VEZNE SUNUMU

  • ISPARTA 3. NOTERİ KERİME ÖNLEN'İn bu güzel çalışmasını özellikle bu mesleğe yeni başlayanlara yararlı olabileceği düşüncesi ile incelemenizi öneririm.



    NOTERLİK İŞLEMLERİ VE VEZNE GİRİŞLERİ


    GENEL
    TNB vezne programı tahakkuk ekranındaki bazı sütunların bilgi girişleri kısaca şöyledir;
    İMZA ADEDİ ;
    İmza adedi, yapılan noter işlemi için alınması gereken toplam noter harcının hesaplanmasını sağlar. İlgili yalnızca kendi adına imza atıyorsa, işleme katılan ilgili sayısınca imza adedi girilir. Eğer işlem vekaleten,velayeten,vesayeten gibi temsilen yapılıyorsa, temsilci kaç kişiyi temsil ederse etsin, Harçlar Kanunu 44.madde uyarınca imza, her bir temsil grubu (sıfat) için bir imza kabul edilir.
    Örneğin; İşleme 3 kişi adına vekaleten, 2 kişi adına velayeten, 1 kişi adına vesayeten ve kendi adına asaleten imza atılması durumunda imza adedi, temsil ettiği her sıfat için birer ve kendisi için de 1 olmak üzere toplam 4 imza sayılır.
    Ancak kanunen bütün imzaların ayrı ayrı onaylanması şart koşulmuş ise bu durumda vekaleten işlem yapılmış olsa bile, temsil edilen toplam kişi sayısınca imza adedi girilir.
    Örneğin ; TTK.279.madde uyarınca anonim şirket, TTK.505.madde uyarınca, limited şirket ana sözleşmesindeki ortakların imzalarının ayrı ayrı onaylanması zorunludur. Bu nedenle bu işlemler vekaleten yapılmış olsa bile, ortak adedi kadar imza adedi girilmelidir.
    Yine Şirket Hisse Devir işlemlerinde 1992/51 sayılı genelge uyarınca, işlem vekaleten yapılsa bile, temsil edilen toplam kişi sayısınca imza adedi girilmelidir.
    VERGİYE TABİ DEĞER ;
    Bu sütun işlemden alınması gereken nispi noter harcı, nispi damga vergisi ve harçtan istisna edilen işlemlerde alınması gereken noter ücretlerinin belirlenmesini sağlar. Değer girilmesi zorunlu olan işlemlerde, işlemin tabi olduğu değerdir.
    İşlem değeri yabancı para olarak yazılmışsa, Damga Vergisi Kanunun 12.maddesi ve 2006/59 sayılı genelge uyarınca, bir önceki iş gününde Merkez Bankasınca belirlenen döviz satış kuru üzerinden Türk Parasına çevrilerek matrah belirlenir.
    İşlem değerine KDV dahilse, harç ve damga vergisi matrahı belirlenirken KDV çıkarılır.
    BİR NÜSHADAKİ YAPRAK;
    İşlemden alınması gereken değerli kağıt bedelinin hesaplanması için kullanılır. İşlemde kullanılan kağıtların hepsi ucuz olan değerli kağıtsa, bir nüshadaki toplam kağıt adedi girilir.
    Kroki veya yerleşim planı gibi çizimlerin yer aldığı kağıtların ebadı ne kadar büyük olursa olsun tek parça ise değerli kağıt 1 sayılır.
    MÜSTENİT İÇİN EK YAPRAK ADEDİ;
    Re'sen senet,vekaletname,protesto,ihtar,ihbar,azilname gibi pahalı kağıt bedeline tabi işlemler dayanaklı (vekalet , imza sirküleri,yetki belgesi eklenerek) yapılmışsa ve dayanak evrak, işlem kağıdından başka bir kağıda fotokopi çekilerek işleme eklenmişse, eklenen bu yaprak sayısı “müstenit için ek yaprak adedi” sütununa girilir,kalan kağıt sayısı ‘Bir nüshadaki yaprak’ sütununa girilir.



    ASIL YAZI;
    Düzenleme işlemlerde işlemde yazılı olan bütün karakterler sayılır.
    Onaylama İşlemlerde ilgilinin imza attığı bölüme kadar olan kısım sayılır.
    Tanıklık ve onaylama şerhlerinden yazı ücreti alınmaz .(Noterlik Kan.Mad.112/3)
    SURET YAZI;
    Düzenleme işlemlerde işlemde yazılı olan bütün karakterler sayılır.
    Onaylama İşlemler ve Örnek Çıkarma işlemlerinde onaylama şerhi ile birlikte işlemin tamamında yazılı olan karakterler sayılır.
    Yazım Net kullananlar için, işlemin alt kısmında çıkan asıl-suret yazı sayıları dikkate alınmalıdır.(Ancak program nadir de olsa hatalı sayım yaptığı için kontrol edilmelidir.)
    Örnek çıkarılması istenilen belgenin noterlikte fotokopisi çekilmişse, bu belgedeki bütün karakterler sayılarak yazı sütununa girilir.


    KARŞILAŞTIRMA ASIL – SURET;
    Noterlik dairesinde yazılmayan ve fotokopisi çekilmeyen, ilgililerce dışarıda hazırlanan işlem evrakı ile bu evraka eklenen imza sirküleri, vekalet, kimlik fotokopisi gibi belgelerin ücret tahakkukunun yapılabilmesi için bilgilerin girildiği sütundur. Bütün belgeler sayılarak toplam sayfa adedi girilir.


    EK KARŞILAŞTIRMA;
    Daire dışında fotokopisi çekilen ve Noterlik kanunu 79.madde ve ilgili genelgeler uyarınca işleme eklenen vekalet, imza sirküleri, yetki belgesi veya kimlik fotokopisi gibi belgelerin toplam sayfa adedi girilir.
    Eklenen bu tip evrak fotokopisi noterlikte çekilmişse,sayfa sayısı ek karşılaştırma sütunu yerine,yazı sütununa girilmelidir.
    DAYANAK;
    Bu sütuna Noterlik Kanunu 79.madde, 1996/1 sayılı diğer genelgeler uyarınca, işleme harçsız olarak eklenmesi gereken vekalet, imza sirküleri, temsil belgeleri veya kimlik fotokopisi gibi belgelerin sayfa sayıları girilmelidir. Vezne programında yazı, karşılaştırma,ek karşılaştırma ve dayanak sütunlarına girilecek sayfa adedinin belirlenebilmesi için, Noterlik Kan.113.maddesinin yollamasıyla, Harçlar Kan. 135 .maddesi uyarınca, 50 harf 1 satır ve 20 satır 1 sayfa kabul edilir. Son sayfa 20 satırdan eksik olsa da bir sayfa sayılır.


    BAZI İŞLEMLERE AİT GENELGELER VE VEZNE GİRİŞLERİ


    KATİ SATIŞ SÖZ. MAKTU ÜCRETLİ (KODU:11,1)
    2009/37 Sayılı genelge uyarınca, tescilli araçların ikinci el satış sözleşmelerinde harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli alınmaz, maktu ücret alınır. Makbuzu 11.1 nolu koddan hesaplanır. Yabancılara yapılacak ikinci el araç satış sözleşmeleri de bu koddan hesaplanmalıdır.
    01.05.2010 tarihine kadar, trafikte tescilli araçların satış sözleşmeleri plaka değişikliği yok ise 5, plaka değişikliği var ise 7 nüsha hazırlanır ve vergi dairesi ile trafiğe gerekli bildirimler yapılır.
    2005/5 ve 2004/37 Sayılı genelge uyarınca, 05.07.2003 tarihinden sonra trafikten çekilen araçların satışında ilişik kesme belgesi aranmaz, satış sözleşmesi vergi dairelerine bildirilmez,01.05.2010 tarihine kadar plaka değişikliği yok ise 4 nüsha, plaka değişecek ise 5 nüsha hazırlanır.
    Ticaret odaları ile Ziraat Odalarında tescilli iş makineleri ve özel amaçlı taşıtlar ile römorkların satış sözleşmelerinin, makbuzunun hangi koddan kesileceği TNB tarafından Maliye Bakanlığı'na sorulmuş ve bu konuda cevap beklenmektedir.
    KATİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ-BİNDE 8,25 DAMGALI (KODU:11,2)
    2006/62 sayılı genelge uyarınca, faturalı araçlar için, fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde noterliklerde satış sözleşmesi yapılabilir. İşlem 3 nüsha hazırlanır. Herhangi bir yere bildirim yapılmaz. Harç, damga vergisi, değerli kağıt bedeli istisnası uygulanmaz. Ücretlendirmesi noterlik ücret tarifesine göre yapılır.
    Hava Araçlarının Satış Sözleşmeleri de 11.2 nolu koddan hesaplanmalıdır.
    BAĞIŞ SENEDİ (KODU 20.1)
    SİLAH HİBE SÖZLEŞMESİ - (Genelge No:2009/10, 2000/38)
    İşleme izin belgesi eklenir. Eklenecek izin belgesi mühürlü olmalıdır.
    Bağışın Değeri - Bağışlanacak silahın beyan değeri girilir.
    Asıl Yazı - İşlem metninin ilgili imzasına kadar olan kısmının sayfa sayısı girilir.
    Suret Yazı - Onay şerhi ile birlikte işlemin tamamının toplam sayfa sayısı girilir. İzin belgesinin fotokopisi dairede çekilmişse, yazı sayfa adedi bundan dolayı 1 arttırılır. Karşılaştırma sütunları boş bırakılır. İzin belgesinin fotokopisi dışarıda çektirilmişse Karşılaştırma l, Ek Karşılaştırma 1 girilir. İzin belgesi N.K.79 anlamında dayanak olmadığı için dayanak sütunu boş bırakılıp, 1 suret harcı alınmalıdır.
    BEYANNAME (KODU 42.1)
    Banka Rehin Kaldırma Beyannamesi;
    2004/22 Sayılı genelge uyarınca, bankaların rehin kaldırma yazılarında kredi borcunun ödendiğine veya borçlunun ibrasına dair herhangi bir ibare bulunmazsa beyanname bu koddan hesaplanır. İşleme değer girilmez.
    Bankanın rehin kaldırma yazısında imzası olan yetkililerin imza sirküleri veya yetki belgesi eklenir.
    Vergiye Tabi Değer – Değer girilmez
    Asıl yazı; 1 (Yazılan dayanak şerhi nedeniyle)
    Yetki Belgesi Dayanak olarak alınmışsa;
    Karşılaştırma ; 2 (1 işlem için + 1 yetki belgesi için ),
    Ek Karşılaştırma; 1 girilir.
    İmza Sirküleri Dayanak olarak alınmışsa; İmza sirküleri satır sayılarak işlem sayısına eklenir.
    Banka yetkililerin imzası gidilerek mahallinde alınmışsa yol ücreti girilir.
    ÇEVİRİ ( KODU : 22.1)
    2010/7 sayılı genelge uyarınca, 01.03.2010 tarihinden itibaren çeviri ücretlerinin %50 sinin noterlerce tercümanlara ödenmesi gerekmektedir. Bu nedenle vezne ana ekranında Ayarlar-Tarife ve Kademe Ayarları-Tercümanlar kısmından gerekli düzenlemeyi yapmalıyız.
    1991/23 Sayılı genelge uyarınca, çeviri işlemleri A cildbendine konulur.
    Teklifname çevirisi ve proforma fatura (kabul şerhi olmayan) çevirisi ile ilgili olarak, 22.10, 22.12 nolu işlem kodlarını kullanmamalıyız. Çünkü Damga Vergisi Kanuna bağlı olarak çıkarılan genel tebliğ ekinde yer alan tablodan teklifnameler çıkarılmıştır. Bu her iki evrakın çevirisinin makbuzunu da 22.1 nolu damgasız koddan kesmeliyiz.
    Tercüme Sayfa Adedi; Bu sütuna tercüman tarafından çevrisi yapılmış olan metnin sayfa sayısı sayılarak girilir. Eğer 10 satır veya daha az ise 0,5 sayfa verilir. Çünkü Noterlik Ücret Tarifesinin Çevirme Ücreti başlıklı 4.maddesinin 2.fıkrası uyarınca, 10 veya daha az satırı içeren sayfalardan yarım çeviri ücreti alınması gereklidir.
    Yazı-Karşılaştırma; Tercüme metninin dairede veya dışarıda hazırlanması durumuna göre yazı veya karşılaştırma sayfa adedi ilgili sütunu girilmelidir.
    1997/2 sayılı genelge uyarınca; ilgilinin talebi halinde, çevirisi yapılan evrak çeviri işlemine eklenir, harç ve ücret alınabilmesi için eklenen evrakın sayfa sayısı, dairede fotokopi çekilmişse yazı sütununa, dışarıda fotokopi çekilmişse karşılaştırma sütununa girilir.
    ÇEVİRİ – 0.8,25 DAMGA VERGİLİ (KOD:22. 2)
    KABUL ŞERHLİ PROFORMA FATURA ÇEVİRİSİ ; 2001/43 sayılı genelgeye uyarınca, proforma fatura üzerinde muhatap tarafından kabul anlamına gelecek bir şerh verilmişse, bu belge ödemeyi ve siparişi kabul eden bir mektup olarak değerlendirilmekte ve ihtiva ettiği değer üzerinden binde 8,25 damga vergisine tabi bulunmaktadır. Bu durumda 22.2 nolu kodu kullanıp, proforma fatura değerini ‘Vergiye Tabi Değer’ girişine girmeliyiz.
    DEĞİŞİK İŞLEM A GRUBU (KOD :52.1)
    Tanımlı işlem kodları ile birebir örtüşmeyen işlemlerin makbuz kesimi için kullanılır. Elle hesapladığımız harç, damga vergisi, değerli kağıt ve diğer gerekli girişler elle girilir, F2 tuşu ile hesaplattırıldıktan sonra F5 tuşuna basılır ve işlem ismini istediğimiz gibi girdikten sonra makbuz kesilir.
    Örneğin; Bazı vekaletname metinlerinde vekilin de imza örneği yer almakta ve onaylanmaktadır. Bu iki işlem bir arada olsa bile ayrı ayrı harç alınmalıdır. Bu nedenle vekalet harcını ve imza beyanının harcını ayrı ayrı hesaplayıp topladıktan sonra 52.1 nolu koddaki harç sütununa toplam harç girilir, toplam harcın %30’u noter ücreti kısmına girilir. Yazı ve diğer ücret girişleri de yapıldıktan sonra F2 tuşu ve ardından F5 tuşuna basılır. İşlem için yevmiye defterine ve makbuza yazılmasını istediğimiz işlem ismi girildikten sonra makbuz kesilebilir.
    DEĞİŞİK İŞLEM – İADE MAKBUZU (KOD : 52.3)
    Yanlışlıkla fazla tahsil edilen harç, damga vergisi ,değerli kağıt bedeli ve ücretlerin iadesi için kullanılır.Harç, damga vergisi ve değerli kağıt bedelinin iade edilebilmesi için 15 günlük dönemi içinde olmalıdır. İade edilmesi gereken miktarlar ilgili sütunlara girilmeli ve birden fazla noterlik olan yerlerde ortak hesap başlığı sütunundan uygun olan işaretlenmelidir.
    EMANET ( KOD:8.1)
    N.K.64.mad.,N.K.Yön.107/son ve 108.maddeler uyarınca, noterler emanet para alabilirler. Emanet alınacak para, Borçlar Kanunu 91.madde uyarınca alınıyorsa, o zaman noterliğin mahkemece tevdi mahalli olarak tayin edilmesi gereklidir. Emanet para en geç ertesi iş günü bankadaki emanet para hesabına yatırılmalıdır. Adalet Bak.Huk.İşleri Gen.Müd.nün 104/1 sayılı Genelgesi uyarınca, emanet para hesabının Vakıflar Bankasının bulunduğu yerlerde, Vakıflar Bankasında açılması gerektiği bildirilmiştir.
    2003/62 sayılı genelge uyarınca, Kaset yada CD'ler, yasaklanmamış ve konusu itibariyle meşru olduğu yolundaki ilgilinin beyanı alınarak emanete kabul edilebilir.
    EMANET HARÇSIZ (KOD : 8.2)
    1984/4 sayılı genelge ile Sendikalar Kan. uyarınca mal bildiriminde bulunması zorunlu olanların, kapalı zarf içerisinde mal bildirimlerini notere emanet vermeleri durumunda, işlem makbuzu 8.2 nolu koddan kesilir. Yol ücreti alınacaksa yarısı alınır.
    Tutanak üç nüsha hazırlanır. Emaneti teslim edenin imzası alındıktan sonra bir nüshası ilgiliye verilir, bir nüshası cildbende takılır ve bir nüshası da kapalı zarfa iliştirilerek kasada saklanır.
    Saklama Yılı - Bu sütuna emanete veren kişinin görev süresine 5 yıl eklenerek bulunacak süre girilir.
    Süre dolduktan sonra alınmayan bu emanetler için 1 yıl bekledikten sonra Not.Kan.65.madde uyarınca gerekli tebligatlar yapılmasına rağmen alınmaması durumunda, 2008/8 sayılı genelge uyarınca bir tutanakla imha edilebilir.
    FERAGATNAME (KODU:43.1, 43/2)
    MİRAS KALAN MOTORLU ARAÇ VEYA SİLAHTAKİ HAKDAN DİĞER MİRASÇI LEHİNE FERAGATNAME - (GENELGE NO :2005/16, 2006/15,2003/32,1995/68)
    Muristen kalan bir motorlu aracı mirasçılar kendi adlarına intikal ve tescil yaptırmadan önce, diğer mirasçı lehine hisselerinden birlikte veya ayrı ayrı feragat yapabilirler. İşleme NK.mad.79 uyarınca mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamı eklenir. Ayrıca ilgililerin kimlikleri eklenir.
    2006/15 sayılı genelge uyarınca değer girilmesi zorunluluğu yoktur. Eklenen belgelerden eğer veraset ilamı eklenmişse, veraset ilamı harf sayılarak karşılaştırma ve ek karşılaştırma yönünden değerlendirmeye tabi tutulur. Kimliklerden her kimlik ayrı ayrı 1 karşılaştırma sayılarak değerlendirilir. Toplam karşılaştırma sayısı kadar ek karşılaştırma ve dayanak girilir.
    Muristen intikal eden silahtaki hakkından diğer mirasçı lehine feragat işleminde 1995/68 sayılı genelge uyarınca, değer gösterilmesi zorunluluğu yoktur. Mirasçı sıfatını gösterir veraset ilamı eklenirse, bu belgeden dolayı sayfa sayısına göre karşılaştırma ve ek karşılaştırma sayısı girilir. Veraset ilamının sayfa sayısı dayanak sütununa girilir. 2003/32 sayılı genelge uyarınca, feragat işlemi için izin belgesi aranmaz.
    FİNANSAL KİRALAMA (KOD : 39/1) - GENELGE NO : (2007/8,2003/20, 1997/54,1997/52)
    Finansal Kiralama Kanunu uyarınca finansal kiralama sözleşmeleri düzenleme şeklinde noterlikçe yapılır. İşleme bandrol yapıştırılır ve tarafların imzaları bandrole de alınır. Finansal Kiralama Sözleşmeleri bazen dışarıda hazırlanarak noterliğe getirilmekte ve noterler tarafından düzenleme işlem girişi yazıldıktan sonra, ara kısma dışardan gelen sözleşme eklenmekte ve devamı yine noter tarafından yazılarak bitirilmektedir. Düzenleme işlemin hepsinin bir tutanakla yazılı olması asıl olduğundan mecbur kalmadıkça bu şekilde çalışılmamalıdır.
    Eğer bu şekilde çalışmak zorunluluğu varsa 1997/54 sayılı genelge uyarınca, noterlikte yazılmış olan kısımlar sayılarak yazı sütununa, araya konulan hazır kısımlar sayılarak karşılaştırma sütununa girilmelidir, dışarıda hazırlanan bu kısım için ek karşılaştırma sütununa veri girilmemelidir.
    Ayrıca işlem vekalet ve sirküler eklenerek dayanaklı olarak hazırlanmışsa ve bu kısımlar noterlikte fotokopi çekilmişse, sayfa sayısı yazı sayısına eklenmelidir ve eklenen dayanak sayfa sayısı dayanak sütununa girilmelidir. Vekalet veya sirküler dışarıda fotokopi çekilmiş ise karşılaştırma sayısına eklenmelidir ve karşılaştırmaya eklenen sayı ayrıca ek karşılaştırma sütununa ve dayanak sütununa girilmelidir.
    İşlem Değeri - Finansal kiralama sözleşmeleri harç ve damga vergisinden istisna edilmiştir. Ancak noter ücretinin hesaplanması yönünden işlemin değeri girilmedir. Değer girilirken KDV hariç değer girilir.
    Harçsız Suret - 2007/8 sayılı genelge uyarınca finansal kiralama sözleşmesini yapan noter tescil için gerekli bildirimlerde bulunur. Harçsız suret sütununa yapılacak bildirim sayısı girilir.
    Müstenit Ek Yaprak Adedi- Noterlik Kanunu 79.madde uyarınca işleme eklenen vekalet,imza sirküleri gibi dayanaklar ayrı kağıda fotokopi çekilmişse bu kağıt adedi girilir.
    FİNANSAL KİRALAMA TESCİL (KOD:39.2)
    2007/8 sayılı genelge uyarınca, taşınır mala dair finansal kiralama sözleşmesi, kiracının ikametgahı noterliğindeki özel sicile, taşınmaz mala dair sözleşme taşınmazın bulunduğu tapu kütüğünün beyanlar hanesine, gemilere dair sözleşme ise gemi siciline şerh edilir. Yurt dışında yerleşik şirketlerin Türkiye de şubesi yok ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca tescil edilir. Sözleşmeyi yapan noter gerekli bildirimlerde bulunur.
    Kiracı işlemi yapan noterliğin yetki çevresi dışında ikamet ediyorsa, işlemi yapan noter gerekli tescil ücreti ile gidiş geliş PTT ücretini tahsil eder ve ikametgah noterliğine işlem örneği ile birlikte gönderir. Bunu alan ikametgah noteri, tescili yaptıktan sonra gelen işlem örneğini kendi dairesinde sıradaki yevmiyeye kaydeder ve tescil makbuzunu 39.2 nolu koddan kestikten sonra tescil isteyen noterliğe bilgi verir.
    HESAP ÖZETİ (KOD:6.)
    2004/3 Sayılı genelge uyarınca, birden fazla noter olan yerlerde ,bankalar ile tüm finans ve faktorink kurumlarınca tebliğ için getirilen ve hesap özeti içeren tebliğler de dahil, konusu ne olursa olsun ihtar,ihbar ve tebliğ işlemleri ortak hesap kapsamına alındığı için makbuzları 6 nolu koddan kesilir.
    2000/65 sayılı genelge uyarınca, her hesap özetinin üzerine ilgiliye tebliğinin istendiğine dair bir yazı eklenmelidir. Bu yazı banka yetkililerince imzalanmalıdır. İmzalayanların yetki belgesi, bütün nüshalara eklenmelidir.Noter tarafından, ekstrenin tebliğinin uygun bulunduğuna dair bir tensip şerhi yazılmalıdır.
    HESAP ÖZETİ (KOD:6.1)
    2008/7 sayılı genelge uyarınca, Ödemede gecikme olmaksızın, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu gösteren hesap özeti tebliğinde harç alınması gerektiği için, 6.1 nolu koddan hesaplanır.
    Muhatap Adedi- Tebliğ edilecek kişi sayısı girilir,
    Müstenit İçin Ek Yaprak Adedi- Banka yetkilisinin yetki belgesi veya imza sirküleri ayrı kağıda fotokopi çekilmişse bu kağıt adedi girilir.
    Bir Nüshadaki Yaprak- 1 nüshadaki müstenit yaprak dışında kalan bütün yaprak sayısı girilir.
    Asıl Yazı Sayfası – Müstenidat yazısı ile birlikte tensip şerhi sayılarak girilir. Yetki belgesi noterlik dairesinde fotokopi çekilmişse, bu kısmın sayfa adedi yazı sayfa sayısına eklenir.
    Karşılaştırma Asıl – Banka yetkililerinin tebliğ talebini içeren yazısı ile hesap özetinin toplam sayfa sayısı girilir. Yetki belgesi dışarıda fotokopi çekilmişse yetki belgesinin sayfa sayısı karşılaştırma asıl sayısına eklenir.
    Ek Karşılaştırma - Yetki belgesinin fotokopisi daire dışında çekilmişse yalnızca yetki belgesinin sayfa sayısı ek karşılaştırma sütununa girilir.
    HESAP ÖZETİ -İHTAR HARÇSIZ (KOD 6.3) - (GENELGE 2007/57)
    Kredi borçlarının ve kredi kartlarının geri ödenmesi ile ilgili her türlü ihtar ve ihbarların makbuzları harçsız olan bu koddan kesilir.
    HİSSE DEVRİ - LİMİTED ŞİRKET (KODU:13)
    2004/20 sayılı genelge ile Limited Şirket hisse devir işlemlerinin damga vergisinden istisna edildiği bildirilmiştir. Ancak harç alınması gerekir, alınacak harç, hisseyi devralanın şirket ortağı olup olmamasına göre farklılık arz eder. Devralan şirket ortağı ise yalnız devraldığı hisse devir bedeli üzerinden harç alınır, eğer devralan ortak değil ise şirketin toplam sermayesi üzerinden harç alınır.
    Tek işlemle farklı kişilere hisse devrinin yapılması durumunda her bir devir için alınması gereken harç tutarı asgari miktarın altında ise her bir devir için ayrı ayrı asgari harç alınmalıdır. Vezne programındaki hisse devir kodları, birden fazla devrin bir arada yapıldığı durumlarda, her bir devir için alınması gereken harç tutarı asgari harç tutarının altında ise harcı eksik hesaplamaktadır. Bu durumda asgari harç her bir devir için ayrı ayrı hesaplanarak değerler “ Değişik İşlem-52.1” nolu koddan elle girilmeli veya her bir hisse devri işlemi ayrı ayrı çalışılmalıdır. 1992/51 sayılı genelge uyarınca hisse devrinin vekaleten yapıldığı durumlarda her imzanın ayrı ayrı onayı gerektiği için her imza için ayrı ayrı harç hesaplanıp harcın asgari harcın altında kalması durumunda her bir devir için alınması gereken harç miktarı ayrı ayrı hesaplanıp “Değişik İşlem” kodundan makbuz değerleri elle girilmelidir.
    2001 /26 sayılı genelge uyarınca, hisse devir işlemi, yapıldığı ayı takip eden ayın 15.günü akşamına kadar, şirketin merkezinin bulunduğu yer vergi dairesine gönderilmelidir. Gönderilen bu nüshadan harç alınmaz.
    2006/69 Sayılı genelge uyarınca, yabancı sermayeli şirketlerdeki hisse devrine ilişkin noter işlemleri matbu formla, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Müdürlüğüne bildirilir.
    HİSSE DE VRİ - “ORTAK İÇİ SERMAYE ŞİRKETİ - (KODU:13.4)”
    Ortak içi devirlerde ortakların pay durumlarını gösterir bir karar veya belge eklenir. Sayfa sayısı daireden fotokopi çekilmişse yazı, dışarıda fotokopi çekilmişse karşılaştırma ve ek karşılaştırma sütununa girilir.
    Devredilen Değer- Bu sütuna devredilen hissenin değeri girilir.
    Harçsız Suret - Bu sütuna vergi dairesi bildirimi için 1 girilmelidir.
    HİSSE DEVRİ “ORTAK DIŞI İÇİ SERMAYA ŞİRKETİ - (KODU:13.2)”
    Ortak dışı devirlerde, şirketin toplam sermayesini gösterir bir belge veya Ticaret Sicil Gazetesi eklenir. Eklenen bu belgelerin sayfa sayısı daireden fotokopi çekilmişse yazı sütununa , dışarıda fotokopi çekilmişse karşılaştırma ve ek karşılaştırma sütununa girilir.
    Ortak Dışı İmza Adedi- Bu sütuna ortak olmayan kişi imza sayısı girilir.
    Ana Sözleşme Bedeli - Bu sütuna şirketin toplam sermayesi girilir.
    Devredilen Sermaye Bedeli – Bu sütuna devredilen hissenin değeri girilmelidir
    Ortak İçi Devralınan Ser.Bed.- Ortak içi devir aynı işlem içinde birlikte yapılmıyorsa bu sütun boş bırakılmalıdır.
    Harçsız Suret- Bu sütuna vergi dairesine gönderilecek nüsha için 1 sayısı girilmelidir.


    HİSSE DEVRİNİN FESHİ - (GENELGE NO :2007/55,2005/19)
    FESİHNAME ( KODU 31.1)
    Ortak içi şirket hisse devir sözleşmelerinin feshinde, Harç ve damga vergisi devredilen hisse bedeli üzerinden alınır. İşlem makbuzu 31.1 nolu koddan hesaplanır.
    Ortak dışı devir sözleşmelerinin feshinde harç, devreden için devir bedeli, devralan için toplam sermaye üzerinden hesaplanır. Ortak dışı devir sözleşmelerinin feshinde, damga vergisi, toplam sermaye üzerinden hesaplanır. Ancak vezne programında bu işlem için uygun işlem kodu mevcut değildir, elle hesaplanıp ‘Değişik İşlem 52.1 nolu koddan makbuzu kesilmelidir.


    İHBARNAME (KODU 27.1) (GENELGE NO:1988/61)
    Bir kısım ihbarname işlemi ile karşı tarafa daha önce taraflar arasında akdedilmiş bir sözleşmesinin tek taraflı olarak feshedildiğine dair bildirim yapılmaktadır. Bu işlem bazı noterliklerde fesihname olarak kabul edilmekte ve fesih harç ve damga vergisi alınmaktadır, bazılarında ise ihbarname harcı alınmaktadır. 1988/61 sayılı genelgeye göre; tek taraflı olarak akdin feshedildiğine dair bildirim fesihname sayılmamakta, ilgilinin bu yöndeki dilek ve kararının muhataba iletilmesidir. Bu nedenle muhataba bildirim ihbar olarak kabul edilmeli ve yalnızca bildirim harcı alınmalıdır.


    KİRA SÖZLEŞMESİ -DAMGALI (KODU 14.1)
    Taşınır ve taşınmaz kira sözleşmeleri için kullanılır.
    Araçların çıplak olarak kiraya verilmesi ve her türlü yakıt ve sair masraflarının kiracı tarafından karşılanması durumunda da kira sözleşmesi makbuzu bu koddan hesaplanır.
    2007/40 Sayılı genelge uyarınca, rehinli aracın rehin borçlusu malike bırakılması durumunda araç sahibi aracını kiraya verebilir. Bu durumda kira sözleşmesinin içine “kiraya verenin sahibi ve zilyedi bulunduğu” ibaresinin girilmesi uygun olur. Rehinli Araç Kira Sözleşmesi rehin alacaklısına adli tebligat yoluyla bildirilmelidir.


    KİRA SÖZLEŞMESİ-MÜTESELSİL (14.2)
    Kira sözleşmesi kiracı ve kiralayanın yanında müşterek borçlu ve müteselsil kefil tarafından imzalanmışsa, bu durumda damga vergisi yüksek olan kefaletten alınmalıdır ve makbuzu 14.2 nolu koddan hesaplanır.


    KİRA SÖZLEŞMESİ - ADİ KEFİLLİ (14.3)
    Kira sözleşmesi adi kefil tarafından da imzalanmışsa, kira ve kefaletin damga vergisi ayrı ayrı alınmalıdır. İşlem makbuzu 14.3 nolu koddan hesaplanır.

    KİRA SÖZLEŞMESİ -DAMGASIZ (KODU 14.11) - (GENELGE NO:2005/21)
    İktisadi işletmeye dahil olmayan taşınmazlar için ;
    - Gerçek kişilerin mesken kira sözleşmeleri,
    - Dernek ve vakıfların yerleşim yeri olarak kullanacağı taşınmazlara ilişkin kira sözleşmeleri,
    - Gelir vergisinden muaf esnaf,muaf serbest meslek erbabı ve muaf olan basit usulde vergilendirilen mükelleflerin iş yeri kira sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmiştir,bu nedenle bu sözleşmelerin makbuzu damgasız olan bu koddan hesaplanır.Kefil varsa kefil için muafiyet uygulanmaz, kefaletin damga vergisi alınır.
    NOT : 1-İstisnanın uygulanabilmesi için Kira sözleşmesinin içine kira konusu taşınmazın iktisadi bir işletmeye dahil olmadığının yazılması uygun olur.
    2- Muaf olan mükelleflerin işyeri kira sözleşmelerinde vergi dairesinden muaf olduklarına dair yazı istenmelidir.
    3- Aile konutunun kiraya verilmesi durumunda kiraya verenin eşinin muvafakatı aranması uygun olur, harç hesabında kiraya veren ve eşinin imzası 1 kabul edilir. Mesken kirasında taşınmaz aile konutu değilse, aile konutu olmadığına dair tarafların sözleşmeye beyanın alınması uygun olur.


    KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
    FESİHNAME (KODU :31.1)
    Aile konutunun kira sözleşmesinin feshinde, Türk Medeni Kanunun 194.maddesi uyarınca; eşlerden biri diğer eşin açıkça rızası bulunmadıkça aile konutuna ilişkin kira sözleşmesini feshedemez. Bu nedenle diğer eşin feshe muvafakat etmesi gereklidir. Fesihle muvafakatın birlikte yapıldığı durumlarda, iki eşin imzası harç yönünden 1 kabul edilmelidir.
    Kira sözleşmesini feshinde işlem değeri, Harçlar Kanunu 43.madenin 2.fıkrası uyarınca; geriye kalan süreye isabet eden kira bedelidir. Bu nedenle ‘VERGİYE TABİ DEĞER’ girişine kalan süreye ait kira bedeli girilir.

    MUVAFAKATNAME – (KODU -37.1)
    Küçüklerin Yurt Dışı Muvafakatı; Çocuk yalnız çıkacaksa anne ve babanın muvafakatı gereklidir. Anne ve baba bir arada ise işlem birlikte yapılır, farklı yerlerde ise ayrı yapılır. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92/b maddesi uyarınca, işleme küçüğün veya anne babanın kimlik fotokopisi eklenmelidir. Ayrıca anne ve babanın belirlenebilmesi için aile nüfus kayıt örneği eklenmesi uygun olur.
    İmza adedi anne baba bir arada ise 2 imza girilir.
    Yazılan işlem sayfa sayısı yazı sütununa, eklenen dayanak sayfa sayısı dışarıda fotokopi çekilmişse karşılaştırma, ek karşılaştırma ve dayanak sütununa girilmelidir.

    2007/31 Sayılı genelge uyarınca, rehinli aracın rehinli olarak satılabilmesi için, rehin alacaklısı tarafından verilecek muvafakatnamelerde aracın kasko bedeli üzerinden nisbi harç alınır. İşlem kodu 37.1 dir. Vergiye tabi değer girişine arcın kasko bedeli girilir.

    ÖRNEK (KODU : 4)
    2001/50 sayılı genelge uyarınca, avukatlar ile stajyeri veya yanında çalışan yardımcısı işlem taraflardan biri tarafından avukata verilmiş dava vekaletnamesinin aslını veya avukat tarafından ‘ASLI GİBİDİR’ şeklinde onayladıkları fotokopisini ibraz ederek noterlik dairesinden işlem örneği alabilir.
    Verilen örneklerden ücret alınır.


    TİCARET SİCİL GAZETESİ; Gazetenin tamamı onaylanırsa, her sütun 2,5 sayfa olarak değerlendirilip tamamı toplanır. Ancak satırlar arası boşlukların fazla ise her sütun 2 sayfa kabul edilir. Gazetenin yalnızca bir bölümü onaylanacaksa; İlgili bölüm çerçeve içine alınır ve bu bölümdeki satır hesabıyla değerlendirilir.

    ÖRNEK SURET DAMGA VERGİLİ - (KODU- 4.7)
    Aslı damga vergisine tabi kağıtların örneğinin çıkarılması durumunda örneğinden maktu damga vergisi alınır. Vezne programının tahakkuk ekranında bu kodda yardım olarak gelen’ işlem aslının değer ihtiva etmesi’ cümlesi, ‘işlem aslının damga vergisine tabi olması’ şeklinde düzeltilmelidir.
    Örneğin; T.C Gümrük Çıkış Beyannameleri bu koddan hesaplanır. Beyanname fotokopisi dairede çekilirse Asıl Yazı Sayfası sütununa 2 girilir. Beyanname fotokopisi dışarıda çekilirse Karşılaştırma-Asıl sütununa 2 girilmelidir.

    ÖRNEK –EK HARÇ SAYFA ADEDİ OLAN (KODU 4.9)
    Nüfus cüzdanı; Ek harç sayfa adedi-1, Dairede fotokopi çekilirse Yazı-1
    MOTORLU ARAÇ TESCİL BELGESİ İLE MOTORLU ARAÇ TRAFİK BELGESİ BİRLİKTE;
    Eski tip tescil ve trafik belgesinin her bir parçası arkalı önlü 1 karşılaştırma kabul edilir. Tek parça onaylanırsa Karşılaştırma 1,ek harç saya adedi-1, ikisinin birlikte onaylanması durumunda ek harç saya adedi- 2, karşılaştırma -2 girilir.
    Yeni tip tescil ve trafik belgesinin her yüzü 1 sayılır ve ikisinin birlikte onaylanması durumunda toplam 4 karşılaştırma girilir.
    C- PASAPORT ;
    Her iki sayfa için 1 karşılaştırma girilir. 2 sayfanın onaylanması durumunda ek harç sayfa adedi-1, karşılaştırma-1 girilir, 3 sayfanın onaylanması durumunda ek harç sayfa adedi-1,karşılaştırma-2, 4 sayfanın onaylanması durumunda ek harç sayfa adedi-2,karşılaştırma 2 girilir...
    ÖRNEK – HARÇSIZ (KODU 4.13)
    Noterlik Kanunu 55.maddenin son fıkrası uyarınca, Soruşturma yetkisi bulunan kişilerle Cumhuriyet Savcılarının isteyecekleri örnekler ücrete tabi değildir, bunların dışında diğer resmi mercilere verilecek örneklerden yalnız yazı ücreti alınır ve makbuzu 4.13 nolu bu koddan kesilir.


    PROTESTO (KODU :2.1)
    1996/52 Sayılı genelge ÇEK PROTESTOSU ile ilgilidir. Bu genelge uyarınca,ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibraz edilen çek, banka tarafından ödenmezse çek üzerine bu yazdırıldıktan sonra, ibraz süresi içinde noterde ödemeden imtina protestosu çekilebilir. Vezne işlem kodu 2.1'dir. Ancak Yazım net programındaki protesto metni senet protestosuna uygun olarak hazırlandığından, çek protestosu için birebir uygun değildir, bu nedenle çek protesto işlemi ayrıca yazılmalıdır.


    TAAHHÜTNAME (KODU 33.1)
    TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ – (GENELGE NO: 2006/36, GENEL YAZI:2002/54)
    Taşınmazların tahliyesine ilişkin taahhütnameler de bu koddan hesaplanır. Aile konutunun tahliye taahhütnamelerinde bu taahhüde diğer eşin muvafakatı alınmalıdır. Medeni kanun 194.madde uyarınca eğer eş muvafakat vermezse tahliye taahhüdü hukuken o eş için sonuç doğurmayabilir. Tahliye taahhütnamesinde yer alan ve bu taahhütnamenin eşi tarafından imzalanmasına dair verilen muvafakat aynı asıldan doğma olduğu için imza adedi girilirken 1 imza girilmelidir. Bu işlemde değer girilmez.
    ÜYE KAYIT FİŞİ (KODU :23.1) - ( GENELGE :2006/73, 2001/1)
    Sendika üye kayıt fişinin onay işlemi mesai dışında yapılamaz. İşlemin onay şerhinin altına onay tarihi hem yazı, hem de rakamla yazılmalıdır. Toplam 5 nüsha asıl yapılır ve onaylı 4 nüsha işçiye verilir. Harç ve damga alınmaz, ücretlerin yarısı alınır. Boş Kısımları Dışarıda Yazılanlar; Karşılaştırma 1 girilir, Ek karşılaştırma girilmez. Boş Kısımları Noterlikte Yazılanlar; Asıl yazı 1 girilir.


    VEKALETNAMELER ;


    1- 2009/24 Sayılı Genelgede; Türk Medeni Kanununun 462. ve 463. maddelerinde belirtilen işlemleri yapmak için vasinin Kanunda öngörülen makamlardan izin alması gerektiği, bu işlemler için vekaletname düzenlenmesi sırasında ise izin alınmasına gerek olmadığı belirtilmektedir.
    2-2006/10 sayılı genelge uyarınca ; Bir şahsın aynı vekaletnamede birbirinden farklı işler için ayrı ayrı şahısları vekil tayin etmesi durumunda, düzenlenen vekaletnamede yer alan farklı işlerin her biri için ayrı ayrı harç alınması gerekmektedir. Bu nedenle 2 ayrı kişiye 2 ayrı iş için vekalet verilmesi durumunda imza adedi 2 girilmelidir.
    3- 1995/6 Sayılı genelge uyarınca; Hacizli araçlar üzerinde, borçlunun fiili kullanım hakkı da dahil olmak üzere her türlü tasarruf yetkisi kanun hükmü ile sınırlandığından, ala¬caklının muvafakatı ve icra memurunun müsaadesi olmadan hacizli aracın yurtdışına çıkarılmasına yetki veren vekaletnamelerin noterliklerde yapılmaması ge¬rekmektedir. Bu nedenle aracın yurt dışına çıkarılması için vekalet hazırlanırken aracın hacizli olup olmadığı kontrol edilmelidir.
    4- 1992/45 sayılı genelgede mümeyyiz küçüklerin kanuni temsilcilerinin rızası olmadan AVUKATA dava vekaleti verebileceği durumlar sayılmıştır.
    - Hakim kararı ile bir meslek ve sanatla uğraşmasına izin verilen küçükler meslek ve sanatın gereği ile ilgili alacak ve borç davaları için,
    - Tasarruf hakkı kendisine bırakılan mal ve alacaklarla ilgili davalar için,
    - Haklarında ceza mahkemelerinde sanık sıfatıyla dava açılması durumunda avukata bu ceza davalarla sınırlı olmak üzere dava vekaleti verebilirler.
    5- Tedavi ve bakım giderleri ile hasar bedelinin alınması vekaletnamesi gibi vekaletname metinlerinde para çekme, ahzu kabza yetkisi var ise(SSK. ,Bağkur, ilgili veznelerinden veya bankadan alınması gibi) vekil edenin kimlik fotokopisi eklenir.
    6- Türk Medeni Kanunu 102.madde uyarınca; resmî senetle vakıf kurma işleminin temsilci aracılığıyla yapılması, temsil yetkisinin noterlikçe düzenlenmiş bir belgeyle verilmiş olmasına ve bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmiş bulunmasına bağlıdır. Bu nedenle vakıf kurulması için vekalet düzenlenirken bu hükme uygun düzenlenmelidir.
    7- 1999/1 sayılı genelge uyarınca, Merkez Bankasındaki Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz hesaplarından yapılacak ödemeleri ile ilgili olarak yapılacak vekaletnameye ilgilinin pasaport harf ve numaralarının yazılması ve yakın tarihte çekilmiş resmi yapıştırılması zorunludur. Ayrıca işlem nüfus cüzdanı yerine pasaport eklenerek yapılmalıdır.
    2005/14 sayılı genelge uyarınca Türk vatandaşlığından izinle çıkan kişilerin merkez bankasındaki hesapları ile ilgili olarak vekaletname vermek istemeleri durumunda ise uyruğuna geçtikleri ülkenin kimliği ile vekaletname yaptırmaları ve bu vekalete Türk vatandaşlığından izinle çıkarılanlara verilen belgenin onaylanarak eklenmesi zorunludur.
    8- 2005/34 Sayılı genelge uyarınca ve 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun 2. maddesine göre ; Yapı denetim şirketleri ile yapılacak DENETİM SÖZLEŞMELERİNİN AKTEDİLMESİ İÇİN YAPI MÜTEAHHİDİNE VEKALET VERİLMESİ YASAKLANMIŞTIR. Bu nedenle bu kanunla belirlenen pilot illerdeki yapılarla ilgili olarak yapı denetim kuruluşu ile yapılacak olan hizmet sözleşmesinin akti için yapı müteahhidine vekalet verilmesi yasaktır. Noterliklerde yapı müteahhidine verilecek vekaletlerden (Yazım Net programı “İnşaat İçin Geniş Yetkiler İçeren Vekalet”-Kodu 1.54 ) bu yetkiler çıkarılmalıdır.
    9- 4941 Sayılı Çek kanunu uyarınca; gerçek kişiler kendisi adına çek düzenlemek için bir başkasını vekil tayin edemez.Bu nedenle gerçek kişiler adına bu konuda vekalet düzenlenmemeli ve banka yetkilerini içeren vekalet metinlerinden bu yetkiler çıkarılmalıdır.
    VEKALETNAME – HARÇSIZ (KODU 1.5)
    - 2006/29 Sayılı Genelge uyarınca ,Adli müzaharet sebebiyle düzenlenen avukat dava vekaletnamelerinde HARÇ MUAFİYETİ uygulanması gerekmektedir.
    - 2003/8 Sayılı Genelge uyarınca, Muvazzaf veya yedek erbaş ve erlerin noterliklerde yaptırdıkları vekaletnameler haçtan muaftır. 1111 Sayılı Askerlik Kan.61.mad.2.fık.uyarınca bu şekilde muafiyet uygulanarak yapılan bu vekaletler terhisten 2 ay sonrasına kadar hüküm ifade eder. Harç muafiyeti uygulanan vekaletlere geçerlilik süresinin ne zaman sona erdiğine dair şerh düşülmelidir. Bu işlemlerin makbuzu 1.5 nolu koddan kesilir.
    BAZI EVRAKLARIN KARŞILAŞTIRMA SAYFA ADEDİ ;
    Tarımsal Kalkınma Kooperatif Ana Sözleşmesi : - 70 sayfa (2005-62 sa.Genel Yazı)
    Tarım Kredi Koop.Kredi Genel Söz. : - 22 sayfa (2004/43 sa.Genel Yazı)
    Konut Yapı Kooperatif Ana Sözleşmesi : - 49 sayfa (2002-71 sa.Genel Yazı)
    S.S.Sulama Kooperatif Ana Sözleşmesi : - 73 sayfa (2002-79 sa.Genel Yazı)
    Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Ana Sözleşmesi : - 40 sayfa (2000-78 sa.Genel Yazı)
    Tarım Satış Koop. 2001/1 Sa.Ana Sözleşmesi : - 64 sayfa (2001-88 sa.Genel Yazı)
    Tarım Satış Koop.Bir.Ana Söz.( 2001/2 sayılı) : - 63 sayfa (2001-88 sa.Genel Yazı)
    T.C.Gümrükleri Çıkış Beyannamesi : -2 sayfa (2002 Yılı Noterin El Kitabı 81.sayfa) EKİ,1 sayfa.
    Halk Ban.nın 2006/1 Gen. Kredi Sözleşmesi : - 180 sayfa, (2007/55 sa.Genel Yz.)
    Vakıf Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz. : -18 (2007-114 sa.Genel yazı)
    Albaraka Türk Kat.Ban.A.Ş.Finansal Kir.Söz. : -72
    A & T Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-70
    Demir Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-34
    Tekfen Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-37
    Yatırım Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-54
    Daimler Chrysler Fin.Kir.Türk A.Ş.Finansal Kir.Söz.- 24
    MNG Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.- 29
    Şeker Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.- 49
    Ziraat Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-43
    Deniz Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-48
    Anadolu Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-40
    Yapı Kredi Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-65
    İş Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-26
    Garanti Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-38
    Halk Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-74
    Finans Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-43
    Citilase Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-70
    Koç Finansal Kiralama AŞ.Finansal Kir.Söz.-60
    Siemens Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-63
    Asya Katılım Bankası A.Ş.Finansal Kir.Söz.-51
    FFK Fon Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-70
    TEB Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-63
    Ulusal Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-35
    Ak Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.- 60
    Tekstil Finansal Kiralama A.Ş.Finansal Kir.Söz.-38
    Yukarda sayılan İşlemler vekalet veya sirküler eklenerek dayanaklı yapılmışsa vekalet veya imza sirkülerinin sayfa sayısı işlem sayfa sayısı ile birlikte toplanıp karşılaştırma sütununa girilir . Ek Karşılaştırma ve dayanak sütununa ise işlem sayfa sayısı hariç yalnızca bu dayanakların sayfa sayısı girilir.
    KERİME ÖNLEN
    ISPARTA 3. NOTERİ

  • engin bey;
    paylaşım için teşekkürler


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • Değerli Noterimize yapmış olduğu bu güzel çalışmadan dolayı teşekkür ederiz...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

  • ARKADAŞLAR BU SORUM BİRAZ GEÇ KALMIŞ GİBİ GÖZÜKSE DE DÜŞÜNME AŞAMASINDAYDIM.NOTERİMİZİN EMEĞİNE SAĞLIK,ÇOK GÜZEL BİR SUNUM, HARİKA NOTERİMİZE İKİDE BİR SORU SORMAKTAN KURTULDUM BU SAYEDE, FAKAT MUVAFAKATNAMEDE KAFAMA TAKILAN BİR ŞEY VAR, ÇOCUĞUN YURT DIŞINA ÇIKIŞINDA ANNE BABA BİR ARADA OLSA BİLE BİZ İMZAYI BİR ALIYORUZ.YANLIŞ MI YAPIYORUZ ACABA

    Sabır, suskunluk değil, işitilmeyen bir feryattır!....<br />Her kişinin değil, er kişinin harcıdır.

  • yurt dışı muvafakatnamesinde velayet altındaki küçük adına hareketle imza atılmıyor, burada bir izin rıza gösterildiği için imzayı 2 almanız gerekiyor.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • özgür bey yoğundum açamamıştım.Çokteşekkür ederim ilginize, bende aynını söylüyorum ama,dinleyen yok

    Sabır, suskunluk değil, işitilmeyen bir feryattır!....<br />Her kişinin değil, er kişinin harcıdır.

  • sunum çok güzel olmuş teşekkürler, AYRICA yurt dışı muvafakatnamelerinde 2 imza alınması gerekmektedir. Özgür beyin yazdığı gibi; yurt dışı muvafakatnamesinde velayet altındaki küçük adına hareketle imza atılmıyor, burada bir izin verme söz konusu .


  • sunum çok güzel olmuş teşekkürler, AYRICA yurt dışı muvafakatnamelerinde 2 imza alınması gerekmektedir. Özgür beyin yazdığı gibi; yurt dışı muvafakatnamesinde velayet altındaki küçük adına hareketle imza atılmıyor, burada bir izin verme söz konusu .


    Noter hanıma katılıyorum. Anne ve baba ayrı ayrı izin vermiş sayılır ve kendi adlarına hareket ederler bu nedenle 2 alınması gereklidir.


  • sunum çok güzel olmuş teşekkürler, AYRICA yurt dışı muvafakatnamelerinde 2 imza alınması gerekmektedir. Özgür beyin yazdığı gibi; yurt dışı muvafakatnamesinde velayet altındaki küçük adına hareketle imza atılmıyor, burada bir izin verme söz konusu .


    Kesinlikle katılmakla birlikte ben zaten iki alıyorum imzayı :)