DAMGA HK.

  • Arkadaşlar bir konuda düşüncelerinizi alabilir miyim?
    Damga vergisi ödenmesini gerektiren evraklarda, " ---- TL. Damga vergi tarafımızdan Makbuz Karşılığı Ödenecektir. Defter sıra no: --- " şeklinde kaşe olduğu zaman, damga vergisinin ödendiğine dair "ödendi-tahsil edildi" makbuzunu aramaya gerek var mı? Şimdiden teşekkürler.

  • Değerli meslektaşım
    2004/26 nolu genelge çerçevesinde benim görüşüm aranmaması yanında.

    Bu çerçevede onaylama işlemlerde;
    a) Damga vergisini sürekli makbuz mukabili ödemekte olan mükelleflerin noterlik dışında düzenledikleri kağıtlar üzerine konulan ve yetkili şahısların imzası bulunan “.......-TL. damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir.” şeklindeki şerh, ödeme hükmündedir. Bu şerh üzerinde kağıdın damga vergisi defterindeki kayıt sıra numarasının da konulması şarttır.
    b) Bu kağıtların bilahare noterliğe örnek çıkarma veya tasdik işlemi için getirilmesi halinde ilgili noterliğin yukarıda belirtilen şerhi görmesi ve makbuz karşılığı ödeneceği belirtilen damga vergisi tutarının, ödenmesi gereken tutara eşit olduğunu tespit etmesi gerekmektedir.
    c) Bu suretle örnek çıkarma ve tasdik işlemine konu kağıt için ilgili noterlikçe ayrıca damga vergisi tahsil olunamayacaktır.
    d) Yukarıda belirtilen şerhin konulmamış olması halinde, gerekli verginin usulüne uygun surette ödettirilmesinden sonra işlem yapılacağı tabiidir.
    Ancak, noterlikte düzenleme işlemine konu olan kağıtların damga vergisini, işlemi yapan noterin tahsil etmesi hususundaki uygulamaya aynen devam edilecektir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,

    Kemer'e kucak dolusu sevgiler

  • Damga vergisini tahsile yetkili bir kurum olan Belediyenin Makbuz mukabili tahsil ettiği damga vergisinin kabul edilmeyeceğini bizzat TNB mali danışmanı söylemiştir. Belediyenin uhdesindeki damgayı kabul etmeyin vergi dairesine yatırılmış ve makbuzu alınmış olunsun denildi.