Posts by Tanju KIRLI


    2013/87 sayılı genel yazı ise kullanılabilir diyor...




    Sedat bey nezamandır eski genelge enson çıkan genelgenin önüne geçmektedir. Anlamış değilim. Konu başlığımız TAPUDA KULLANILACAK İŞLEMLERDE NOTERLİKLERİN İŞLEMLERİ ESNASINDA KABUL EDİLECEK KİMLİKLER DEĞİLMİ??? sizin yazdığınız kimlik çeşitleri Genel olarak Noterlik işlemlerinde kabul görecek kimliklerdir.



    2016/3 genelge de yürüklükten kaldırılan genelge ve genel yazılar içerisinde 2013/87 sayılı genelge'nin yürürlükten kaldırıldığı da yer alıyor.

    Bence;
    Sözkonusu İŞMAKİNASI olduğu için (internet ortamında tescil edilmediğinden)
    Her iki işlem de (fesihname + tekrar satış) yapılabilir.



    NBS iş Makinası satış Sözleşmesi feshi olmamakla birlikte, 15.1.2 kodlu araç satış sözleşmesi feshinin metni uyarlanarak fesih yapılabilir.



    taraflarca ekonomik açıdan satış daha mı uygun olur, bilmem.

    VADESİZ BONOLAR HAKKINDA
    Türk Ticaret Kanunu’nun 688. maddesi uyarınca ve alışıla gelmiş bir uygulama sonucu bonolara bir vade tarihi konulmaktadır. Ancak bonolarda vade tarihi bulunmaması bononun geçerliliğini etkilememektedir. Aynı Kanunun 615. ve 616. maddelerinde açıklandığı üzere vadesiz bonolar görüldüğünde ödenecek bir bono olarak işleme tabi tutulmaktadır.
    Bu durumda bononun hamil tarafından muhatabına arz edildiği anda ödenmesi gerektiğinden, vadesi belli bonolar için protesto konusunda söz konusu olan vadeyi izleyen iki iş günü koşuluna bu tip bonolar için uygulanmayacaktır. Diğer taraftan bonolarda, bononun niteliği gereği, poliçelere uygulanan kabul etmeme protestosunun uygulanması imkansız olup, ödememe protestosu çekilmesi gerekmektedir.
    Vade tarihi yazılmamış olan bir bononun ibrazında, bono da bulunması zorunlu diğer unsurlar var ise, bononun noter tarafından protestosu gerekli ve zorunlu olup, edilmemesi halinde noterin sorumlu tutulabileceği düşünülmektedir.
    Protestonun şekli, ödememe protestosu şeklinde olması ve bononun keşide tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hamilin saptayacağı herhangi bir günde yapılması gerekmektedir. 27.04.1992 / Genelge – 21

    6762 Sayılı T.T.Kanunu 688. Madde
    Unsurlar :
    1-[size=7pt] [/size]Senet metninde “bono” veya “emre muharrer senet” senet kelimesi ve senet Türkçe’den başka bir dilde yazılmış ise, o dilde “bono” karşılığı olarak kullanılan kelimeyi,
    2-[size=7pt] [/size]Kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedeli ödemek vaadini,
    3-[size=7pt] [/size]Vadeyi,
    4-[size=7pt] [/size]Ödeme Yerini,
    5-[size=7pt] [/size]Kime ve kimin emrine ödenecek ise onun ad ve soyadını/Ünvanını
    6-[size=7pt] [/size]Senedin tanzim edildiği gün ve yeri,
    7-[size=7pt] [/size]Senedi tanzim edenin imzasını ihtiva eder.

    6762 Sayılı T.T.Kanunu 615. Madde

    VADE :
    Bir poliçe;
    1-[size=7pt] [/size]Görüldüğünde,
    2-[size=7pt] [/size]Görüldükten muayyen bir müddet sonra,
    3-[size=7pt] [/size]Keşide gününden muayyen bir müddet sonra,
    4-[size=7pt] [/size]Muayyen bir günde
    Ödenmek üzere keşide olunabilir.
    Vadesi başka şekilde yazılan veya birbirini takip eden vadeleri gösteren poliçeler batıldır.

    6762 Sayılı T.T.Kanunu 616. Madde :
    Görüldüğünde ödenmek üzere keşide olunan poliçe ibrazında ödenir. Böyle bir poliçenin keşide gününden itibaren bir yıl içinde ödenmesi için ibrazı lazımdır. Keşideci bu müddeti kısaltabileceği gibi daha uzun bir müddet dahi tespit edebilir. İbraz müddeti cirantalar tarafından kısaltılabilir.
    Keşideci görüldüğünde ödenecek bir poliçenin muayyen bir günden önce ödenmek üzere ibraz edilmeyeceği hakkında şart koyabilir. Bu takdirde ibraz müddeti o tarihte başlar.
    BAZI TANIMLAR :
    POLİÇE : Belirli bir kişi emrine diğer bir kişiye verilen, ödeme yetkisini kapsayan senettir.

    BONO : Senet anlamındaki finans terimidir.

    BATIL : Bilimsel gerçeklere dayanmayan.

    CİRANTA : Emre yazılı ticari bir senedi ciro eden kimseye denir. İlk ciro lehtar, yani senetten faydalanacak olan kimse tarafından senedin arka yüzü imzalanmak suretiyle yapılır.

    CİRO : Hak sahibi tarafından değerli evrakın arkasına atılan bir imza veya yazılan bir ifade ile söz konusu evraktan doğan hakların başkasına devredilmesini sağlayan işleme verilen addır.
    Bonodan doğan hakların bir başka kimseye senet sahibi tarafından devredilmesidir.


    [color=rgb(51, 51, 51)][size=14px]Aynı Kanun'un 'Tasdik makamı' başlıklı 223 üncü maddesinde ise, defter tasdiklerinin iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgahın bulunduğu yerdeki noter tarafından yapılacağı hükme bağlanmıştır. Anılan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, defterler için genel hüküm niteliği taşıyan 213 sayılı Kanun'un 223 üncü maddesinde açılış tasdiki için yer alan kuralın kıyasen defterlerin kapanış tasdikIeri yönünden de uygulanarak, kapanış tasdiklerinin de iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgahın bulunduğu noter tarafından yapılması gerektiği mütalaa edilmektedir[/size][/color]





    Sanırım aynı dilden konuşuyoruz ancak ben kendimi pek ifade edemedim sanırım.
    Şöyle ki:
    İşyeri veya ikamet adresi Kuşadası/Aydın'da olan bir mükellefin defter tasdikinin açılış/kapanış tasdiklerinin illa ki Kuşadası/Aydın noterliklerin de mi yapılması gerekli.?



    Büyükşehir statüsünde olan Aydın'ın diğer ilçelerindeki (Örn. Didim/Söke/Germencik/İncirliova vs.) noterliklerinde yapılamaz mı ?



    Bence Yapılabilir. Anlatmak istediğim bu idi.

    Bence de yok.
    Ancak paylaşılan yazıda
    [color=rgb(51, 51, 51)][size=14px]1- Defterlerin kapanış tasdiklerinin, iş yerinin, iş yeri olmayanlar açısından ise ikametgahının bulunduğu yer noterliği tarafından yapılması gerekmektedir.[/size][/color]
    [color=rgb(51, 51, 51)][/size][/color]
    [/size][size=14px]dendiğinden bahisle endişeye mahal vermiştir diye düşünerek fikrimi beyan etmiş idim. [/size][size=14px]

    Paylaşım için teşekkürler.



    Ancak;
    Yazı da bir hata olduğu gerekçesi ile dikkate alınmaması ve yeni yazı gönderileceği duyumunu almış bulunmaktayım.




    Kaldı ki; yazıda iller arası örnek verilerek görüş istenmiş, büyükşehirler ilgili bir husus belirtilmemiştir.

    KÜÇÜĞÜN EVLENMESİ İÇİN MUVAFAKATNAME

    Medeni Kanun Madde 124 => erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez.
    Ancak hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 (onaltı) yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.

    Medeni Kanun Madde 125 => Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler.

    Medeni Kanun Madde 126 => Küçük, Yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.

    Medeni Kanun Madde 127 => Kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.

    Medeni Kanun Madde 128 => Hakim, haklı sebep olmaksızın evlenmese izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra bu konuda başvuran küçük veya kısıtlının evlenmesine izin verebilir.

    “17 (onyedi) yaşından gün almış olanlar için muvafakatname tanzim edilebilir.

    HACİZLİ / REHİNLİ ARAÇLARIN SATIŞI HK.

    Hacizli araç, haciz alacaklısının muvafakati ve İcra Müdürünün izni ile satılabilir.

    Rehinli araç, rehin alacaklısının noterden yapılmış muvafakati ile satılabilir.

    Muvafakatli araç satışı (rehni veya haczi baki olarak) yapılabilmesi için ilk önce rehin sahibi tarafından noterde verilmiş muvafakatinin öncelikle Emniyet kayıtlarına işlenmesi gerekiyor. İlgili muvafakat dayanağı satış altına şerh edilecektir.

    Rehin alacaklısının noterden yapılmış muvafakati ile rehinli aracın satılabilmesinin mümkün olduğu, rehin bulunan bir aracın rehin alacaklısının muvafakati ile satışı halinde satın alacak olanın rehni kabul etmesi ve borcun naklini kabul etmesi gerekir.

    2007/ Genelge -31



    Rehin alacaklısının noterden yapılmış muvafakati ile rehinli aracın satılabilmesinin mümkün olduğuna, keza İcra ve İflas Kanunu 86. madde doğrultusunda alacaklının muvafakati ve İcra Müdürünün müsaadesiyle hacizli aracın satışı yapılabilecektir.
    2004/ Genelge-35


    bu konu ile ilgili bir sorum olacak, vasi kararı ile alınan bir özürlü aracı için vasi 3.bir kişiye vekaletname verebilirmi?



    vasi tayin edildikten sonra, vasinin kısıtlı adına araç alması işlemlerinde, satış işlemlerinde veya bu veya benzeri hususlarda 3. kişilere vekalet vermek istemesi durumlarında mahkemeden ek karar istiyoruz.
    İyi niyet bir yana, sağlam durmaya çalışmak bi başka.



    Yani şu ki, vasi kısıtlı adına her işlemde mahkemeden ek karar almasında fayda var, derim.

    Trafiğe kayıt tarihi itibariyle 5 (beş) yılı ilk sahibinin kullanımında geçmiş ve Trafik Tescil Belgesinde Karayolları Trafik Yönetmeliği gereği “Satılamaz” Şerhi kaydı bulunmayan bu tür özürlü araçlarının satışında herhangi bir hukuka aykırılık sözkonusu değildir.[size=78%] [/size]
    Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların aynı durumdaki başka bir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi Gümrük Müdürlüğü’nün iznine bağlıdır. [/size][size=78%] [/size]
    Engelliler, ÖTV istisnasından faydalanarak iktisap ettikleri araçları 5 (beş) yıl kullandıktan sonra satarlar ise ilk alım sırasında ödemedikleri ÖTV’yi beyan etmelerine gerek yoktur.[/size][size=78%] [/size]
    5 (beş) yıllık süre sonunda satılabilen özürlüye ait araçların satıyı işlemi nedeni ile, Vergi Dairesinden, Gümrükten ÖTV konusunda izin almaya veya herhangi bir kuruma ÖTV ödemesi yapmaya gerek yoktur. Ancak, bu ibare bayileri kapsıyor olup, ithal edilen araçlarda 10 (on) yıl gümrük vergisini ödemeden satamaz.[/size][size=78%] [/size]
    Engellinin aracı iktisap tarihinden itibaren 5 (beş) yıllık süre içinde vefatı ile özürlü aracının mirasçılara kalması halinde, mirasçıların kendi araların bir mirasçıya feragat yapmaları durumunda da vergilerden muaftır.[/size][size=78%] [/size]
    Ancak 5 yıllık süre dolmuş olsa dahi, mirasçılar 3. kişi devir ediyor ise, İlgili Vergi Dairesinden izin alınması gerekmektedir.
    20.09.2011-Hukuk 22101

    Araç alım/satımına dair vekaletname yazarken araca ait bütün özellikleri motor/şase no. dahil yazmaya özen gösteriyorum. Yazıyorum da...
    En azından vekalete istinaden alım/satım işlemi yapacak olan noterlik daha rahat yapacaktır işlemi..

    Şahsi düşüncem şudur;



    Satışa engel bir durum yok. trafikten çekmeye de gerek yok. Eğer trafik tescil kayıtlarında sistemden gelen bilgiler içerisinde satılmasına mani bir durum yok ise satış normal satışlar gibi yapılabilir.



    Özel tertibatlı olması, alıcının sorunudur ve eğer aynı amaç ile (sürücü kursu aracı olarak) kullanılmayacak ise özel tertibatı söktürür, muayene istasyonlarında mevcut vizesi yok ise vize (muayene) yaptırarak, eğer mevcut vizesi var ise TESPİT yaptırarak kullanmaya devam edebilir.



    Saygılar.

    Malumunuz olduğu üzere, kasko bedelleri sigorta şirketlerince oluşturulan Reasürans şirketince, kasko-sigorta kapsamında sigortalı aracın değerini belirtmek amacıyla oluşturulmaktadır.



    TNB veya sair sitelerde 1999 yılına kadar kasko değerlerine ulaşılabilmekte ve daha düşük yıllar için model yılına kadar %10 olarak her yıl için düşülerek bulunmaktadır.



    1983 model bir aracın kasko değerini bulmak mümkün değildir.



    Zaten sigorta şirketlerinin de bu model bir araca kasko yapacağına inanmam. Ya da makul bir fiyatla.



    Sonuç olarak;
    SATIŞ BEYAN DEĞERİ İLGİLİLERİN İSTEDİĞİ RAKAM YAZILABİLİR.
    KASKO DEĞERİ DE CÜZ-İ Bİ RAKAM YAZILABİLİR. 1.000 -1.500 gibi.

    Araç satış sözleşmeleri, malumunuz olduğu üzere;



    1- Kat'i Satış sözleşmesi ve



    2- Mülkiyeti Muhafazalı satış sözleşmesi olarak iki şekilde düzenlenmektedir.







    Nasıl ki; mülkiyeti muhafazalı satış sözleşmesi içerisine, PARAYI TAM VE EKSİKSİZ OLARAK ALDIM. ALACAĞIM KALMAMIŞTIR ibaresinin yazılarak işlem metnine yapılacak müdahale işlemin niteliğini değiştirecekse,



    Kati satış sözleşmesi içerisine de paramı tam alamadım, daha sonra şu şekilde alacağım gibi yazmak da mümkün değildir.



    Her iki satış türünden birini tercih etmeleri gerekmektedir.

    19.12.2012/Genelyazı 129



    Ticaret şirketleri dışındaki gerçek ve tüzel kişi tacirlerin kuruluş sırasında yaptıracakları ticari defterleri ilişkin açılış onaylarında ticaret sicili tasdiknamesi aranmaz.



    Açılış onaylarının noter tarafından yapıldığı hallerde ticaret sicili tasdiknamesinin noterce aranması zorunludur.





    Dipnot: "açılış onayı" denildiğinde, "ara onay" ve "yeni mali dönem" tasdiklerinin de anlaşılması gerekir.

    a[size=13px]lıntı.. [/size][size=13px]1996/57 genelge.[/size]
    [size=13px]Defterlerin esas itibariyle mükelleflerin işyeri merkezinin veya kanuni merkezinin bulunduğu yer noterliğince veya noterlik görevini yapanlarca tasdiklerinin yapılması esastır. Ancak şubeleri bulunan mükelleflerin şubelerinde tutmak zorunda oldukları defterlerini şube faaliyetini yürüttükleri noterliklerde de tasdik ettirmeleri mümkün bulunmaktadır.[/size]


    [size=2]Şubelerin Defter tasdiği şubenin bulunduğu noterlikler yapabilirler. [/size][size=13px]Eğer onaylanacak olan bir belge (fatura vs.) ise merkez adresinde tasdik edilmelidir. [/size]

    Belge Tasdikleri Hakkında.


    1989/35 sayılı genelge ve bu genelgeye konu 1989/5 no.lu vergi Usul Kanunu iç genelgesi esaslarına göre vergi mükelleflerine ait olup vergi Usul Kanunu Hükümlerine göre kullanılacak belgelerintasdiklerinin defter tasdikine yetkili noterler tarafından yapılacağı belirtilmiş, noterlerin bu sınırlamaya uymaları, dolayısıyla bulundukları belediye veya büyükşehir belediye sınırları dışında kalan mükelleflerin belgelerini onaylamamaları gerektiği ifade edilmiştir.

    1996/57 Sayılı genelge ile defter tasdiklerinde, vergi mükelleflerinin başka bir mahaldeki şubelerine ait defterlerinin bulundukları yer noterliğinde tasdik ettirebileceği belirtilmiştir.

    Bir şirketin merkez ve şubelerine ait olup Vergi Usul Kanununa göre kullanılması zorunlu olan belgelerin şirketin kanuni veya iş merkezinin bulunduğu yer noterliklerince tasdik edilmesi gerekmektedir. Şubeler tarafından kullanılacak olsa ahi şubenin bulunduğu yer noterliğinde yapılacak belge tasdiki yetkisiz tasdik olarak kabul görmektedir..

    26.07.2002/35 no.lu genelge.


    Sonuç: Vergi Mükelleflerinin, Vergi Usul Kanununa göre tutacakları defterlerin şubelerine ait olanlarının şubenin bulunduğu yer noterliğinde tasdikinin yapılabileceği,

    Şubeler kullanacak olsalar dahi, belge onaylarının, şirketin merkez adresinin (kurumlar vergisi mükellefiyetinin) bulunduğu yer noterliklerinde yapılması gerektiği..

    YEVMİYE DEFTERİ :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır .
    Kapanış Onayı : Kullanıldığı hesap dönemini izleyen yılın altıncı ayının sonuna kadar yapılır. (Son günün tatile gelmesi durumlarında bir sonraki ayın ilk iş günü son gün olarak esas alınacaktır. 25.06.2013 tarihli genel yazı)


    DEFTER-İ KEBİR :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır .
    Kapanış Onayı : Kapanış onayına tabi değildir.


    ENVANTER DEFTERİ :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır
    Kapanış Onayı : Kapanış onayına tabi değildir.


    ORTAKLAR PAY DEFTERİ :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce yapılır.

    A-[size=7pt] [/size]önceden tasdik edilmiş olanlar kullanılmaya devam edilebilir.
    B-[size=7pt] [/size]Pay defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda, kullanılacak olan yeni defterin, kullanıma son verilecek defterle veya zayi edilmiş ise zayi belgesi ile birlikte notere ibrazı şarttır.
    C-[size=7pt] [/size]Pay defterinin sayfalarının bitmiş olması, pay defterinin zayi olması veya defterin fiziksel olarak mevcut olmasına rağmen herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumları pay defterinin yenilenmesi gereken hallerdir.
    D-[size=7pt] [/size]Yeni pay defterinin açılışının yapıldığı sırada noter, eski deftere veya zayi belgesine yeni pay defterinin açılış onayının yapıldığı tarih ve sayıyı belirtmek üzere şerh düşer. Eski defterde veya zayi belgesinde söz konusu şerhi gören noter tekrar bir açılış onayı yapamaz.
    E-[size=7pt] [/size]Defterin daha önce hiç tutulmamış olması halinde, ilgililerin yazılı beyanı alınır. Pay defterinin olmadığının ve hiçbir şekilde bu defterin tutulmadığının beyan edilmesi ve ilkkez pay defteri tasdik edildiğine ilişkin beyanının alınması suretiyle açılış onayı yapılabilir.

    Kapanış Onayı : Kapanış onayına tabi değildir.


    YÖNETİM KURULU KARAR DEFTERİ :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır.

    Kapanış Onayı : Kullanıldığı faaliyet döneminden sonraki faaliyet döneminin ilk ayı sonuna kadar yaptırılır.

    MÜDÜRLER KURULU KARAR DEFTERİ :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır.

    Kapanış Onayı : Defterin mahiyeti itibari ile Yönetim Kurulu Karar Defterinde olması nedeni ile kullanıldığı faaliyet dönemini izleyen ayın sonuna kadar yaptırılır.


    GENEL KURUL TOPLANTI VE MÜZAKERE DEFTERİ :
    Açılış Onayı : Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır.

    Kapanış Onayı : Kapanış onayına tabi değildir. Kullanılamaz hale gelene kadar veya yaprakları bitene kadar ara onay gerekmeden kullanılabilir.

    19.12.2012/129 sayılı Genel Yazı.
    13.02.2013/19 Sayılı Genel Yazı


    Yevmiye Defteri’nin izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar, notere ibraz edilip son kaldın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.

    Yönetim Kurulu Karar Defteri’nin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür.” İbaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.
    10.06.2013/60 sayılı Genel Yazı.











    TACİRLERİN TUTACAKLARI DEFTERLER



    A- TİCARET ŞİRKETLERİ



    ANONİM ŞİRKETLERCE TUTULACAK DEFTERLER

    1-[size=7pt] [/size]Yevmiye Defteri
    2-[size=7pt] [/size]Defter-i Kebir
    3-[size=7pt] [/size]Envanter Defteri
    4-[size=7pt] [/size]Ortaklar Pay Defteri
    5-[size=7pt] [/size]Yönetim Kurulu Karar Defteri
    6-[size=7pt] [/size]Genel kurul Toplantı ve Müzakere Defteri


    LİMİTED ŞİRKETLERİNCE TUTULACAK DEFTERLER

    1-[size=7pt] [/size]Yevmiye Defteri
    2-[size=7pt] [/size]Defter-i Kebir
    3-[size=7pt] [/size]Envanter Defteri
    4-[size=7pt] [/size]Ortaklar Paylar Defteri
    5-[size=7pt] [/size]Müdürler Kurulu Karar Defteri
    6-[size=7pt] [/size]Genel kurul Toplantı ve Müzakere Defteri

    B - TİCARET ŞİRKETİ DIŞINDA KALAN TACİRLER :



    (Esnaf Ölçütünün üstündeki şahıs işletmeleri)

    1-[size=7pt] [/size]Yevmiye Defteri
    2-[size=7pt] [/size]Defter-i Kebir
    3-[size=7pt] [/size]Envanter Defteri

    (Esnaf Ölçütü içinde kalan İşletmeler ) – Ticaret Kanunun Kapsamı Dışındakiler)

    A- Bilanço Esasına göre Defter Tutacaklar :
    1- Yevmiye Defteri
    2- Defter-i Kebir
    3- Envanter Defteri

    B- İşletme Esasına Göre Defter Tutacaklar :
    - İşletme Defteri

    C- Serbest Meslek Erbabının Tutacağı Defterler :
    - Serbest Meslek Kazanç Defteri



    19.12.2012/129 Genel Yazı .







    Aynı genel yazı (19.12.2012/129) Kapsamında;

    Fiziki ortamda tutulan defterlerin açılış onayları kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır.

    Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hallerde ticaret sicil tasdiknamesinin noter tarafından aranması zorunludur.

    Ticaret şirketleri dışındaki dışındaki gerçek ve tüzel kişi tacirlerin kuruluş sırasında yaptıracakları ticari defterlere ilişkin açılış onaylarında ticaret sicil tasdiknamesi aranmaz.

    Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili esnasında ticari defterlerin açılış onayları ticaret sicili müdürlükleri tarafından da yapılabilir.

    Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Envanter Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defterinin açılış onaylarının her hesap dönemi için yapılması zorunludur.
    Bu Defterlerin yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap dönemi ilk ayı içinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir.

    Pay Defteri ile Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydı ile izleyen hesap dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

    Onaya tabi defterlerin hesap dönemi içinde dolması dolayısıyla veya başka sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce açılış onayı yaptırmak zorundadır.

    Limited Şirketlerinde halen kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defteri de yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla Genel kurul Toplantı ve Müzakere Defteri olarak kullanılmaya devam edilebilir.
    19.12.2012/129 Genel Yazı.




    [color=rgb(50, 50, 50)][size=12px]Konu : Türk Vatandaşlığından izinle Çıkmış kişilere verilen Mavi Kartlar Hk. [/size][/color][color=rgb(50, 50, 50)][/size][size=12px]…………… ……………. ..………..………………………………………Sonuç : 12.04.2013 Tarihinden itibaren nüfus müdürlüklerince dağıtımı yapılan MAVİ KART’ların, 5901 Sayılı Kanun gereği, başka belge ibrazı gerekmeden, tek başına, tapuda işlem yapılmasını gerektirenler de dahil, tüm noterlik işlemlerinde kimlik olarak kullanılabilecektir.12.04.2013 tarihinden önce verilen Mavi/Pembe kartların ise (4112,5203,5901 say. Kanun.la verilen) tek başına kimlik olarak kullanılmasının mümkün olmadığından, pembe/mavi kart sahibinin noterlik işlemleri esnasında pembe/mavi kart yanında vatandaşlığına geçtiği ülkenin pasaport veya kimliğinin de aranması gerekmektedir.25/09/2013 TARİH/96 NOLU GENEL YAZI. Dipnot: Mevcut pembe/mavi kart sahipleri, vatandaşlıktan çıkmadan önce kayıtlı olduğu il/ilçe nüfus müdürlüklerine müracaatları halinde (iki fotoğraf ile birlikte) işlemleri, (ilgili kurumun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir) 1 saat içinde sonuçlandırılıyor.[/size][/color]