Posts by ceviz54

    Konu ile ilgili 1996/1 sayılı genelge ve 2002/35 sayılı genel yazı aşağıya konulmuştur. Takdirlerinize..
    G E N E L G E
    ( 1 )


    Oto satış işlemlerindeki sahteciliklerin artması üzerine ilgililer tarafından yapılan başvurular ile bankalardan para çekmeye yetki veren vekaletnamelerde de sahteciliğin önlenmesi için bazı banka genel müdürlüklerinden gelen yazılar üzerine konu Yönetim Kurulumuzda görüşülerek, bazı öneriler bildirilmekle beraber bu konularda izlenecek yol hakkında Adalet Bakanlığından görüş istenilmiş idi.
    Adalet Bakanlığından verilen ilk cevabın bazı noktalarının açıklanması için ikinci bir yazı yazılmış ve son olarak gelen cevap üzerine aşağıdaki hususların tüm meslektaşlarımıza duyurulmasına karar verilmiştir.
    1- Gerek oto satışı, gerekse oto satışına veya bankalardan para çekmeye yetki veren vekaletnamelerin düzenlenmesi sırasında ve hatta gayrimenkul satışına yetki veren vekaletnamelerin düzenlenmesi sırasında ibraz edilen kimliklerin esaslı bir surette kontrol edilmesi, bu kimliklerin gerçek olduğundan emin olunması halinde bu hususun işlem kağıdına yazılması ve ayrıca gideri iş sahibinden alınmak üzere çıkartılacak fotokopisinin 1512 sayılı Noterlik Kanununun 88/1 nci maddesi gereğince müstenidat olarak kabulü ile HARÇSIZ VE VERGİSİZ olarak işlemin tüm nüsha ve örneklerine eklenmesi yerinde olacaktır.
    2- İşlem vekil tarafından yapılıyorsa, bu takdirde de vekaletnamenin veya yetki belgesinin dikkatle incelenmesi, vekaletnamenin kuşkuya yer vermeyecek şekilde işlem yaptırmak isteyen kişiye ait olduğunun anlaşılması halinde, vekaletname veya yetki belgesinin ilgili kısımlarının çıkartılacak örneklerinin 1512 sayılı Kanunun 88/1 nci maddesi gereğince işlemin tüm nüsha ve örneklerine HARÇSIZ VE VERGİSİZ olarak eklenmesi gerekmektedir.
    3- Bakanlık yazılarında ayrıca, birinci bent de ibraz edilen kimliklerin, ikinci bent de ise ibraz olunan vekaletnamenin müstenidat olarak kabul edilmesi karşısında, 1512 sayılı Kanunun 79 ncu maddesinde öngörülen koşulların da yerine getirilmesi gerekeceği tabiidir. Yani, belgenin gösterildiğinin ve bu belgenin hangi makam ve merciden verildiği ile tarih ve sayısının işlem kağıtlarına yazılması zorunlu bulunmaktadır.
    Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)



    GENEL YAZI : 35
    Sayı : Hukuk 5781 Ankara 12.04.2002
    Özü: Sahte Noterlik işlemlerinin önlenmesi konusunda yapılacak işlemler Hk


    ...................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ...................... NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 03.01.1996 günlü 1 sayılı genelge.
    Gerek araç satışı, gerekse araç satışına, bankalardan para çekmeye ve gayrimenkul satışına yetki veren vekaletnamelerin düzenlenmesi sırasında ibraz edilen kimliklerin esaslı bir şekilde kontrol edilmesi, bu kimliklerin gerçek olduğundan emin olunması halinde bu hususun işlem kağıdına yazılması ve ayrıca gideri iş sahibinden alınarak çıkartılacak fotokopisinin 1512 sayılı Noterlik Kanunu' nun 88/1 nci maddesi gereğince müstenidat olarak kabulü ve HARÇSIZ VE VERGİSİZ olarak işlemin tüm nüsha ve örneklerine eklenmesinin yerinde olacağı,
    İşlemin vekil tarafından yapılması halinde, vekaletnamenin veya yetki belgesinin dikkatle incelenmesi, vekaletnamenin kuşkuya yer vermeyecek şekilde işlem yaptırmak isteyen kişiye ait olduğunun anlaşılması üzerine vekaletname veya yetki belgesinin ilgili kısımlarının çıkartılacak örneklerinin 1512 sayılı Noterlik Kanunu' nun 88/1 nci maddesi uyarınca işlemin tüm nüsha ve örneklerine HARÇSIZ VE VERGİSİZ olarak eklenmesi gerektiği,
    Her iki halde de 1512 sayılı Noterlik Kanunu' nun 79 ncu maddesinde öngörülen koşulların yerine getirilerek, belgenin gösterildiğinin ve bu belgenin hangi makam ve merciden verildiğinin, tarih ve sayısının işlem kağıtlarına yazılmasının zorunlu olduğu,
    İlgili genelgemiz ile sizlere duyurulmuştu.
    Ancak, intikal eden başvurulardan bu hususta gerekli dikkat ve özenin gösterilmediği anlaşıldığından, konu Yönetim Kurulu' nun 05.04.2002 günlü toplantısında yeniden görüşülmüş, ilgili genelge hükümlerine uygun hareket edilmesinin bir kere daha hatırlatılmasına karar verilmiştir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,
    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24.Noteri)

    Cabir bey'e katılmakla beraber kollektif şirket fesih mukavelesinin bir örneğini de vermek istiyorum.


    KOLLEKTİF ŞİRKET FESİH ve TASFİYE MUKAVELESİ


    .......Noterliğinden onaylı .... tarih ve .... yevmiye numarasıyla tasdikli mukavele ile .... Ticaret Sicil Memuruluğunun .... sicil numarası ile kayıtlı ............. adresinde mukim ..........unvanlı ......... TL. sermayeli Kollektif Şirket ortakları tarafından ...... tarihi itibariyle fesih ve tasfiye edilmiştir. (Koyu olarak yazdığım kısımlar önemlidir.)
    Ortaklar arasında bu şirket işlerinden dolayı her türlü hesaplar görülmüş olup, bütün borç ve alacaklar tasfiye edilmiştir. Bu senetle zimmetlerini ibra ve ıskat etmişlerdir.
    Bu fesihname taraflarca kabul ve imza edilmiştir.


    Ortakların isimleri ve noter huzurunda imzaları.....


    Noterliğimizde yazılan işbu fesih ve tasfiye sözleşmesi altındaki imzaların ibraz ettikleri .... (ortakların kimlik bilgileri yazılıyor) .... adlı kişilere ait olduğunu dairede ve huzurumda imzaladıklarını onaylarım. (rakamla ve yazıyla tarih) (NOTER İMZASI)

    Bence yapabilirsiniz. Çünkü T.N.B.'nin 27.08.2009 Tarih ve 24 Sayılı genelgesini yorumladığımızda; vasinin vesayeti altında bulunan şahıslarla ilgili olarak yaptıracakları vekaletnameler için izin gerekmediği ancak, işlemi yapan makam tarafından gerekli iznin istenmesi gerektiği (sizin örneğinizde tapu dairesi vs.) sonucu çıkmaktadır. Bu durumda vesayet kararı alınarak vesayet kararından ve vesayet altında olan kişinin kimliğinden dayanak yazılarak işlemin yapılabileceği kanaatindeyim. Selam, sevgi ve saygılar..

    Değerli meslektaşım,
    Öncelikle şirket kurucularının arasında reşit olmayan küçük çocuğun gerek anne ve babası ile birlikte ve gerekse anne ve babasından sadece birisi ile birlikte kurucu ortak olarak katıldığı şirket sözleşmesinin noterlikte düzenlenmesinde küçüğün kayyım ile temsili gerektiği halde, küçüğün anne ve babası tarafından temsil edildiği bir sözleşmeyi onaylamanın yasalara ve 1989/76 ile 1993/26 sayılı genelgelere aykırı olduğu kanaatindeyim. Bu sebeple konunun öncelikle bu yönden düşünülmesi gerekir.

    Arkadaşlar, bundan birkaç ay kadar evvel bir aracın satışı için noterliğimize gelindiğinde aracı satan şirket ile, aracı satın alan şirketin temsilcisinin aynı olduğunu, şirketlerin başka temsilcilerinin bulunmadığını ve başkaca bir müdür ya da temsilci seçmelerine de imkan bulunmadığını öğrendiğimde ben de konuyu T.N.B. Hukuk servisine telefonla sordum. Hukuk servisinde görevli avukata durumu anlatıp "bu işlemi yapabilmek için kayyım tayini gerekir mi? ne yapmamız gerekir?" diye sorduğumda aldığım cevap şu idi. "Şirketlerden biri bir başkasına vekalet versin işlemi o şekilde yapabilirsiniz kayyım tayinine gerek yoktur."
    Biz de T.N.B. Hukuk servisinin görüşüne uyarak şirketlerden birine bir başkasını vekil tayin ettirmek suretiyle işlemi yaptık. Ancak ben burada menfaat çatışması olması ihtimalini ortadan kaldırmak için; her iki şirketin ortaklar kurulu karar defterlerine satan şirket için satacağı aracın bedelini ve hangi şirkete satılacağını belirten bir karar, satın alan şirketin ortaklar kurulu karar defterine de alacakları aracın hangi şirketten ve kaç lira bedelle alınacağını belirten bir karar almalarını sağlayarak, bu kararların birer örneklerini de araç satış sözleşmesine ekledim. Doğrudur veya yanlıştır, tarıtışılabilir. Ben yapmış olduğum bu uygulamayı sizlerle paylaşmak istedim.


    araç satış vekaletnamelerinde eğer birden fazla kişi olursa dilediğine satmaya yazdığı taktirde bir diğer vekile satışını yapabilir die biliyordum bende ama daha önce bu şekilde yapılan bir satışı yargıtay bozmuş sonuçta o kişilere başkasına satmak için yetki verilmiştir kendi üzerlerine almak için değil denilmişti.ilginize saygılar.


    Konu ile ilgili Yargıtay Kararı var ise ve elinizin altında ise veya bulabilirseniz bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Zira bu konunun bir çok arkadaşımızı ingilendireceğini zannediyorum. Bugüne kadarki uygulamalarımızda biz de; şayet vekaletnamede dilediğine satış yetkisi verilmiş ise diğer vekillerden birine satış yapıyorduk.


    Değerli meslektaşım AYHAN CEVİZ bey paylaşımız için çook teşekkürler .


    Ne demek, mesleğe bir nebze katkı, meslektaşlarımıza bir nebze yardımcı olabilmiş isek ne mutlu bize.

    Metin arkadaşımız haklı, en azından yazım net te yaptığımız kimlik sorgusunda kimlik sahibinin fotoğrafı da çıksa kimlik sahibi ile karşılaştırma imkanı bulabilsek bu bile yeter bize...

    Bankalar bu hususta eğitim veriyorlar personellerine, noter ve noterlik personellerine de bu konularda zaman zaman seminerler ve eğitimler verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Kemal DURMAZ kardeşime de teşekkür ediyorum, değerli paylaşımından dolayı. Ben de katkı olabilmesi açısından aşağıya bir site adresi eklemek istiyorum. Özellikle 2. bölüm olan BELGE SAHTECİLİĞİ bölümünün tamamının değerli meslektaşlarım tarafından dikkatle okunmasını tavsiye ediyorum.
    https://esube1.ziraatbank.com.…tr_TR/tbbbilgi/Kitapk.htm

    Harç ve damga neyse de vallahi şu "[glow=red,2,300]değerli kağıt[/glow]" işine akıl sır ermez zaten. Eskiden noter kağıtlarını Devlet bastırır, noterler de mal müdürlüklerinden bedeli karşılığı satın alırdı noter kağıtlarını, karşılığında da bugün olduğu gibi beyiye ücreti ödenirdi notere. Sonra Devlet kağıt bastırmaktan vazgeçti, kağıtları "[glow=red,2,300]değerlendirmek[/glow]" için damga pulu yapıştırılmaya başlandı. Bilahare bu uygulamadan da vazgeçilerek noterin kırtasiyecilerden satın aldığı kağıtlardan bugün olduğu şekliyle makbuz karşılığı vatandaştan değerli kağıt bedeli alınmaya başlandı, öyle tatlı bir gelir oldu ki bu değerli kağıt bedelleri dikkat ederseniz değerli kağıt gelirleri damga vergisini geçti son zamanlarda.


    Birliktelik sağlanması açısından güzel ama öğrencilerin yerine koyuyorumda kendimi pahalı değilmi arkadaşlar.Öğrencilere yardım etmek gerekir.


    Çalışıp, para kazanan işçiler için yasalara harç damga muafiyetinin yanısıra, bir de noterin alacağın ücretlerin 1/2'si alınır (Sendika üyeliği gibi) diye madde konur, ama beş parasız, ebeveynlerinin desteğine muhtaç (tabi onlarda da varsa) binbir zahmetle okumaya çalışan öğrencilerden malesef tam ücret alınır.

    Muharrem Kardeşimin hazırladığı defter tasdik ücretleri için teşekkür ederim. Ancak bilanço defterleri için sayfa sayısı çok az, İstanbul gibi büyük şehirlerde görev yapan arkadaşlar için en azından 10000 sayfalık bilanço defter fiyatı çıkarılabilirse daha iyi olur kanaatindeyim. İyi çalışmalar.