Sözleşme

  • KAT KARŞILIĞI TEMDİK AKTİ
    BİR TARAFTAN : BELEDİYE BAŞKANLIĞI
    Temsilen : Fen İşleri Memuru dİĞER TARAFTAN..: MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Vergi No:
    Temsilen:
    ADRESİ :
    Taraflar aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.
    BU resmi senedin eki mahiyetinde olan taraflar arasında aktedilen Noterliğinin 20,06,2012 tarih 1190 yevmiye nolu Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ve 163 nolu 23,05,2013 tarihli taraflar arasındaki bağımsız bölüm paylaşma tablosunda görülen ve nitelikleri yazılı olan Kastamonu İli : İlçesi Merkez , Yenimahalle , 136 ada , 12 parsel nolu Belediye Başkanlığı adına kayıtlı taşınmazla ilgili olarak Arsa Sahibi belediye Başkanlığını Ekli 09,07,2013 tarihli 588 nolu temsil ve yetki belgesine göre Temsilen İşbu Gayrimenkul üzerine yapılan binaya ait bağımsız bölümlerle ilgili olarak Ekli bağımsız Bölüm tablosunda görülen şekilde Belediyesi Bodrum katta bulunan ;202M2 alanlı 202/3617 arsa paylı Bağımsız Bölüm No:28 işyerini ,1. katta bulunan 65M2 alanlı 65/3617 arsa paylı Bağımsız Bölüm No: 15 işyerini , 1. katta bulunan 64M2 alanlı 64/3617 arsa paylı Bağımsız Bölüm No: 16 işyerini, 1. katta bulunan 65M2 alanlı 65/3617 arsa paylı Bağımsız Bölüm No: 23 işyerini, 1. katta bulunan 48M2 alanlı 48/3617 arsa paylı Bağımsız Bölüm No: 24 işyerini ve 3. katta bulunan 8,j27M2 alanlı 827/3617 arsa paylı Bağımsız Bölüm No: 27 işyerinin tapuya tescilinin kendi üzerinde bırakılmasını , bu sözleşmesinin eki olan taraflar arasında aktedilen Noterliğinin 20,06,2012 tarih 1190 yevmiye nolu Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ve Belediye Başkanlığının 23,05,2013 tarih 163 nolu kaydındaki taraflar arasında kabul olunan Bağımsız Bölüm Tablosu gereğince diğer bağımsız bölümleri YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. ye Belediyesinin temlik ettiğini, temlik bedeli almadığını , bunun yerine işbu taşınmaz üzerine yapılan binadaki ekli Bağımsız bölüm tablosundaki bağımsız bölümleri YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. ye temlik ettiğini , YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. nin bina inşaat masrafı adı altında hiçbir bedel talep etmeyeceğini , inşaatta eksikliklerin ve ayıplı, gizli ayıplı ve kusurlu yapılmasının veya şartlara uygun yapılmamasının sonradan tespiti halinde arsa sahibin doğacak zarar ve ziyanının YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. tarafından tazmin edileceğinin kabul edildiğini işbu resmi senet ve sözleşme ve Eki Bağımsız Bölüm tablosu gereğince yukarıda adı geçen bağımsız bölümlerin BELEDİYE BAŞKANLIĞI adına , diğer ekli tabloda belirtilen ve kendisine temlik edilen bölümlerin ise maliki olarak YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. adına tapuya kayıt ve tescilini tarafların kabul etmişler ve tapuya tescilini istemişler ve bu hususta gerekli işlemlerin yapılmasını talep etmişlerdir. 09,07,2013
    EKİ: 1- Noterliğinin 20,06,2012 tarih 1190 yevmiye nolu Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
    2- 163 nolu 23,05,2013 tarihli taraflar arasındaki bağımsız bölüm paylaşma tablosu
    3- belediyesi Temsil ve Yetki Belgesi ^




    BELEDİYE BAŞKANLIĞI Temsilen :
    YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Temsilen:





    Arkadaşlar bu sözleşmede almam gereken harç damga matrahı nedir

  • Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların Damga Vergisine tabi olduğu, 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı, 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği belirtilmiş, anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “I.Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 inci fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 9,48 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.


    Yukarıdaki damga vergisi hükmüne göre .... Noterliğinin 20,06,2012 tarih 1190 yevmiye nolu Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde yazılı değer ile Belediye Başkanlığının 23,05,2013 tarih 163 nolu kaydındaki taraflar arasında kabul olunan Bağımsız Bölüm Tablosu gereğince diğer bağımsız bölümleri YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. ye Belediyesinin temlik ettiğini, temlik bedeli almadığını , bunun yerine işbu taşınmaz üzerine yapılan binadaki ekli Bağımsız bölüm tablosundaki bağımsız bölümleri YAPI MÜHENDİSLİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ. ne temlik edilen ekli tablodaki bağımsız bölümlerin emlak vergisi değerleri toplamının yüksek olanı sizin bu sözleşmede alacağınız vergi ve harcın matrahını oluşturacaktır.

  • Değerli arkadaşlarım;
    Bu sözleşme ilk düzenlendiğinde (2012/1190) bağımsız bölüm paylaşımı yapılmış olsa idi harca esas bedel gayrimenkulün raiç bedeli olacağına göre;ki öyle o bedel üzerinden gerekli tahsilat yapılmıştır.Yapılması istenin yeni işlem ise; bağımsız bölümlerin dağılımı için ek sözleşme olarak düşünülürse değere yönelik bir düzeltme veya ekleme olmadığına göre maktu harca tabi tutulması gerekir,
    Sanki ifadeler biraz yanlış kullanılmış gibi temlik yerine "şu bağımsız bölümler belediyeye, bunlar dışındakiler de müteahhide ait olması taraflarca kabul edilmiştir" dense idi daha doğru olurdu diye düşünüyorum.Selam ve sevgilerimle.

  • :) Değerli meslektaşlarım;
    Bugun Sayın Mahmut Bürke beyeefendi tarafından uyarıldım!!!!
    Sayın müfettişler sırf kat karşılığı inşaat sözleşmelerini özel bir katagoride değerlendirerek;kat karşılığı inşaat sözleşmesinde gerek süre uzatımı,gerek bağımsız bölüm paylaşım düzenlemeleri,gerek katsayı artışları ve gerekse benzeri değişikliklerle ilgili olarak düzenlenecek yeni sözleşmelerden de esas sözleşmenin ihtiva ettiği değer üzerinden tekrar harç ve damga vergisi alınması gerekirmiş.Bunun içinde 2013 yılı teftişlerinde birçok notere ikmaller yaptırılmış.
    Bu uygulama ile vatandaşa ikinci bir defa harç ve damga vergisinin ödettirilmesi demek!o işin noterden yapılmaması anlamına gelmektedir.Buda noterlik işini baltalamaktan başka birşey değildir."Ben hiç bir enayi görmedim bir sözleşme için iki defa harç ve damga vergisi ödesin"
    Bu nedenle daha önce yukarıda tartışmaya açılmış kat karşılığı sözleşmenin temliki ve bağımsız bölüm dağılımı ile ilgili görüşümü "itirazı kaydı ile" askıya alıyorum.Selam ve sevgilerimle.

  • Değerli meslektaşım Cabir bey,aynı mantıktan hareket eder isek,o zaman düzenlenme şeklinde verilmiş geniş şetkili bir vekaletnameye ek vekalet yapacak isek ilk vekaletten aldığımız harcın aynısı tahsil etmemiz icap etmez mi?Dolayısı ile vatandaşların yapmış olduğu bir kat karşılığı sözleşmeye ek olarak yapacakları bir sözleşme niye 1.sözleşmedeki değeri baz almamız gerekecek?keşke sizi uyaran arkadaşımızın mesnek aldığı yazıyı buraya yazsaydnız,bizlerde bilgi ve kanaat sahibi olsak.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*


  • Değerli meslektaşım Cabir bey,aynı mantıktan hareket eder isek,o zaman düzenlenme şeklinde verilmiş geniş şetkili bir vekaletnameye ek vekalet yapacak isek ilk vekaletten aldığımız harcın aynısı tahsil etmemiz icap etmez mi?Dolayısı ile vatandaşların yapmış olduğu bir kat karşılığı sözleşmeye ek olarak yapacakları bir sözleşme niye 1.sözleşmedeki değeri baz almamız gerekecek?keşke sizi uyaran arkadaşımızın mesnek aldığı yazıyı buraya yazsaydnız,bizlerde bilgi ve kanaat sahibi olsak.

    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 13.04.2009 tarih ve 193/38871 sayılı görüş yazılarında da belirtildiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 14 üncü ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi gereğince gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesinde sözleşme bedeli dışındaki unsurların veya sözleşme bedeli ile birlikte başka unsurların da değiştirilmesine yönelik hükümler içeren bir kağıt, yeni bir kağıt mahiyetini kazanacağından kağıtta yer alan değer üzerinden; söz konusu kağıtta değer yer almıyorsa atıf yapılan sözleşmedeki değer üzerinden nispi damga vergisi ile noter harcı aranılması gerektiğinin unutulmaması,

  • Teşekkürler bunu Not alalım.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • Bu uygulama ile vatandaşa ikinci bir defa harç ve damga vergisinin ödettirilmesi demek!o işin noterden yapılmaması anlamına gelmektedir.Buda noterlik işini baltalamaktan başka birşey değildir."Ben hiç bir enayi görmedim bir sözleşme için iki defa harç ve damga vergisi ödesin"


    Üstad bu görüşlerinize aynen katılıyorum.Maliye bakanlığının bu hatalı görüşüne,değerlendirme yapmayıp ikmal yaptıran mütfettişlerin bu hatalı tutumuna karşı,ikmal yapılan noter mi dava açmalı,yoksa biran önce bu yanlışın düzeltilmesi için TNB dava mı açmalı,ne yapmalı bilmiyorum,ancak bu yanlış bir şekilde düzeltilmeli,diye düşünüyorum.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • İbrahim beyciğim işlemde bu sebeple eksiklik görülüp notere çıkartılan ikmal için noterin İdare mahkemesinde bizzat dava açması gerekir.Maliyenin açıklaması içinde TNB.nin müdahale etmesi lazımdır diye düşünüyorum.

  • Tarih13/04/2009
    SayıB.07.1.GİB.0.02.63/6314-193/38871
    Kapsam

    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI

    Gelir İdaresi Başkanlığı



    Sayı : B.07.1.GİB.0.02.63/6314-193/38871 13.04.2009
    Konu : Noter harcı ve damga vergisi

    ...................... BİRLİĞİNE

    ..........................



    İlgi : .................. tarihli ve ..................... sayılı yazınız.

    İlgide kayıtlı yazınızda, gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapıldıktan sonra tarafların önceden paylaşılan bağımsız bölümleri yeniden paylaşıma tabi tuttukları belirtilerek, söz konusu tadile ilişkin olarak düzenlenecek kağıt ve yapılacak işlemin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususunda görüş talep edilmiştir.
    [pre]Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı; 2 nci maddesinde, vergiye tabi kâğıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı; kağıtların mahiyetinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı; 14 üncü maddesinde ise, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı hükme bağlanmıştır.[/pre] Kanun hükümleri uyarınca, sözleşme sonrasında düzenlenen bir kağıt yalnızca sözleşme bedelinde bir değişikliği içeriyorsa, sözleşme bedelinde meydana gelen artış tutarı üzerinden damga vergisi aranılacaktır. Ancak sözleşme bedeli dışındaki unsurların veya sözleşme bedeli ile birlikte başka unsurların da değiştirilmesine yönelik hükümler içeren bir kağıt, yeni bir kağıt mahiyetini kazanacağından kağıtta yer alan değer üzerinden; söz konusu kağıtta değer yer almıyorsa atıf yapılan sözleşmedeki değer üzerinden damga vergisine tabi tutulacaktır.
    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde, noter işlemlerinden bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlarının noter harçlarına tabi olacağı; 41 inci maddesinde noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı hükme bağlanmıştır.
    Aynı Kanunun 42 nci maddesinde ise, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.
    Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir.Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir.
    Buna göre;
    1- 43 üncü madde kapsamında yer alan işlemlerin bu maddede belirtilen değerler üzerinden,
    2- 42 nci madde gereğince belli bir değer gösterilmesi zorunlu olan ancak, 43 üncü madde kapsamında bulunmayan işlemlerde, işleme konu kağıdın düzenleyici hükümlerine paralellik teşkil edecek şekilde bildirilecek değer üzerinden,
    3- 42 nci madde kapsamında yer almamakla birlikte, belli bir değer içeren işlemlerin ihtiva ettiği değer üzerinden nispi harca ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
    Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesinde değişiklik yapan sözleşme 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi kapsamında yer aldığından, söz konusu işlem için kağıdın düzenleyici hükümlerine paralellik teşkil edecek şekilde taraflarca değer gösterilmesi ve bu değer üzerinden nispi damga vergisi ile noter harcı aranılması gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Başkan a.[Blocked Image: http://www.gib.gov.tr/clear.gif]

  • :) :) Şu demek oluyor...X Noterliğinde yaptığımız...taih ve....yevmiye sayılı sözleşmede bahsi geçen binada meydana gelen bağımsız bölümleri aramızda aşağıda yazılı olduğu şeklide taksim ettiğimizi beyan ederiz.

    şimdi;
    Bağımsız bölümlerin her birinin raiç değerini hesaplamağa kalksak bu değerler sözleşme aslında gösterlen değeri kesinlikle kat kat aşar sonucu ise ağır maliyet..göstermesek...
    Bu defa atıfta bulunduğumuz sözleşmenin bedelini dikkate almamız gerekirki!! tam burada bende demiştimki "bir sözleşme için iki defa harç ve damga vergisi ödenmez"
    :) :) İşte noterlik işlerinin nasıl baltalandığının yazılı delili..