Sahtecilik İle İlgili Uyarılar - Cemal Afacan

  • SAHTECİLİKLE İLGİLİ UYARILAR



    KİMLİKLER ve ARAÇ SAHİPLİK BELGELERİ ile İLGİLİ OLANLAR:



    1- 1998 yılından itibaren Genel Müdürlüğümüz Matbaasında basımı yapılan nüfus cüzdanları incelendiğinde, görüleceği üzere, seri’yi gösteren harf ve rakamlar ile numara çıplak gözle bakıldığında siyah, ultraviyole ışık altında bakıldığında ise sarı (C01gibi) olarak görülmektedir. Bu bir güvenlik önlemidir.



    2- Keza, nüfus cüzdanlarının sol alt kısmında ve ay-yıldızın etrafında bir yarım ay şeklinde kırmızı “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” yazısı görülmektedir. Bunun alt kısmına çıplak gözle bakılınca hiçbir şey görülmemesine rağmen, ultraviyole ışıkla bakıldığında sarı renkte “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” yazısı görülmektedir. Bu da ikinci bir güvenlik önlemi olup, nüfus cüzdanlarında başka bir güvenlik önlemi bulunmamaktadır.



    3- Erkeklere ait Nüfus cüzdenlarının SERİ NO 'ları TEK rakamlı (C01 gibi), bayanlara ait nüfüs cüzdanların SERİ NO 'ları ise ÇİFT rakamlıdır. (C02 gibi)



    Nüfus cüzdanlarında T.C. kimlik numarasının ilk 10 rakamının toplamının son rakamı 11. rakamla aynıdır.



    4- Nüfus cüzdanının veriliş tarihi PAZAR (Tatil gününe) geliyorsa işlem yapmayınız.



    5- Tüm kimliklerde (özellikle EHLİYET'lerde ) sonradan yapılmış bir kaplama var ise, bu kaplamayı (ilgilinin onayını alıp,açmadan işlem yapmayınız. Kabul etmez ise iade edip işlem yapmamanız yerinde olur. Zira sonradan yapılan kaplama soğuk damga izinide almakta ve bu kaplama arasına resim koyularak sahtecilik yapılabilmektedir.



    1998 yılından sonra söz konusu güvenlik önlemlerini taşımayan nüfus cüzdanı üretilmemiştir. Hatalı bir üretim olsa dahi, ilgili nüfus idaresince durumun derhal Genel Müdürlüğe bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim sonucu Genel Müdürlük hatalı üretilen nüfus cüzdanları geri alınarak, mevzuata uygun bir şekilde ihrak (imha) edildikten sonra, yerine aynı seri numarasını taşıyan yeni nüfus cüzdanı basılarak ilgili idareye teslim etmektedir.





    Bilindiği üzere ülkemizde eski nüfus cüzdanları yenilendiği bir sırada nüfus müdürlüklerinin vatandaşlarımıza eski nüfus cüzdanı vermeleri mümkün değildir.,



    Sonuç olarak;



    Yukarıda bahsedilen güvenlik önlemlerini içermeyen, 1998 ve daha sonra basılmış nüfus cüzdanları ya sahtedir, ya da hatalı üretimdir. İki durumda da bu kimlikler işlemlerde kullanılmaması ve söz konusu nüfus cüzdanlarına yetkili makamlarca el konulması, ilgili kurumların haberdar edilmesi ve bu tür nüfus cüzdanları ile hiçbir resmi işlem yapılmaması gerekmektedir.”



    6- Yuvarlak olarak kimlikte yer alan bayrakta ay yıldız beyaz zemini, kırmızı renkte olacaktır.



    7- Ehliyetlerde ve benzeri kimliklerde kimliğin arka bölümünde veya alt kısmında kimlik sahibinin imzası bulunmaktadır. İşlem esnasında ilgilinin işlemin altına attığı imza ile Ehliyet ve benzeri kimlikteki imzaları mutlak suretle karşılaştırınız. İmzaların uymaması halinde işlemi reddediniz.
    8- 2009 tarihi ve sonrası EHLİYET'ler ultraviyole (mor ışık) ışık altında bakıldığında sarı renkte TÜRKİYE CUMHURİYETİyatay olarak önlü arkalı olarak ehliyetin tamamında bir birine paralel şeklinde yer almakta ve Ehliyetin resim bölümünün yan tarafından ise sarı renkte ANITKABİR resmi ortaya çıkmaktadır.





    9- Yeni tip araç tescil ve trafik belgeleri 01.02.2008 tarihi itibariyle kullanılmaya başlanılmış olup, bu belgeler üzerinde sahteciliği önleyecek şekilde çeşitli güvenlik unsurları bulunduğundan laminasyon işlemine son verilmiştir.



    Belgelerin basımı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmekte olup, belgeler boş olarak satılmamakta, doldurma işlemi trafik tescil kuruluşlarınca yapılmakta ve üzerinde silinti, kazıntı, oynama ve düzeltme yapılmamaktadır.



    Belgelerde kullanılan kâğıt 120 gr/m2 ağırlığında % 100 selülozdan, yapısında göz ile görülmeyen ancak mor ışık altında görülebilen kırmızımavi elyaflar ilesarı mavi partiküller bulunmaktadır.



    Kişiselleştirme yapılmış belgelerdeki yazıların silinmesi durumunda tahrifat yapıldığının anlaşılması amacıyla kâğıt rengi esmer olarak seçilmiştir.



    "TÜRKİYE CUMHURİYETİ" ibaresi filigran olarak kullanılmış, uygun font ve karakter belirlenmiştir.



    5 mm. genişliğinde altın renkli holografik şerit üzerinde AY-YILDIZ şekli ve içerisinde mikro 'T.C. TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazısı ile "T.C.TÜRKİYE CUMHURİYETİ" yazıları bulunmaktadır.





    Belgelerin dış çerçevesinde mikro TÜRKİYE CUMHURİYETİ /REPUBLİC OF TURKEY ve TR rumuzunun etrafında EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ yazısı bulunmaktadır.





    Belgelerin seri numaralarının basılmasında kullanılan mürekkep mor ışık altında siyahtan yeşil renge dönüşmektedir.





    Ayrıca belge üzerine yazdırılan yazılarda, sadece kriminal inceleme sonucu anlaşılabilecek farklı yazı tipleri kullanılmaktadır.





    PARA VE BENZERLERİ HAKKINDA;



    1- Paraya ultraviyole ışıkla bakıldığında MAT olarak görülmesi gerekir. Parlak bir görüntü vermemelidir.



    2- Para kırıştırıldığında olduğu gibi kalmaz tekrar açılmaya başlar. Sahte olanlar ise kağıtta olduğu gibi büküldüğü halde kalır.



    3- Işıkta bakıldığında paranın sol tarafındaki boşlukta gizli ATATÜRK resmi görülür. Tüm paralarda bu gölge resim aynıdır.



    4- Para üzerindeki TÜRKİYE CUMHURİYETİNE MERKEZ BANKASI, PARANIN DEGERİNİ GÖSTEREN yazılarda kabatrma olup, elle dokunulduğunda kabartmayı hissetmeniz gerekir.





    NOTERLİKLERDE APILAN İŞLEMLER İÇİN;



    - Sahte olarak yapılan işlemlerde özellikle bazı bilgiler veya dayanaklar eksik bırakılmaktadır.



    - Yevmiye numarası ile ilgili abartılı bir rakam olup, olmadığını kontrol ediniz.



    - İlgili noterliğin Noteri veya yetkilisinin isimlerinin doğru olup olmadığını kontrol ediniz.



    - Noterlik mührünün çap ve boyutuna dikkat ediniz.



    DİĞER HUSUSLAR İÇİNDE;



    1- Bir başka noterlik işlemi ile ilgili işlem yapıyor iseniz mutlaka ilgili noterliği arayarak o işlemin mevcut olup olmadığını kontrol ediniz ve görüşme yaptığınız kişinin adını bizde kalan nüsha arkasına yazınız.



    2- Ticaret sicil gazetesi ile işlem yapıyor iseniz. Ticaret sicilin web sitesinden doğrulama yapınız.



    3- Araçla ilgili işlem yapıyor iseniz, Araç üzerinde herhangi bir sınırlama olup olmadığını veya diğer yönlerden satılmasına engel bir durum olup olmadığını Web sitesinden kontrol ediniz.



    4- Kimliklerle ilgili olarakta kimlik bilgileri veya T.C. Kimlik numarasını mutlaka doğrulatınız.



    5- İlgililerin İmza attıkları ellerinde kalem tutan parmaklarda bant veya lastik bulunup bulunmadığına dikkat ediniz. Varsa çıkarttırılarak imzalatınız. Zira bu bant veya lastik daha sonradan yapılan incelemelerde imzanın imza atana ait olmadığı sonucunu doğurabilmaktadir. Mutlaka buna özen gösteriniz.





    Her hakkı saklıdır.



    Cemal AFACAN; Beyoğlu 49. Noteri beyoğlu49@tnb.org.tr 0 505 6231440

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>