Posts by Hasan KUMRU

    NOD32 ESET VİRÜS PROGRAMI KULLANANLAR DİKKAAAAAT.!
    [glow=red,2,300]NOD32 VİRÜS PROGRAMI KULLANDIĞIMIZ KOBIL PROGRAMINI VİRÜS ALGILAMAKTADIR, BUNDAN DOLAYI KOBIL ÇALIŞMASINA ENGEL OLMAKTADIR,[/glow]
    BU DURUMDA VİRÜS PROGRAMINI AÇARAK KARANTİNADA 08.02.2012 TARİHLİ VİRÜSLERİ "KOBIL" UZANTILI DOSYALARI SAĞ TIKLAYIN "GERİ YÜKLEYİN" TIKLAYIN VE SONRA F5 GELİŞMİŞ KURULUM EKRANINDA "KORUMA DIŞI ÖĞELER" SEÇENEĞİ İLE "C:\Program Files\KOBIL Systems" DOSYASINI EKLE DİYEREK KORUMA DIŞI BIRAKMANIZI, KOBIL ÇALIŞMASINA BİR ENGEL KALMASIN....
    PAYLAŞIN.....!


    Metin bey SENDİKA İŞLEMLERİ adli kitaplık Aktarım için uygun bulunmamıştır. Aktarım iptal edilmiştir. Diğer yukarıda yazılan hususları aynen yaptık. Bu konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.



    SAYIN MESLEKTAŞLARIM ÜYE KAYIT & ÜYE ÇEKİLME FİŞLERİ DOSYASINI
    C:\Program Files\DMA\YAZIM.NET\DATA\Kutuphane SENDİKA İŞLEMLERİ.gdb
    [size=2]kopyaladıktan sonra YAZIM.NET ANA EKRANDA SOL ÜST TE "BİLGİ GİRİŞLERİ" BUTONUNA TIKLADIĞINIZDA ALTTAN 2.SIRADA BULUNAN "NOTERLİK BİLGİLERİNİ DÜZENLEME" SEÇENEĞİNE TILAYINIZ, SAĞ ALT KÖŞEDE BULUNAN "KAYDET VE KAPAT" TIKLAYINIZ. ŞİMDİ YAZIM.NET ANA EKRANDA BULUNAN "İŞLEM TASARIMLARI TRANSFERİ" SEÇENEĞİNE TIKLAYIN, GEREK SENDİKA İLE İLGİLİ İŞLEM ÖRNEKLERİ GEREKSE FARKLI İŞLEM ÖRNEKLERİNİ BU ŞEKİLDE SORUNSUZ AKTARABİLİRSİNİZ........... [/size]


    hasankumru@msn.com


    Arkadaşlar Bu konuda yeni bir bilgi elde ettim onu sizinle paylaşmak istedim %50 ,%50 hisseli satışlarda öncelikle alıcıların yaşına,daha sonra da isimlerinin baş harf sıralamasına bakılıyormuş sistemde yani plaka bu niteliklere göre önde olanın adresine düşüyormuş. Saygılarımla



    ÇOKLU ALICILARDA; EĞER PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ TALEP EDİLİYORSA, ALICILARDAN KİMİN ADRESİ FARKLI İSE O KİŞİYİ İLK KİMLİK OLARAK EKLENMESİ HALİNDE PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.....!
    (İLK ALICININ ADRESİ FARKLI OLDUĞU İÇİN, FARKLI PLAKA OLARAK NPS REFERANS OLUŞTURACAKTIR...) VEZNE DE BUNA GÖRE PLAKA DEŞİKLİĞİNİ TAHAKKUK YAPACAKTIR...
    SAYGILARIMLA........!


    2012/1 genelge ile duyurulan prim oranı değişikliğini yapmadan önce 2012 Ocak ayına ait Hesap Özeti raporunu alıp elektronik ortamda gönderiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra 02.02.2012 günü saat 14:00 itibari ile Vezne-İnternet İşlemleri-Otomatik Güncellemeler-Tarife Güncelleme bölümünden prim oranı değişikliğini yükleyebilirsiniz.



    Hukuk- 1272 Ankara, 20/01/2012

    Özü: İhtarname, ihbarname ve hesap özetlerine ait ortak hesap prim oranının değiştirilmesi hk.

    G E N E L G E
    ( 1 )

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi : 03.02.2009 tarihli ve (4) sayılı genelge.

    Bankalar ile tüm finans ve faktoring kurumları tarafından noterlere tebliğ için getirilen, konusu ne olursa olsun her türlü ihtarname, ihbarname ve hesap özetlerine ait işlem gelirlerinin ortak hesaba alınmasından dolayı işlemi yapan notere % 20 oranında prim verilmesinin uygun bulunduğu ilgi genelgemizle duyurulmuştu.

    Sözü edilen prim oranının yeniden belirlenmesi konusu, Yönetim Kurulunun 19/01/2012 tarihli toplantısında görüşülmüş ve ilgi genelgemizle duyurulmuş olan bu işlemlerden alınacak % 20 prim oranın % 15 olarak değiştirilmesine, [size=4]uygulamanın da 01 Şubat 2012 tarihinden itibaren başlatılmasına [/size]karar verilmiştir.

    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    Fahri KÖSE
    BAŞKAN
    (Beyoğlu 37. Noteri)

    BEŞİNCİ BÖLÜM
    Çeşitli ve Son Hükümler
    Personel istihdamı
    MADDE 14 – (1) Birliğin amacına uygun idari, teknik ve yardımcı teknik personel 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre çalıştırılır. Çalıştırılan personelin işvereni birliktir.
    (2) Birliklerde istihdam edilecek teknik personel; sulama işletmeciliğinin gerektirdiği amaca yönelik eğitimin verildiği fakülte veya yüksekokul mezunları arasından çerçeve ana statüde belirlenen esaslar dahilinde seçilir.
    (3) Birliğin toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı ile çarpımı sonucu bulunan miktarın % 30'unu aşamaz. Bu oran ihtiyaç olması halinde birliğin talebi üzerine Bakan onayı ile % 40’a kadar artırılabilir. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucu personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda; cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı sebebiyle bu oranın aşılması halinde oluşan kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanarak kanuni faiziyle birlikte başkandan tahsil edilir.
    (4) Birlikler, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine tabidir.
    (5) Birliklerde istihdam edilen en üst yöneticinin görevine son verilebilmesi için DSİ bölge müdürünün uygun görüşünün alınması zorunludur.
    (6) Birlik organlarına seçilmiş olmak, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında zorunlu sigortalılık ilişkisi kurulmasını gerektirmez ve bunlara ödenen huzur hakkı tutarları prime esas kazanca dâhil edilmez.
    Birliklerin yap-işlet-devret modeline iştiraki
    MADDE 15 – (1) Birlikler, DSİ tarafından 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun uyarınca yapılan tesislerin işletme ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi hususunda, görevlendirilen şirketle müstakilen veya DSİ ile birlikte müştereken sözleşme imzalamaya yetkilidir.
    Siyaset yapma yasağı
    MADDE 16 – (1) Birlikler siyasetle uğraşamaz, siyasi partilere her ne suretle olursa olsun yardım yapamaz ve bunlardan yardım kabul edemez.
    Gözlemciler
    MADDE 17 – (1) Birlik meclisi toplantılarına, tesislerin amacına uygun bir biçimde işletme, bakım, onarım, yönetim ve kullanımına ilişkin olarak teklif ve tavsiyede bulunma ve bu konularda teknik denetleme yetkilerini haiz, DSİ tarafından görevlendirilen gözlemciler katılır.
    (2) Gözlemcilerin hazırladıkları raporlar ile teklif ve tavsiyelerin, birlik meclisinin gündemine alınarak görüşülmesi sağlanır.
    (3) Gözlemciler, birlik meclisi toplantısına katıldıktan sonra birlik faaliyetlerine ve toplantıda görüşülen konulara ait raporunu onbeş gün içinde denetim yetkisi olan kuruma ve başkanlığa iletir.
    (4) Birlik faaliyetleriyle ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görev alanında bulunan konularda, teklif ve tavsiyelerde bulunmakla sınırlı yetkileri haiz bir gözlemci birlik meclisi toplantılarına katılmak üzere söz konusu Bakanlık tarafından görevlendirilebilir.
    (5) Gözlemcilerin oy hakkı yoktur.
    Denetim ve birlik mallarının durumu
    MADDE 18 – (1) Birliklerin idari ve mali denetimi, her yıl valiler tarafından yapılır veya yaptırılır. Birliğin idari ve mali denetimini yapmak üzere vali tarafından, vali yardımcısının başkanlığında; defterdar, tarım il müdürü, DSİ bölge müdürü ve il mahalli idareler müdürü veya bunların görevlendirecekleri temsilcilerden oluşan bir denetim komisyonu kurulur.
    (2) Denetim komisyonu raporu, valilik tarafından kamuoyunun bilgisine sunulur.
    (3) Komisyon tarafından yapılan denetim sonucu tespit edilen kamu zararı tahsil edilmek üzere sorumlulara tebliğ edilir. Tebligattan itibaren otuz gün içinde ödemenin yapılmaması veya tespit edilen kamu zararına sorumlular tarafından itiraz edilmesi durumunda dosya hakkında karar verilmek üzere vali tarafından Sayıştaya gönderilir. Sayıştay kararının kesinleşmesinden sonra kamu zararı sorumlular tarafından otuz gün içinde birlik hesabına yatırılır. Tespit edilen kamu zararı, sorumlular tarafından otuz gün içinde yatırılmaması halinde 2004 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
    (4) Birlikler, Bakanlığın idari ve teknik denetimine tabidir.
    (5) Birlikler, Sayıştay tarafından doğrudan denetlenebilir.
    (6) Birlikler hesaplarını ihtiyaç halinde sermaye piyasasında bağımsız denetimle yetkili kuruluşlar listesinde yer alan bağımsız denetim kuruluşlarına denetlettirebilir.
    (7) Birliğin devraldığı sulama tesisi ve bütünleyici parçaları Devlet malı olup, bunlara zarar verenler hakkında 5237 sayılı Kanunun Devlet malına zarar verme ile ilgili ceza hükümleri tatbik olunur.
    Birlik üyesi olmayan su kullanıcılarının durumu
    MADDE 19 – (1) Birliğin görev alanında bulunan tesisten istifade eden su kullanıcıları, birlik üyesi olmasalar dahi, bu Kanunda ve birlik ana statüsünde öngörülen esaslar çerçevesinde, sulama işletme faaliyetlerine ilişkin olarak alınan kararlara diğer birlik üyeleri gibi uymaya ve yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeye mecburdur. Üye olmayan su kullanıcılarının sulamadan faydalanmayla ilgili hakları kısıtlanamaz. Ancak, mali mükellefiyetleri birlik meclisi kararı ile iki katına kadar artırılabilir.
    Birlik tüzel kişiliğinin sona ermesi
    MADDE 20 – (1) Birliğin amacına ulaşamayacağının ya da birlik meclisinin 6 ncı maddede belirtilen sayıda toplantı yapmadığının Bakanlıkça tespit edilmesi durumunda birlik Bakan onayı ile feshedilir.
    (2) Birlik meclisi, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı ile birliği feshedebilir.
    (3) Birliğin tasfiyesi yönetim kurulu tarafından yürütülür. Tasfiyenin usul ve esasları çerçeve ana statü ile düzenlenir.
    (4) Birliğin kurulamaması veya feshedilmesi hallerinde, hizmetlerin aksamaması için, sulama faaliyetlerini DSİ kendi imkanları ile yapar veya yıllara sari olarak hizmet alımı yoluyla yaptırabilir.
    Değiştirilen, yürürlükten kaldırılan ve uygulanmayacak hükümler
    MADDE 21 – (1) Birlik, 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanunu hükümlerine tabi değildir.
    (2) 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 19 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
    (3) 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 77 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
    “Sulama Birlikleri Kanunu ile 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş birlik ve merkez birlikleri de Türkiye Milli Kooperatifler Birliğine üye olabilirler.”
    Mevcut birlikler
    GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununa göre kurulmuş olan sulama birlikleri onsekiz ay içinde durumlarını bu Kanuna uygun hale getirmek zorundadır. Aksi takdirde bu birliklerin tüzel kişiliği kendiliğinden sona erer ve bu birlikler valinin görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında; defterdarlık, tarım il müdürlüğü, DSİ bölge müdürlüğü ve il mahalli idareler müdürlüğü yetkililerinden oluşan tasfiye komisyonu tarafından en geç iki ay içinde tasfiye edilir. Birliğin tüm hak, alacak, borç ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olmayan personeli ile birliğe ait taşınır ve taşınmazlar bu Kanuna istinaden kurulan yeni birliğe devrolunur.
    (2) Kurulmuş olan sulama birliklerinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan personel, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilecek ihtiyaca göre kadroları ile mükteseplerine uygun olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilir.
    (3) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş olan birliklerde sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, mevcut statüleri ile istihdam edilmeye devam olunur. Birlikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren mevcut statüleri devam edenler dışında yeni sözleşmeli personel istihdam edemezler.
    (4) Bakanlık DSİ’nin teklifi üzerine birliklerin, bu maddeye göre yeniden kurulmaları sırasında görev alanlarında değişiklik yapmaya yetkilidir.
    Yürürlük
    MADDE 22 – (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    Yürütme
    MADDE 23 – (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
    21/3/2011
    (SON) THE END
    MUAFİYET İLE İLGİLİ OLARAK HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YOK. ANLADIĞIM KADARIYLA

    Başkanın seçilme esasları, görev ve yetkileri
    MADDE 9 – (1) Başkan, birlik meclisinin üyeleri arasından birlik meclisi tarafından seçilir.
    (2) Başkanın görev süresi dört yıldır.
    (3) Başkanın görev ve yetkileri şunlardır:
    a) Resmi merciler ve üçüncü şahıslar nezdinde birliği temsil etmek veya yetki verdiği kişilere temsil ettirmek.
    b) Bütçe tasarısını ve çalışma programını birlik meclisine ve ilgili makamlara sunmak ve bütçeyi uygulamak.
    c) Birlik meclisi ve yönetim kurulu kararlarını uygulamak, sonuçlarını izlemek ve değerlendirmek.
    ç) Birlik meclisi veya yönetim kurulu kararlarını gerektirmeyen konularda, birlik ana statüsü ve ilgili mevzuatın verdiği yetkiler çerçevesinde gerekli kararları alıp uygulamak.
    d) Birlik bütçesinin tahsilat ve ödeme amirliğini yapmak ve gerektiğinde bu yetkilerini istihdam edilen en üst yöneticiye devretmek.
    e) Birlik meclisi kararları gereğince yapılan her türlü satın alma ve ihale işlerini bir komisyon marifetiyle yürütmek ve yönetim kurulunun onayıyla sonuçlandırmak.
    f) Birlik gelirlerinin tahsilatının yapılmasını takip etmek, birliğin hak ve menfaatlerini izleyip korumak.
    g) Birlik meclisini ve yönetim kurulunu toplantıya çağırmak.
    ğ) Birliğin yıllık çalışma programını uygulamak.
    h) Yönetim kurulunun görüşünü de alarak birlikle ilgili konularda birlik meclisine teklifte bulunmak.
    ı) Birlik adına şartsız bağışları kabul etmek.
    i) Birliğin taşınır ve taşınmaz varlığını yönetmek.
    j) Birlik adına tahsil edilen paraları birlik meclisince belirlenen oranlarda yatırım geri ödemeleri, bakım ve onarım işleri ile diğer işletme ve personel giderlerinde kullanmak.
    k) Diğer işletme ve personel giderleri payından, ihtiyaç duyulması halinde birlik meclisi kararıyla bakım, onarım, yenileme ve genişletme işlerinde kullanmak.
    l) Herhangi bir sebeple görevinin başında bulunmadığı durumlarda yönetim kurulu veya birlik meclisi üyelerinden birini başkanvekili olarak tayin etmek.
    m) Birlik meclisi kararlarına uygun olarak gerekli personeli istihdam etmek.
    n) Birlik meclisi tarafından kullanılmasına karar verilen iç ve dış kaynaklı kredinin temini için bankalar ve ilgili kuruluşlar nezdinde görüşmeler yapmak.
    o) Bu Kanun ve ilgili diğer mevzuatın verdiği görev ve yetkileri kullanmak.
    (4) Başkan, birlik meclisi ve yönetim kurulunun başkanıdır.
    (5) Başkanvekili, başkanın herhangi bir sebeple görevinin başında bulunmadığı durumlarda, başkanın görev ve yetkilerini kullanır.
    (6) Birlik organlarını oluşturan üyelerin, bu Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerindeki gerekçelerle hüküm giyerek seçilme yeterliliklerini kaybetmeleri durumunda; bahse konu üyeler için meclis tarafından kalan süreyi tamamlamak üzere yeni başkan, yönetim veya denetim kurulu üyesi seçilir. Ancak, bu durumda boşalan meclis üyeliği için seçim yapılamaz.
    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Mali Hükümler
    Birlik bütçesi
    MADDE 10 – (1) Birliğin çalışma programına uygun olarak hazırlanan bütçe, birliğin mali yıl ve izleyen iki yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösterir. Bütçe ile gelirlerin toplanması ve harcamaların yapılmasına izin verilir. Bütçeye ayrıntılı harcama programları ile finansman programları eklenir. Mali yıl takvim yılıdır. Bütçe dışı harcama yapılamaz. Başkan bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumludur. Bütçelerde gelir ve gider denkliğinin sağlanması esastır. Birlik meclisince kabul edilen bütçe, ilgili DSİ bölge müdürünün onayı ile yürürlüğe girer. Birlikçe yapılan borçlanma tutarı ve borç anapara ödemeleri, bütçe gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin ilgili hesaplarda izlenir. Ancak borçlanma giderleri, faiz ödemeleri ve faiz gelirleri bütçe gelir ve gider hesaplarında izlenir. Birliğin borç stok tutarı, DSİ’nin izni alınmak suretiyle yapılan büyük çaplı yenileme işleri borçlanmaları hariç, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamını aşamaz.
    (2) Birliklerin, devraldığı tesislerin işletme, bakım, onarım ve yönetimi ile ilgili çalışmalarında kâr gayesi güdülemez.
    (3) Birliklerin, devraldığı tesislerin işletme, bakım, onarım ve yönetimi için su kullanıcılarına tahakkuk ettirilen ve tahsil edilen ücretlerle, yine bu maksatla her ne ad altında olursa olsun toplanan su kullanım hizmet bedeli, ceza, bağış ve diğer gelirlerin tamamı, işletme, bakım, onarım ve yönetim sorumluluğu devralınan tesis için sarf edilir.
    Birliğin gelir ve giderleri
    MADDE 11 – (1) Birliğin gelirleri şunlardır:
    a) Katılım payı.
    b) Su kullanım hizmet bedeli.
    c) Her türlü yardım ve bağışlar.
    ç) Yatırım bedellerine ilişkin geri ödeme katkı payı.
    d) Birlik ana statüsüne aykırı hareket edenlerden alınan idari para cezaları.
    e) Alım, satım, kira, faiz ve benzerlerinden doğan gelirler.
    f) Diğer gelirler.
    (2) Birliğin giderleri şunlardır:
    a) Kanunlar ve birlik ana statüsü ile birliğe verilen görev ve hizmetleri karşılamak için yapılan harcamalar.
    b) Personele ödenen aylık, ücret, harcırah ve huzur hakkı ile organlarının seçilmiş üyelerine ödenen, harcırah, huzur hakkı ve hizmete ilişkin eğitim harcamaları.
    c) Birlik meclisi kararı, ilam ve sözleşmelere dayanan harcamalar ve borçlar.
    ç) Yatırım ve proje giderleri.
    d) Makine, malzeme, ekipman ve gerekli diğer teçhizat için yapılan harcamalar.
    e) Tesislere ilişkin taahhüt edilen borçlara ve devraldığı tesislerin yatırım bedellerine ilişkin geri ödemeler.
    f) Diğer giderler.
    Ceza hükümleri
    MADDE 12 – (1) Hazırlanan su dağıtım planında belirtilen zaman veya süre dışında sulama yapan birlik üyelerine suladığı her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin, birlik üyesi olmayanlara ise suladığı her dekar arazi başına 19 uncu maddeye göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar; tekrarı halinde her defasında ayrı ayrı olmak üzere dört katına kadar yönetim kurulu kararıyla idari para cezası verilir.
    (2) Sulama beyannamesi vermeden ya da eksik beyanname ile sulama yapan birlik üyelerine, suladığı her dekar arazi başına su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar; birlik üyesi olmayanlara suladığı her dekar arazi başına 19 uncu maddeye göre belirlenen su kullanım hizmet bedelinin iki katına kadar yönetim kurulu kararıyla idari para cezası verilir.
    (3) Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde birliğe ödenir.
    Alacakların tahsili
    MADDE 13 – (1) Birlikler, 11 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan gelirlerini, birlik ana statüsünde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tahsil eder.
    (2) Birlikler 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre alacaklarının tahsili yoluna başvurur.
    (3) Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, birliğin birinci fıkrada belirtilen gelirleriyle ilgili işlemleri zamanında ve tam olarak yapmaktan; ayrıca, gerekli tedbirleri almaktan müştereken ve müteselsilen sorumludur. Birlik alacaklarının tahsili için gerekli işlemleri zamanında ve tam olarak yapmayan başkan ve yönetim kurulu üyeleri kendi dönemlerinde oluşan zarardan şahsen sorumlu tutulur.
    5-


    i) Gözlemcilerin hazırladıkları raporlar ile teklif ve tavsiyeleri görüşmek.
    Yönetim kurulu üyelerinin seçilme esasları, görev ve yetkileri
    MADDE 7 – (1) Yönetim kurulu, birlik meclisi üyeleri tarafından gizli oy, açık tasnif usulüyle kendi aralarından seçilen dört asıl üye ile başkandan oluşur. Ayrıca dört yedek üye seçilir.
    (2) Yönetim kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır.
    (3) Yönetim kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır.
    (4) Yönetim kurulu toplantılarının gündeminin belirlenmesi ve çalışmasına ilişkin usul ve esaslar birlik ana statüsü ile düzenlenir.
    (5) Yönetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
    a) Birliğe üye kaydını yapmak.
    b) Kanun, tüzük, yönetmelik, birlik ana statüsü ve ilgili mevzuatla verilen görevleri yapmak, yetkileri kullanmak ve birliği yönetmek.
    c) Bütçe, kesin hesap ve bunlara ait raporları hazırlamak ve su kullanım hizmet bedeli ve ceza tarifelerini birlik meclisinin onayına sunmak.
    ç) Harcama kalemleri arasında aktarma yapmak.
    d) Birlik meclisi tarafından kullanılmasına karar verilen iç ve dış kaynaklı kredinin temini için bankalar ve ilgili kuruluşlar nezdinde görüşmeler yapmak üzere başkana yetki vermek.
    e) Artırma-eksiltme şartnameleri ile ihale ve satın alma kararlarını incelemek ve tasdik etmek.
    f) Birlik meclisi kararlarına uygun olarak birlik çalışma alanına giren konularla ilgili kamu kuruluşları ile birlik adına yapılan sözleşmeleri karara bağlamak.
    g) Birlik yönetmelik taslaklarını ve birlik ana statüsü değişiklik taslaklarını hazırlamak ve birlik meclisinin onayına sunmak.
    ğ) Katılım paylarını, su kullanım hizmet bedeli ve para cezalarını üyelerden tahsil etmek, birliğin alacaklarının takibini zamanında yapmak.
    h) (ğ) bendine göre tahsil edilen tutarların, cazibeli sulama tesislerini devralan birliklerde en az % 30’unu, pompajlı sulama tesislerini devralan birliklerde en az % 15’ini, yatırım geri ödemeleri ile bakım ve onarım işlerinde kullanmak; devralınan sulama tesisinin bir bölümünün cazibeli, bir bölümünün pompajlı olması durumunda, cazibeli ve pompajlı alanı gözönüne alarak yatırım geri ödemeleri ile bakım ve onarım payını % 15 ila % 30 arasında belirleyip uygulamak.
    ı) Tamamen ya da kısmen pompajlı sulama tesislerini devralan birliklerde, (h) bendinde belirtilen paylar dışında kalmak ve bir önceki yıl sulamada kullanılan toplam enerji bedelinden aşağı olmamak kaydıyla, bütçede uygulama yılı içinde kullanılacak enerji bedelinin ödenmesini sağlayacak ödeneği tefrik etmek.
    i) İhtiyaç duyulması halinde birlik meclisi kararıyla bütçede bakım, onarım ve yenileme işlerine ödenek aktarmak.
    (6) Beşinci fıkranın (h) bendinde belirtilen paylar anılan bentte yer alan maksatlar dışında hiçbir şekilde kullanılamaz. Yılı içinde kullanılmayan bu paylar aynı amaçla kullanılmak üzere bir sonraki yıla devredilir.
    Denetim kurulu üyelerinin seçilme esasları, görev ve yetkileri
    MADDE 8 – (1) Denetim kurulu, birlik meclisi tarafından kendi üyeleri veya birliğe kayıtlı su kullanıcıları arasından seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Denetim kurulu üyelerinin, çerçeve ana statüde belirlenen şartları haiz olması şarttır.
    (2) Denetim kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır.
    (3) Denetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
    a) Başkan ve yönetim kurulunun görevlerini mevzuata uygun olarak yürütüp yürütmediğini birlik meclisi adına denetleyerek rapor hazırlamak ve birlik meclisine sunmak.
    b) Oy hakkı olmaksızın yönetim kurulu toplantılarına katılmak.
    c) Gerekli görülmesi halinde, hazırlanan raporların bir suretini ilgili kurum veya kuruluşa sunmak.
    Başkanın seçilme esasları, görev ve yetkileri
    4-


    e) Birliğin sorumluluğunda olan tesisler üzerinde yapılan işletme, bakım ve onarım çalışmaları için arazisine girilmesine izin vermek.
    (10) Birlik üyeliğinden çıkarılma şartları şunlardır:
    a) Su kullanıcısı olma vasfını kaybetmek.
    b) Birlik ana statüsüne veya birlik meclisi ve yönetim kurulu kararlarına aykırı davranmak.
    (11) Su kullanıcısı olma vasfını kaybedenleri birlik üyeliğinden çıkarmaya yönetim kurulu; diğer nedenlerle birlik üyeliğinden çıkarmaya yönetim kurulunun teklifi üzerine birlik meclisi yetkilidir.
    (12) Yönetim kurulu veya birlik meclisi tarafından verilen üyelikten çıkarma kararları, kararın alınmasından itibaren otuz gün içerisinde yönetim kurulu tarafından ilgilisine bildirilir. Yönetim kurulu veya birlik meclisi tarafından birlik üyeliğinden çıkarılanlar, bu kararın tebliğinden itibaren kırkbeş gün içinde birlik meclisine itiraz edebilir. İtirazlar ilk birlik meclisi toplantısında sonuçlandırılır ve otuz gün içerisinde ilgilisine bildirilir. Bu kararlara karşı yargıya başvurma hakkı saklıdır.
    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    Birlik Organları ile Görev ve Yetkiler
    Birlik organları
    MADDE 5 – (1) Birliğin organları şunlardır:
    a) Birlik meclisi.
    b) Yönetim kurulu.
    c) Denetim kurulu.
    ç) Başkanlık.
    Birlik meclisine üyelik şartları, seçilme esasları, görev ve yetkileri
    MADDE 6 – (1) Birlik meclisine üyelik şartları şunlardır:
    a) Kamu hizmetlerinden kısıtlı olmamak.
    b) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hapis cezasına mahkûm olmamak.
    c) Onsekiz yaşını tamamlamış olmak.
    ç) Birlik görev alanı içinde mülk sahibi olmak ya da araziyi fiilen kullanmak üzere en az beş yıl süre için kiralamış olmak.
    d) Seçim tarihi itibarıyla en az iki yıl süreyle su kullanıcısı olmak.
    (2) Mülk sahibi ve araziyi kiralayan aynı anda aynı arazi için birlik meclisine üye olamaz. Birlik görev alanı içindeki birden fazla yerleşim biriminde arazisi bulunan ya da araziyi kiralamış olanlar, söz konusu arazilerin bulunduğu yerleşim birimlerinin yalnız birinden meclis üyeliğine aday olabilir.
    (3) Birlik meclisi, birliğe üye su kullanıcıları tarafından seçilen üyelerden oluşur. Birlik meclisi üye sayısı, birlik ana statüsünde belirtilir.
    (4) Birlik meclisi üyelerinin yerleşim birimlerine göre dağılımı, her yerleşim biriminden en az iki temsilci olmak üzere birlik imkanları ile sulanan toplam arazinin her yerleşim biriminde sulanan toplam araziye oranlanması suretiyle bulunur.
    (5) Birlik meclisi üyelerinin yerleşim birimlerine göre dağılımı görev alanı ve tapu kayıtları gözönünde bulundurularak DSİ bölge müdürlüğü kayıtları esas alınmak suretiyle tespit edilir.
    (6) Birlik meclisi üyeliği seçimlerinde kullanılacak oy sayısı, birlik görev alanı içindeki işletmeye açılmış toplam sulama alanının aynı alan içindeki ortalama parsel büyüklüğüne bölünmesiyle tespit edilir. Her birlik üyesi, sulama alanındaki arazisinin ortalama parsel büyüklüğüne bölünmesiyle bulunacak sayıda oy hakkına sahiptir. Ancak oy hakkı beşi geçemez. Hesaplama sonucu bulunacak küsuratlı değer yarıma eşit ve büyükse bir yukarısına tamamlanır. Birlik meclisi üyeliği seçiminde oy kullanacak su kullanıcılarına ait liste birlik merkezinin bulunduğu yerin seçim kurulu tarafından seçim tarihinden üç ay önce ilan edilir. Listelere yapılan itirazlar seçim kurulu tarafından karara bağlanır.
    (7) Birlik meclisi üyeleri dört yıl için seçilir.
    (8) Birlik meclisi üyeliği seçimi, birlik merkezinin bulunduğu yerin seçim kurulu tarafından yapılır.
    (9) Seçim gizli oy, açık tasnif usulüyle yapılır. Seçimle ilgili diğer hususlar çerçeve ana statü ile belirlenir.
    (10) Birlik meclisi her yıl iki defa birlik merkezinin bulunduğu yerde olağan olarak toplanır. Toplantıda üye tam sayısının salt çoğunluğunun bulunması gerekir. Nisap sağlanamadığı takdirde toplantı yedi gün sonraya tehir edilir ve bu toplantıda nisap aranmaz.
    (11) Birlik meclisi, başkanın veya üyelerin üçte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Olağanüstü toplantının nisabı, olağan toplantıda olduğu gibidir.
    (12) Birlik meclisinde kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Ancak birliğin iç ve dış kaynaklı kredi kullanması, sulama ücretinin tespiti, cezaların tayini ve katılım payının belirlenmesine ait kararlarda birlik meclisi üye tam sayısının üçte ikisinin oyu aranır.
    (13) Birlik meclisinin toplantı ve çalışma usul ve esasları çerçeve ana statüde belirlenir.
    (14) Birlik üyeleri, birlik meclisi kararının kanun, birlik ana statüsü ve sunulan hizmetin gereklerine aykırı olduğu iddiasıyla, toplantıyı takip eden otuz gün içinde birlik merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurabilir.
    (15) Birlik meclisinin görev ve yetkileri şunlardır:
    a) Başkanı seçmek.
    b) Yönetim ve denetim kurullarının asıl ve yedek üyelerini seçmek.
    c) Yönetim ve denetim kurulunu denetlemek ve ibra etmek.
    ç) Bütçe ve çalışma programını tespit, tetkik, kabul ya da reddetmek.
    d) Tesislerden birliğin kuruluş gayesine uygun olanların devralınmasına karar vermek.
    e) Birliğin işlerinin yürütülmesi için çalıştırılması gereken personelle ilgili politikaları tespit etmek ve çalıştırılacak personelle sözleşme akdi yapmak için başkana yetki vermek, yönetim kurulu üyelerine brüt asgari ücretin yüzde ellisini ve başkana brüt asgari ücretin üç katını geçmemek üzere aylık olarak ödenecek huzur hakları ile denetim kurulu üyelerine brüt asgari ücreti geçmemek üzere yılda bir kez ödenecek huzur haklarını tespit etmek.
    f) Birlik adına yapılacak sözleşme esaslarını tespit etmek, araç, gereç ve iş makinesi temini veya satın alınması, işletme, bakım ve onarım hizmetleri ve yeni tesis ve rehabilitasyon çalışmaları ile diğer işlerin ihaleyle üçüncü kişilere yaptırılmasına karar vermek ve bu hususlarda yönetim kuruluna sözleşme yapma yetkisi vermek.
    g) Birliğin sulama hizmetinin gerektirdiği yatırım, bakım ve onarım giderleri için borç kullanımına karar vermek.
    ğ) Birlik ana statüsünde, Bakanlığın görüşüne uygun olarak değişiklik yapmak.
    h) Birliğin feshine, üye tam sayısının üçte ikisinin oyu ile karar vermek.
    ı) Birliğin faaliyetleri ve birlik çalışanlarının koordinasyonuyla ilgili düzenlemeleri yapmak, ceza tarifelerini tasdik etmek, su kullanım hizmet bedelini Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan yılı sulama ve kurutma tesisleri işletme ve bakım ücret tarifelerinde dekar başına tespit edilen en düşük ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere belirlemek.
    3-


    İKİNCİ BÖLÜM
    Kuruluş
    Birliğin görev alanı ve çalışma konuları
    MADDE 3 – (1) Birliklere devredilen tesislerin hizmet alanı, birliklerin görev alanı olup sınırları, kapsamı ve ismi DSİ tarafından belirlenir.
    (2) Bir görev alanı içerisinde aynı amaçla birden fazla birlik kurulamaz.
    (3) Birlik, devraldığı tesislerin işletme, bakım, onarım ve yönetim sorumluluğunu çerçeve ana statüde ve devir sözleşmesinde yer alan esaslara uygun olarak yürütür.
    (4) Birliğin çalışma konuları şunlardır:
    a) Görev alanı içerisinde yer alan tesislerin işletme, bakım, onarım, yönetim ve yenileme hizmetlerini usul ve esaslarına uygun olarak yapmak.
    b) Katılım payını, su kullanım hizmet bedelini ve uygulanan cezaları tahsil etmek.
    c) Devraldığı tesislerin yatırım bedellerini geri ödemek.
    ç) Devraldığı tesisi DSİ’nin onayını almak suretiyle geliştirmek, bu tesis ile ilgili yeni projeler yapmak veya yaptırmak.
    d) Görev alanı içerisinde su miktarına bağlı olarak ekilecek bitki desenini Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili birimleri ile işbirliği yaparak planlamak.
    e) Görev alanı içerisinde öngörülen üretim hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmak üzere gerekli tedbirleri almak.
    f) Sulama ve diğer tarımsal konularda faaliyet gösteren kurumlarla işbirliği yaparak araştırma, geliştirme ve eğitim çalışmalarında bulunmak.
    g) Amaç ve görevleri ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek.
    ğ) Ortak tesisler için DSİ’ce sarf olunan işletme ve bakım masraflarından kendi payına düşen miktarı ödemek.
    Birliğin tüzel kişilik kazanması ve birliğe üyelik
    MADDE 4 – (1) Birlik; tek yerleşim biriminden oluşan birlikler hariç olmak üzere, görev alanı içinde bulunan her yerleşim biriminden; üçüncü dereceye kadar hısım olmayan ve her yerleşim biriminden en az birer kişi ve toplamda beş kişiden az olmamak üzere su kullanıcılarının imzaladığı birlik ana statüsünün, DSİ’nin de görüşü alınmak suretiyle Bakanlıkça onaylanması sonucu tüzel kişilik kazanır.
    (2) Birliğin hizmeti, mahalli müşterek ihtiyaç niteliğinde olup birlik, 3 üncü maddede yer alan çalışma konuları ve devir sözleşmesinde belirtilen esaslar çerçevesinde, DSİ’nin sahip olduğu görev ve yetkilere sahiptir.
    (3) Birliğe üyelik kaydı, birlik meclisinin teşekkülüne kadar kurucular kurulu tarafından yapılır.
    (4) İlk birlik meclisi seçimlerinin yapılabilmesi için, birliğin tüzel kişilik kazanmasından itibaren bir yıl içinde en az onsekiz üyelik kaydının tamamlanmış olması şarttır. Bu süre içinde, öngörülen sayıda üyelik kaydının gerçekleştirilememesi durumunda kurucular kurulu, birliğin tüzel kişiliğini sona erdirmek üzere Bakanlığa başvurmak zorundadır.
    (5) İlk üyelik kaydı sırasında bir defaya mahsus olmak üzere katılım payı tahsil edilir. Katılım payı, birlikler için Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan yılı sulama ve kurutma tesisleri işletme ve bakım ücret tarifelerinde dekar başına tespit edilen en düşük ücret tarifesinden aşağı olamaz.
    (6) Kurucular kurulunun çalışma usul ve esasları, üyelik kaydının nasıl yapılacağı, katılım payının tahsili ve öngörülen sayıda üyelik kaydının gerçekleştirilememesi sebebiyle tüzel kişiliğin sona erdirilmesi durumunda katılım paylarının, o zamana kadar yapılan masraflar düşüldükten sonra iadesine ilişkin hususlar birlik ana statüsünde belirlenir.
    (7) Birlik görev alanında yer alan her su kullanıcısı gerçek ve tüzel kişi o birliğe üye olma hakkına sahiptir.
    (8) Birlik üyelerinin hakları şunlardır:
    a) Birlik meclisi toplantılarını izlemek.
    b) Birliğe olan borçlarını su kullanım hizmet bedelini ve cezalarını ödemiş olmak şartıyla birlik üyesi seçmek ve meclis üyesi seçilmek.
    c) Birliğin sağladığı her türlü hizmetten faydalanmak.
    ç) Birlik faaliyetleri ile ilgili bilgi istemek.
    (9) Birlik üyelerinin yükümlülükleri şunlardır:
    a) Birlik tarafından tahakkuk ettirilen su kullanım hizmet bedelini ve borçlarını düzenli olarak ödemek.
    b) Birlik tarafından su yetersizliğine bağlı olarak yapılan ekim planlamasına uymak, sulama planlaması ve su dağıtım ve münavebe programlarına katılmak.
    c) Arazisi üzerinde yer alan sulama tesisini korumak, kişisel kusurlarından dolayı meydana gelen zararları gidermek, aksi takdirde bu zararları gidermek için birliğin yapacağı her türlü harcamayı birliğe ödemek.
    ç) Birliğin sorumluluğunda olan tesisler ile kullanılan her türlü ekipmana zarar vermemek, zarar verilmesi durumunda bu zararı tazmin etmek.
    d) Birliğin çalışma konuları ile ilgili olarak istediği her türlü bilgiyi zamanında ve eksiksiz olarak vermek.
    2-


    Kolay gelsin Arkadaşlar!
    Sulama Birliğine ait üye kayıt defterini tastik edeceğim 2012 yılında kullanılmak üzere yani yeni mali dönem, Sulama birliğinin bir muafiyeti varmıdır acaba? Ben olmadığını biliyorum ama görüşlerini istiyorum...


    BİRİNCİ BÖLÜM
    Amaç, Kapsam ve Tanımlar
    Amaç ve kapsam
    MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; ülkenin su varlık ve kaynaklarının rasyonel kullanımı maksadıyla umumi sulardan faydalanmak üzere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmiş veya halen inşa edilmekte olan ya da inşa edilmesi planlanan sulama tesislerini gayelerine uygun şekilde kullanmak, işletmek, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün onayını almak suretiyle işlettirmek, bu tesislerin bakım, onarım ve yönetim sorumluluğunu yürütmek, tesisi geliştirmeye yönelik yeni projeler yapmak, yaptırmak veya tesisi yenilemekle görevli sulama birliklerinin kuruluşu, organlar ile görev ve yetkilerini düzenlemektir.
    (2) Sulama birlikleri kamu tüzel kişiliğine sahip olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde özel hukuk hükümlerine tabidir.
    Tanımlar
    MADDE 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
    a) Bakan: DSİ’nin bağlı olduğu Bakanı,
    b) Bakanlık: DSİ’nin bağlı olduğu Bakanlığı,
    c) Birlik: Sulama birliğini,
    ç) Birlik ana statüsü: Çerçeve ana statüye uygun olarak kurucular kurulu tarafından hazırlanarak Bakanlıkça onaylanan metni,
    d) Çerçeve ana statü: Sulama birliklerinde seçim usulü, bütçe, borçlanma, borçların ödenmesine ilişkin esaslar, alacakların tahsili, tarifeler, harcama usulü, yatırım programı, personel istihdamı, tasfiye ve benzeri hususların düzenlendiği, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık ile İçişleri, Maliye ve Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarının görüşü alınarak Bakanlık tarafından hazırlanan metni,
    e) Devir: DSİ tarafından inşa edilmiş veya halen inşa edilmekte olan ya da inşa edilmesi planlanan sulama maksatlı tesislerin işletme, bakım, onarım ve yönetim sorumluluğunun, DSİ ve birlik arasında imzalanan sözleşme hükümleri uyarınca birliklere devredilmesini,
    f) DSİ: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünü,
    g) Görev alanı: DSİ’ce belirlenen ve suyun kullanım maksadına göre, proje alanı içerisinde kalan sulama alanlarını,
    ğ) Kurucular kurulu: Tüzel kişilik kazanabilmek için hazırlanarak Bakanlığa gönderilen birlik ana statüsünü imzalayan kişilerden oluşan ve ilk yönetim kurulunun seçilmesiyle görevi sona eren kurulu,
    h) Katılım payı: Su kullanıcılarının birliğe ilk katılımlarında, kurucular kurulu veya birlik meclisi tarafından, birlik ana statüsünde belirlenen şartlar dahilinde, arazinin her bir dekarı için belirlenen ve bir defaya mahsus olmak üzere alınan payı,
    ı) Ortak tesis: Birlik tarafından devralınan sulama tesisine hizmet eden fakat devir kapsamı dışında kalan ve DSİ’ce işletilen tesisleri,
    i) Su kullanıcısı: Görev alanında sulama yapan veya yapacak olan gerçek ya da tüzel kişiyi,
    j) Su kullanım hizmet bedeli: Su kullanıcılarına suyun ulaştırılması, birliğin tüzel kişilik kazanmasından önce görev alanı içinde açılmış olan yeraltı suyu kuyuları ile yapılanlar da dâhil olmak üzere sulamadan dönen fazla suyun uzaklaştırılması, birliğin sorumluluğundaki sulama tesisinin mütemmim cüzü olan servis yolları için birlikçe yapılan yönetim, bakım ve onarım, yatırım geri ödeme, finansman, personel, mal ve hizmet alım ve enerji kullanım giderleri gibi her türlü gideri karşılayacak şekilde birlik meclisince belirlenen ve su kullanıcılarından tahsil edilen tutarı,
    k) Tesis: Umumi sulardan faydalanmak üzere geliştirilmiş, sulama maksadıyla inşa edilen su yapılarını veya tesisleri,
    1) Üst yönetici: Birliğin işletme ve bakım hizmetlerini yürüten, birlik yönetimince atanmış teknik personeli,
    m) Yerleşim birimi: 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununa göre belediye teşkilatı ya da 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununa göre köy tüzel kişiliği oluşmuş yerleşim yeri ile 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde olup belde belediye ve köy tüzel kişiliğini kaybetmesi sonucu mahalleye dönüşen ancak halen tarımsal faaliyetlerini devam ettiren yerleşim yerlerini,
    ifade eder.
    1-

    VEZNE ANA EKRANDA İKEN F4 TIKLAYINIZ, GELEN EKRANDA F2 TIKLAYINIZ
    SAĞ TARAFTA BULUNAN 6210 KODLU İŞLEM KODU SIFIRLANSIN "HAYIR" SEÇİNİZ....
    BU ŞEKİLDE EN SON YAPTIĞINIZ İŞ TAHAKKUK EKRANINDA AYNI KALACAKTIR.....!


    Aylık en düşük brüt ücret "Asgari ücret" (886,50 TL) yazabilirsiniz.


    Vezne kodu 33,1


    Aylık ücret + çalışma süresi = Vergiye Tabi Değer




    İNŞAAT İŞLERİNDE, FENNİ MESULİYET / TEKNİK UYGULAMA SORUMLULUĞU TAAHHÜTNAMELERİNDE DEĞER UYGULAMASI HK.




    Mali Danışmanlık - 486-24063 Ankara, 21.10.2011



    Özü: İnşaat işlerinde, fenni mesuliyet / teknik uygulama sorumluluğu taahhüt-namelerinde değer uygu-laması hk.


    G E N E L G E
    ( 2011/12 sayılı Genelgeye ek )
    ( 13 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İLGİ:13.10.2011 günlü ve Mali Danışmanlık 476- 23339 sayılı Genelgemiz.


    İlgide kayıtlı Genelgemizde özetle, inşaat işleri ile ilgili olarak düzenlenen fenni mesuliyet / teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinden normal asgari ücret x süre, süre belli olmaması halinde ise normal asgari ücret x 12 hesabına göre bulunacak değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi tahsilinin gerektiği,
    Bu çerçevede, 2007/37 ve 2011/4 sayılı Genelgelerin uygulamadan kaldırılmış olduğu,
    bildirilmiştir.
    Sözü edilen genelgemizde her ne kadar inşaat mühendislerinden bahsedilmiş olmakla birlikte, Genelgede belirtilen nispi harç ve damga vergisi uygulama prensiplerinin, bir inşaat işi ile ilgili olarak;
    - İnşaat mühendisleri,
    - Mimarlar,
    - Elektrik mühendisleri,
    - Makine mühendisleri,
    ve benzeri meslek mensupları ile bunların teknikerleri için de uygulanması gerektiğinin bilinmesini rica ederim.
    Saygılarımla,




    BAŞKAN
    Fahri KÖSE
    (Beyoğlu 37. Noteri)


    Mali Danışmanlık - 476- 23339 Ankara, 13.10.2011



    Özü: İnşaat mühendisi/ fenni mesul taahhütnamelerinde değer uygulaması hk.


    G E N E L G E
    ( 12 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: a) 12.07.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 14252 (37) sayılı
    b) 30.06.2011 günlü ve Mali Danışmanlık 366-14601 (4) sayılı
    Genelgelerimiz.


    Noterliklerimizden alınan yazılı ve sözlü müracaatlarda, fenni mesuliyet taahhütnamelerinden, 2007/37 sayılı Genelge ile bu Genelgede değişiklik yapan 2011/4 nolu Genelge esasları çerçevesinde hangi değer üzerinden ve ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağı sorulmaktadır.
    Bilindiği gibi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 26.04.2007 günlü toplantısında görüşülen 05.04.2007 günlü ve OB.02987 sayılı yazıda,
    "Yönetim Kurulumuzun 16 Mart 2007 tarih ve 25 nolu toplantısında, firmalarda Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı sigortalı veya sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak çalışan üyelerimizin asgari net ücretlerinin 950 YTL/ ay (sigorta matrahı 1326 YTL.) olması koşulu getirilmiştir.
    Üyelerimizin oda ile ilgili her türlü iş ve işlemlerinde 01 Mayıs 2007 tarihinden itibaren yukarıda belirtilmiş olan rakam esas alınacaktır.
    Bu çerçevede ilgi yazınızda sorulan hususlarla ilgili olarak, inşaat mühendisleri için hazırlanan her türlü taahhütnamelerin noterce onayında, 01 Mayıs 2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asgari 950 / YTL ay ücretin yeni bir bildirime kadar geçerli olduğunu bilgilerinize sunar, konunun tüm noterlere duyurulmasını rica eder, göstermiş olduğunuz işbirliği için teşekkür ederiz."
    denilmesi üzerine konu 2007/21 sayılı Genelge ile noterliklere duyurulmuştur.
    Ancak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasından bilahare alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.06.2007 günlü toplantısında görüşülen 25.05.2007 günlü ve OB.05166 sayılı yazıda;
    - 2007/21 sayılı Genelgemizle noterliklere duyurulan yazılarında sözü edilen asgari net ücretin sadece firmalar tarafından istihdam edilen inşaat mühendislerinin aylık ücretlerine ilişkin olduğu ve bu durumun belgelendirilmesi sırasındaki işlemlerde esas alınmasının amaçlandığı,
    - Ancak Genelgemize konu yazılarının son paragrafında SEHVEN "İnşaat mühendisleri için hazırlanan her türlü taahhütnamelerin noterce onayında" ibaresinin kullanıldığından uygulamada bazı noterlerce bir serbest inşaat mühendisliği uygulaması olan fenni mesuliyet hizmeti (teknik uygulama sorumluluğu) taahhütnamesinde harca esas değer olarak bir yıllık asgari ücret tutarının (1.326x12=15.912.-YTL.) esas alındığı,



    Oysa fenni mesuliyet hizmetinin (teknik uygulama sorumluluğu) serbest inşaat mühendisliği uygulaması olup, serbest inşaat mühendisinin yapı sahibi ile anlaşmasına göre düzenlediği fatura veya serbest meslek makbuzundaki miktar üzerinden değerlendirilmesi gerektiği, dolayısıyla fenni mesuliyet (teknik uygulama sorumluluğu) hizmetine ilişkin olarak düzenlenen taahhütnamelerde harca esas değerin yapılan serbest meslek hizmetinin miktarı kadar olmasının icap ettiği,
    belirtilerek uygulamanın bu açıklamalar çerçevesinde yapılması gerektiği hususunda gerekli duyuruların yapılması talep edilmiştir.
    TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının bu yazısı üzerine, noterliklere gönderilen 2007/37 sayılı Genelgemizde, 2007/21 sayılı Genelgemize esas görüşlerinin sadece firmalar tarafından "hizmet sözleşmesine" dayalı olarak istihdam edilen inşaat mühendislerinin aylık ücretlerine ilişkin olduğu, fenni mesuliyet (teknik uygulama sorumluluğu) ile ilgili taahhütnamelerde gösterilmesi gereken değerle ilgili olmadığı sonucunun ortaya çıktığı, bu çerçevede ilgili Odanın bu konuda bir yanlışlık yaptığını da kabul ederek uygulamanın düzeltilmesini talep etmesi üzerine, 2007/21 sayılı Genelgemiz uygulamadan kaldırıldığı ve inşaat mühendisi/fenni mesul taahhütnamelerinde değer uygulamasının önceki genelgelerimiz esasları çerçevesinde yürütülmesi gerektiği duyurulmuştur.
    Fenni mesuliyet/teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinde gösterilecek değer konusunda 2007/37 sayılı Genelgemizde, 2011/4 No.lu Genelgemiz ile yapılan değişiklik sonrasında ortaya çıkan ve Yönetim Kurulumuzun 07.10.2010 günlü toplantısında görüşülen tereddütlerin giderilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
    Bir inşaatın fenni mesuliyet/teknik uygulama sorumluluğu için düzenlenen taahhütnamelerden normal asgari ücret x süre, süre belli olmaması halinde ise normal asgari ücret x 12 hesabına göre bulunacak değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi tahsili gerekmektedir.
    2007/37 ve 2011/4 sayılı Genelgeler uygulamadan kaldırılmış olup gereğinin bu Genelge esaslarına göre yapılmasını rica ederim.



    BAŞKAN
    Fahri KÖSE
    (Beyoğlu 37. Noteri)

    YILLIK CETVEL DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
    Noterlik İşleri-205-412-252 Ankara 12/01/2012
    Özü:Yıllık cetvel düzenlenmesinde dikkat edilecek hususlar
    ................................................NOTERLİĞİNE


    Bilindiği gibi 1512 sayılı Noterlik Yasasının 71. maddesi gereğince, noterlikler her yılın Mart ayı sonuna kadar bir evvelki yıla ait gelir, gider ve teminat tutarını gösteren yıllık iş cetvellerini Adalet Bakanlığına ve Birliğimize göndermekle yükümlüdürler.
    Noterler ve noter vekilleri tarafından her ay Birliğimize gönderilen aylık iş cetvellerindeki veriler Birliğimizce bilgisayara kaydedilmekte ve 2011 yılına ait bilgisayardan alınan aylık iş cetvellerindeki veriler toplamı ile bu yıla ait yıllık iş cetvelinde gösterilen verilerin kontrolü Birliğimizce yapılmaktadır.
    Birliğimize gönderilecek 2011 yılına ait yıllık iş cetvelinin;
    1- 12 aylık verileri kapsayacak şekilde düzenlenmesi, (Adalet Bakanlığına mutlaka 12
    aylık verileri kapsayan tek yıllık iş cetvelinin gönderilmesi)
    2- Noterlik, yıl içerisinde vekaleten yönetilmiş ise; (1. 2. ve 3. sınıf noterlikler için)
    a) Yıllık iş cetvelinin noter ve vekil noter dönemindeki 12 aylık verileri birlikte kapsayacak şekilde düzenlenmesi,
    b) Vekalet dönemine ait bilgilerde mutabakat sağlanması açısından, bu döneme ait yıllık iş cetvelinin ayrıca düzenlenmesi,
    c ) 1512 sayılı Noterlik Kanununun 3588 Sayılı Kanunla değişik 111. ve 166/12. maddelerine göre yapılan dağıtımlardan vekalet dönemine ait paralar noter vekiline ödenmeyip, Noter Odasınca Birliğimize gönderilmesi halinde bu miktarlarında yıllık iş cetvelinde mutlaka gösterilmesi,
    3- Daha evvel geçici yetkili noter yardımcısı tarafından yönetilen ve yıl içerisinde noter
    başlayan 3. sınıf noterliklerde ise, noter dönemine ait bilgilerde mutabakat sağlanması açısından, bu döneme ait yıllık iş cetvelinin ayrıca düzenlenmesi,
    4- Yıl içerisinde noterliğinizce gönderilen aylık iş cetvellerindeki gelir toplamları ve hazine gelirleri üzerinden alınan noter hisselerindeki hatalar, beyannameler ile aylık iş cetveli arasındaki hazine gelirleri farkı, N.K.nun 111. ve 166/12. maddelerine göre yapılan dağıtımları gösteren Noter Odası dağıtım listeleri ile aylık iş cetvelleri arasındaki farklılık nedeniyle yıl içerisinde yeniden düzenlenip Birliğimize gönderilen aylık iş cetvelleri var ise, yıllık iş cetvelinin düzenlenmesi sırasında bu hususların da göz önünde bulundurulması,
    5- Aylık iş cetvellerindeki veriler toplamı ile yıllık iş cetvelindeki veriler arasında gerekli mutabakat sağlandıktan sonra, yıllık iş cetvelindeki verilerin toplam kontrollerinin mutlaka yapılması ve yıllık iş cetvelinin en geç Şubat ayı sonuna kadar Birliğimize gönderilmesi gerekmektedir.
    Yıllık iş cetvelinin Birliğimize erken gönderilmesi halinde, bilgisayardan alınan aylık iş cetvellerindeki veriler toplamı ile yıllık iş cetveli verileri arasında herhangi bir farklılığın söz konusu olması ve bu durumun noterliğinize erken bildirilmesi halinde, gerek Noterlik Kanununun 38. maddesine göre yatırılacak olan teminat ve gerekse vergi dairesine beyan edilecek olan safi gelir doğru tespit edilmiş olacaktır.
    Gereğini bilgilerinize rica ederim.
    Saygılarımla,


    Fahri KÖSE
    Başkan
    Genel Yazı:6 (Beyoğlu 37. Noteri)

    Hasan kardeşim dosyasında vardır yıllık iş cetvellerinin bulunduğu dosyanı açıver ordan ulaşabilirsin aradığın rakamlara.


    HASAN'LAR KARIŞACAK AMMAN DİKKAT EDELİM....!
    ;D :D :D :D :)


    YILLIK İŞCETVELİ DOSYASI VARDIR, ERKAN BEY'İN DEDİĞİ GİBİ EĞER BULAMAZSANIZ BİZ GELİRİZ BULURUZ....!


    MAHALLİNDE OLUĞU İÇİN ÜCRETE TABİİ OLUR HATIRLATIRIM....


    arkadaşlar geçmiş yıla ait yıllık iş cetvelini nasıl çıkarıyoruz 2010 yılı yıllık iş cetveline göre teminat yatırmam gerekiyor vekil olduğum için yardımcı olursanız sevinirim


    Noterlik Kanunu
    Teminat
    Madde 38 - Noterlik mesleğine girenler, göreve başladıkları tarihten itibaren iki ay içinde, noterliğin bir yıllık gayrisafi gelirinin % 5'i nispetinde teminat verirler Teminat yalnız para olabilir.
    Yeni açılacak olan noterliklerin teminatı noterliğin ilanında gösterilen tahmini gayrisafi gelir üzerinden ödenir.
    Noterler, ilk yılı takip eden yıllarda da bir evvelki yıla ait fiili gayrisafi gelirlerinin % 1 ini o yılın Şubat ay'ı sonuna kadar teminat olarak verirler.
    Teminat parası, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bulunan milli bir bankaya yatırılır. Bu bankalar yönetmelikte gösterilir.
    Teminat parası noterlerin görevleri dolayısiyle sebep olabilecekleri zararlara ve bu yüzden haklarında verilebilecek para cezasına karşılık teşkil eder. Bu paralar başkasına temlik ve terhin edilemez. Haciz, 49 uncu madde gereğince, devir işlemi sırasında alıkonulacak miktardan artakalanı için mümkündür.
    Teminat paralarını süresi içinde yatırmıyan veya noksan yatıran notere, Adalet Bakanlığınca teminatını tamamlaması için bir ay'ı geçmemek üzere uygun bir süre verilir. Bu süre içinde de teminatını tamamlamıyan noter istifa etmiş sayılır.


    SİZ VEKİL OLDUĞUNUZ İÇİN VEKALET DÖNEMİ BAŞLAMASINDAN İTİBAREN İKİ AY İÇİN 2010 YILI GAYRİSAFİ GELİRİNİN % 5 NİSBETİNDE TEMİNAT YATIRACAKSINIZ............
    EĞER YATIRAMAMA GİBİ DURUM SÖZKONUSU OLURSA ' DA OLURYA...!


    1 ADET DİLEKÇE


    1512 Sayılı Noterlik Kanunu 38. maddesi gereğince, yatırılması gereken “Noterlik teminatını” temininde güçlük çekmem nedeniyle süresi içerisinde yatıramayacağımdan, Noterlik Kanunu 38. maddesi son fıkrası gereğince ek süre verilmesini arz ederim.
    Saygılarımla.


    FAYDALI OLACAKTIR SANIRIM.........!

    2011 aralık ayı gidirlerini işleyebilmeniz için 2011 aralık ayı iş cetvelini boş olarak almış olmanız lazım.Yoksa gider işleyemezsiniz..



    VEZNE ANA EKRANDA İKEN DÖNEMLİK "DÖNEM İŞLEMLERİ" (F9) TIKLAYINIZ,
    GELEN EKRANDA "GİDER GİRİŞLERİNİ DÜZELTME " TIKLAYINIZ,
    GELEN EKRANDA "ALINAN RAPOR DÖNEMİ" 01-31 ARALIK 2011 SEÇİNİZ,
    VE GİDERLERİ "GİDERLER" KISMINA İŞLEYİNİZ, "KDV" KISMINADA KDV TUTARLARINI İŞLEYİNİZ,
    VE VEZNE ANA EKRANDA RAPOR DÖKÜMLERİNDEN 2011 ARALIK MUVAZENE&İŞ CETVELİNİ ÇIKTI ALABİLİRSİNİZ...


    TEŞEKKÜR EDERİZ.....!

    Tasarım.gdb dosyanısı değiştirirsek kendi tasarımlarımız da silinecektir. Siz diyorsunuz ki yazım neti sıfırlayın. Az önce tekrardan yeni bir işlem için refarans alanı oluşturdum yine aynı hatayla karşılaştım.
    Benim söylediklerinizden anladığım, siz win 7 ye yeni sıfırdan yazım neti kurdunuz ve üzerinde yeni tasarımlar oluşturdunuz. Böyle olunca sorun olmuyor olabilir. Ama bizim tasarımlarımız eski tasarımlarımız olduğu için win 7 ye atmak zorunda kaldık. (Yani ben öyle yapmak zorunda kaldım. Çünkü bilgisayarlar değişiyor sürekli) Tam olarak emin olmamakla birlikte sorun XP yada başka bir işletim sisteminde yapılmış tasarımların Win 7 işletim sistemine aktarılmasından kaynaklanıyor da olabilir.
    Win 7 ye sıfır bir yazım net kurupta denemedim açıkcası. saygılarımla...


    BİLGASAYARI SIFIR KURULUM YAPTIKTAN SONRA YAZIM.NET KURULUR VE ARDINDAN HER İHTİMALE KARŞI YEDEKTEN DÖNMEDEN ÖNCE YAZIM.NET'İN ORJİNAL, SIFIR, HAM HALİ İLE DATA KLASÖRÜNÜN YEDEĞİNİ ALIYORUM, ONDAN SONRA KENDİME AİT DATA KLASÖRÜNÜ KOPYALIYORUM.
    BU KADAR AÇIKLAMALARDAN SONRA BAHSETTİĞİNİZ GİBİ YAZIM.NET DATA KLASÖRÜNDE BULUNAN TASARIM.GDB DOSYASINA DÖNDÜM AMA NAFİLE REFERANSLI ALANLARDA BOZULMALAR HALA DEVAM EDİYOR.
    BEN ŞUNU ANLADIM Kİ ELİMİZDE BULUNAN İŞLETİM SİSTEMLERİ, BİLGİSAYARIMIZIN TEKNİK DONANIMI GİBİ DEĞİŞİKLİKLERDEN DA KAYNAKLANIYOR..! KANAATİNDEYİM...!
    BU DURUMDA MÜSAİT OLDUKÇA BİLGİSAYARIMIZA DAHA DAHA ÖNCE KULLANMADIĞIMIZ İŞLETİM SİSTEMİ KURMAKTAN BAŞKA ÇARE YOOOK...
    DENEMEKTE FAYDA .....! BAKALIM NEREYE KADAR.....!