Vekaletnamenin azledilememesi ...

  • Değerli arkadaşlar;


    Özellikle taşıtların ve taşınmaz malların satışına ilişkin düzenlediğimiz vekaletnamelerin satış işlemi gerçekleşinceye kadar azledilememesi için diğer tarafın talebi olmaktadır.


    Vekaletnameye yazılabilecekler yada yapılabilecek işlemler konusundaki görüşleriniz nelerdir.


    Teşekkür ederim.

  • Malumunuz, vekaleti veren kişi dilediği zaman azledebilir, bunun için vekalete herhangi bir şerh yazılamaz, yazılsa da geçerli olmaz.

  • Vekaletnameler güvene dayalı işlemler olup bu şekilde şartlı düzenlenemez ; vekalet veren istediği zaman vekilini azledebilir.

  • Şahsi görüşüm biraz farklı. Nisbi harç ve damga vergisinin alınması şartı ile taahhütname yapılabileceğini, tek taraflı işlem olduğundan satış yada satış vaadi niteliği taşımayacağını, sadece taahhüt eden taraf açısından bağlayıcı olacağını düşünüyorum.

  • 6- VEKALETİN SONA ERMESİ
    A- Müvekkil (Vekalet Veren) Bakımından Vekalet Sona Erdiren Haller
    1- Vekalet (Temsil Yetkisinin) Kısmen veya Tama men Geri Alınması
    Vekalet vermiş olan kimse, Vekalet ilişkisini, vekile bu suretle vermiş olduğu yetkiyi (temsil yetkisini), her zaman kısmen veya tamamen geri almak suretiyle sona erdirebilir (BKm.34). Vekalet kısmen veya tamamen geri alınması, vekile verilen yetkinin sonradan sınırlandırılması veya ortadan kaldırılması anlamına gelir Birinci halde, vekalet geri almanın kapsamı ölçüsünde; ikinci halde ise tümüyle sona erer.
    Bu hakkın kullanımı açısından, Vekalet süreli ya da süresiz bir biçimde verilmiş olmasının herhangi bir önemi yoktur
    Vekalet vermiş olanın bu hakkını, yani temsil yetkisini geri alma hakkını, önceden sınırlaması ya da onun kullanımından tümüyle vazgeçmesi mümkün değildir; böyle bir vazgeçme batıldır (BK.m.34, II) Zira, aksi halin kabulü, fiil ehliyetinden kısmen veya tamamen feragat edilmesi anlamına gelir ki, bunu da Medeni Kanun’un 23 üncü maddesinde öngörülen düzenlemeyle bağdaştırmak mümkün değildir Varılan bu sonuç, Borçlar Kanunu’ nun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında ve 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan düzenlemelere de uygundur. Vekalet, vekilin menfaatine olarak verilmiş bulunsa bile, vekalet veren bunu her zaman geri alabilir. Örneğin, vekalet veren, vekile, bir alacağını tahsil yetkisi yerse ve bununla başka bir ilişkiden ona karşı olan borcunu ödeme niyetinde olsa bile, vekalet yine geri alınabilir İlgili, vekalet geri alınmasından feragatını içeren beyanının vekalet yazılmasında ısrar ederse, noter, bu vazgeçmenin hukuken bir anlam taşımadığını ilgiliye hatırlatıldığını; buna rağmen ilgilice yapılan ısrar üzerine böyle bir ibareye vekalet yer verildiğini belirttiği takdirde, Noterlik Kanunu’ nun 162 nci maddesi çerçevesinde doğabilecek olan sorumluluğundan kurtulabilir. Yine, vekalet geri alınması, hakkının kullanımını güçleştiren sınırlamalara (Örneğin, azil halinde cezai şart ödenmesini ya da bu hakkın ancak belirli bir sürenin dolmasın dan sonra kullanılabileceğini öngören düzenlemeler gibi) da vekaletnamede yer verilmesi hukuken caiz değildir.


    Doç.Dr.Süha TANRIVER
    Noterlik Açısından Vekalet adlı kitabının 86. ve 87. sayfalarında bu mevzuyu böyle açıklamış umarım yardımcı olur. İyi çalışmalar….

  • Bu mesleğe başlarken öğrendiğim şeylerden bir tanesi şudur; "Vekalet veren dilediği zaman vekilinİ azledebilir, böyle bir şart konması kişinin özgürlük hakkını kısıtlamak olur." Bu konuda "Erkan" isimli arkadaşımızın yazısı yeterlidir.

  • Konuda biraz eksen kayması oldu gibi sanki.


    Medeni Kanun "MADDE 23.- Kimse, hak ve fiil ehliyetlerinden kısmen de olsa vazgeçemez.
    Kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka ya da ahlâka aykırı olarak sınırlayamaz."


    Satıcı belki ayrı bir taahhütname ile, malı sattığını, parasını aldığını, satın alanın talebi üzerine satış vekaletnamesi verdiğini taahhüt edebilir. Burada bize sorumluluk doğmaması için vekaletnamenin her zaman azledilebileceğinin hatırlatılması ve bununda taahhütnameye yazılması gerekir.


    Güzel ve ikna edici açıklamalarınız için teşekkür ederim.

  • *TNB 2007/78 GenelYazı_ Araçlarla ilgili meydana gelecek olan her türlü hukuki ve sair sorumluluğun kendisine ait olacağına dair taahhütname yapılamaz.