Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi-Bedel var

  • Kat Karşılığı Sözleşmenin eki olan vasi kararında kısıtlıya verilecek olan 5 adet daireye 470.000,00 TL bedel biçilmiş. Toplam daire sayısı 45. bu durumda vergiye tabi bedel rayiç bedelmi? 470.000,00 TL mi? yoksa 45 dairenin fiyatı hesaplanınca ortaya çıkan 4.230.000,00 TL üzerinden mi alınır.

  • Mahkeme 5 daireye bedel biçmiş dolayısı ile burada 5 dairenin bedeli belli diğer dairelerin buna kıyasla bedellen dirilmesi olayı bana yanlış geliyor yani ara kat bir daire ile zemin kat bir daire aynı bedel olmaz mahkemenin belirlediği bedel ile arsanın emlak değerini karşılaştırın yüksek olandan alın ve ayrıca tapu senedini işleme ekliyor iseniz üzerinde satış değeri yazıyor ise bunu da dikkate almayı unutmayın.

  • :) Henüz ortada olmayan dairelerin maliyet değerleri mahkemece oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından tespit edildiğine göre!hesaplanabilir bir maliyet ortaya çıkmış.Dolayısiyle, dükkan ve dairelerin "ortalama" bedellerinin hesabı yapılmıştır.Burada Erkan kardeşimden birazcık farklı düşünüyorum.Ben diyorumki
    eğer bu sözleşme noterden yapılması mecburi kılınmış ise harç ve damga vergisine esas değer 4.230.000 Tl.dir. :) Tabi yapımcı firma bu işe ne der bilmem.

  • Erkan Bey, yanlış olan ney anlamadım. ortada fiyatı belli 5 adet daire var, arası üstümü var, TNB nin görüşü dairelerin fiyatını hesaplaya bilmek mümkün olduğundan tüm daireler üzerinden bedel alacaksın, adalet müfettişlerinin de bu doğrultuda ikmalleri söz konusu olduğunu duydum ama belgelerini bulamadım.

  • Serdar bey arası üstü var tabi ki o inşaatin konutları üst üste yapılmıyormu ? Yok müstakil yapıp yan yana diziyorsalar ona lafım yok. Mahkeme 5 daireye ayrı ayrı bir fiyatmı vermiş yoksa bu kişiye düşecek toplam 5 daire içinmi bu rakamı yazmış bunlar önemli diye düşünüyorum.


    Yanlış olan ise zemin kattaki bir daire 2.kattaki bir daire veya dublex bir daire bunları kıyasla aynı bedelden hesaplamak.

  • mahkeme kararında bilirkişi 5 daire için 470.000,00 TL. gösterdiğine göre ortada bir bedel var demektir.Bu koşuldada 45x94.000=4.230.000 TL. bedel üzerinden yapılacaktır o zaman

  • mahkemelerin arsa rayiç değeri veya daire fiyatı belirleme yetkisi var ise;o zaman biz belediyelerden rayiç değer istememize gerek yok,kat karşılığı sözleşme yapmak istiyen ilgilileri mahkemeye yönlendirip,mahkemenin belirlediği değer ile kat karşılığı (arsa payı karşılığı) sözleşmelerini yapalım.Burada sözkonusu olan kısıtlının alacağı dairelerin kısıtlı zarar görmesin diye mahkeme titiz davranmış ve 5 dairenin değerini karara yazmış ve bu münferit bir olaydır.Dolayısı ile ben de Erkan bey kardeşimin görüşü doğrultusunda düşünmekteyim.5 adet dairenin değeri ile enson arsa rayiç değeri hangisi yüksek ise o değer.Tapu ekleniyor ise tapudaki değere de dikkat etmek gekeriyor.
    Saygılarımla.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • Düşünmekle olmuyor ama, emin değilsen sormak gerekiyor. TNB 45 daire dedi, vergi dairesi 45 daire dedi bunların üzerine nasıl cesaret edip başka bedel üzerinden işlem yapabileceksiniz! Kendiniz bile diyorsunuzki 5adet daire veya rayiç bedelden hangisi yüksek ise, müfettiş inceleyecek, bu 470.000,00 TL ney 5 adet dairenin fiyatı, ondan sonra ecel terleri başlayacak, ne olur 45le çarpmasın..

  • :) İbrahim bey Mahkemelerin değer tespiti yapma yetki vardır hemde kesindir.Ancak bunun tespitini hakim bizzat kendisi yapmaz ilgili kurumlardan bilirkişi görevlendirir,onların verecekleri rapor üzerine karar verir.. "bunların kimlerden oluşacağı aşağı yukarı herkes tarafından bilinir"Yapılacak inşaata kullanılacak demir,çimento,ve çivisinden tutun da tüm ince işçiliklerine varıncaya kadarki hesaplar Bayındırlık birim fiyatları esas alınarak hesaplanır.Ona göre de Bağımsız bölüm maliyetleri ortaya çıkar.
    Bu bir münferit olay değil,vesayet altında bulunan kişinin menfaatlerini korumaktır.


    !!!Belediyeden alınan rayiç değerlere benzemez...

  • Değerli meslektaşım cabir bey,elbette mahkemelerin değer tesbit yapma yetkileri vardır ben ona itiraz babında söylemedim.Kat karşılığı sözleşme için belediyeden alınacak enson emlak beyan değeri esas alınır diye bir genelgemiz var ona uymak için söyledim.Burada esas sorun kısıtlıya verilecek 5 adet dairenin değerinin kısıtlının kararında yazmasından kaynaklanıyor.o 5 adet için tesbit edilen değer diğer daireler için aynı olmayabilir.Dolayısı ile toplamda bulunacak değer niye emsal değer olsun ki?diye düşünmek gerekiyor.Serdar bey tereddütlerinde haklı,bu iş bana gelse yaparmıyım yapmazmıyım doğrusu kendi kendimi sorguladığımda kararsız kalıyorum.Ancak işlemi yapan notere de sorumluluk aldığı için saygı duyuyorum.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().

  • Benim buradaki kararsızlığım, kendisini saygı ve seygi ile andığım eski noterimin bana anlattıklarına dayanıyor. adalet teftişlerinde noterin birinde sözleşmede daire karşılığı bir para yazıyormuş, noter o para yüksek olduğu için onu baz almış, fakat müfettiş o parayı tüm dairelerle çarpmış ikmal çıkartmış. TNB nin görüşü de dairelerin fiyatını hesaplamak mümkün olduğu durumlarda daire sayısı üzerinden işlem yapmamız doğrultusunda oldu. Erkan bey ve İbrahim bey 470.000,00 TL baz alarak hangisi yüksekse ondan işlem yapılabilir diyor. 470.000,00 TL 5 adet daire için bilirkişinin biçtiği bir fiyat, siz bunu baz aldığınızda bir dairenin fiyatının 94.000,00 TL olduğunu kabul etmiş olmuyor musunuz? Bizzat işlemi noter onayladı ve O işlemi yapan noterin böyle bir durumdan haberi yok. Acaba haberi olsa ne yapardı?