GEMİ ALIM VE SATIMI


  • Merhaba arkadaşlar. Gemi alım ve satımı ile ilgili elinizde örnek varsa paylaşırmısınız? Şimdiden teşekkür ederim.


    04.06.2009 Tarihli 46 Numaralı Genel Yazı
    16 Mayıs 2009 tarihli ve 27230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 5. maddesi uyarınca 30.06.2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan “5897 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye “Bağlama kütüğü” başlıklı Ek 12. madde eklenmiştir.


    Bu maddede;


    “Türk Uluslararası Gemi Siciline tescilli olanlar ve Milli Gemi Siciline tescili zorunlu olanlar dışındaki ticari veya özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçlarının malikleri veya işletenleri, Denizcilik Müsteşarlığınca liman başkanlıkları bünyesinde oluşturulacak bağlama kütüğüne gemi, deniz ve iç su araçlarını kaydettirmek zorundadır. ....... Herhangi bir liman başkanlığının yetki alanı içinde bulunmayan iç sulardaki iç su araçlarının kayıtları, ilgili mevzuatına uygun olarak belediye başkanlıklarınca tutulacak kütüklere yapılır.


    …………………..


    Bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin ilgili liman veya belediye başkanlıkları huzurunda yapılması zorunludur. Aksi takdirde sözleşme geçersiz olur.


    hükümleri yer almaktadır.

    Yönetim Kurulunun 29.05.2009 tarihli toplantısında görüşülen bu maddenin içeriğinden anlaşılacağı üzere, Kanunun yürürlüğe gireceği 30.06.2009 tarihinden itibaren, bağlama kütüğüne kayıtlı gemi, deniz ve iç su araçlarının mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin ilgili liman veya belediye başkanlıkları huzurunda yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu sebeple, belirtilen tarihten sonra noterliklerde sözü edilen gemi, deniz ve iç su araçlarının mülkiyetinin devri ile ilgili sözleşmeler yapılamayacaktır.

  • YENİ TTK 1001.md "(1) Gemi siciline kayıtlı olan bir geminin devri için, malik ile iktisap edenin, mülkiyetin iktisap edene devri hususunda anlaşmaları ve geminin zilyetliğinin geçirilmesi şarttır.(2) Mülkiyetin devrine ilişkin anlaşmanın yazılı şekilde yapılması ve imzaların noterce onaylı olması gerekir. Bu anlaşma gemi sicil müdürlüğünde de yapılabilir..."



    GEMİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ


    S A T I C I
    : ...........


    :


    A L I C I
    : ..............


    :


    :


    GEMİNİN VASIFLARI
    GEMİNİN ADI :
    .........
    NEV'İ :
    .........
    KIZAKTAN İNDİĞİ YIL:
    .........
    İNŞA YERİ :
    ..........
    BOYU :
    ........
    CİNSİ :
    .........
    DERİNLİĞİ :
    .........
    ENİ :
    ............
    MOTOR NO :
    .........
    GÜCÜ :
    ......................
    SAHİPLİK BELGESİ :
    ...........

    Satış Bedeli
    : ................
    Sahiplik belgesi
    :


    Ben satıcı ............. ;
    Sahibi bulunduğum yukarıda cins ve özellikleri yazılı bulunan gemimi ................ bedeli karşılığında tüm kanuni hakları ile birlikte tamamını ............. sattım ve kendisine teslim ettim. Satış bedelini nakten ve tamamen aldığımı bundan dolayı hiçbir hak ve alacağımın kalmadığını, bu gemimden dolayı bu tarihten önceki tüm yasal sorumlulukların tarafıma bu tarihten sonrakileriin ise tamamen alıcısına ait olacağını beyan ve kabul ederim.
    Ben alıcı ................ ;
    Yukarıda cins ve özellikleri yazılı bulunan gemiyi .......... adlı kişiden .......... bedel karşılığında görerek beğenerek, şu anki hali ile tüm yasal hakları ile birlikte tamamını teslim ve satın aldığımı. satış bedelini kendisine nakten ve tamamen ödediğimi bundan dolayı kendisine hiçbir borcum kalmadığını, bu tarihten itibaren satıcısının bu gemi ile hiçbir hak ve alakasının kalmadığını tasarruf hakkının ve tüm sorumlulukların tamamen tarafıma ait olacağını beyan ve kabul ederim.


    SATICI
    : ........... T.C. No :



    ALICI
    : ............... T.C. No :

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • YENİ TTK 1001.md "(1) Gemi siciline kayıtlı olan bir geminin devri için, malik ile iktisap edenin, mülkiyetin iktisap edene devri hususunda anlaşmaları ve geminin zilyetliğinin geçirilmesi şarttır.(2) Mülkiyetin devrine ilişkin anlaşmanın yazılı şekilde yapılması ve imzaların noterce onaylı olması gerekir. Bu anlaşma gemi sicil müdürlüğünde de yapılabilir..."
    TEŞEKKÜRLER...