Tarladan geçen yol????

  • a şahsı b şahsına ait tarladan yol geçirmek üzere yolun geçtiği kısım için b şahsına para ödüyor bununla ilgili nasıl bir işlem yapılabilir....Tarla zirai alan olduğu için ve 20 dönüm altı olduğu için tapuda herhangi bir işlem yapılamıyor. nasıl bir yol izlemeliyiz

  • Değerli meslektaşım;
    Sahibi bulunduğum pasel numarasında kayıtlı tarla niteliğindeki gayrimenkulüme komşu.....parsel nolu gayrimenkul sahibi ....ın kendi tarlasına geçiş için tarlamın güney veya kuzey vs.tarafından.....mt.genişliğinde, kendi tarlasına varıncaya kadar uzunluktaki kısmı, aldığım....Tl.karşılığında süresiz yol olarak kullanmasına rıza ve muvafakatimin bulunduğunu beyan ve kabul ederim.Şeklinde bir işlem olabilir ancak bu kişinin ölümü halinde mirasçılarını bağlayacağını zannetmiyorum.Selamlar.

  • Cabir bey abimizin önerdiği işleme alternatif olarak;



    Sözlük anlamına göre : [size=13px]İRTİFAK HAKKI "[/size][/size][size=13px]İki emlaktan diğerine geçiş hakkı tesisine" denir. dendiğinden tapu da yapılacak işlem ile böyle bir hak kurulamaz mı ?[/size]
    [/size]

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Tanju Beyin söylediklerine eke intifa Hakkı ile ilgili bilgiler ektedir.






    .:. İNTİFA HAKKI (MK. 794-822)


    a) Tanım ve Açıklama
    İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkıdır.
    İntifa hakkı sınırlı bir ayni haktır. Şahsi irtifak hakları grubuna girer. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlar. Ancak bunun aksi sözleşmeyle kararlaştırılabilir
    Taşınmazın mülkiyetini kuru (çıplak) mülkiyet ve intifa (yararlanım) hakkı olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.
    b) İstenen Belgeler
    1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
    2) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
    3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
    4) İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
    5) Kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını seçtiğine dair veraset senedi,
    6) İlgili Belediye Emlak servisinden işlemin yapıldığı yıla ait emlak rayiç değer yazısı
    Kurulması
    Medeni Kanunun 795. maddesine göre, "İntifa hakkı ... taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.
    ...taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır...”
    Kuruluş şekillerine göre intifa hakkının üç çeşidi vardır;
    -Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,
    -Kanuni (yasal) intifa hakkı.
    -Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı,

    İntifa Hakkında Süre ve Bedel
    1) Süre: İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabilir. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul edilir.
    2) Tüzel kişilerde ise en çok yüz sene süre öngörülebilir. Öngörülen süreden önce tüzel kişiliğin sona ermesi (infisahı) halinde hak sona erer (MK.797).
    3) Bedel: İntifa hakkı bedelli (ivazlı) veya bedelsiz (ivazsız) tanınabilir. Bedelli intifaya satış, bedelsiz intifaya bağış hükümleri uygulanır.
    c) İşlemin Mali Yönü
    Tapu Harcı Açısından, İntifa Hakkının Taşınmazdaki Değere Oranı:

    Tahsil edilecek tapu harçlarının hesabında, taşınmazın emlak vergisi beyan değerinin 2/3’ü intifa hakkı olarak kabul edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, işleme konu taşınmazın emlak vergisi beyan değeri 7.500.000.000.TL.sı ise 5.000.000.000.TL.sı intifa hakkı, 2.500.000.000.TL.sı kuru mülkiyete (çıplak mülkiyete) ayrılır.

    1) İntifa hakkı tesisinde; Genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usül Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanması sonucu bulunacak değerden) az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakkı tanınandan 492 Sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin (20/e) pozisyonu uyarınca binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.

    İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 4.a pozisyonu uyarınca binde 59,4 oranında tapu harcı tahsil edilir.

    2) Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret.
    d) Terkini
    1) Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız
    (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkininde, işleme konu taşınmazın genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usül Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanması sonucu bulunacak değerden) az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden (4/a) nolu pozisyon uyarınca binde 59,4 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, yine, lehine feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden (20/e) pozisyonu uyarınca binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilir.

    2) İntifa Hakkı Sahibinin Bu Hakkından, Kanuni Mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat edilmesi halinde, (14) nolu pozisyon uyarınca, sadece terkin harcı tahsil edilir. Ancak, bu halde ayrıca intifadan dolayı, veraset ve intikal vergisinin tarh ve tahakkuku için, ilgili vergi dairesine bilgi verilir.

    3) İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, (14) nolu pozisyon uyarınca sadece terkin harcı tahsil edilir ve veraset ve intikal yönünden ilgili vergi dairesine duyuru yapılır.

    <p>Başkaları hakkında kötü şey söyleyenlerin, kendilerine söyleyecekleri iyi bir şeyi yoktur...</p>

  • [color=rgb(51, 51, 51)][size=11px]yol geçit hakkı sözleşmesi gerekiyor, Medeni Kanunun “Zorunlu Geçit” başlığını taşıyan 748. maddesine göre, genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan taşınmaz maliki karşılığını tam ödemek kaydıyla komşularının kendisine uygun bir yeri yol olara[/size][/color][color=rgb(51, 51, 51)][/size][size=11px]k bırakmalarını mahkemeden talep edebilir denildiğinden kimseyi aramaya gerek kalmadan hakkını mahkeme kanalı ilede arayabilir. Anlaşma varsa sıkıntı yok zaten bedel belirtilerik yol hakkı geçit sözleşmesi yapılması gerekiyormuş[/size][/color]

  • Bizden bir önceki bağın sahibi, mülkünün üzerinde bulunan yoldaki su arkından, komşu parsel sahibine benim bağımın içinden ark yaparak su geçirebilir bağını sulayabilir diye muvafakatname vermiş, :)

    İlk zamanları bağın içinde çalışırken, iki de bir, zırt bırt bizim bağımızın içine girerek sağı solu inceleyerek su kanalının ağzını açıp bahçelerini sulamak isterler, Ancak, onların Bu bizim mülkün içine girip çıkmaktan rahatsız olduğum için, vede mülkiyet el değiştiği için ben bu durumu kendilerine şifaen söyledim. Daha sonra tarif ederek; dere yatağından (dere yatağına şive olarak sellö deriz ) veya patika yolun altına büz (pöre) döşeyerek suyunu ancak öyle geçirebileceğini söyledim. Daha evveliyatında tapudan geçit hakkı olsa idi, bizim yapacağımız bir şey yoktu. formalite olarak kendi aralarında öyle bir şey yapmışlar işte..


  • [color=rgb(51, 51, 51)][size=11px]yol geçit hakkı sözleşmesi gerekiyor, Medeni Kanunun “Zorunlu Geçit” başlığını taşıyan 748. maddesine göre, genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan taşınmaz maliki karşılığını tam ödemek kaydıyla komşularının kendisine uygun bir yeri yol olara[/size][/color][color=rgb(51, 51, 51)][size=11px]k bırakmalarını mahkemeden talep edebilir denildiğinden kimseyi aramaya gerek kalmadan hakkını mahkeme kanalı ilede arayabilir. Anlaşma varsa sıkıntı yok zaten bedel belirtilerik yol hakkı geçit sözleşmesi yapılması gerekiyormuş[/size][/color]


    aynı konuyu geçengün avukat arkadaşla görüşmüştük:yol geçit hakkı hemen tanınmıyor,yol geçit hakkı için dava her zaman açılabilir,ancak hakim ve bilirkişi ile birlikte o yerde keşif yapılıyor,bilirkişi o yol buradan başka yerden geçemez,zorunlu olarak bu yolun buradan geçmesi gerekiyor demesi gerekiyor ki;gerekli kadastral çalışmalardan sonra;yol geçiş hakkı tapuya işlensin,yani o yer tapuya yol olarak tesçil edilsin,bilirkişi tarafından taktir edilecek para ödenmek koşulu ile,intifa hakkının yol geçit hakkı ile bir ilişkişi yok,o ayrı bir şey,

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().