YENİ ÇEK KANUNU HK

  • Merhaba,



    Bazı meslektaşlarımızın çek kanunundaki değişiklik nedeni ile şirketlerin verdikleri vekaletnamelerdeki çek düzenleme ile ilgili maddeleri çıkardıklarını duymaktayız.



    Bu konu hakkında bir açıklama getirecek olursak, kanun sadece gerçek kişiler için böyle bir kısıtlama getirmiş olup tacirler için böyle bir kısıtlama maddesi sunmamıştır.



    Zira TNB'nin bu hususla ilgili 2010 yılındaki yazısında



    0/12/2009 tarihli ve 27438 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Yönetim Kurulunun 11.01.2010 tarihli toplantısında görüşülen 4941 sayılı ÇEK Kanunu ekte gönderilmiştir.

    Sözü edilen Kanunun Ceza sorumluluğu, ÇEK düzenleme ve ÇEK hesabı açma yasağı başlığını taşıyan 5. maddesinin 3. fıkrası ÇEK hesabı sahibi ger ÇEK kişi, kendisi adına ÇEK düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez. Ger ÇEK kişinin temsilcisi veya vekili olarak ÇEK düzenlenmesi hâlinde, bu ÇEKten dolayı hukukî ve cezaî sorumluluk ÇEK hesabı sahibine aittir. hükmünü içermektedir.



    denilmektedir.



    Yine ayrıca, tacirlerde 3. kişilere kısıtlama getirilmemesi demek vekalet olmaksızın veya kanuni bir dayanağı olmaksızın böyle bir çek düzenleme hakları vardır diye anlaşılamaz.



    Saygılarımla