Posts by Gülperen Sönmez

    ERKAN BEY tercümanın birisi bir kurumda hala çılışıyor SGK lı, biriside emekli yani vergi mükellefi degil bu işi ticari olarak yapmıyor deftere tabi degil, sıradan vatandaş buna göre bizim çeviriden sadece %20 stopaj kesip, KDV kesmememiz gerekir degilmi siz nasıl uyguluyorsunuz . Saygılarımla...

    2.2. SERBEST MESLEK FAALİYETİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN TESLİM VE HİZMETLER


    2.2.1. KDV Kanununun (1/1) maddesine göre, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler vergiye tabidir. Sözü edilen faaliyetleri mutad ve sürekli olarak yapanlar KDV mükellefi olacak, arızi serbest meslek faaliyetinde bulunanların ise KDV mükellefiyeti tesis edilmeyecektir.


    2.2.2. Serbest meslek faaliyetlerini mutad ve sürekli olarak yapanların prensip olarak, KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri gerekmektedir. Ancak, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun3 18 inci maddesi kapsamına giren teslim ve hizmetleri münhasıran aynı Kanunun 94 üncü maddesinde belirtilen kişi, kurum ve kuruluşlara yapanların hesaplayacağı KDV’nin bu kişi veya kuruluşlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi mümkün bulunmaktadır.


    Serbest meslek erbabının bu uygulamadan faydalanabilmesi için KDV mükellefiyetinin sadece Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren işlemlerden ibaret olması ve işlemlerinin tamamının aynı Kanunun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlara yapılması gerekmektedir.


    Ayrıca, sorumluluk uygulaması kapsamında işlem yapılabilmesi için Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren işlemleri yapan kişilerin, bu şekilde işlem yapılmasını önceden vergi sorumlusuna (Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılanlara) bildirmesi gerekmektedir.


    İşlemlerine ait verginin beyan ve ödeme mükellefiyeti sorumlular tarafından yerine getirilen serbest meslek mensupları (Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde sayılanlar) ayrıca KDV beyannamesi vermeyecek ve defter tutmayacaklardır. İşlemin belgelendirilmesi ise Vergi Usul Kanununun genel hükümlerine göre gerçekleştirilecektir.


    Bu uygulamaya göre, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, aynı Kanunun 18 inci maddesi kapsamına giren kişilere yapacakları ödemeler ile ilgili olarak gelir vergisi (GV) stopaj tutarı dâhil işlem bedeli üzerinden KDV hesaplayıp sorumlu sıfatıyla beyan edip ödeyeceklerdir. Hesaplanan KDV tutarı gelir vergisi stopaj matrahına dâhil edilmeyecektir.



    117 nolu tebliğde belirtilen yukarıdaki maddeye göre çevirmene verilen ücretten %18 KDV kesiliyormu
    uyguluma nasıldır arkadaşlar

    KOLAY GELSİN İYİ ÇALIŞMALAR
    İLGİLİ KOOPERATİF
    KENDİ ADINA KESİLEN FATURAYI KAYIP ETMİŞ BEYANNAME ( İÇERİĞİ ONLAR TARAFINDAN BEYAN EDİLEREK) YAPIYORLAR.BAŞKA BİR NOTERLİKTEN ASLI GİBİDİR YAPTIRMIŞLAR, FAKAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BEYANNAME İSTİYORMUŞ.
    .... TARİH VE ... SERİ NOLU FATURANIN AYNI OLDUĞUNU VE ASLI YERİNE
    KONMAK ÜZERE TASDİK OLUNDUĞUNU ONAYLARIZ DİYE BİR BEYANNAME
    HARÇ DAMGA FATURA BEDELİ ÜZERİNDEN Mİ KESİLECEK