlemlerinde bilgisayar ASBİS kayıtları esas alınacaktır, denilmektedir.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Bu genelgenin kaldırılması gerekiyor, yeni satış işlemlerine göre; araç satış işlemlerinde bilgisayar ASBİS kayıtları esas alınacaktır, denilmektedir.


    Özgür kardeşim,


    Burda çift taraflı bir husus var.. Trafik Kanunu Yönetmeliği'ne atıf yapan genelgenin kaldırılması için yönetmeliğinde değişmesi icap eder.

  • Evet, teşekkürler Muharrem Bey,
    Evlenen bir bayanın soyisminin değişmesi durumdada ruhsatı yenilemeleri gerektiğini söylüyoruz,
    Ayrıca araç satışı yaparken araç bilgilerinde veya araç sahibinin kimlik bilgilerinde tek bir hata sözkonusu olsa dahi, trafikten bilgilerin güncellenmesini istiyorum ve sorunsuz bir şekilde satış işlemi gerçekleştiriyorum.

  • Sayın meslektaşlarım aslında bazan TNB yi anlamak mümkün değil Muharrem beyin baylaştığı genelgeye bakıldığında ad soyad ve tic.ünvanlarının değişiklikleri tescil belgesine işlenildikten sonra satış yapılmalı denilmekte yine TNB 'nin (SIKÇA SORULAN SORULAR bölümünde ise Madde 24. Nüfusta, kadınlardaki soyadı değişikliklerinde (evlenme, boşanma vb) bilgi uyuşmazlığı olursa ne yapılacak? EGM ve KPS kayıtları ile getirilen kimlik uyuşuyor ise satış yapılabilir) deniliyor bu ne pehriz bu ne lahana turşusu diyesi geliyor insanın bazı meslektaşlarımız bunu mesnet alarak bu nevi işlemleri yapıyor bazılarıda yine tescil belgesini değiştirmeksizin isim değişikliğini gösterir mahkeme kararlarını mesnet alıp satış işlemini ifa etmekteler.

  • Önemli olan, o an ibraz edilen kimliğin gerçekten o kişiye ait olup olmadığına kanaat getirmek. gerisi teferruat ;)

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • Bunu araç satışları ile ilgiliseminerde oda başkanına sordular sayın başkanda ağzından kaçırarak eklenecek evraklarla ruhsatın değişmesine gerek kalmadan satış yapılabilir denmişti, genelge hatırlatılması üzerine beyanını değiştirerek tabiki ruhsatın değişmesi gerekir demişti, çoğu noterliklerde bu şekilde satışlar yapılıyor ve vatandaşla ruhsatın değişmesini isteyen noter arasında ister istemez sıkıntı çıkmaktadır, zaten doğru düzgün ifade edilen ve uyulan ne genelgemiz var ne de genel yazımız, selam ve dua ile...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Metin ÇELİK ().

  • Kanaat getirilip yapılır ama bir sorun olurda mahkemelik olursa, hakim karşısına çıkarsak vay halimize. Onlar bizim için kanaat getirir mi, sizce?

  • Sayın meslektaşlarım,
    kimse bizi yapmadığımız işten sorumlu tatamaz, çünkü gerekçemiz var.
    bu hususta yeni bir düzenleme yapılana kadar halen mevcut genelgeye uymamız en doğru hareket olacaktır.


  • Kanaat getirilip yapılır ama bir sorun olurda mahkemelik olursa, hakim karşısına çıkarsak vay halimize. Onlar bizim için kanaat getirir mi, sizce?


    :) :)
    Olmaz olmaz deme, olurmu olur,
    İnanma (güvenme) dostuna, sonra saman doldurur postuna.. :)


    Ne demiş Nihat Boztepe


    Görüldüğün gibi asla değilsin ey insan,
    Senin dışında değildir, içindedir alacan, :)