MÜLKİYETİN SAKLI TUTULMASI KAYDIYLA SATIŞ SÖZLEŞMESİ HK' da

  • Değerli Meslektaşlarım



    Bugün noterliğe gelen galerici araç satış sözleşmesi ve borç rehin sözleşmesi çok pahalı bulduğunu Ankara noterliklerinde Mülkiyetin Saklı tutulması kaydıyla Satış Sözleşmesini 97 TL' ye yaptırdığını beyan etmiştir.



    Bu şekilde bir Sözleşme hazırlanabilir mi?



    Anlayışınız ve Hoşgörünüz için Teşekkür ederim.




  • Kati araç satışları gibi, mülkiyeti muhafaza kaydı ile yapılan araç satış sözleşmeleride maktu ücrettir. artı ptt ücreti.

  • [size=15px]2011/3 sayılı genelge.[/size]
    [size=11pt]Araç satış ve devir işlemlerinde alınacak ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı dikkate alındığında, noterlerce söz konusu ücret dışında ayrıca yol ödeneği, çevirme ücreti ve benzeri adlar altında herhangi bir ücret alınmasına imkân bulunmadığı düşünülmektedir.”[/size][/size][size=11pt]denilmektedir.[/size]


    [/size][size=14px][/size][size=11pt]Genelgeye bakılırsa hiçbir ücret alınmıyor. Bende yapıyorum ptt ücreti alıyorum fakat tescil ücreti almıyorum. Başka bir noterliği bildirilirse 10,53 tl. tescil ücreti var .[/size][size=14px] ;D ;D yoruma açık bir genelge çek çekebildiğin kadar uzasın ;D ;D ;D alsanız bir dert almasanız bir dert. [/size][size=11pt]

  • Genelgelerimizde de bazen sehven hatalalar olabiliyor.

    Haliyle PTT ücretini cepten ödeyecek halimiz yoktur. :) vezne aşamasında zaten izin veriyor. Uygulama gereği mahaline gidilirse yol ücreti, ve ptt giderlerini ilgilisinden makbuz mukabili tahsil etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

  • 2011/3 sayılı genelge.
    Araç satış ve devir işlemlerinde alınacak ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı dikkate alındığında, noterlerce söz konusu ücret dışında ayrıca yol ödeneği, çevirme ücreti ve benzeri adlar altında herhangi bir ücret alınmasına imkân bulunmadığı düşünülmektedir.”

    TMK.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764. maddesinin 1.fıkrasında, 'Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi geçerli olur' hükmü yer almaktadır.

    Ben hiç bir ücret derken PTT ve Tescil ücretinin bu kapsama girmediğini düşünüyorum ve her ikisinide ilgiliden tahsil ediyorum tescil edilmesi kanunla getirilmiş bunun ifası içinde bunun alınması gerektiğini düşünüyorum zaten cüzi bir miktar genelgede bahsedilen ([size=3]ücrete yönelik olarak kanunda özel bir belirleme yapıldığı) kısmını tescil ücreti için görmüyorum. Çünki yasal bir düzenleme mevcut. [/size]