GAYRİMENKULUN PROJE OLARAK SATILMASI

  • Merhaba,


    Arkadaşlar yeni yapılan konutlarda daire başına tek tek tapu çıkmadan proje ile satışı yapılmaktadır.


    Bu proje şeklindeki satışlarda satış vaadi kapsamında mı işlem yapıyorsunuz yoksa farklı bir yol izliyormusunuz ?


    Ayrıyeten yapılan proje satış sözleşmelerini şirketin beyan etmesini gerektiğinde ve insiyatif gösterildiğinde şirket damga vergisi defterine işlenmesi sureti ile tahsiline bakışınız nedir.

  • Muharrem kardeşim;
    [size=1]Henüz proje aşamasında olup,her iki tarafın kabulü ile satışı yapılmak istenen bir gayrimenkul için ancak satış vaadi sözleşmesi yapılabilir.Bunun içinde rayiç değere ihtiyaç yoktur.Beyan edilen değer üzerinden 10.1 kodu kullanılmak suretiyle işlem yapılabilir.Damga vergisine gelince satıcı firmanın damga vergisi defteri üzerinden yasal süre içinde yatırılması gibi bir durum söz konusu olamaz biz işlem anında damga vergisini alır,sorumluluğumuzu yerine getiririz diye düşünüyorum.[/size]


  • Muharrem kardeşim;
    Henüz proje aşamasında olup,her iki tarafın kabulü ile satışı yapılmak istenen bir gayrimenkul için ancak satış vaadi sözleşmesi yapılabilir.Bunun içinde rayiç değere ihtiyaç yoktur.Beyan edilen değer üzerinden 10.1 kodu kullanılmak suretiyle işlem yapılabilir.Damga vergisine gelince satıcı firmanın damga vergisi defteri üzerinden yasal süre içinde yatırılması gibi bir durum söz konusu olamaz biz işlem anında damga vergisini alır,sorumluluğumuzu yerine getiririz diye düşünüyorum.




    <blockquote>Cabir abi değeri nasıl belirliyeceğiz arsa üzerinde bir bina var 5 katlı ilgili 2. katını 100.000 tl. satıyor . Arsanın emlak değeri 500.000 tl. hangisini göz önüne alacağız.
    </blockquote> Sayın Ali kardeşim sorunuz önemli!!!!Bir arsa düşünün üzerinde beş katlı apartman var ama kat irtifakı kurulmamış veya kurulamıyor,dolayısiyle ortada illegal bir durum söz konusu,bizim görevimiz ilgilileri uyarmak "önce kat irtifakını kur bağımsız bölüm ortaya çıksın sonrada satış vaadi yapalım gibi" (efendim şu gerekçelerle kat irtifakını kuramıyoruz.Zaten kat irtifakı kurulmuş olsa notere değil tapuya gideriz) de diyebilirler,Yani fiili durumu legal hale dönüştürmek mümkün olmayacağına göre; hesaplamanın belediyenin arsanın tamamına şamil olmak üzere vermiş olduğu raiç değer yani sizin ifade ettiğiniz 500.000 Tl.üzerinden harca esas kılmak daha uygun olur diye düşünüyorum.Eee şimdi diyeceksiniz ki bu uygulama vatandaşı cezalandırma değilmidir? olabilir eksiği gidersin cezalandırmayalım.


    Değerli Abim,
    birkaç gün önce sevgili kardeşimiz Ali Kardeşimizin sorusuna verdiğiniz cevap ile Sevgili Muharrem kardeşimin sorusuna verdiğiniz cevap arasında bir çelişki var gibi görünüyor. Yoksa yanlışmı düşünüyorum.
    Saygılarımla.

  • Dayı :) :) uyarınız için teşekkür ediyorum.Bir anda toplu konut idaresi projeleri aklıma geldi,belirli bir arazi ve şahıs şirketi olduğunu düşünmedim.Özür dilerim.Rayiç değer ile ilgili görüşümü aynen koruyorum.Sevgilerimle.