Posts by muharremseker

    Merhaba,


    Şirket ana sözleşmesi Ticaret Sicilinden tescil edilmiş ve tescil belgeleri mevcut ise İmza Sirküleri yapılabilir. Tescil olmuş her sözleşme resmiyet kazanmış sayılır. Yanlız imza sirküsünde müstenid olarak Ana sözleşme ve Tescil belgesini eklemeli ve içeriktete belirtmelisiniz.


    Örnek Müstenidat: İstanbul 36. Noterliğinden 17.12.2009 tarih ve 45787 y.no ile tanzim ve tastik edilen .... ait ana sözleşmesinin .... maddelerinde Müdür... yetkili olduğu görülmüştür.
    2- İstanbul Ticaret Sicili Memurluğundan verilen ... tarih ve ... sayılı tescil belgesine göre İstanbul 36.Noterliğinder 17.12.2009 tarih ve 45787 y.no ile tanzim ve tastik edilen ... şirketine ait Ana sözleşmesinin .... tescil numarası ve ... tarih ile birlikte tescil ve ilan olduğu görülmüştür.



    Müstenidatı örnek şeklinde yazdım daha açılımlı ve daha geniş kapsamlı yazılmasında fayda vardır.

    “Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmayan, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in biricik torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın ciğerparesi Hz. Hüseyin’in ve 70 arkadaşının Kerbelada şehit edilişinin yıl dönümü olan Muharrem ayının ve Aşure Gününün tüm İslam âleminde ayrı bir anlamı vardır. “Bu acı ve elem bütün Müslümanları derinden yaralamıştır. Bu tür müessif olayların tekrardan vuku bulmaması için her zamankinden daha fazla birlik, bütünlük ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Bu vesileyle Hz. Hüseyin’i ve yol arkadaşlarını rahmetle anıyor, kutsal ve matem ayı olarak kabul edilen bu ayın ve yeni hicri yılın; birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum.”


    Bugün 1 Muharrem 1431. Hicri Takvime göre yeni yılın birinci günü. Müslümanların yılbaşı gecesi olarak kutlandığı gibi bu ay Kuran’da adı geçen mübarek aylardan olarak kabul edilip, özellikle Şii ve Alevi müminler için de büyük önem arz eden Aşura orucunu içinde barındırmaktadır.


    Hicri Yılbaşımızın hayırlara vesile olmasını diliyoruz.


    Katibiadil.Com Yönetimi

    Gece araç sürerken, camınıza fırlatılan yumurtalar ile saldırıya uğrarsanız, sileceği çalıştırmayın ve cama su püskürtmeyin.
    Çünkü su ile karışan yumurta sütümsü bir renk alır
    ve görüşünüzü %92.5 oranında bloke eder.
    Bu durumda aracı durdurmak zorunda kalıp,
    soyguncuların kurbanı olabilirsiniz.
    Bu soyguncular tarafından kullanılan yeni bir yöntemdir.
    Lütfen arkadaşarınıza, çevrenize iletin.

    Arkadaşlar,


    Mesul müdürlük farklıdır bunu diğer tornacı tesfiyeci ile aynı kefeye koyamazsınız. Mesul Müdürlük'te bir temsil yetkisi söz konusudur. Mesul Müdür iş yerini temsil eder. Temsil yetkisi işveren işçi sözleşmesinden ayırt edilmelidir. Ziraa Mesul Müdür yetkileri ve sorumlulukları incelendiğinde konu net açıklanmış olacaktır.


    Bütün arkadaşlarımızın kararlarına saygım sonsuz, ama mesleğimizin yüksek risk taşıdığı ve yorumun yüksek katılabileceği durumlarda bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederim.


    Örnek verecek olursak;


    Sağlık kuruluşlarında Mesul Müdür'ün Tabip olması şarttır. Bu tabip hastaneyi yönetmekle ve özel yetkilerle ( dikkatiniz çekerim özel yetkiler ) ile yetkilendirilir.
    Buna göre bir kişi gelip vekaleti var diye istediğini oraya mesul müdür yapamaz. Mesul anlamını incelediğimizdede sorumlu anlamına geldiğinide göreceğiz.


    Ziraa Mesul Müdür'ün görevini yerine getirmemesi işletmeyi direk muhatap kılar.
    TDK ya göre özel kelimesinin anlamı :
    Ayırt edici bir niteliği olan
    . Benzerlerinden ayrılmasını sağlayan bir özelliği olan,


    Yanlız bazı Mesul Müdürlük sözleşmelerinde tam anlamı ile bir sorumluluk bulunmamaktadır. Mesela Türk Gıda Kodeksine uygun üretim yapılması ile ilgili mesul müdürlük sözleşmeleri işçi sözleşmesi gibi görülebilmektedir.
    Aynı başlık adında bulunan Sağlık Kurumları için yapılan Mesul Müdürlük sözleşmeleri ise çok daha farklıdır.


    Konu ile ilgili açık ve net bir dayanak bulunmamakla birlikte Noterliğin kanaati ve rizikosunu değerlendirmesi sureti ile birlikte sözleşmeyi yapabilir.


    TNB nin Mesul Müdürlük sözleşmelerini Harç ve Damga vergisi bakımından değerlendirerek yapmış olduğu bilgilendirmede bu sözleşmelerini iş sözleşmeleri ile aynı olarak kabul edileceğini duyurmuştur. Fakat vekaleten yapılıp yapılmayacağı şaibe taşımaktadır. Şahsım olarak riskli işleri yapmamaktan yanayım.


    Farklı farklı Mesul Müdürlük sözleşmeleri olabiliyor. Başlığın değilde içeriğin iyice incelenmesi ve içeriğin dikkate alınarak özel yetki bulunup bulunmadığının araştırılması kanaatimce uygun olacaktır.

    Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim. Fakat hoşgörünüze sığınarak eksik olduğunu bildirmek isterim. Bu konu ile ilgili bir yazı bir forum da olması gereken başlıklar ;


    . İşlem tarihi ve yevmiye numarası,
    · Şirket unvanı ve adresi,
    · Şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesi adı ve vergi numarası,
    · Şirket sermayesi,
    · Hisse devredenlerin isimleri/unvanları ve ülkeleri,
    · Hisse devralanların isimleri/unvanları ve ülkeleri,
    · Devredilen hissenin oranı,
    · Devredilen hissenin satış değeri,


    şeklindedir. Yani göndereceğimiz formda bu soruların karşılarına cevapları yazılmalı ve bu bilgiler açık ve net bir şekilde sunulmalıdır.



    Saygılarımla

    Merhaba ilgili genelgeyi ekte sunuyorum . İnşallah işinize yarar




    Hukuk 22132
    Ankara, 01.12.2006
    Özü: Yabancı sermayeli şirketlerin hisse devirlerinde Hazine Müsteşarlığına bildirilecek hususlar hk.


    G E N E L G E
    ( 69 )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    .......................... NOTERLİĞİNE



    İlgi : a) 31.10.2003 tarihli ve 38 sayılı,
    b) 26.12.2003 tarihli ve 58 sayılı,
    c) 07.12.2004 tarihli ve 47 sayılı genelgeler.
    d) 10.06.2005 tarihli ve 60 sayılı genel yazı.


    4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uyarınca, yabancıların şirket kurmaları ile şirketlerden hisse alımlarında uyulacak esaslar hakkında Başbakanlık Hazine Müsteşarlığından alınan görüş ilgi (a) genelgemizle,
    Yaşanan tereddütler nedeniyle tekrar istenen görüş ilgi (b) genelgemizle,
    Hazine Müsteşarlığınca istenilen bilgilerin genişletilmesi üzerine, buna dair yazı ilgi (c) genelgemizle,
    İstenilen bilgiler dışında, noterliklerde onaylanan ana sözleşme örneklerinin gönderilmemesine ilişkin aynı Müsteşarlığın yazısı da ilgi (d) genel yazımızla,
    Duyurulmuştur.


    Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü bu kez gönderdiği 21.11.2006 tarihli ve 59462 sayılı yazı ile, yabancı sermayeli şirketlerin noterlerde yapılan hisse devirleriyle ilgili kendilerine gönderilecek hususları yeniden belirleyerek bildirmiştir.
    Yönetim Kurulumuzun 27.11.2006 tarihli toplantısında görüşülen sözü edilen yazıda;
    ............
    Ancak, aradan geçen sürede, noterliklerden Genel Müdürlüğümüzce talep edilen bilgilerin bazı hisse devir işlemlerinde tam olarak iletilmediği, bunun yanı sıra, başta yabancı sermayeli şirket kuruluş ana sözleşmesi ve ana sözleşme değişiklik taslakları olmak üzere her türlü bilginin iletilmeye devam edildiği görülmektedir.


    Diğer taraftan, hisse devir bedellerinin yurt dışı kaynaklı olup olmadığının noterlerce tespit edilip edilmeyeceği hususunda tereddüt oluştuğu konusu da, tarafınızca şifahi olarak Genel Müdürlüğümüze iletilmiş bulunmaktadır.


    Uygulamada oluşan tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla, bundan böyle yabancı sermayeli şirketlerdeki hisse devirlerine ilişkin olarak, noterlik tarafından sadece,
    · İşlem tarihi ve yevmiye numarası,
    · Şirket unvanı ve adresi,
    · Şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesi adı ve vergi numarası,
    · Şirket sermayesi,
    · Hisse devredenlerin isimleri/unvanları ve ülkeleri,
    · Hisse devralanların isimleri/unvanları ve ülkeleri,
    · Devredilen hissenin oranı,
    · Devredilen hissenin satış değeri,
    · Primli satış olması durumunda, primli hisse devir bedeli (ABD Doları ve YTL bazında)
    Bilgilerinin gönderilmesi, şirket kuruluş ana sözleşmesi ve ana sözleşme değişiklikleri ve benzeri başka bilgilerin gönderilmemesi,


    Ayrıca, hisse devir bedellerinin yurt dışı kaynaklı olduğunun kontrolünün bankalar vasıtasıyla yapıldığı için, noterlerce, hisse devir bedellerinin yurt dışı kaynaklı olup olmadığının kontrol edilmemesi, bu hususların tüm noterliklere bildirilmesi ve mevzuatın bu şekilde uygulanması için gereğini rica ederim....
    Denilmektedir.


    Buna göre; ilgi (a) genelgedeki Müsteşarlık görüşünde ...nakit hisse bedelinin yurt dışından getirilip getirilmediğine ilişkin kontrol işleminin, hisse devriyle ilgili işlemin gerçekleştirilmesi sırasında, ilgili noter tarafından yapılması önem arz etmektedir... denilmiş ise de, bu kez gönderilen yazı içeriğinden, bankalarca yapılması nedeniyle bu kontrol işleminin noterlerce yapılmayacağı anlaşılmıştır.


    Yabancı sermayeli şirketlerdeki hisse devirlerinde, Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünün yukarıda belirtilen yazısı gereğince işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.



    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    Hukukta bir Usul birde Esas vardır. Bir konunun usul ve esasa uyması şarttır. Fakat bazı olaylar usule uyar esasa uymaz veya tam tersi,


    Gelelim bu olaya sözleşmeler yapmaya demiş fakat vekaletnamenin başında işçi çalıştırmaya diyerek usulen işçi sözleşmesine atıfta bulunulmuştur. Her ne kadar sözleşmeler yapmaya desede Mesul Müdürlük ayrı bir kavramdır. Mesul Müdürlük yetkileri ve görevleri farklıdır. Bu nedenle vekaletnamede özel yetki aranılması Mesul Müdürlük sözleşmesi yapmaya yetkisinin incelenmesi gerekmektedir.


    Örnek verecek olur isek Kati Satış Sözleşmesi de bir Sözleşmedir. Orada Sözleşme Yapmaya Yetkisi var diye ilgilinin aracı satılamaz.


    Konu esasta doğru gelebilir fakat üsülen yanlış olduğundan işlemi yapan kişiye zarar verme olasılığı yüksektir. Bu durumlarda yapılmamasını önermeyi bir borç bilirim.


    Saygılarımla


    Arkadaşlar, bundan birkaç ay kadar evvel bir aracın satışı için noterliğimize gelindiğinde aracı satan şirket ile, aracı satın alan şirketin temsilcisinin aynı olduğunu, şirketlerin başka temsilcilerinin bulunmadığını ve başkaca bir müdür ya da temsilci seçmelerine de imkan bulunmadığını öğrendiğimde ben de konuyu T.N.B. Hukuk servisine telefonla sordum. Hukuk servisinde görevli avukata durumu anlatıp "bu işlemi yapabilmek için kayyım tayini gerekir mi? ne yapmamız gerekir?" diye sorduğumda aldığım cevap şu idi. "Şirketlerden biri bir başkasına vekalet versin işlemi o şekilde yapabilirsiniz kayyım tayinine gerek yoktur."
    Biz de T.N.B. Hukuk servisinin görüşüne uyarak şirketlerden birine bir başkasını vekil tayin ettirmek suretiyle işlemi yaptık. Ancak ben burada menfaat çatışması olması ihtimalini ortadan kaldırmak için; her iki şirketin ortaklar kurulu karar defterlerine satan şirket için satacağı aracın bedelini ve hangi şirkete satılacağını belirten bir karar, satın alan şirketin ortaklar kurulu karar defterine de alacakları aracın hangi şirketten ve kaç lira bedelle alınacağını belirten bir karar almalarını sağlayarak, bu kararların birer örneklerini de araç satış sözleşmesine ekledim. Doğrudur veya yanlıştır, tarıtışılabilir. Ben yapmış olduğum bu uygulamayı sizlerle paylaşmak istedim.


    Bu bilgi benim tarafımdanda kabul görmektedir. Konunun daha fazla uzamamısı ve gerekli bilgilerin açıkca beyanda bulunulması nedeni ile konu kilitlenmek sureti ile kapatılmıştır.


    Konu ile ilgili Yargıtay Kararı var ise ve elinizin altında ise veya bulabilirseniz bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Zira bu konunun bir çok arkadaşımızı ingilendireceğini zannediyorum. Bugüne kadarki uygulamalarımızda biz de; şayet vekaletnamede dilediğine satış yetkisi verilmiş ise diğer vekillerden birine satış yapıyorduk.


    Aynen bende yaparım. Vekiller münferid ise ve yetki dilediğine ise her hangi bir vekil diğer vekile satış yapabilir düşüncesindeyim. Yargıtay kararını görmek iyi olacak

    Değerli Meslektaşlarım,


    Artık okumuş bulunduğunuz konu başlıkları soluk terazi şeklinde okumamış olduğunuz veya yeni konu eklenmiş konu başlıkları ise altın terazi şeklinde forumumuzda görünecektir.


    Bu şekilde konuları ve yazılarınızı daha iyi takip etme imkanına sahip olacaksınız. Yani sizin baktığınız bir konuya her hangi bir şekilde bir yazı eklenirse terazi altın rengine dönecektir.



    Saygılarımla

    Konu ile ilgili genelge aşağıda sunulmuştur.
    Ankara, 3.121985
    Öz : Müteharrik yapraklı defter tasdikleri Hk.


    G E N E L G E
    (98)


    ............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ............................ NOTERLİĞİNE


    Maliye ve Gümrük Bakanlığından acele kaydı ile aldığımız 2.12.1985 gün ve 76694 sayılı yazıda aynen;
    «213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 183 ncü maddesine göre mükel­lefler tarafından müteharrik yapraklı olarak tutulacak defterlerin aynı Kanunun 224 ve 225 maddelerine uygun olarak noterlerce tasdik işlem­leri yapılırken, verilen tasdik numarasının da mühürle birlikte her sayfa­da yer alması Bakanlığımızca gerekli görülmüştür.
    Bu nedenle, müteharrik yapraklı defter tasdiklerinde belirtilen esas­lara uyulması anılan kanunun mükerrer 257. maddesi hükmü gereğince zorunlu bulunmaktadır.
    Belirtilen konuya ilişkin olarak 165 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hazırlanmıştır.
    Bilgi edinilmesini ve yukarıda belirtilen hususun tüm noterlerce duyurulmasını rica ederim.» denilmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve müteharrik yapraklı defter tasdiklerinde her sayfaya mühürle birlikte yevmiye numarasının da basılması gereğine itina gösterilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,


    BAŞKAN
    Rasim EYÜBOGLU
    (Ankara 24. Noteri)

    Arkadaşlar tek yüzlü diploma suretleri 4,1 den arkalı önlü diploma suretleri 4,9 dan kesilmelidir. Müfettiş tavsiyelerinde bu konu mevcuttur. Kimlik bilgilerinin arkasında olması ve karşılaştırma konusu tamamen ayrı bir konudur. Söz konusu harç olduğundan sayın yöneticimiz Murat Bey'in bahsettiği gibi dikkat edilmesi gerektiği konusunda bende hem fikirim.


    Öğrencilere yardım lütfen :)