Kimlikler

  • Arkadaşlar; 10 yılını doldurmuş, KPS Sorgusunda serisi ve numarası çıkmayan, kimlik numarası sonradan eklenmiş kimliklerle işlem yapıyor musunuz? Ben yapmadığım ve diğer noterlikler yaptığı için bugünde dahil olmak üzere çok sıkıntı yaşadım.Eski ehliyetlerin üzerindede T.C. kimlik numarası olmadığından işlem yapmamaya gayret ediyorum. Sizin uygulamalarınız ne şekilde öğrenmek istiyorum. Yanlış mı yapıyorum?

  • zeyyal kardeşim;


    mümkün olduğu kadar vatadaşa yardımcı olmak adına ,bahsettiğiniz eski kimlikler veya T.C. kimlik no'su bulunmayan sürücü belgeleri ile işlem yapıyoruz


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • Ben on yılını doldurmuş olsun veya olmasın bilgiler tam çıkmıyorsa işlem yapmıyorum nüfus müdürlüğüne gönderip değiştirmelerini istiyorum.Kimliklerde T.C. kimlik nosu yoksa işlem yapmıyorum.

    Öyle bir an gelir ki; bazı yolların dönüşü, bazı hataların özrü, bazı insanların anlamı olmaz.


  • Ben on yılını doldurmuş olsun veya olmasın bilgiler tam çıkmıyorsa işlem yapmıyorum nüfus müdürlüğüne gönderip değiştirmelerini istiyorum.Kimliklerde T.C. kimlik nosu yoksa işlem yapmıyorum.


    kesinlikle size katılıyorum tamm vatandaşda madur olmasın ama nüf.idaresi bizim daireye cok yakın gidip gelmeleri yyarım saat anca sürüyor müşteri gönderiyoruz değiştirmesi icin o gelene kadar işleminide hazırlıyoruz bazıları sorun çıkartıyor bağırıp hakaret edenler bile oluyor ama bu terbiyesizlerin yanında bizlere teşekkür edenler bile oluyor kısacası eski kimlikler aut yeni kimlikler in :)

  • Merhaba,
    2008 yılında da T.C.Kimlik nosu olmayan bir kimlikle Düzenleme vekaletname yapılmış. O sırada vatandaş T.C.kimlik nosunu yanlış beyan etmiş ve geçen yıl vekil çıkageldi. Efendim T.C.kimlik nosunu yanlış yazmışsınız düzeltin. 1-2 rakam yanlış olsa tamam diyeceğiz ama tamamı yanlış. Durduk yere tartışma yaşandı, moraller sıfırın altına indi. O gün bugündür KPS.de eksik,yanlış ne bilgi varsa kimlikleri değiştirin diyorum. Kolaylıklar diliyorum.

  • Yorumlardanda anlaşıldığı gibi gerçekten bu konuda bir birlik yok. O tür kimliklerle bende işlem yapmıyorum arkadaşlar.Seri numarası çıkmayan, kimlik nosu olmayan bir cüzdanın sahteciliğe konu olması durumunda kendimi savunabilcek konumda olamayacağımı düşünüyorum. Yapan noterlikler olduğu içinde çoğu kez sorun yaşıyorum. Ama daha sonra daha büyük sorunlar oluşturabilcek bir işin altına imza atmaktan daha iyi bir çözüm olduğuna inanıyorum. Bu konuda gerçekten bir birlik sağlanması durumunda ilgililerin itiraz edemeceğinide biliyorum.

  • Arkadaşlar;


    23.12.2008 tarih 38 nolu genelgeye göre; eğer ibraz edilen kimlik ile KPS sorgulaması arasında bir tutarsızlık/ farklılık olması durumunda kimliğin değiştirilmesi, ibraz edilen kimlik ile KPS sorgulaması arasında bir tutarsızlık/ farklılık olmaması halinde de kimlik değişikliğinin zorunlu olmadığını düşünüyorum.




    ****************************************************************************************


    Hukuk- 24016



    Ankara, 23.12.2008
    Özü: Nüfus cüzdanı bilgileri ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan bilgiler arasında farklılık olması halinde yapılacak işlemler hk.



    G E N E L G E
    ( 38 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    .......................... NOTERLİĞİNE


    Birliğimize yapılan bir başvuruyla, nüfus cüzdanı bilgileriyle Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan bilgiler arasında zaman zaman farklılıklar çıktığının bildirilmesi üzerine, konunun Yönetim Kurulunda görüşülmesini müteakip Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden görüş istenmiştir.


    Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen ve Yönetim Kurulunun 19.12.2008 günlü toplantısında görüşülen 31.10.2008 tarihli ve 9017 sayılı cevap yazısında;
    "İlgi sayılı yazınıza istinaden, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 7. maddesinde aile kütüklerinde bulunması gereken kişisel bilgiler belirtilmiştir. Bunlar arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile kayıtlı bulunduğu il, İlçe, köy veya mahalle adı, kişinin adı, soyadı, anne adı, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi, önceki soyadı kişinin kaydını bulmaya yarayan anahtar bilgilerdir. Zaman zaman idari bağlılıkların değişmesi nedeniyle ilçe, köy veya mahalle, aile, birey sıra numaralarında farklılıklar meydana gelmektedir. Bu durumlarda kişinin almış olduğu nüfus cüzdanının seri no'su sistemde yer aldığından karşılaştırma yapılarak farklılık olması durumunda KPS' ye göre işlem yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
    Ayrıca, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39. maddesinin 2. fıkrasında "Doğum tarihlerinde doğum yılı yazılıp, doğum ayı ve günü yazılmamış olanların yaşlarının hesaplanmasında doğduğu yılın Temmuz ayının birinci günü, ayı yazılıp da günü belli olmayanlar içinde o ayın birinci günü başlangıç olarak alınır." öngörüldüğünden mevzuat hükümlerine göre yapılan işlemler sonucunda nüfus cüzdanında doğum tarihi düzeltilmemiş olanlar vardır.
    Yukarıda belirtilen hususlarda, vatandaşın nüfus cüzdanı bilgileri ile KPS' den alınan bilgilerin tutarsızlığında ilgililerin nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi yararlı olacaktır." denilmektedir.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28. Noteri)
    HNT

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Arkadaşlar eski kimliklerin bazılarında bu kimlik 10 yıl geçerlidir yazıyordu.. Fakat yeni kimliklerde böyle bir ibareye rastlayamadım .. Dolayısı ile kimlikler 10 yıl geçerlidir dememiz için bir dayanağımızın olması gerekir ben böyle bir dayanak bilmiyorum sizler biliyorsanız paylaşırmısınız ?

  • Sayın Adminim kimlikler 10 yıl geçerlidir 10 yıldan sonra kullanılmaz demek istemedim yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Sadece 10 yılını doldurmuş kimliklerin kps sorgusunda serisi,numarası,kayıt tarihi ve değiştirme nedeni çıkmıyor bu yüzden 10 yılını aşmış kimlik diye başladım soruma.

  • Değerli meslektaşlarım 2008/38 sayılı genelge çok açık. '' Vatandaşın nüfus cüzdanı bilgileri ile KPS' den alınan bilgilerin tutarsızlığında ilgililerin nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi yararlı olacaktır." Şunu diyebilirsiniz Nüfus Cüzdanındaki resim ile ilgili benzemiyor. Değiştirmesini isteyebilirsiniz.


  • Sayın Adminim kimlikler 10 yıl geçerlidir 10 yıldan sonra kullanılmaz demek istemedim yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Sadece 10 yılını doldurmuş kimliklerin kps sorgusunda serisi,numarası,kayıt tarihi ve değiştirme nedeni çıkmıyor bu yüzden 10 yılını aşmış kimlik diye başladım soruma.


    Değerli arkadaşım benim cevabım size münazır değil genel bir soruydu. Ben araştırdım kimlikler 10 yıl geçerli diye bir kanun bulamadım bulan varsa paylaşsın istedim :) Size tepkim yoktu ben yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.

  • Sizin gibi anlayışlı, bilgili ve üyeleriyle içiçe olan bir yöneticinin bana yada bize karşı bir tepkisinin olacağını düşünmek benim hatam olur. Paylaşımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. :)

  • NÜFUS KANUNU (MÜLGA)


    Kanun Numarası: 1587


    Kabul Tarihi: 05/05/1972


    Resmi Gazete Tarihi: 16/05/1972


    Resmi Gazete Sayısı: 14189
    Nüfus ve kişisel hal olaylarını bildirme yükümlülüğüne Kanunda belirtilen süre içinde yerine getirmeyen, 28 inci maddeye aykırı davranan, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenler ile nüfus cüzdanının geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki küçüklerin veli veya vasilerine, yurt içinde nüfus müdürlerinin teklifiyle mülki idare amirlerince, yurt dışında Türkiye başkonsoloslarınca veya büyükelçilik ile elçilik bünyesinde konsolosluk şubesini tedvire memurlarca onbeşmilyon lira para cezası verilir. ------- Diye yazılmış ama 10 yıllık süre belirtilmemiş , çünkü bunun geçerlilik süresi , 02/02/1984 tarihli ve 2977 sayılı İdari Usul ve İşlemlerin Yeniden Düzenlenmesi İle İlgili Yetki Kanunu ile Bakanlar Kuruluna verilen Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi 05/05/1972 tarihli ve 1587 sayılı Nüfus Kanunu için adı geçen Kanunla verilen süre bitimine kadar geçerlidir. diye belirtilmiştir, bence üzerinde T.C. Kimlik numarası bulunmayan ve 2000 yılından önce alınmış olan kimlikler ile işlem yapmak yerine bizim açımızdan kimliğin değiştirilmesi daha iyi olur diye düşünüyorum... herkese kolay gelsin arkadaşlar.


  • Teşekkür ederim Murat kardeşim

  • Değerli arkadaşlar;
    Seri numarası merniste çıkmayan fakat bilgileri eksiksiz olan kimlikle ve tc kimlik nosu yazmayan sürücü belgesi ile işlem yapıyorum. Yapılması taraftarıyım. Sadece bu değil buna benzer yapılabilirliği olan tüm işlerde vatandaşa yardımcı olmak en azından yol göstermek lazım.


    Nüfus bilgileri tutmayan kimlikle asla işlem yapmıyorum ama kimliğide almıyorum, vatandaşa izah ediyorum, "...bu kimliği kullanmanız halinde nüfus kaydı benzerliğinden doğabilecek bazı yasal sorunlar yaşabilirsiniz hemen değiştirin..." deyip gönderiyorum.

    Kimlikteki 10 yıl meselesi bildiğim kadarı ile fotoğrafla ilgili bir konu. Birde elektronik sistemin olmadığı dönemlerde olası nüfus kaydı değişikliklerinin güncellenmesi için olabilir.


    Şu hayat şartlarında 10 yıla falan kalmıyor her yıl biraz daha değişiyoruz. :)
    Saygılar.