DEFTER TASDİKLERİ

  • ARALIK AYINDA Defter tasdikini yaptırmayı unutmuş, ara tasdik zamanınıda geçirmiş.
    bu gün defter getirti. yevmiye-envanter tasdik edin diye.
    yapmakta sakınca olurmu ? sakınca yok ise tarih aralığına yani dönemine ne
    yazmam gerekir ? cevaplar için şimdiden teşkkürler.

  • Merhaba,
    Yeni defter getirdilerse kullanılacak hesap dönemine "2010 takvim yılı" yazip tasdikini yapmanızda sakınca yoktur. Kolaylıklar diliyorum.

  • Yapılabilirliği kanaatindeyim. Vergi Dairesine bildiriyorsunuz neticede varsa usulsüzlüğü kesilir yoksa bütün bir yıl bu ilgili nereye tutacak kayıtlarını. ?

  • 28.03.2000 tarihli 14 numaralı Genelge


    Ankara, 28.03.2000
    Özü: Yasal sürelerden sonra defter tasdiki Hk.


    G E N E L G E
    ( 14 )


    İLGİ: 04.08.1999 günlü ve Hukuk 11323-(1999/27) sayılı Genelgemiz.


    Bilindiği üzere, Adalet ve Maliye Bakanlıkları görüşlerine dayanılarak yasal tasdik sürelerinin geçmesinden sonra mükelleflerin defter tasdik taleplerinin karşılanmaması gerektiği ilgi Genelgemizde duyurulmuştu.


    Ancak Birliğimize intikal eden bazı tereddütler üzerine 7.9.1999 günlü ve Hukuk-1763-13084 sayılı yazımızla yeniden Maliye Bakanlığı'na müracaat edilmiştir. Yeniden müracata dair yazımızda; defterlerin yasal tasdik zamanlarını noterin bilemeyeceği, kaldı ki noterlerin böyle bir inceleme ve araştırma yapmaya imkanlarının da olmadığı, tasdiki talep edilen defterlerin kabul görüp görmeyeceği hususunun vergi idaresini ilgilendiriyor olması ciheti ile de noterin bu konuda herhangi bir işleme muhatap edilmesinin gerekmeyeceği belirtilmiştir.


    Bakanlıktan cevaben alınan ve Yönetim Kurulunun 23.03.2000 günlü toplantısında görüşülen 10.03.2000 günlü ve 11844 sayılı yazıda ise;


    "213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 172 inci maddesinde defter tutacaklar belirlenmiş, 174 üncü maddesinde ise mükelleflerin defterlerini hesap dönemi itibariyle tutacakları hükme bağlanmıştır.


    Vergi kanunları uyarınca defter tutmak zorunda olanların, aynı Kanunun 220 inci maddesinde sayılan defterleri (Defterikebir hariç) 221 ve 222 nci maddelerde belirtilen sürelerde, 223 üncü maddedeki tasdik makamına, belirtilen usul, esas, şekil ve şartlarda tasdik ettirmeleri zorunlu bulunmaktadır. Belirtilen usul, esas, şekil ve şartlara esas itibariyle hem mükellefler, hem de tasdik makamı uymak mecburiyetindedir. Uyulmaması durumunda mükellefler için Vergi Usul Kanununda yer alan ve fiile uyan cezai müeyyidelerin uygulanacağı tabidir. Tasdik makamı için ise gerekli yasal işlemlerin Adalet Bakanlığınca yapılacağı, ilgi (1996/57 genelgemize esas) a ve (1999/27 sayılı genelgemize esas) b'de kayıtlı yazılarımızla daha önce bildirilmiş bulunmaktadır.


    Diğer taraftan, tasdik makamının vergi mükelleflerine ait tasdike tabi defterleri esas itibariyle mükelleflerin beyanı üzerine yaptığı durumu gözönüne alındığında bir hesap dönemine ait (tam hesap dönemi 12 ay) veya kıst döneme ait defterleri aynı dönem içinde talepleri üzerine tasdik etmeleri halinde bu durum vergi mevzuatı yönünden tasdik makamına bir kısıtlama ve cezai bir işlem ortamı yaratmamakla beraber, hesap dönemine ait defterlerin sürelerinde tasdik ettirilmemeleri mükellefler açısında mevzuatımıza gore cezalı yasal bir takım işlemlerin yapılmasını gerektirmektedir.


    Buna göre, tasdik makamı mükelleflerin istemeleri halinde 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 221 ve 222 nci maddelerinde belirtilen süreler dışında bir hesap dönemi içinde o hesap dönemine ait olmak üzere tasdike tabi defterleri tasdik edebilirler.
    Ancak gerek ilgili hesap dönemi gerek geçmiş hesap dönemlerine ilişkin defterlerin tasdikinde usul ve esaslara uyulmaksızın işlem yapıldığı inceleme sonucu tespit edilir ise, bu durumda da tasdik makamı hakkında işlem yapılabilecektir." denilmiştir.


    Bakanlık görüşü çerçevesinde;
    a)Bir hesap dönemine ait defterlerin aynı hesap dönemi içinde tasdiki mümkün kılınmıştır. Buna göre örneğin 2000 yılında kullanılacak defterlerin süresinde yaptırılamayan açılış ve ara tasdiklerinin 2000 yılı sonuna kadar yapılması durumunda, tasdiki yapan noter açısından herhangi bir işlem yapılması söz konusu olmayacaktır.


    Bu tasdik işlemi ile ilgili olarak doğacak ceza münhasıran mükellefe tatbik edilecektir.


    b) 1999/27 sayılı Genelgemizde belirtildiği üzere geçmiş dönemlere (yıllara) ait defterlerin tasdik taleplerinin yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.


    c) Tasdik işlemini yapan noterlerce, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan defter tasdikine dair diğer usul ve esaslara uyulması önem arz etmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla.