Azilname hk.

  • Arkadaşlar sitenin forum kısmında değişik görüşler olduğu için bu konuyu görüşlerinize açmak istedim.
    Azilnamalerde muhatap harici gönderilecek nüshalardan harç alınırmı alınmazmı.
    Bu konuda iki genelge var . 1987/28 ve 2002/19 sayılı genelgeler.
    Uygulamalar şu şekilde oluyor.
    1- Muhatap harici bilgi için gönderilecek (banka,tapu,vesair) harç alınmaz. Nüsha sayısı ve PTT artırılır.
    2- Muhatap harici bilgi için gönderilen (banka,tapu vesair) nüshalardan harç alınır.


    Benim uygulamam 1. Madde bilgi için gönderilen nüshalardan harç almıyorum. Toplam nüsha ve PTT sayısını artırıyorum.
    (muhatabın ikinci ,üçüncü bir adresine tebligat yapılırsa hepsinden harç alırım)


    • [li]

      [size=2]B[/size][size=2]İLGİ İÇİN GİDENDEN HARÇ ALINMAZ [/size][size=2]H[/size][size=2]İSSE DEVRİ YAPINCA[/size]

      [size=2][/size][size=2][/size]

      [size=2][/size][size=2]VERG[/size][size=2]İ DAİRESİNE GÖNDERİYORSUN [/size][size=2]ONDAN HAR[/size][size=2]Ç ALIYORMUSUN [/size][size=2]İŞLEM KODU SORUYOR SANA[/size]

      [size=2][/size][size=2][/size]

      [size=2][/size][size=2]HAR[/size][size=2]ÇSIZ NÜSHA SAYISI D[/size][size=2]İYE[/size][size=2]ORAYA 1 YAZIYORSUN[/size]

      [size=2]NEDEN B[/size][size=2]İLGİ İÇİN GİDİYOR[/size]

      [size=2][/size][size=2][/size]

      [size=2][/size][size=2]O SEBEPLE HAR[/size][size=2]Ç ALINMIYOR[/size]

      [size=2][/size][size=2][/size][/li]

    [size=2][/size]

      [li][size=2][/size]

      [size=2][/size][size=2]B[/size][size=2]İLGİ İÇİN GİDEN HİÇBİR EVRAKTAN HARÇ ALINMAZ[/size]

      [size=2][/size][/li]

    [size=2][/size][/list][size=2][/size]




  • Benim görüşüm, muhatap sayısının çoğaltılması gerektiğidir.


    Zeynep Hanım;


    Hisse devrinin bildirimi ilgilinin talebi doğrultusunda değil, noterin zorunlu olarak bildirim yapması gerektiğinden dolayı harçsızdır.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • [quote='Zeynep','https://www.katibiadil.com/forum/index.php?thread/&postID=39710#post39710']


      [li]

      BİLGİ İÇİN GİDENDEN HARÇ ALINMAZ HİSSE DEVRİ YAPINCA

      VERGİ DAİRESİNE GÖNDERİYORSUN ONDAN HARÇ ALIYORMUSUN İŞLEM KODU SORUYOR SANA

      HARÇSIZ NÜSHA SAYISI DİYEORAYA 1 YAZIYORSUN
      NEDEN BİLGİ İÇİN GİDİYOR

      O SEBEPLE HARÇ ALINMIYOR

      [/li]


      [li]

      BİLGİ İÇİN GİDEN HİÇBİR EVRAKTAN HARÇ ALINMAZ

      [/li]

    [/q]



    BİLGİ İÇİN TARAFI BİRAZ YANLIŞ DÜŞÜNCE
    ÖRNEĞİL İLGİLİ BAŞKA BİR ŞAHISADA BİLGİ İÇİN GÖNDERMEK İSTİYORUM DESE BU NÜSHADAMI HARÇSIZ OLACAK HAYIR MUHATAP GİBİ ÜCRETLENDİRİLMESİ GEREKİR BURADAKİ HASAS NOKTA BAŞKA ;



    Ankara, 5.12.1997
    Özü : Kati araç satışlarında Trafik Şube Müdürlükleri ile Vergi Dairelerine gönderilen suretler Hk.
    GENELGE (65)


    Kati araç satışlarında ilgililere verilenler dışında; trafik şube müdürlükleri ile vergi dairelerine gönderilmek üzere çıkarılan işlem suretlerinin harca tabi olup olmayacağı Maliye Bakanlığından sorulmuştu.
    Söz konusu yazımızın Maliye Bakanlığınca, cevaplandırılmak üzere Ankara Defterdarlığına intikal ettirilmesi sonucunda, anılan Defterdarlıktan alınan ve Yönetim Kurıilumuzun 2.12.1997 günlü toplantısında görüşülen 26.11.1997 günlü ve 22342 sayılı yazıda
    "Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun Noter Harçları.na ilişkin 38'inci maddesinde Noter işlemlerinden bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlart noter harçlarına tabidir. hükmü yer almakta olup, Kanuna ekli (2) sayılı tarifenin II. bölümü 5/a fıkrasında ise, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından ayrı ayrı harç alınacağı hükmûne yer verilmiştir.
    Diğer taraftan, Kanunun 39. maddesinde ise, Kamu Hukuku ile ilgili işlerde yetkili makamların isteyecekleri suretlerden harç alınmaz hükmüne yer verilmiştir.
    Yukarıda belirtilen Kanun hükmüne göre ilgililere verilen dışında trafik şube müdürlükleri ile vergi dairesi müdürlüklerine gönderilmek üzere çıkarılan işlem suretlerinin harca tabi tutulmaması gerekir" denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim. Saygılarımla.


    Ankara, 28.6.2001
    Özü : Limited Şirket pay devirlerinin vergi dairesine bildiriminde harç muafiyeti Hk.


    G E N E L G E
    ( 26 )


    İLGİ: 27.11.2000 günlü ve Hukuk 19504(2000/58) sayılı genelgemiz.


    İlgi genelgemiz ile limited şirket pay devir veya devir vaadi sözleşmelerinin bir nüshasının işlemlerin yapıldığı ayı takibeden ayın 15 inci günü akşamına kadar ilgili noterlikçe şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesine gönderilmesi gerektiği bildirilmiştir.


    Bu defa noterliklerimizden Birliğimize yöneltilen sorularda 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 39 uncu maddesindeki “Kamu hukuku ile ilgili işlerde yetkili makamların isteyecekleri suretlerden harç alınmaz” hükmü çerçevesinde vergi dairelerine gönderilen söz konusu işlem örneklerinden harç alınıp alınmayacağı hususu Yönetim Kurulumuzun 25.01.2001 günlü toplantısında görüşülmüş ve 02.02.2001 günlü ve Hukuk 225-2255 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 21.06.2001 günlü toplantısında görüşülen 27.04.2001 günlü ve 22761 sayılı yazıda ise,


    “Bilindiği gibi, 492 sayılı Harçlar Kanununun 39 uncu maddesinde yer alan “Kamu hukuku ile ilgili işlerde yetkili makamların isteyecekleri suretlerden harç alınmaz” hükmü gereğince, limited şirket ortaklarının pay devri veya devir vaadi sözleşmelerinin vergi dairelerine gönderilen örneklerinden harç alınmaması gerekmektedir.” denilmektedir.

  • Ali bey ben de sizin gibi düşünüyordum fakat, 1987/28 nolu genelgedeki durumu, 1987/84 nolu genelge iyice açmış ve açıklamış, 2002/19 nolu genelge ilgilinin ikinci bir adres belirtmesi durumuyla ilgili olduğundan sanırım Özgür bey haklı. Ali bey 2.madde uygulanmalı , Muhatap harici bilgi için gönderilen (banka,tapu vesair) nüshalardan harç alınmalı.

  • Alicim benim görüşüm, muhatap sayısının çoğaltılması gerektiğidir.Şöyleki ;)


    Notere Tebliğde- Tebliğ Harcı Alınmayacak (1988/47-Genelge)
    Muhatap sayısına Noter dahil edilmeyecek denilmekte.


    Azilname ve istifaname, imza onaylanmadan yapılıyorsa veya imzaların da onaylan ması isteniyorsa ( imza onaylanması ile muhataba yapılacak tebliğ işlemi Harçlar Kanunu 46. madde- si anlamında aynı gayeye matuf birbiri ile ilgili işlemler mahiyetinde olmadığından ) izlenecek yol , alı- nacak harçlar (1986/58) Noterin kanunen bilgi vermek zorunda bulunduğu şahıs, merci ve makamla ra yazılan posta gönderilerinden muhatap adedine göre ikinci bir harç alınmaması ( 1987/28,84 )



    -2002/19- Genelge :"...noterliklerde tek muhatabın birden çok adresine tebligat talep edilmesi işleminde, 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (2) sayılı tarifenin II-2 pozisyonunda yer alan her nevi tebliğ, ihtar, ihbar ve protestolardan muhataba tebliğ edilecek beher nüsha için harç alınacağı hükmüne göre, her tebliğe konu işlem nüshasından ayrı ayrı harç alınması gerektiği .."


    1988/47- Genelge :Azil işleminde muhatap kural olarak azledilen kişi ile azledenin bu işlemi tebliğ ettirmek istediği diğer ilgililerdir. Bütün bunlar arzle konu işlemin esası ile doğrudan
    ilgili kişi veya kuruluşlardır.
    AziI işleminin bir örneğinin önceki işlemi yapan notere gönderilmesi, 1512 sayılı Kanunun 81/3 maddesi çerçevesindedir ki, bu resmi bir bildirimden ibarettir. Bu itibarla sözü edilen bildirinin "MUHATABA TEBLİĞ NİTELİĞİNDE SAYILAMIYACAĞI DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR" denilmektedir


  • Ali bey ben de sizin gibi düşünüyordum fakat, 1987/28 nolu genelgedeki durumu, 1987/84 nolu genelge iyice açmış ve açıklamış, 2002/19 nolu genelge ilgilinin ikinci bir adres belirtmesi durumuyla ilgili olduğundan sanırım Özgür bey haklı. Ali bey 2.madde uygulanmalı , Muhatap harici bilgi için gönderilen (banka,tapu vesair) nüshalardan harç alınmalı.




    Ali bey ben de sizin gibi düşünüyordum fakat, 1987/28 nolu genelgedeki durumu, 1987/84 nolu genelge iyice açmış ve açıklamış, 2002/19 nolu genelge ilgilinin ikinci bir adres belirtmesi durumuyla ilgili olduğundan sanırım Özgür bey haklı. Ali bey 2.madde uygulanmalı , Muhatap harici bilgi için gönderilen (banka,tapu vesair) nüshalardan harç alınmalı.


    o zaman şöyle diyoruz bilgi için gönderdiklerimiz tapu,banka vesairlerden harç alıyoruz muhatabın istediklerinden, fakat azilname A noterliğinde yapıldığı zaman B noterliğinden azil yapılır ise A noterliğine yapılan bildirimden harç alınmaz. Yada ilgiliye iki ve daha fazla verdiklerimizden harç alınmaz.

  • o zaman şöyle diyoruz bilgi için gönderdiklerimiz tapu,banka vesairlerden harç alıyoruz muhatabın istediklerinden, fakat azilname A noterliğinde yapıldığı zaman B noterliğinden azil yapılır ise A noterliğine yapılan bildirimden harç alınmaz. Yada ilgiliye iki ve daha fazla verdiklerimizden harç alınmaz.


    Noterliğe göndermek zorunda olduğumuz için harç alınmaz, ama tapu, banka ilgilinin talebine bağlıdır, muhatap kabul edilip harç alınması gerekir diye düşünüyorum.

  • Azilname veya istifa tebliğlerinden muhatap adedince maktu harç alınır. Ancak, tebliğ ile birlikte imzanın onaylanması da istenmiş ve yapılmışsa ayrıca imza onaylaması nedeniyle harç alınması gerekir. Yine bilgi için gönderilen makamların da muhatap kabul edilmesi ve harcın buna göre çoğaltılması gerektiği düşünülmektedir ( 1986/39 )