ARA TASTİKLERDE UYGULANACAK YOL

  • Kapanış onayına tabi defterlerde onay yenilemenin şekli

    MADDE 17 – (1) Kapanış onayına tabi olan yevmiye ve yönetim kurulu karar defterlerinde son kaydın altına yazılacak “Görülmüştür” ibaresinin yanında onay yenileme kısmında aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:

    a) Bu Tebliğin 14 üncü maddesinde açılış onayında bulunması gerektiği hüküm altına alınan hususlarda bir değişiklik olmuşsa bu değişiklikler,

    b) Defterin kalan sayfa adedi,

    c) Kullanılmaya devam edileceği hesap dönemi,

    ç) Onay tarihi,

    d) Onay makamının resmi mühür ve imzası.

    (2) Onay yenileme işleminde defterlerin kalan sayfalarının tekrar mühürlenmesine ve sıra numarası verilmesine gerek yoktur.

    Kapanış onayına tabi olmayan defterlerde onay yenilemenin şekli

    MADDE 18 – (1) Kapanış onayına tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfaya yapılır. Bu sayfada yer alacak bilgilere ve onay yenilemenin şekline ilişkin bu Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ilâ (d) bentleri ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

  • Değerli meslektaşım,buna göre KAPANIŞ ONAYI'nda eskiden görülmüştür bir yevmiye kapanış bir yevmiye olmak üzere iki numara veriyorduk.Ancak NBS'de zaten görülmüştür kapanış onayı diye bir seçenek var.Dolayısı ile KAPANIŞ onayı bir yevmiye olarak değerlendirilecek,görülmüştür ibareli DEVAM onayı da bir yevmiye olarak uygulanması yerinde olacaktır,diye düşünüyorum.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • 16.01.2014 Tarihli 11 Numaralı Genel Yazı



    Hukuk- 891


    Ankara, 16/01/2014


    Özü: Fiziki ortamda tutulacak ticari defterlerde onay yenilemesi hk.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    İlgi: 19.12.2012 tarihli ve Hukuk – 24667 (129) sayılı genel yazı.




    İlgi genel yazıyla duyurulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının müştereken hazırladığı ve 19 Aralık 2012 tarihli, 28502 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’in;


    1) 13’üncü maddesinde açılış onayı yapılacak defterlere, onay zamanına, pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda uygulanacak usule, 14’üncü maddesinde de açılış onayının yapılış şekline,


    2) 15’inci maddesinde kapanış onayı yapılacak defterlere, onay zamanına ve yapılış şekline,


    3) 16, 17 ve 18’inci maddelerinde ise onay yenilemesi yapılacak defterlere ve yapılış şekline,


    ilişkin hükümlere yer verilmiştir.



    Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere; fiziki ortamda tutulan ticari deflerlerle ilgili olarak noterliklerde yapılacak onaylamalar, açılış onayı, kapanış onayı ve onay yenilemesi şeklinde üç tür olarak belirlenmiştir.




    Kapanış onayı ile yenileme onayının yapılış şekilleri ile tek veya çift yevmiye numarası verilmek suretiyle mi yapılacağı hususunda noterlikler arasında farklı uygulamalar olduğunun anlaşılması nedeniyle konu, Yönetim Kurulunun 15.01.2014 günlü toplantısında görüşülmüş ve aşağıdaki hususların duyurulmasına karar verilmiştir.




    1) KAPANIŞ ONAYI



    Kapanış onayına tabi olan defterler, yevmiye ve yönetim kurulu karar defterleri olup, defteri kebir ve envanter defterleri ise kapanış onayına tabi değildir.



    Yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının,


    Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının,


    sonuna kadar notere ibraz edilip onaylanması zorunludur.



    Bu kapanış onayı, son kaydın altına noterce “GÖRÜLMÜŞTÜR” ibaresinin yazılması ile mühürlenmesi ve imzalanması suretiyle yapılacaktır.




    Vergi Usul Kanununun 13 üncü ve 15 inci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep halinin ilan edildiği yerlerde, defterlerin kapanış onayları, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar yapılabilir.



    2) ONAY YENİLEMESİ



    Kapanış onayına tabi olan yevmiye ve yönetim kurulu karar defterleri ile kapanış onayına tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterlerinde yeterli yaprak bulunması halinde, yeni bir defter açılışı yapılmadan izleyen hesap döneminde de bu defterlerin kullanılması mümkün bulunmaktadır.


    Ancak, bu defterlerin yeni hesap döneminde de kullanılmasına devam edilebilmesi için yeni hesap döneminin ilk ayı içerisinde bu defterlerde onay yenilemesinin yapılması zorunludur. Onay yenilemede defterlerin türünün değiştirilemeyeceğinin de hatırda tutulması icap etmektedir.



    Yevmiye ve yönetim kurulu karar defterlerinde onay yenilemenin şekli:


    Son kaydın altına “GÖRÜLMÜŞTÜR” ibaresinin ve bunun yanında da onay yenilemesi olarak;


    a) Bu Tebliğin 14 üncü maddesinde açılış onayında bulunması gerektiği hüküm altına alınan hususlarda bir değişiklik olmuşsa bu değişikliklerin,


    b) Defterin kalan sayfa adedinin,


    c) Kullanılmaya devam edileceği hesap döneminin,


    ç) Onay tarihinin,


    yazılması ve onay makamının resmi mühürü ile mühürlenerek imzalanması zorunludur.


    Bu durumda, defterlerin kalan sayfalarının tekrar mühürlenmesine ve sıra numarası verilmesine gerek bulunmamaktadır.



    Defteri kebir ve envanter defterlerinde onay yenilemenin şekli:


    Defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfaya yapılacaktır.



    Son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfada onay yenilemesi olarak;


    a) Bu Tebliğin 14 üncü maddesinde açılış onayında bulunması gerektiği hüküm altına alınan hususlarda bir değişiklik olmuşsa bu değişikliklerin,


    b) Defterin kalan sayfa adedinin,


    c) Kullanılmaya devam edileceği hesap döneminin,


    ç) Onay tarihinin,


    yazılması ve onay makamının resmi mühürü ile mühürlenerek imzalanması zorunludur.


    Bu durumda, defterlerin kalan sayfalarının tekrar mühürlenmesine ve sıra numarası verilmesine gerek bulunmamaktadır.



    3) Kapanış onayına tabi yevmiye ve yönetim kurulu karar defterlerinde yenileme onayının, Tebliğ’in 17’nci maddesinde açıklandığı şekilde, son kaydın altına konulacak “GÖRÜLMÜŞTÜR” ibaresinin yanında yenileme onay bilgilerinin yazılması suretiyle yapılması nedeniyle bu işlem tek yevmiye numarası altında yapılacaktır.


    Onaylama işlemlerinde, yukarıda belirtilen ifadelere yer verilmemesi ve belirtilen şekle uyulmaması halinde defterlerin ilgili mercilerce kabul edilmediğinin Birliğimize ulaşan bilgilerden anlaşılması nedeniyle, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması icap etmektedir.



    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,




    Yunus TUTAR


    Başkan



    (GENEL YAZI: 11 )