GÜMRÜK BEYANNAMELERİ

  • İbraz edilen işlemi siz düzenleseydiniz, damga vergisine tabi tutarmıydınız?
    Cevap: Evet ise; evrağı düzenleyen kurumun damga vergisini tahakkuk edip etmediğine bakın, tahakkuk yapılmış ise 4.7 den kesmeniz gekiyor. (suret damga vergisi için)


    Cevap: hayır ise; damga vergisine tabi olmadığı için 4.1 den kesmeniz gerekiyor.


    Bu örnek tüm işlemler için böyledir,

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • GÇB ne cabir bey :) anlamadımmmm

    :) :)Elinizdeki beyanname gümrük beyannamesi ise baş kısmına bakın gümrük çıkış beyannamesi diye yazması lazımdır.Genelde Kdv.iadelerinde kulanılmak üzere bu beyannameler noterliğe tasdik ettirilir Maliyeye ibraz edilir.Diye biliyorum.


  • İbraz edilen işlemi siz düzenleseydiniz, damga vergisine tabi tutarmıydınız?
    Cevap: Evet ise; evrağı düzenleyen kurumun damga vergisini tahakkuk edip etmediğine bakın, tahakkuk yapılmış ise 4.7 den kesmeniz gekiyor. (suret damga vergisi için)


    Cevap: hayır ise; damga vergisine tabi olmadığı için 4.1 den kesmeniz gerekiyor.


    Bu örnek tüm işlemler için böyledir,


    Aynen Katılıyorum.

  • Gümrük Çıkış Beyannamesi bu yazıda (GÇB) diye anılacak :) GÇB malların ihracatı esnasında İthalatçı firma bilgileri, ithal edilen malın ağırlığı, cinsi, fatura bilgileri vs. bilgilerin bulunduğu ve bilindiği üzere satılan bu malın faturası üzerinde tahakkuk ettirilen KDV tutarının iadesi işlemi için genelde iade talepleri esnasında KDV iadesi raporları hazırlanır iken malın ihracatının gerçekletiğini ıspatlayan belge olarak GÇB ve o malın faturası ile birlikte bağlı bulundukları vergi dairesine ibraz edilmek sureti ile yapılan bir işlem ve firmalar GÇB lerin asıllarını vergi dairesine veremedikleri için bu beyannameleri vergi dairesi fotokopisinin Noter tasdikli olarak ibrazını istemekte ve bu belgelerde damga vergisini gerektiren bir kalem bulunmamaktadır. Direk ihraç eden firmalar ve birde ihraç kayıtlı mal alıp ihraç kayıtlı aldıkları için imalatçı firmaya KDV ödemeden mal alan firmalar vardır bu aldığı malı ihraç ettikten sonra GÇB kendi firması adına düzenlenir fakat imalatçı firma ismi de geçer imalatçı firmanın da KDV iadesini Vergi Dairesinden talep etmek için bu GÇB ye ihtiyacı vardır dolayısıyla ihraç kayıtlı mal satın alan firma aslı kendisinde kalacağı için Noter Onaylı bir suretini imalatçı firmaya gönderir imalatçı firma bunu vergi dairesine ibraz ile KDV iadesini gerçekleştirir. Bu kadar açıklama şunun için GÇB nin muhteviyatı sebebi ile 488 sayılı D.V.Kanunun IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 3. maddesi kapsamında bir vergi tahsilini gerektiren bir durumun olmadığı düşüncesi ile işlemin makbuzunun 4.1 koduyla kesilmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Birde değerli meslektaşlarım bu gibi işlemlerde Vergi Daireleri genelde ellerinde noter tasdikli GÇB ler ellerinde olsada bunları internet ortamında sorgularlar siz meslektaşlarıma da özellikle asıllarını görmeden veya görerek tasdik ettiğiniz beyannameler (GÇB) oluyor ise bunları en azından internetten beyanname numarası ile sorguladıktan sonra tasdik etmenizin yararınıza olacağı düşüncesindeyim. İyi çalışmalar. Selamlar.


    Sorgu için Link = https://uygulamalar.gumruk.gov.tr/vedop/

  • Meslektaşımız enginy adlı üyenin ISPARTA 3. NOTERİ KERİME ÖNLEN'İn vezne sunumu adı altında paylaştığı sunumdan alıntıdır.


    ÖRNEK SURET DAMGA VERGİLİ - (KODU- 4.7)
    Aslı damga vergisine tabi kağıtların örneğinin çıkarılması durumunda örneğinden maktu damga vergisi alınır. Vezne programının tahakkuk ekranında bu kodda yardım olarak gelen’ işlem aslının değer ihtiva etmesi’ cümlesi, ‘işlem aslının damga vergisine tabi olması’ şeklinde düzeltilmelidir.
    Örneğin; T.C Gümrük Çıkış Beyannameleri bu koddan hesaplanır. Beyanname fotokopisi dairede çekilirse Asıl Yazı Sayfası sütununa 2 girilir. Beyanname fotokopisi dışarıda çekilirse Karşılaştırma-Asıl sütununa 2 girilmelidir.

  • Sayın meslektaşım işlemin aslı vergiye tabi değil ki neden bizde damga tahsil edelim bana bunu açıklarmısınız ?


    02.01.2004 tarihli, 25334 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5035 sayılı Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 28 inci maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa eklenen EK 2 nci maddede döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olacağının hüküm altına alındığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin olarak 27.02.2004 tarihli, 25386 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.01.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren (1) Seri Nolu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç Uygulaması Hakkında Tebliğin 3.1. İhracat İşlemleri başlıklı bölümünde ise bu bölümde sayılan işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla işlem yapan kuruluşlarca resen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edileceğinin belirtilmiştir.


    Bu nedenle, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtlar ile gümrük idarelerine verilen beyannameler ile özet beyan formlarının ihracata ilişkin olduğunun tevsiki koşulu ile yukarda bahsi geçen tebliğ çerçevesinde damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

  • Evet günü kurdadık bir anda 66 yevmiye yevmiyeyi de kurtarmışız Birde dikkatimi çeken bir hususu daha vurgulamak istiyorum burada beyannamelerin alt kısmında şu ibare bulunuyor " Bu belge karşılığında DAMGA vergisi istisnası uygulanarak ..... tarihinde ..... KG ..... satışı yapılmıştır. "